Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Druhý díl receptů na nejoblíbenější omáčky

  1:14aktualizováno  1:14
Česká kuchyně a omáčky k sobě neodmyslitelně patří. Nebojte se často složitých popisů postupu a pusťte se do některé z těh nejoblíbenější. Přinášíme druhou půlku receptů.

Znojemská hovězí pečeně. | foto: Isifa

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se špíkovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + chlazení 10 hodin + dušení 70 minut

Pro 4 osoby

* 750 g kančí kýty
* 200 g slaniny
* sůl
* 400 ml sladšího bílého vína
* 2 menší mrkve
* 1 lžíce sádla
* 6 lžic šípkové zavařeniny
* 50 g másla
* 50 g hladké mouky
* 1/2 lžičky citronové kůry
* 2 lžičky citronové šťávy
* houskový knedlík

1. Kýtu očistíme a osušíme a prošpikujeme ji slaninou pokrájenou na hranolky. Osolíme, vložíme do mísy, přelijeme vínem, přikryjeme a dáme do chladu odležet.
2. Mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme. V hrnci rozpustíme sádlo, mrkev na něm orestujeme, přidáme zavařeninu a společně promícháme, dokud směs lehce nezkaramelizuje.
3. Do hrnce přidáme kýtu i s vínem, zakryjeme a dusíme doměkka. Maso občas přelijeme výpekem, případně trochu podlijeme.
4. Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku. Maso vyjmeme z hrnce, zabalíme do alobalu. Jíšku vmícháme do omáčky a provaříme. Nakonec dochutíme citronovou kůrou a šťávou, případně dosolíme. Omáčku přecedíme.
5. Kýtu nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.

Znojemská hovězí pečeně

Znojemská hovězí pečeně.

Příprava: 30 minut + pečení a vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 750 g hovězího masa (loupaná plec)
* 100 g slaniny
* 2 menší cibule
* 2 lžíce sádla
* 750 ml hovězího vývaru
* 3 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce másla
* sůl, pepř
* 150 g naložených okurek
* houskový knedlík

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Očištěné maso prošpikujeme slaninou pokrájenou na tenké hranolky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. Ve větším hlubším hrnci vhodném i na pečení rozpustíme sádlo, zpěníme na něm cibuli a opečeme prošpikované maso.
3. Opečené maso podlijeme vodou a necháme v troubě pod pokličkou dusit asi 80-90 minut.
4. Upečené maso vyjmeme z hrnce, zabalíme do alobalu a necháme v teplé troubě.
5. Do hrnce přilijeme vývar, prohřejeme a přimícháme jíšku z másla a mouky. Omáčku provaříme asi 1/4 hodiny, přecedíme, osolíme a opepříme.
6. Do teplé omáčky vložíme na kolečka nakrájené okurky a promícháme.
7. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.

Houbová omáčka

Houbová omáčka.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 600 g čerstvých hub
* 1 cibule
* 1 velká lžíce sádla
* sůl, pepř
* kmín
* čerstvý tymián
* 2 lžíce hladké mouky
* 500 ml hovězího (zeleninového) vývaru
* 200 ml mléka nebo smetany na vaření

Špekové knedlíky

Na 2 lžících sádla zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme 200 g anglické slaniny, opečeme společně s 8 houskami pokrájemnými na kostičky. Ve 250 ml mléka rozšleháme 1 velké vejce a 1 žloutek, sůl, pepř, hrst nasekané petrželky a přelijeme na vychladlé housky se slaninou. Necháme je půl hodiny odpočinout, promícháme, zahustíme 2 lžícemi strouhanky a 4 lžícemi hrubé mouky. Vytvarujeme menší knedlíčky a ve vařící osolené vodě je povaříme podle velikosti 6-10 minut.

1. Očištěné houby nakrájíme, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli, vsypeme houby a opékáme je společně s cibulí, přidáme sůl, pepř, trochu kmínu a čerstvý tymián.
3. Houby zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky, zalijeme vývarem a podusíme.
4. Mléko promícháme s lžící mouky a přelijeme přes síto na houby.  Povaříme ještě deset minut, aby omáčka zhoustla.

