Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Druhý díl zahraničních receptů: tiramisu, kung-pao i salát Caesar

  3:19aktualizováno  3:19
Někdo má slabost pro italskou kuchyni, jiný se těší na dovolenou do Řecka kvůli tzatziki a jehněčímu, další vymetá indické restaurace a užívá si pikantní jídla. Vyzkoušejte šestici nejoblíbenějších receptů z dovozu.

Kung-pao

Kung-pao.

Příprava: 40 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 600 g kuřecích prsou
• 4 lžíce sojové omáčky
• 4 lžičky vody
• 4 lžičky škrobu
• 3 lžíce kuřecího vývaru
• 1 lžíce cukru
• sůl
• sezamový olej
• 1 lžíce červeného rýžového nebo vinného octa
• 6 zelených a červených chilli papriček
• 2 stroužky česneku
• olej
• 100 g nesolených arašídů

1. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky. V misce promícháme marinádu, polovinu promícháme s masem a necháme ho asi 30 minut odležet.
2. Zbylou marinádu naředíme trochou kuřecího vývaru, přidáme cukr, sůl, kapku sezamového oleje, červený ocet.
3. Chilli papričky rozpůlíme, vyškrábneme semena a pokrájíme. Česnek oloupeme a najemno nasekáme.
4. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm kousky kuřete a odložíme je do hlubšího talíře. Pánev vytřeme papírovými ubrousky a na troše oleje opečeme papričky, dokud nezačnou tmavnout a na kůži se jim nezačnou dělat "puchýřky", přisypeme česnek a společně opečeme.
5. Do pánve vrátíme maso, promícháme se zbylou naředěnou marinádou a vaříme do zhoustnutí, přimícháme arašídy, společně prohřejeme a servírujeme s rýží.

Variace na salát Caesar

Variace na salát Caesar.

Příprava: 30 minut + vaření 10 - 12 minut

Pro 4 osoby

• 5 vajec
• 2 kuřecí prsa
• sůl, pepř
• olej
• 1 světlá bageta
• 2 malé nebo 1 velký stroužek česneku
• 3 filety z ančoviček
• 2 lžíce citronové šťávy
• 1 lžička dijonské hořčice
• 1/2 lžičky worcesteru
• 100 ml olivového oleje
• 80–100 g parmazánu
• 1 velký římský salát
• 200 g cherry rajčat

1. Do vroucí osolené vody dáme vařit všechna vejce, jedno po minutě vyjmeme a zchladíme. Ostatní vejce uvaříme natvrdo, oloupeme.
2. Kuřecí maso omyjeme, osušíme, rozkrájíme na menší kousky, ochutíme solí a pepřem, opečeme dozlatova na pánvi s rozehřátým olejem.
3. Na jiné pánvi nebo v troubě na plechu nasucho opečeme na kostky nakrájenou bagetu.
4. Česnek oloupeme a prolisujeme, ančovičky nadrobno pokrájíme.
5. V misce prošleháme krátce uvařené vejce s citronovou šťávou, hořčicí, worcesterem, solí a čerstvě mletým pepřem, postupně zašleháváme olej, aby vznikla hustší zálivka, do které přidáme česnek a ančovičky. Zálivku můžeme zahustit trochou najemno nastrouhaného parmazánu.
6. Zbylý parmazán nakrájíme na hobliny. Salát omyjeme, necháme okapat a nadrobno pokrájíme nebo natrháme. Rajčata omyjeme a rozpůlíme.
7. Salát promícháme se zálivkou, přidáme opečené kostky bagety, nakrájené kuřecí maso, rajčata a ozdobíme hoblinami parmazánu a vejcem natvrdo.
Na naservírovaný salát místo toustů dejte křupavé briošky. K nim opečte slaninu a celý salát dolaďte usmaženým volským okem s tekutým žloutkem. Harmonie chutí je fantastická, vřele doporučuji.

Chilli con carne

Chilli con carne.

Příprava: 30 minut + vaření 150 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg hovězího masa
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku
• 2 jalapeňo papričky
• 1 plechovka loupaných rajčat
• 2 lžíce chilli
• 1 lžíce mletého římského kmínu
• 1 lžička tymiánu
• špetka mletého koriandru
• 1 lžička oregana
• špetka tymiánu
• 6 plátků slaniny
• 1 lžíce citronové šťávy
• 1 lžička třtinového cukru
• 1 plechovka červených fazolí

1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme, česnek prolisujeme. Z papriček vyškrábneme semena a nožem rozmělníme. Rajčata slijeme do misky a rozkrájíme.
2. V misce smícháme koření a s 3 lžícemi vody je utřeme na pastu. Na pánvi opečeme slaninu dokřupava, tuk slijeme a vychladlou slaninu nakrájíme.
3. Na části tuku orestujeme postupně po částech hovězí maso, odložíme ho na talíř. Na zbylém tuku ze slaniny orestujeme dozlatova cibuli, přidáme česnek, papričky a pastu, společně krátce opečeme.
4. Do hlubšího hrnce vsypeme maso, cibuli s kořením, slaninu, rajčata i se šťávou, osolíme, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a cukr. Hrnec zakryjeme pokličkou a pomalu dusíme asi 90 minut. Když je maso měkké, odklopíme a vaříme asi 20 minut, aby se odpařila přebytečná tekutina.
5. Do chilli přidáme slité fazole, dochutíme solí, případně trochou cukru a krátce společně prohřejeme. Podáváme s rýží, bílým pečivem nebo s ním naplňte tortilly.

