Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dvě stě padesát milionů bublinek

  19:03aktualizováno  19:03
Šampaňské bývalo synonymem pro všechna šumivá vína, ale od sedmdesátých let minulého století se může používat jen pro ta, která vznikla ve Francii, v kraji s křídovým podložím, v kraji Champagne. Hrozny se tam pěstují na severních svazích, aby měly nižší obsah cukru a byly bohaté na kyseliny.

Pravé šampaňské se vyrábí pouze ve Francii | foto: www.faiyo.cz

Když je teplé léto a mohly by mít cukru víc, tak se takzvaně "podtrhnou" a sklidí se před dozráním. Je to pět slavných oblastí - Montaigne de Reims, Vallé de la Marn, Coté des Blancs, Cote de Sezanne a Aube.

Z devadesáti procent se vyrábí z bílého vína. Oblíbené a drahé je Blanc de Blanc z odrůdy Chardonnay. Dobře skladované šampaňské vydrží i desítky let. Může být sladké - doux, polosladké - demi doux, polosuché - demi sec, suché - brut a zvlášť suché - extra brut.

Šumivým vínům z jiných oblastí, i když jsou vyrobené stejnou technologií, se říká sekty.

Dívat se na bublinky ve sklenici šampaňského je prý stejně strhující jako podívaná na mořské vlny.

Dom Pérignon byl benediktinský mnich a sklepmistr v opatství Hautvillers (1639-1715), který přišel na to, jak uchovat víno věčně šumivé. Původně prý se snažil naopak ty bublinky z vína dostat pryč. To se mu tedy nepovedlo.

Víno se sklidí, vylisuje, mošt se uloží do sudů, kde se kvasinky promění v cukr, alkohol, kysličník uhličitý a další produkty. V dubnu se víno přelije do lahví, přidá se cukr, láhve se zazátkují a převážou drátem. Vlivem cukru kvasinky začnou znovu kvasit a vytvářet kysličník uhličitý. Lahvemi se potřásá, obracejí se hrdlem dolů, aby se kal usadil na zátce a víno se vyčistilo. Pak se zátka uvolní a tlak plynu vyrazí se zátkou i usazený kal. U dražších značek se manipulace provádějí ručně, což zvedá jejich cenu.

Víno, které uniklo, se nahradí trochou sladšího vína s příměsí koňaku a láhev se znovu zazátkuje a připevní drátem. Pak se nechá ležet další tři roky. Ovšem některé slavné firmy jako Pommery, Veuve Clicquot, Tattinger, Krug a Dom Pérignon nechávají zrát šampaňské i 6-8 let. A pak teprve zátka vyletí až ke stropu.

Podávejte je dobře vychlazené - jeden až dva dny předem je dejte do lednice - má mít teplotu 6-8 °C. Každopádně je nedávejte hodinu před podáváním do mrazáku. Tak se s ním nezachází!

Nehodí se jen k artyčokům, chřestu a hutným omáčkám a vedle sladkých moučníků vám bude připadat kyselejší. Za to se hodí ke slavnostním a výjimečným okamžikům, které ty průzračné bublinky zkrášlí. A když to s oslavou přeženete, dejte si druhý den dobrý slepičí vývar, zapijte ho sklenkou sektu a můžete pokračovat.

"Šampaňské v nás vzbuzuje pocit, že každý den je neděle," řekla Marlene Dietrichová. A ta o tom už věděla své.

Autor:




Nejčtenější

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Další z rubriky

Modelky se oblékly do ručně vyrobených svatebních šatů z toaletního papíru.
Toaletní papír v hlavní roli. Modelky předváděly křehké svatební šaty

Drobné květiny, třásně i dlouhé vlečky nechyběly svatebním róbám, které se minulý týden objevily na přehlídce v New Yorku. Ač vypadaly honosně, k jejich výrobě...  celý článek

Sbalit se šikovně je umění. Zvládnou to ale může každý.
Šest triků, jak se zabalit, aby kufr tolik nevážil

Hlavně nic nezapomenout. To se nám honí hlavou, když se snažíme do batohu či kufru složit vše potřebné na dovolenou. Mnohdy proto volíme objemnější verze...  celý článek

Praha 10. 8. 2017 Manolo Blahnik - výstava v Preciosa
Česká stopa Manolo Blahnika: křišťály, krajka a Formanovy filmy

Obuvnický mág Manolo Blahnik dorazil do Čech zahájit svoji retrospektivní výstavu The Art of Shoes a také uvést nový model střevíčků z české krajky. V budoucnu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.