Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dva svůdné recepty na kávové dezerty ve francouzském stylu

  0:24aktualizováno  0:24
Ve Francii mají zvyk dát si po obědě malé preso a k němu jen tak pro chuť dva tři minidezerty. Říká se tomu café gourmand. Mlsný jazýček je uspokojen, dezertní komůrka v žaludku naplněna a nejste nacpaní jako ten, kdo zazdí polévku a svíčkovou maxi větrníkem, věnečkem či řádnou porcí čokoládového dortu.

Káva je nejen lahodný nápoj s povzbuzujícími účinky, ale také skvělá surovina pro výrobu domácích dezertů s francouzským šarmem. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Café gourmand podle cukrářky

Pro ty, kteří by chtěli kousek té sladké Francie přenést k sobě domů, připravila šéfcukrářka pražské cukrárny Amandine Edita Paulusová dva lákavé recepty:

Makronky (tradiční francouzský mini dezert, který nejvíc připomíná naše sněhové pusinky) jsou poměrně náročné na přípravu. Ale námaha stojí za to. Vyrábějí se v mnoha barevných a chuťových variantách - kávové, pistáciové, citronové, malinové a podobně - a Francouzi jimi velmi rádi obdarovávají své blízké. Docela pěkný zvyk, co myslíte?

Makronky - mandlové pusinky s kávovou příchutí

Doba přípravy: cca 1 hodina

Makronky - mandlové pusinky s kávovým krémem

Na pusinky:

  • 6 vaječných bílků
  • 150 g másla
  • 150 g mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g cukru najemno rozemletých mandlí

Na krémovou náplň:

  • 100 g másla
  • 85 g cukru
  • 5 cl vody
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 3 polévkové lžíce uvařené kávy

1. Nakrájíme máslo na menší kousky a necháme změknout. Mezitím nasypeme do hrnce cukr, přidáme vodu a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu, až získáme konzistenci připomínající sirup. V misce ušleháme vejce do pěny a poté do ní pomalu vmícháme sirup. Pokračujeme ve šlehání, dokud hmota nebude vlažná. Poté přidáme kávu, máslo a pokračujeme ve šlehání až do úplného vychladnutí krému. Uložíme na chladnější místo.
2. Nakrájíme zbytek másla na menší kousky a necháme změknout. V míse smícháme mouku, cukr, namleté mandle a kávu, nakonec přidáme máslo. Našleháme bílky v sníh a pomalu vmícháváme do těsta. Výsledná konzistence by měla být vláčná, nikoli však tekoucí.
3. Troubu předehřejeme na 240°C. Plech na pečení pokryjeme papírem na pečení a vytřeme máslem. Těstem naplníme cukrářský sáček s dorovna nastřiženou špičkou o délce zhruba 5 mm. Na plech poté vymačkáváme pusinky s rozestupem 2 centimetry. Vlhkým štětečkem uhladíme hlavičky pusinek, aby byly ploché, vložíme do trouby a pečeme 12 minut.
4. Po zchladnutí pusinky potřeme jednou kávovou lžičkou krému a spojíme.

TIP: Jak makronky opatrně sejmout z plechu? Po vyndání z trouby nalijte pod papír půl hrnku studené vody, počkejte 3 minuty a pusinky odeberte.

Snadnější, ale také velice efektní, je kávová pěna se zakysanou smetanou. Základem úspěchu jsou v obou případech čerstvé a kvalitní suroviny.

Mousse au café

Kávová pěna Mousse Au Café

  • 100 g cukr moučka
  • 2 polévkové lžíce uvařené kávy
  • 4 vejce
  • 2 dl zakysané smetany

1. Smícháme cukr, žloutky a zakysanou smetanu. Směs začneme ohřívat na mírném ohni, aniž bychom ji přivedli k varu.
2. Když směs zhoustne, přelijeme ji do mísy a dobře do ní vmícháme kávu.
3. Bílky vyšleháme na sníh a pozvolna je vmícháme do krému.
4. Hotovou kávovou pěnu rozdělíme do menších skleniček a necháme před servírováním 4 hodiny vychladit.    

Více francouzské inspirace můžete najít na www.kavaveznamenitouhy.cz.

Autor:




Nejčtenější

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

Bridget Malcolmová
Lidé očekávají, že modelka bude hloupá mrcha, říká Bridget Malcolmová

Pětadvacetiletý andílek Victoria’s Secret Bridget Malcolmová má prý dost zažitých stereotypů, které se týkají modelek. Irituje ji, že si o modelkách lidé...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Opilý čokoládový cheesecake
Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.