Kachní prsa se švestkovou omáčkou

Kachní prsa se švestkovou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 70 minut

Pro 4 osoby

* 4 kachní prsa
* sůl, pepř
* 2 lžíce oleje
* 2 mrkve
* 1/2 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce másla
* 200 g švestkových povidel
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* kousek celé skořice
* 2 hřebíčky
* 1 badyán
* 100 ml smetany na vaření
* 1 lžička hladké mouky

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Kachní prsa omyjeme, tučnější kůži nařízneme do tenkých proužků, osolíme a opepříme. V hlubším kastrolu rozehřejeme olej, prsa na něm z obou stran opečeme, podlijeme je trochou vody a zakrytá je dáme péct do trouby na dvacet minut.
2. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Na másle orestujeme cibuli a česnek, přidáme mrkev a společně opečeme. Přimícháme povidla, citronovou kůru a koření, omáčku naředíme vodou a přelijeme do hrnce s kachnou.
3. Po půl hodině dušení kachní prsa vyjmeme, maso vrátíme do vypnuté trouby zakryté alobalem. Z omáčky vyjmeme koření a zjemníme ji smetanou rozšlehanou s lžící mouky, promícháme a deset minut povaříme. Maso nakrájíme a přelijeme omáčkou.

Holandská omáčka s chřestem

Holandská omáčka s chřestem.

Příprava: 10 minut / vaření 20 minut

Pro 2 osoby

* 10 kusů chřestu
* 2 velké žloutky
* 1 lžička citronové šťávy
* 1 polévková lžíce suchého bílého vína
* 1 polévková lžíce kuřecího vývaru
* sůl, mletý bílý pepř
* 8 lžic rozpuštěného másla
* 2 lžíce strouhaného parmazánu

1. Chřest oloupeme a dáme vařit do vroucí osolené vody. Povaříme doměkka.
2. V kovové misce promícháme žloutky, citronovou šťávu, bílé víno, kuřecí vývar, sůl a pepř.
3. Misku umístíme nad hrnec s pomalu vroucí vodou a směs šleháme metlou, dokud není hustá a nezesvětlá, pak po lžících postupně přišleháváme rozpuštěné teplé máslo.
4. Povařený chřest přelijeme hotovou omáčkou, posypeme strouhaným parmazánem a necháme zapéct pod grilem.

Steak s hořčičnou omáčkou

Steak s horčičnou omáčkou.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 800 g menších nových brambor
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce prosáté strouhanky
* 1 lžíce strouhaného parmazánu
* sůl, čerstvě mletý pepř
* špetka sladké papriky
* 2 jarní cibulky
* 4 silnější plátky vepřové pečeně
* grilovací koření
* 4 lžíce oleje
* 200 ml bílého suchého vína
* 1 lžíce cukru krupice
* 4 lžíce hrubozrnné hořčice
* 6 lžic smetany na vaření

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vymastíme nebo vyložíme pečicím papírem. Brambory očistíme kartáčkem a necháme 10 minut povařit ve vodě, slijeme a necháme zchladnout.
2. Vychladlé brambory rozpůlíme, vložíme do mísy, zakapeme olivovým olejem a promícháme. Strouhanku smícháme s parmazánem, solí, pepřem a sladkou paprikou. Omaštěné brambory posypeme ochucenou strouhankou, promícháme, přendáme na plech a dáme je dozlatova zapéct do trouby, asi na 15 minut.
3. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme, ochutíme kořením a na pánvi je zprudka opečeme na oleji, hotové přidáme k bramborám na plech a troubu vypneme.
4. Na zbylém tuku orestujeme pokrájenou jarní cibulku a vsypeme cukr, promícháme, dokud cukr nezačne hnědnout, zalijeme vínem, prohřejeme a vmícháme hořčici, společně asi 3 minuty prohřejeme a přimícháme smetanu.
5. Steaky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s opečenými bramborami.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.