Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vyznáte se v čočce? Poradíme, jak a s čím různé typy uvařit

  0:53aktualizováno  0:53
Luštěniny patří na naše talíře již po staletí, ale nyní na ně mohou zavítat i jejich exotičtější a barevnější variace ze zahraničí. Poradíme vám, jaký druh se k čemu hodí a jak luštěniny uvařit, aby nenadýmaly.

Různé druhy čočky | foto: Profimedia.cz

Čočku najdeme v obchodech v několika variantách. Mezi nejznámější druh, který v kuchyni používaly již naše babičky, patří čočka hnědá a tmavozelená. Dnes můžeme téměř ve všech obchodech s potravinami zakoupit žlutou, červenou a také čočku černou – beluga. Všechny druhy čočky jsou bohaté na bílkoviny a přirozeně bezlepkové, proto by měly být nedílnou součástí našich jídelníčků.

Lepší stravitelnosti čočky lze dosáhnout namočením a následným vařením v jiné vodě, umixováním, propasírováním, umletím a použitím vhodného koření (libeček, majoránka, saturejka, tymián) nebo v kombinaci s listovou zeleninou a zelenými natěmi. Vhodná je také kombinace s nakládanou zeleninou.

Luštěniny vždy namáčejte do studené vody, nikdy ne do teplé, mohly by zkysnout. Do vody nepřidávejte ani sůl, ani sodu. Pokud máme na přípravu málo času, lze suché luštěniny přelít dvojnásobným množstvím vařící vody, přikrýt poklicí vody a nechat dvě hodiny odstát, vodu slít, zalít studenou vodou a uvařit. Pokud máme času ještě méně, přichází na řadu červená čočka či čočka beluga, která se nemusí namáčet. Stačí ji propláchnout studenou vodou, uvařit a za 20 minut máme hotovo.

Čočka zelená

Čočka je vysoce energetická a výživná luštěnina, která obsahuje jen málo tuku. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Zelené druhy čočky jsou nám nejznámější. Bývají největší a proto se také zpravidla nejdéle vaří, ovšem i poté dobře drží svůj tvar.

K tomuto druhu čočky patří také velkozrnná zelená čočka puy pocházející z francouzské oblasti Le Puy-en-Velay.

Čočka červená

Jednoduchá pomazánka z červené čočky

Červená čočka vzniká oloupáním a rozpůlením žluté čočky. Díky tomu se vaří kratší dobu a není nutné ji předem namáčet. Je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Škroby obsažené v čočce (i jiných luštěninách) se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. Díky tomu je vhodná například jako rychlá odpolední svačina. Rovnoměrné uvolňování glukózy je důležité také pro udržení stabilní hladiny krevního cukru zejména pro diabetiky, ale i pro kohokoliv, kdo se snaží hubnout.

Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky. Používá se zejména do polévek, salátů i pomazánek. Snadno se rozvaří, takže je dobrá i k zahušťování.

Čočka černá (beluga)

Černá čočka beluga patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 gramů má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku). Na rozdíl od ostatních luštěnin belugu není nutné před přípravou namáčet.

Skvěle se hodí do salátů, k rybě, výborně chutná s kořenovou zeleninou. Její jemnou chuť můžete doplnit olejem z vlašských ořechů, sezamovým nebo balsamico octem s kapkou hořčice. Výborně bude chutnat i v pomazánkách.

Salát z řepy s čočkou beluga

Podle receptu Markéty Hrubešové a Jana Kvasničky

Ingredience:

Řepný salát s čočkou beluga podle Markéty Hrubešové a Jana Kvasničky
  • 5 ks baby řepy
  • 9 lžic olivového oleje extra virgin
  • 3 lžíce cherry octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl
  • pepř
  • lískové oříšky
  • 1 hrnek red chard
  • 200 g sýru feta

Na řepu:

  • 1 hrnek hrubé mořské soli
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 stroužky česneku

Na čočku:

  • 1/3 hrnku čočky beluga
  • 1⁄2 l zeleninového vývaru

Postup:

  1. Čtyři baby řepy posypeme se solí a tymiánem, přidáme česnek a zabalíme každou zvlášť do alobalu. Pečeme na 180 °C doměkka.
  2. Čočku dáme vařit do zeleninového vývaru.
  3. Zbylou řepu nakrájíme na tenké plátky a dáme do ledové vody.
  4. Z octa, medu, oleje, soli a pepře a vyšleháme dresink.
  5. Čočku scedíme a vmícháme do dresinku. Přidáme upečenou řepu, plátkovanou řepu. Naservírujeme na talíř, posypeme praženými lískovými oříšky a feta sýrem.

Pomazánka z červené čočky s vejcem

Podle Jitky Literové z projektu Děti na startu

Suroviny pro 4 porce:

Pomazánka z červené čočky
  • 160 g červené čočky
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 60 g šunky
  • 2 vejce
  • 2 kyselé okurky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • několik lžiček bílého jogurtu
  • 2 ks pečiva (variace celozrnné, bílé, grahamové)

Postup:
Červenou čočku (nemusí se namáčet) uvaříme. Vejce připravíme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Cibuli a česnek oloupeme, čočku rozmixujeme, vajíčko nakrájíme na malé kousky, okurku, cibuli, šunku na kostičky a česnek prolisujeme. Vše promícháme, přidáme hořčici, sůl, pepř a mažeme na pečivo.

Čočka se švestkami

Ingredience:

Čočka se švestkami
  • 500 g hnědé čočky
  • 2 hrsti sušených švestek
  • sůl
  • máslo
  • pažitka

Postup:

Hnědou čočku namočíme na 2 hodiny a uvaříme do poloměkka. Přidáme k ní dvě hrsti nesířených sušených švestek a na mírném ohni dovaříme. Všechna tekutina by se měla vsáknout. Nakonec lehce dosolíme, přidáme plátek másla a ozdobíme nasekanou pažitkou.

Čočkový salát s paprikou a vlašskými ořechy

Ingredience:

Salát z červené čočky s paprikou a vlaškými ořechy
  • 250 g červené čočky
  • 5 g zeleninového vývaru
  • 2 ml olivového oleje
  • 50 g cibule
  • 85 g papriky červené
  • 35 g vlašských ořechů
  • 1 lžička vinného octa
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • cukr dle chuti

Postup:

  1. Přebranou čočku uvaříme ve vývaru doměkka, ještě teplou ji dáme do misky, vmícháme olej, cibulku a nadrobno nakrájenou červenou papriku.
  2. Na zálivku vyšleháme ocet, cukr, sůl, pepř s trochou vody a vmícháme do čočky. Nakonec přidáme opražené vlašské ořechy.
  3. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Indická čočková polévka

Ingredience:

Indická čočková polévka
  • 300 g červené čočky
  • cibule
  • brambora
  • mrkev
  • rajčata v plechovce
  • 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření garam masala
  • mleté nebo čerstvé chilli dle chuti
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 250 ml kokosového mléka
  • olej
  • citrónová šťáva

Postup:

  1. Rozpálíme olej na pánvi, osmahneme na něm cibuli a krátce i rozdrcený česnek. Do pánve přidáme koření garam masala, římský kmín a chilli. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme rajčata v plechovce, červenou čočku a kokosové mléko a přivedeme k varu.
  2. Když se začne polévka vařit, ztlumíme žár a necháme ji 20 až 30 minut probublávat. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme bramboru a mrkev, které do polévky přidáme.
  3. Když je zelenina i čočka měkká, můžeme polévku dochutit citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvým koriandrem a plátkem citronu. Polévku servírujeme teplou s chlebem naan.
Autor: pro iDNES.cz




Hlavní zprávy

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.