Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Druhá várka receptů na sladká jídla od žemlovky po palačinky

  8:07aktualizováno  8:07
Dezert převlečený za oběd nebo večeři - to jsou sladké hlavní chody, které milují děti, nepolepšitelní cukrožrouti, ale i superzdraví vegetariáni. V české kuchyni přitom sladkých jídel najdete jako nikde jinde.

Krupicová kaše. | foto: Isifa

Nudle s mákem

Nudle s mákem.

Příprava: 40 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 220–250 g hrubé mouky
* 2 vejce
* 100 g rozpuštěného másla
* 2 lžíce vody
* 100 g moučkového cukru
* 100 g mletého máku

1. Na vále uděláme v mouce důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme lžičku másla, dvě lžíce vody a promícháme na tužší těsto. Nejlépe to jde ze začátku příborovým nožem, pak těsto zpracujeme rukama. Hotové těsto rozdělíme na 2–3 kuličky.
2. Na pomoučněném vále rozválíme každou kuličku na placku, rozkrájíme na širší nudle.
3. Nudle povaříme asi 5 minut v osolené vodě, slijeme, promícháme v míse se lžící másla, aby se neslepily. Posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a polijeme zbylým máslem.

Ovocné kynuté knedlíky

Ovocné kynuté knedlíky.

Příprava: 25 minut + kynutí 1 hodina + vaření 7–10 minut

Pro 4 osoby

* 250 ml vlažného mléka
* 1 lžíce cukru krupice
* 1/2 kostky droždí
* 500 g hrubé mouky
* sůl
* 1 žloutek
* 125 g rozehřátého másla
* 15–20 švestek
* 100 g mletého máku
* 4 lžíce moučkového cukru

Tip

Knedlíky sypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité máslem jsou docela kalorická bomba, zkuste je posypat jen strouhaným tvarohem a přelít je jogurtem s rozmixovaným ovocem použitým i v náplni.

1. Z části mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
2. Mouku promícháme se špetkou soli, mléko prošleháme se žloutkem.
3. Do mísy s moukou vlijeme kvásek, přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla a mléko se žloutkem. Zpracujeme tužší těsto, které necháme vykynout.
4. Z těsta na pomoučněném vále vytvarujeme váleček, rozkrájíme ho na kousky, roztáhneme a zabalíme do něj ovoce, vytvarujeme knedlíky a necháme je chvíli kynout.
5. V širokém hrnci přivedeme k varu vodu s trochou soli a knedlíky postupně vaříme, každou várku knedlíků 7–10 minut, podle velikosti knedlíků.
6. Uvařené knedlíky propíchneme nebo natrhneme vidličkou a servírujeme posypané mákem promíchaným s moučkovým cukrem a přelité zbylým rozpuštěným máslem. 

Palačinky

Palačinky.

Příprava: 30 minut + smažení 10 minut

Pro 4 osoby

* 500 ml mléka
* 2 vejce
* sůl
* 1 sáček vanilkového cukru
* 280 g hladké mouky
* olej
* 250 g měkkého tvarohu
* 2 lžíce moučkového cukru
* špetka citronové kůry
* čerstvé ovoce
* lístky meduňky nebo máty

Tip

Palačinky s jahodami, zakysanou smetanou a rozmarýnem: 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, špetka cukru a soli, 140g hladké mouky,olej. Na hotové palačinky dáme lžíci zakysané smetany, jahody a na jemno nasekaný rozmarýn.

1. Do větší mísy nalijeme mléko, přimícháme vejce, špetku soli a 1/2 sáčku vanilkového cukru a postupně metlou zašleháváme mouku. Těsto necháme asi 20 minut odležet.
2. Na rozehřátou pánev kápneme trochu oleje, rozetřeme mašlovačkou a sběračkou nalijeme palačinkové těsto.
3. Palačinky opékáme po obou stranách a odkládáme je na talíř vyložený papírovými ubrousky.
4. Tvaroh rozmícháme se zbytkem vanilkového cukru, moučkovým cukrem a citronovou kůrou.
5. Palačinky natřeme tvarohem a přeložíme na čtvrtiny. Ozdobíme čerstvým ovocem a meduňkou. 

Krupicová kaše

Krupicová kaše.

Příprava: 5 minut + vaření 8–10 minut

Pro 4 osoby

* 500 ml plnotučného mléka
* 5 lžic másla
* sůl
* 60 g krupice
* směs čerstvého letního ovoce

1. Mléko se lžící másla a špetkou soli přivedeme k varu.
2. Za stálého míchání přisypáváme tenkým pramínkem nebo po lžičkách krupici.
3. Kaši vaříme a mícháme na mírném plameni do zhoustnutí, nemělo by to trvat více než 8–10 minut.
4. Každou porci kaše omastíme lžící rozpuštěného másla a ozdobíme čerstvým ovocem.

Žemlovka

Žemlovka.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 100 g másla
* strouhanka
* 5 velkých jablek
* 50 g rozinek
* 50 g nasekaných sušených meruněk
* 2 skořicové cukry
* 500 ml mléka
* 1 lžíce moučkového cukru
* 2 velká vejce
* 10 plátků toastového chleba nebo 1 velká veka

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací nádobu vymažeme kouskem másla a vysypeme strouhankou.
2. Jablka omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřinec, oloupeme a pokrájíme na plátky. Plátky jablek promícháme s rozinkami, meruňkami, skořicovým cukrem.
3. Mléko rozmícháme s moučkovým cukrem a vejci.
4. Plátky chleba namáčíme v mléce s vejci, vykládáme jimi zapékací nádobu a střídáme s vrstvou jablek.
5. Žemlovku přelijeme zbylým mlékem s vejci, poklademe zbylým pokrájeným máslem a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 30–40 minut.

Autoři:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.