Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Droždí zabrání opilosti, tvrdí odborníci. Jiní radí: raději se najezte

  15:58aktualizováno  15:58
Dost možná jde jen o reklamu na pivo, když Jim Koch, spoluzakladatel společnosti Boston Beer Company, tvrdí, že vás droždí ochrání před opilostí. Kvasinky alkohol rozštěpí a zabrání mu vstřebat se do krve, tvrdí v rozhovoru pro americký magazín Esquire.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

Že je droždí velmi zdravé, protože je vydatným zdrojem vitaminů skupiny B, o tom není sporu. Ovšem s účinkem na štěpení alkoholu je to sporné.

"Osobně sním na každý jeden drink čajovou lžičku sušeného droždí. Dávám si to vždy předtím, než jdu pít. I když pak vypiju hodně, nejsem nikdy opilý," tvrdí Koch ve zmíněním rozhovoru. A těm, kteří mají problém s chutí kvasnic, radí, aby si je rozmíchali třeba v jogurtu.

Kvasinky jsou podle něj plné enzymu s názvem alkohol
dehydrogenáza, který odbourává alkohol v lidských játrech. Sušené droždí tak vykoná tuto práci ještě v žaludku a střevech, takže se etanol nestihne do krve vstřebat a ovlivnit nervovou soustavu.

"Samozřejmě to nefunguje stoprocentně, nějaký alkohol se do krve vstřebá, ale lze takto vypít opravdu velké množství alkoholu a nebýt výrazně opilý," tvrdí Koch.

Podle Tamary Starnovské, členky Fóra zdravé výživy, droždí samo o sobě nemá na opilost žádný vliv. "Droždí je z jedné strany koncentrát nukleotidů. Ze strany druhé koncentrát živých buněk – kvasinek. Lžička sušeného droždí znamená, že se v žaludku musí nasáknout tekutinou – primárně ovšem žaludečními šťávami a ne alkoholem. Pokud nic jiného než lžičku droždí nesní, tak to nebude mít žádný efekt," říká odbornice.

Jinými slovy: alkohol se vstřebává už ze žaludku a lžička sušeného droždí s tím nic neudělá.

Daleko rozumnější je se před konzumací alkoholu najíst, radí Starnovská. "Bílkoviny a tuky zpomalí vyprazdňování žaludku a sníží vstřebávání alkoholu ze žaludku. Výsledkem je pozdější ale také o to delší opilost při nadměrném popíjení včetně alkoholu v krvi následující den," upozorňuje odbornice na výživu.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Slávky: Bratr si chce do společného domu nastěhovat přítelkyni

Po smrti rodičů žijeme s bratrem ve společné domácnosti ve velkém domě na vesnici. Každý vlastníme půlku domu. Zvykli jsme si na sebe a dokážeme se na všem...  celý článek

Ilustrační fotografie
Věci, podle kterých lze usoudit, že jste chytří. Sprostá mluva i nepořádek

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Ve science parku iQlandia najdou děti stropem probořenou dinosauří nohu, která...
Dinosauři jsou u dětí fenomén. Učí je zvládat hněv, přírodopis i smrt

Snad každé dítě by ve svém pokojíčku nalezlo aspoň jednu postavičku pravěkého tvora. Proč jsou dinosauři pro děti takovým lákadlem? Důvodů je hned několik....  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Další z rubriky

Lucie se narodila bez sluchu
Lucie se narodila hluchá. Díky implantátu může pracovat jako sestřička

Lucie pracuje jako sestřička na dětském ušním, nosním, krčním oddělení v pražském Motole. Její trochu neobratné vyjadřování byste přičítali rovnátkům....  celý článek

Marek Kotalík
Lidé si myslí, že jedu v drogách, říká mladík s Touretteovým syndromem

Touretteův syndrom nutí nemocného škubat hlavou, dělat grimasy, vykřikovat. Pobuřuje veřejnost. „Ti lidštější se zeptají, jestli jsem v pořádku. Ostatní si...  celý článek

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.