Bílé zelí s jehněčím a jablky
Příprava: 15 minut + vaření 10 minut
Pro 4 osoby
* 1 sklenice kysaného zelí
* 2 jablka
* 2 střední cibule
* 3 lžíce sádla
* 4 zrnka pepře
* 1 bobkový list
* 1 zrnko jalovce
* 3 dcl bílého vína
* 500 g jehněčího masa
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl
1. Plátky jehněčího masa jemně zaprášíme hladkou moukou a osolíme.
2. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na sádle. Zelí slijeme, lehce vymačkáme, překrájíme. Z jablek (nemoučná, sladkokyselá) vykrojíme jádřince, oloupeme je a nakrájíme na menší hranolky či nudličky. Přimícháme koření a krátce podusíme.
3. Vymažeme pekáč tukem. Z hrnce odebereme polovinu zelí a rozprostřeme ji na dno pekáčku. Poklademe jehněčími plátky, přikryjeme zbytkem zelí, zalijeme trochou vody a bílým vínem. Pečeme pod pokličkou. Podléváme jen tak, aby na konci pečení byla téměř všechna tekutina odpařená.
NÁŠ tipNejlepší příloha jsou obyčejné vařené brambory. Vyzkoušejte voňavější a kratší variantu s klobáskou. |
Ševcovský koláč
Příprava: 40 minut + vaření 70 minut
Pro 4 osoby
* 1/2 kg jehněčího
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 mrkev
* hrst hrášku
* hrst fazolek
* 2 lžičky rajského protlaku
* 2 lžíce sádla
* tymián, kmín
* worchester
* 200 g eidamu
* 100 g nivy
* bramborová kaše
1. Na kostky nakrájené jehněčí orestujeme s cibulí v hrnci dozlatova, přidáme česnek, rajský protlak, mrkev, podlijeme, osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem a kmínem.
2. Maso se zeleninou dusíme asi 45 minut, mezitím si připravíme bramborovou kaši asi z 1/2 až 3/4 kg brambor, trochy másla a 1 dcl mléka.
3. Hotové podušené maso promícháme s hráškem a fazolkami, dochutíme worchesterem nebo sojovou omáčkou.
4. Směs přendáme do hlubší zapékací misky, zakryjeme bramborovou kaší a uhladíme. Z nivy na proužky vytvoříme na bramborové kaši mřížku a zasypeme nastrouhaným eidamem. Krátce zapečeme.
NÁŠ TIPPřidejte do dušení rozkrájený celerový výhonek, voní báječně. Pokud chcete mít povrch kaše superhladký, nejlepší pomůcka je ruka namočená ve studené vodě. |
Telecí ragú s olivami
Příprava: 10 minut + vaření 50 minut
Pro 4 osoby
* 1 kg telecí plece
* 1 lžíce olivového oleje
* 100 g hladké mouky
* 2 lžičky estragonu
* 1 konzerva rajčat
* 1 pomeranč
* 2 dcl bílého vína nebo kuřecího vývaru
* 200 g zelených oliv, bez pecek
* petrželka
1. Telecí nakrájíme na kostky a promícháme s hladkou moukou, přebytečnou mouku oklepeme. Slijeme rajčata z konzervy a nasekáme je nadrobno. Nastrouháme kůru asi z jedné třetiny omytého a osušeného pomeranče.
2. V hrnci rozpálíme olivový olej a zprudka na něm osmahneme maso dozlatova. K opečenému masu přidáme do hrnce pokrájená rajčata, estragon, pomerančovou kůru a víno. Stáhneme plamen a pomalu dusíme pod pokličkou asi 45 minut nebo dokud není maso měkké.
3. Dochutíme solí a pepřem. Pokud je omáčka moc hustá, podlijeme trochou vody. Těsně před dokončením přidáme vypeckované olivy.
NÁŠ TIPTelecí maso můžete nahradit hovězím, ale počítejte s delší dobou dušení. Jako příloha se hodí široké nudle nebo čerstvý křupavý chléb. |
Dušené hovězí s mrkví a fazolemi
Příprava: 20 minut + vaření 90 minut
Pro 4 osoby
* 1/2 hrnku hladké mouky
* 1 lžička sladké papriky
* 1 lžička soli
* špetka pálivé papriky
* 4 lžíce oleje
* 1 kg hovězího masa
* 3 větší mrkve
* 2 cibule
* 2 lžíce rajského protlaku
* 1/2 hovězího vývaru
* tymián
* 2 plechovky bílých fazolí
1. V míse promícháme hladkou mouku, obě papriky a sůl. Na kostky rozkrájené hovězí ve směsi obalíme a orestujeme na oleji, dokud se maso nezatáhne a nezhnědne.
2. Omyjeme a oškrábeme mrkev a rozkrájíme ji na špalíky. Oloupeme a nadrobno nasekáme cibuli.
3. Vyjmeme maso z hrnce a na zbylém tuku orestujeme cibuli. Přidáme na špalíky nakrájenou mrkev, rajský protlak, okořeníme tymiánem, podlijeme vývarem nebo vodou, do které přidáme bujonovou kostku. Osmahlé maso vrátíme do hrnce a dusíme asi hodinu. Průběžně podléváme vodou.
4. Do podušeného masa vmícháme slité bílé fazole a prohřejeme ještě asi 10 minut.
NÁŠ TIPVynechte papriku, zaměňte bílé fazole za červené a v omáčce nechte povařit kousek skořicové kůry nebo lžičku mleté skořice. Získáte tím úplně jiné jídlo, které vám ovoní zimní den. |
Bramborovo–špenátové curry
Příprava: 10 minut + dušení 30 minut
Pro 4 osoby
* 1 kg brambor
* 200 g mraženého listového špenátu
* 1 velká cibule
* 1 plechovka kokosového mléka
* 3 lžičky curry koření
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl
* petržel na ozdobení
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka.
2. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, přidáme curry koření, nakrájené brambory, kokosové mléko a vše osolíme. Hrnec zakryjeme pokličkou a necháme směs podusit 20 až 30 minut. Doba dušení záleží na varném typu brambor, který jsme zvolili. Pro tento recept je ideální typ B.
3. Z rozmrzlého listového špenátu vymačkáme přebytečnou vodu a překrájíme ho. Do hrnce k ostatním ingrediencím špenát přidáme až v samotném závěru vaření, stačí ho prohřát v curry jen dvě až čtyři minuty. Bramborovo–špenátové curry rozdělíme do misek a dozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou.
NÁŠ TIPZkuste přidat kuřecí maso. Suché curry koření lze nahradit curry pastou, ale ochutnávejte – některé jsou hodně pálivé. Výborná příloha je indický chléb nán. |
Jaké hrnce jsou nejlepší na dušení?Tlakový hrnec |