Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Dort Pavlova

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: Eliška Černápro iDNES.cz

Doba přípravy
30

Množství
8

Ingredience:
6 bílků
špetka mořské soli
300 g třtinového moučkového cukru
2 lžíce pravého kakaa
50 g čokolády (nejlépe hořká 70% kakaa)
1000 ml smetany na šlehání
1 kg sezónního ovoce - třešně, rybíz, maliny... cokoliv, co máte rádi :-)

Předehřejeme troubu na 200°C - horkovzdušnou.
Ve velké míse ušleháme 6 bílků se špetkou soli (sůl se přidává kvůli lepšímu vyšlehání). Sníh se nesmí přešlehat, měl by být krásně krémový. Když je pevný a krémový, po lžících přidáváme třtinový moučkový cukr. ( Já si ho doma sama vyrábím, koupím v obchodě krupicový třtinový a pomocí robotu ho rozsekám).
Šleháme pár minut, dokud se cukr nepropojí se sněhem a nevytvoří hladkou, ale hustou, lesklou a krémovou hmotu.
Poté se přidává kakao, a lehce lžící promícháme, aby vzniklo mramorování.
Připravíme si 2 plechy vyložené pečícím papírem. (Na každý plech se vejdou 2 placky, zhruba o průměru 15x20 cm, já jsem si nejdříve předkreslila na pečící papír pomocí talíře 4 stejná kola)

Rozdělíme sníh na 4 hromádky, do středu každého kruhu jednu a lžící rozetřete.

Vložte oba plechy do trouby, snižte teplotu na 140°C horkovzdušnou a pečte 1 hodinu a 15 minut. Troubu v průběhu neotvíráme.
Po uplynutí času, když se zdají být na povrchu pevné a křupavé, vypneme troubu a s lehce pootevřenými dvířky necháme vychladnou a dosušit.

Když jsou korpusy pokojové teploty, ušleháme šlehačku, připravíme si ovoce a čokoládu nasekáme na střepy.
Na servírovací talíř položíme první korpus, lžící rozetřete 1/4 šlehačky, libovolně posypte ovocem, pár kousků čokolády, tuto vrstvu přikryjeme dalším sněhovým korpusem, lehce přitlačíme, aby se vrstvy k sobě krásně propojily. Dále plníme zbývající tři vrstvy. U poslední vrstvy je fantazie pouze na Vás :-)

Poznámka
P.S. Dort se může nechat uležet i v lednici, a poté ho i nakrájet, ale já jsem servírovala ihned. Na tomto dortu se mi líbí jeho ledabylá nedokonalost, a také, že si každý může zvolit jaké oblíbené ingredience zvolí. Doufám, že ho někdo zkusí, vypadá to složitě, ale je to jednoduché. Pekla jsem ho mamce k narozeninám a všem moc chutnal, jedli jsme ho lžícemi, byl to boj, ale stálo to za to :-)

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.