Doporučujeme

Fazolky s nektarinkou.

Fazolky s nektarinkou. | foto: Isifa

Dopřejte si vitamíny. Ochutnejte svěží letní saláty třeba s nektarinkou

  • 0
Když se řekne salát, vybaví si většina Čechů šopák nebo okurku v sladkokyselém nálevu. Přitom zeleninových a ovocných variací jsou tisíce, teplé či studené, s masem či sýry. V naší minikuchařce najdete určitě ten, který se stane vaším favoritem.

Bramborový salát s lososem

Bramborový salát s lososem.Pro 4 osoby:

* 500 g malých nových brambor
* 200 g lososa
* 3 lžíce oleje
* 100 g čerstvého špenátu
* 5 snítek kopru
* 1 kelímek zakysané smetany
* sůl
* pepř
* 2 lžíce citronové šťávy

1. Brambory očistíme kartáčkem a ve slupce je uvaříme ve slané vodě doměkka. Na oleji na pánvi opečeme lososa.
2. Listy špenátu a kopr opláchneme, necháme okapat. Část kopru nasekáme najemno.
3. Zakysanou smetanu promícháme s trochou soli a pepře.
4. Ještě teplé brambory rozkrojíme na poloviny, přidáme na kousky rozdrobeného lososa, nasekaný kopr a špenát a promícháme s citronovou šťávou. Ochutíme zakysanou smetanou a ozdobíme zbylými snítkami kopru.

NÁŠ TIP

Místo lososa použijte jinou rybu - pangase, tresku.

Salát z pečených rajčat a sýra

Salát z pečených rajčat a sýra.Pro 4 osoby:

* 500 g cherry rajčat
* 1 lilek
* 4 lžíce olivového oleje
* pepř
* sůl
* 200 g ovčího sýra
* několik listů čerstvé bazalky

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Rajčata omyjeme,osušíme a propíchneme. Lilek nakrájíme na plátky nebo na kostky.
3. Lilek a rajčata promícháme s olejem a dáme na plech, pečeme asi 25-30 minut v troubě.
4. Servírujeme ochucené solí a pepřem s rozdrobeným ovčím sýrem a natrhanou čerstvou bazalkou.

NÁŠ TIP

Upečte s rajčaty a lilkem i cuketu nebo papriku.

Fazolky s nektarinkou

Fazolky s nektarinkou.Pro 4 osoby:

* 2 lžíce medu
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce máku
* 200 g fazolek
* 2 nektarinky
* 150 g rukoly
* 100 g prosciutta

1. Z medu,oleje, citronové šťávy a máku ušleháme zálivku a dáme vychladit.
2. Fazolky omyjeme a krátce asi 2-3 minuty spaříme v osolené vodě,necháme okapat a vychladnout.
3. Rukolu opláchneme, omyté nektarinky rozpůlíme a nakrájíme na tenčí plátky. Promícháme s fazolkami, přidáme plátky prosciutta a dochutíme zálivkou.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte i se zbytkem grilovaného kuřecího masa. Do zálivky můžete použít i pomerančovou šťávu.

Zelenina s jogurtovou zálivkou

Zelenina s jogurtovou zálivkou.Pro 4 osoby:

* 1/2 malého květáku
* 1 malá cuketa
* 1 velká mrkev
* 100 g hrášku
* 1 menší hlávka čínského zelí
* 1 kelímek bílého jogurtu
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* 150 g přírodního sýra
* čerstvá máta

1. Květák propláchneme a rozebereme na malé růžičky, větší části košťálu odkrájíme. Cuketu a mrkev omyjeme a pokrájíme na tenčí nudličky.
2. Čínské zelí nakrájíme do salátové mísy a dáme do ledničky vychladit.
3. Jogurt promícháme se špetkou soli a utřeným stroužkem česneku.
4. Rozpálíme na pánvi olej, přidáme květák a mrkev a chvíli opékáme,potom přisypeme cuketu a hrášek a restujeme ještě asi dvě minuty. Zelenina by měla být křupavá, nezměklá.
5. Přendáme orestovanou zeleninu na čínské zelí, posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme lístky máty a podáváme s jogurtovou zálivkou.

NÁŠ TIP

Použijte kvalitní smetanový nebo hustý řecký jogurt. Část máty můžete nasekat do zálivky.

Kuřecí salát s cizrnou

Kuřecí salát s cizrnou.Pro 4 osoby:

* 600 g cizrny
* 2 hrsti čerstvého špenátu
* 1 rajče
* 1 kuřecí prso
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* sůl
* citron

1. Cizrnu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme na sítu okapat.
2. Listy špenátu opereme a osušíme, rajče omyjeme, rozpůlíme, vymáčkne mez něj šťávu a zrnka a dužinu nasekáme.
3. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky a na oleji orestujeme.
4. Do pánve k hotovému masu přidáme na plátky nakrájený česnek, slitou cizrnu, sůl, pepř, nakrájené rajče a špenát. Lehce promícháme na pánvi, listy špenátu by měly změknout a zavadnout. Podáváme ještě teplé s měsíčky nakrájeného citronu na dochucení.

NÁŠ TIP

Do směsi na pánvi přimíchejte dvě lžíce strouhaného parmazánu a dozdobte parmazánovými hoblinami.

Panzanella

Panzanella.Pro 4 osoby:

* 1 stroužek česneku
* 1 menší červená cibule
* 6 větších rajčat
* 1 menší salátová okurka
* 1 bageta alespoň 2 dny stará
* 3 lžíce vinného octa
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl
* pepř
* čerstvá bazalka

1. Rozpůlíme stroužek česneku a vymažeme jím mísu na salát. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na půl kolečka.
2. Rajčata omyjeme a nakrájíme. Okurku oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
3. Bagetu natrháme, kousky namáčíme v míse se studenou vodou a jednou lžící octa, necháme krátce nasáknout a vyždímáme.
4. Cibuli, rajčata, okurku a vyždímanou bagetu smícháme v míse vymazané česnekem, zalijeme prošlehaným olejem s octem, solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme posypané natrhanou bazalkou.

NÁŠ TIP

Pokud nemáte starší bagetu nebo bílý chléb, můžete použít čerstvou, nakrájenou na plátky ji nasucho opražte nebo otoustujte a pomažte česnekem. Přidejte půl žluté papriky a nadrobno nasekané plátky ančoviček.

Zeleninový kuskus s klobásou

Zeleninový kuskus s klobásou.Pro 4 osoby:

* 200 g kuskusu
* 4 vejce
* 100 g klobásy
* hrst čerstvých špenátových listů
* 250 g cherry rajčat
* 1 menší salátová okurka
* 1 jarní cibulka
* sůl
* pepř
* 2 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce olivového oleje

1. Kuskus připravte podle návodu na obalu. Vejce uvařte na měkko. Klobásku nakrájejte na plátky.
2. Špenátové listy opláchněte a nechte okapat. Rajčata a okurku omyjte a nakrájejte, cibulku nasekejte.
3. Kuskus promíchejte vidličkou a zamíchejte do něj nakrájenou zeleninu, špenát a kolečka klobásky.
4. Osolte,opepřete, zalijte citronovou šťávou smíchanou s olejem a každou porci doplňte vejcem na měkko.

NÁŠ TIP

Vejce použijte v biokvalitě. Místo kuskusu vyzkoušejte quinou.


  • Vybrali jsme pro Vás