Dýňová polévka s mrkví
Ingredience:
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce koření ras el hanout (nemusí být)
- 1 menší dýně hokkaidó
- 3 velké mrkve
- 3 cm čerstvého zázvoru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- dýňová semínka na ozdobu
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Dýni zbavíme středu se semeny a nakrájíme ji na kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Zázvor oloupeme a nastrouháme.
- V hrnci rozehřejeme olej a chvíli na něm opékáme cibuli, až zesklovatí. Pak přidáme česnek a koření, necháme rozvonět a potom do hrnce nasypeme dýni a mrkev. Promícháme a zalijeme vodou nebo vývarem.
- Vaříme asi 30 minut, pak přidáme zázvor, dochutíme solí a pepřem a vaříme ještě tak dlouho, až zelenina změkne.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a zředíme vodou nebo vývarem na požadovanou konzistenci.
- Dýňová semínka nasucho opražíme na pánvi a sypeme jimi polévku na talíři.
Tip: Polévku můžete také pokapat balzamikovou redukcí a dýňovým olejem.