Doporučujeme

Drážďanská štola

Drážďanská štola | foto: Archiv Terezy Mrowiecové

Čtenářský recept: Dražďánská štola

  • 0

Doba přípravy: 170 minut

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 g rozinek
  • 150 g kandované pomerančové a citronové kůry
  • 125 g cukru
  • 125 g cukru moučky na posypání ̈
  • 100 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 2/3 kostky droždí
  • lžíce rumu
  • lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka muškátového oříšku

1. V hrnku s vlažným mlékem rozmícháme droždí se lžící cukru a lžící mouky a necháme vzejít kvásek.

2. 250 g mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, rozinky, kandovanou citronovou a pomerančovou kůru a 4/5 kostky másla utřeného se žloutkem a rumem.

3. Vše zalijeme mlékem a vzešlým kváskem. Těsto mícháme vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypeme zbylou mouku, rukama vypracujeme do polotuha těsto, které necháme na teplém místě vykynout asi hodinu.

4. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát o velikosti asi 30 x 40 cm. Kratší okraje zahneme směrem ke středu, delší okraje potom přehneme do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají.

5. Štolu přendáme na plech s papírem na pečení, střed promáčkneme po délce hranou dlaně a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout.

6. Štolu pečeme v troubě předehřáté na 165 °C asi 50 minut.

7. Po upečení seškrábneme přepečené rozinky, které bývají tvrdé a nahořklé. Horkou štolu potřeme zbytkem rozpuštěného másla, posypeme hustě moučkovým cukrem a necháme zcela vychladnout.

Poznámka: Tradiční německá obdoba naší vánočky, plná mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu. Upečte a nechte ji dva až tři týdny odležet pevně zabalenou v alobalu.


  • Vybrali jsme pro Vás