NA 6 PORCÍ
Příprava: 15 minut, pečení 50 minut
* 750 g švestek, na čtvrtky
* 140 g marcipánu
* 1 lžíce moučkového cukru
* 200 g celozrnné mouky
* 100 g másla, na kousky
* 85 g třtinového cukru
* 2 lžičky směsi mleté skořice, zázvoru a kardamomu/badyánu
* 50 g mandlových lupínků
Rozehřejte troubu na 190 °C. Ve větší mělké zapékací míse smíchejte švestky a nadrobenou marcipánovou hmotu. Zaprašte moučkovým cukrem, přelijte 150 ml studené vody a dejte zatím stranou.
Do mouky zapracujte máslo – ručně nebo v mixéru. Přimíchejte třtinový cukr, koření a mandle. Drobenkou pokryjte švestkovou směs a pečte padesát minut, dokud povrch dezertu nezhnědne.
Podávejte se šlehačkou anebo zmrzlinou.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Švestkový koláč s vanilkovým krémem |
Jablečný koláč s marcipánem |
Křehký jablkový koláč |