Káva černá jako noc
Čtyři kroky k dokonalé kávěKvalita Čistota Teplota Doplňky Další kávové tipy na www.kavaveznamenitouhy.cz. |
Silná černá káva espresso je fenomén, který si získal nesmírnou popularitu, a při jehož přípravě se přesně dodržují určitá pravidla.
Pravé espresso se vždy připravuje ze 7 gramů umleté kávy, má obsah 25 - 35 ml a teče 20 - 30 sekund. Správný tlak v kávovaru by měl být 9 barů a teplota vody 80 - 90 °C.
Malé espresso se někdy nazývá piccolo, tomu velkému se říká lungo a obvykle se servíruje ve větším šálku, do nějž nalijete klasické espresso, spolu s konvičkou horké vody na dolití. Kávu si tak můžete "prodloužit" podle své chuti.
Mezi další variace espressa patří ristretto (připravuje se stejně jako espresso, jen teče 18 vteřin), double espresso (dvojitá dávka kávy) a espresso macchiato (espresso s trochou mléčné pěny).
Někdo to rád s mlékem
Máte rádi kávu s pořádnou porcí mléka? Pak jistě sáhnete po latte macchiato. Podává se ve vysoké sklenici, ve které se střídá vrstva mléka a mléčné pěny spolu s espressem.
Odlehčenou verzí mléčného latte macchiata je caffé latte. To se připravuje z klasického espressa, které je ve vysoké sklenici dolité vodou, teplým mlékem a mléčnou pěnou.
Doma jako v kavárně: připravte si pravé cappuccino
Pravé cappuccino s nebesky nadýchanou pěnou je jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů na světě. Italové na něj nedají dopustit zejména po ránu, pijí jej z širokých objemných hrnků. U nás se ale těší oblibě doslova 24 hodin denně.
1. Nejdříve si připravíme espresso do cappuccinového šálku, který má stejné parametry jako šálek na espresso, ale má větší obsah.
2. Potom ušleháme pěnu v kovové konvičce. Používáme dobře vychlazené plnotučné mléko - pěna tak bude jemná a stabilní.
3. Důkladně našlehané mléko nalijeme do espressa. Ideální cappuccino má teplotu 70 °C a pěna na povrchu musí mít 1 – 2 cm.
TIP: Ačkoli v některých restauracích servírují cappuccino se skořicí na mléčné čepičce, je to chyba. Na kávu by se skořice neměla vůbec přidávat. Její výrazná a specifická chuť totiž přebíjí příjemnou chuť kávy.