Musaka

Musaka.

Příprava: 2 hodiny + pečení 45 - 50 minut

Pro 6 osob

• 500 g brambor
• 1 velký lilek
• 400 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• 5 cl červeného vína
• mletá skořice
• mleté nové koření
• 200 g rajčatové passaty
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• cukr
• sůl, pepř
• olej
• 500 ml mléka
• 40 g másla
• 40 g hladké mouky
• 1 bobkový list
• mletý muškátový květ
• 4 žloutky
• strouhanka
• 150 g strouhaného parmazánu

1. Brambory oloupeme a dáme vařit doměkka. Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit.
2. V hrnci nasucho opečeme maso, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, zalijeme vínem, přidáme koření, passatu, protlak, cukr, sůl, pepř a podusíme asi 20 minut.
3. Brambory nakrájíme na plátky a opečeme dozlatova, lilky osušíme a opečeme je na oleji také.
4. Mléko ohřejeme, z másla a mouky uděláme jíšku, do které přiléváme mléko a prošleháváme. Přidáme sůl, pepř, bobk. list, muškátový květ a povaříme do zhoustnutí asi 10 minut. Necháme zchladnout, vyjmeme list a přišleháme žloutky.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací mísu vymažeme olejem, vysypeme strouhankou. Dno vyložíme plátky brambor, poklademe 1/2 plátků lilku, dáme masovou směs, zasypeme 1/3 parmazánu, překryjeme zbytkem lilku, posypeme částí sýra. Vše zalijeme bešamelem, posypeme zbylým parmazánem a dáme zapéct.
6. Po upečení nechte musaku asi 15 minut dojít.

Tiramisu

Tiramisu.

Příprava: 40 minut + chlazení 24 hodin

Pro 4 osoby

• 2 velká vejce
• 3 lžíce cukru
• 250 g mascarpone
• 16 cukrářských piškotů
• 1 hrnek silné černé oslazené kávy
• 5 cl mandlového likéru nebo brandy
• 30 g čokolády na vaření
• 4 lžíce kakaa

Citronové tiramisu

Štávu ze 2 citronů svařte se 2 lžícemi cukru, nechte vychladnout. Do nádoby vyskládejte sušenky amaretti a zakápněte šťávou. Smetanu (100 ml) vyšlehejte a smíchejte s mascarpone (500 g), šťávou a kůrou ze 2 citronů a cukrem (4 lžíce). Směs namažte na sušenky, dejte vychladnout, posypte lupínky mandlí.

1. Z bílků a jedné lžíce cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přišleháme do mascarpone.
2. Mascarpone promícháme se sněhem. Do mělčí misky nalijeme oslazenou kávu s likérem.
3. Polovinu piškotů postupně namočíme do ochucené kávy a vyložíme jimi dno sklenic.
4. Pokryjeme polovinou krému, přidáme další vrstvu piškotů, pokapeme je zbylou kávou a dokončíme vrstvou krému.
5. Čokoládu na vaření nastrouháme, promícháme s kakaem. Každou porci posypeme kakaem a čokoládou a necháme 24 hodin odležet.

Vídeňský štrúdl

Vídeňský štrúdl.

Příprava: 30 minut + pečení 20 - 25 minut

Na dva štrúdly

• 60 g másla
• 5 lžic strouhanky
• 1 kg jablek
• 1 skořicový cukr
• 1 lžíce hnědého přírodního cukru
• 50 g rozinek
• 500 g listového těsta
• 1 vejce
• moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Na pánvi rozehřejeme máslo a opražíme na něm strouhanku do světle hněda.
3. Jablka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a jablka nakrájíme na tenké plátky. Promícháme je s oběma cukry, rozinkami.
4. Z těsta vyválíme dva obdélníky, každý posypeme strouhankou, poklademe jablky, tak aby okraje těsta zůstaly volné, a svineme. Oba konce pevně stiskneme a štrúdly přeložíme spojem dolů na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi dvacet minut dozlatova. Hotový vychladlý poprášíme moučkovým cukrem a rozkrájíme.

Autoři:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby dětská záda nebolela. Pohybová terapeutka odpovídá on-line

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech netrápí pouze dospělé, ale čím dál více i školáky. Proč tomu tak je, a jak dětem ulevit při výběru školní aktovky...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.