Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Držíte dietu? Tohle vánoční cukroví ale můžete

aktualizováno 
Dieta s cukrovím může jít docela dobře dohromady. Jen nesmí být připraveno podle babiččina receptu. Naše dietní cukroví se sníženým obsahem cukru a tuku si klidně dejte.

Tenké kokosové měsíčky | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Lehké kokosové kuličky

Příprava: 15 minut

* 200 g kokosu
* 4 bílky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce citronové kůry
* 40 g piškotů
* 6 lžic sorbitu

1. Kokosovou moučku, 3 bílky, citronovou šťávu i kůru a 20 g strouhaných piškotů zpracujeme v těsto. Dáme do chladna ztuhnout. Když je hmota téměř tuhá, vmícháme zbylé bílky a piškoty.

2. Z kokosové hmoty tvoříme kuličky a obalujeme v kokosu. Pokud se nám podaří koupit barevný kokos, je hezké kuličky rozdělit na několik dílů a obalit je v různobarevném kokosu.

Tenké kokosové měsíčky

Příprava: 30minut

* 100 g hladké mouky
* 60 g rostlinného tuku
* 50 g kokosu
* 80 g fruktózy

Krém:
* 1 vanilkový pudink
* 250 ml vody
* 50 g rostlinného tuku
* 6 lžic fruktózy
* 2 lžíce kokosu

1. Mouku smícháme s fruktózou, kokosem a změklým máslem. Vytvoříme hladké těsto a necháme v lednici ztuhnout. Do kastrůlku nalijeme většinu vody, zbytek nalijeme do misky. Vodu přivedeme k varu a přimícháme zbytek vody, do které jsme vmíchali pudink. Zavaříme, přidáme fruktózu a uvaříme do husté kaše.

2. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme tvary dle výběru. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 7 minut ve středně vyhřáté troubě. Do vychladlé kaše zašleháme tuk a vytvoříme krém. Měsíčky ozdobíme krémem a posypeme barevnou rýží. Necháme v lednici přes noc ztuhnout.

Ořechové kuličky v kokosu

* 100 g lískových ořechů
* 100 g mandlí
* 100 g rozinek
* lžíce rybízové marmelády
* 2 lžíce kakaa
* 2 lžíce rumové tresti
* 200 g kokosu

Mandle a oříšky pomeleme, přidáme rozinky, rumovou tresť, marmeládu a kakao. Vše promícháme a přidáme polovinu kokosu. Z hmoty vytvarujeme kuličky, které obalíme ve zbylém kokosu.

Šizené vánoční preclíky

Příprava: 25 minut

* 125 g mandlí
* 125 g polohrubé mouky
* 125 g moučkového cukru
* 2 vejce
* 1 vejce na pomazání
* vanilkový cukr na posypání

1. Strouhané mandle smícháme s moukou, moučkovým cukrem. Přidáme vejce a vše dobře propracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu v lednici odpočinout.

2. Z těsta uděláme 2 cm silný váleček a nakrájíme ho na 2 cm silné plátky. Každý kousek vyválíme na delší válečky, ze kterých tvarujeme preclíčky. Přendáme je na papírem vyložený plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme vanilkovým cukrem. Pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

TIP
Velcí mlsalové si mohou teplé preclíky posypat krystalovým cukrem nebo sezamem

Želatinové pomerančové hvězdičky

* 1/2 l pomerančového džusu
* 150 g moučkového cukru
* 1 dl rumu
* 1 bílek
* 1 bal. dortového želé
* 40 g želatiny
* několik kapek citronové šťávy
* cukr krystal na obalení

Želé promícháme s džusem, zakapeme citronem a vmícháme cukr s rumem. Želatinu namočíme. Z bílku a trochy moučkového cukru ušleháme sníh. Džus povaříme asi minutu na mírném ohni, zašleháme ušlehaný sníh, půl minuty povaříme a procedíme přes plátno (pokud nám nevadí, že želé nebude čiré, sníh a proces cezení vynecháme). Vymačkanou želatinu rozpustíme na mírném ohni a přidáme do směsi, promícháme, nalijeme do pekáčku s fólií a necháme ztuhnout. Vykrajujeme hvězdičky a obalujeme je v cukru.

Vločkové cukroví

Příprava: 20 minut

* 125 g rostlinného tuku
* 125 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 170 g hladké mouky
* 150 g ovesných vloček
* 100 g ořechů
* 2 vejce
* špetka soli
* lískové ořechy na ozdobu

1. Ovesné vločky nasucho opražíme na pánvi a necháme vychladnout. Přendáme je do misky, přidáme moučkový a vanilkový cukr, hladkou mouku, mleté ořechy a vše promícháme. Přidáme změklý tuk a vejce. Vypracujeme v těsto a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout.

2. Z těsta vyválíme váleček o průměru 2–3 cm. Z válečku krájíme 1 cm silné plátky, pokládáme je na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, řezem nahoru.

TIP
Vločkové cukroví zdobíme různými druhy ořechů. Nejlépe mandlemi, půlkami vlašských ořechů nebo opraženými lískovými ořechy bez hnědé slupky

DIA pracny

* 200 g hl. mouky
* 50 g másla
* 50 g sorbitu
* 1 vejce
* 100 g mandlí

Na obalení:
* 20 g sorbitu a kakaa

Mouku promícháme se strouhanými mandlemi, sorbitem a vejcem. Přidáme máslo. Propracujeme v hladké těsto, naplníme formičky a pečeme dorůžova. Teplé obalujeme.

Oříškové DIA rohlíčky

Příprava: 25 minut

* 100 g hladké mouky nebo 100 g polohrubé mouky
* 125 g másla
* 50 g sorbitu
* 1 vejce
* 100 g ořechů
* 50 g sorbitu na obalování

1. Změklé máslo smícháme s prosátou moukou, sorbitem a mletými ořechy. Přidáme vejce a propracujeme v hladké těsto. Necháme v lednici odpočinout.

2. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme rohlíčky. Skládáme je na papírem vyložený plech a pečeme dorůžova. Upečené rohlíčky necháme krátce zchladnout a obalíme v sorbitu. Naskládáme na tác a necháme dobře vychladnout.

Vločkové pusinky

* 100 g ovesných vloček
* 150 g vlašských ořechů
* 1 vejce
* 1/2 prášku do pečiva
* 1/2 vanilkového cukru
* 100 g medu
* 100 g rostlinného tuku
* čtvrtky vlašských jader na ozdobu

1. Vločky nasucho opečeme na pánvi a necháme vychladnout. Přidáme nastrouhané ořechy, vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr, med a kousky změklého rostlinného tuku. Vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici ztuhnout.

2. Těsto vyválíme na 1/2 cm silný plát, ze kterého vykrajujeme 3 cm velká kolečka. Přendáme na papírem vyložený plech. Potřeme žloutkem a ozdobíme vlašským ořechem. Pečeme v horké troubě asi 15 minut.

Ořechové noky

Příprava: 20 minut

* 150 g másla
* 200 g mletých ořechů
* špetka soli
* 150 g umělého sladidla
* 2 vejce
* 250 g pohanky
* 30 g mandlí

1. Máslo šleháme do pěny a postupně přidáváme mleté oříšky. Do směsi přimícháme umělé sladidlo, vejce a uvařenou pohanku. Přidáme mandlové plátky a směs dobře promícháme.

2. Pomocí dvou lžiček tvoříme větší noky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 15 minut ve středně vyhřáté troubě.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.