Že je droždí velmi zdravé, protože je vydatným zdrojem vitaminů skupiny B, o tom není sporu. Ovšem s účinkem na štěpení alkoholu je to sporné.
"Osobně sním na každý jeden drink čajovou lžičku sušeného droždí. Dávám si to vždy předtím, než jdu pít. I když pak vypiju hodně, nejsem nikdy opilý," tvrdí Koch ve zmíněním rozhovoru. A těm, kteří mají problém s chutí kvasnic, radí, aby si je rozmíchali třeba v jogurtu.
Kvasinky jsou podle něj plné enzymu s názvem alkohol
dehydrogenáza, který odbourává alkohol v lidských játrech. Sušené droždí tak vykoná tuto práci ještě v žaludku a střevech, takže se etanol nestihne do krve vstřebat a ovlivnit nervovou soustavu.
"Samozřejmě to nefunguje stoprocentně, nějaký alkohol se do krve vstřebá, ale lze takto vypít opravdu velké množství alkoholu a nebýt výrazně opilý," tvrdí Koch.
Podle Tamary Starnovské, členky Fóra zdravé výživy, droždí samo o sobě nemá na opilost žádný vliv. "Droždí je z jedné strany koncentrát nukleotidů. Ze strany druhé koncentrát živých buněk – kvasinek. Lžička sušeného droždí znamená, že se v žaludku musí nasáknout tekutinou – primárně ovšem žaludečními šťávami a ne alkoholem. Pokud nic jiného než lžičku droždí nesní, tak to nebude mít žádný efekt," říká odbornice.
Jinými slovy: alkohol se vstřebává už ze žaludku a lžička sušeného droždí s tím nic neudělá.
Daleko rozumnější je se před konzumací alkoholu najíst, radí Starnovská. "Bílkoviny a tuky zpomalí vyprazdňování žaludku a sníží vstřebávání alkoholu ze žaludku. Výsledkem je pozdější ale také o to delší opilost při nadměrném popíjení včetně alkoholu v krvi následující den," upozorňuje odbornice na výživu.