Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dopřejte si vitamíny. Ochutnejte svěží letní saláty třeba s nektarinkou

  3:02aktualizováno  3:02
Když se řekne salát, vybaví si většina Čechů šopák nebo okurku v sladkokyselém nálevu. Přitom zeleninových a ovocných variací jsou tisíce, teplé či studené, s masem či sýry. V naší minikuchařce najdete určitě ten, který se stane vaším favoritem.

Fazolky s nektarinkou. | foto: Isifa

Bramborový salát s lososem

Bramborový salát s lososem.Pro 4 osoby:

* 500 g malých nových brambor
* 200 g lososa
* 3 lžíce oleje
* 100 g čerstvého špenátu
* 5 snítek kopru
* 1 kelímek zakysané smetany
* sůl
* pepř
* 2 lžíce citronové šťávy

1. Brambory očistíme kartáčkem a ve slupce je uvaříme ve slané vodě doměkka. Na oleji na pánvi opečeme lososa.
2. Listy špenátu a kopr opláchneme, necháme okapat. Část kopru nasekáme najemno.
3. Zakysanou smetanu promícháme s trochou soli a pepře.
4. Ještě teplé brambory rozkrojíme na poloviny, přidáme na kousky rozdrobeného lososa, nasekaný kopr a špenát a promícháme s citronovou šťávou. Ochutíme zakysanou smetanou a ozdobíme zbylými snítkami kopru.

NÁŠ TIP

Místo lososa použijte jinou rybu - pangase, tresku.

Salát z pečených rajčat a sýra

Salát z pečených rajčat a sýra.Pro 4 osoby:

* 500 g cherry rajčat
* 1 lilek
* 4 lžíce olivového oleje
* pepř
* sůl
* 200 g ovčího sýra
* několik listů čerstvé bazalky

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Rajčata omyjeme,osušíme a propíchneme. Lilek nakrájíme na plátky nebo na kostky.
3. Lilek a rajčata promícháme s olejem a dáme na plech, pečeme asi 25-30 minut v troubě.
4. Servírujeme ochucené solí a pepřem s rozdrobeným ovčím sýrem a natrhanou čerstvou bazalkou.

NÁŠ TIP

Upečte s rajčaty a lilkem i cuketu nebo papriku.

Fazolky s nektarinkou

Fazolky s nektarinkou.Pro 4 osoby:

* 2 lžíce medu
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce máku
* 200 g fazolek
* 2 nektarinky
* 150 g rukoly
* 100 g prosciutta

1. Z medu,oleje, citronové šťávy a máku ušleháme zálivku a dáme vychladit.
2. Fazolky omyjeme a krátce asi 2-3 minuty spaříme v osolené vodě,necháme okapat a vychladnout.
3. Rukolu opláchneme, omyté nektarinky rozpůlíme a nakrájíme na tenčí plátky. Promícháme s fazolkami, přidáme plátky prosciutta a dochutíme zálivkou.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte i se zbytkem grilovaného kuřecího masa. Do zálivky můžete použít i pomerančovou šťávu.

Zelenina s jogurtovou zálivkou

Zelenina s jogurtovou zálivkou.Pro 4 osoby:

* 1/2 malého květáku
* 1 malá cuketa
* 1 velká mrkev
* 100 g hrášku
* 1 menší hlávka čínského zelí
* 1 kelímek bílého jogurtu
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* 150 g přírodního sýra
* čerstvá máta

1. Květák propláchneme a rozebereme na malé růžičky, větší části košťálu odkrájíme. Cuketu a mrkev omyjeme a pokrájíme na tenčí nudličky.
2. Čínské zelí nakrájíme do salátové mísy a dáme do ledničky vychladit.
3. Jogurt promícháme se špetkou soli a utřeným stroužkem česneku.
4. Rozpálíme na pánvi olej, přidáme květák a mrkev a chvíli opékáme,potom přisypeme cuketu a hrášek a restujeme ještě asi dvě minuty. Zelenina by měla být křupavá, nezměklá.
5. Přendáme orestovanou zeleninu na čínské zelí, posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme lístky máty a podáváme s jogurtovou zálivkou.

NÁŠ TIP

Použijte kvalitní smetanový nebo hustý řecký jogurt. Část máty můžete nasekat do zálivky.

Kuřecí salát s cizrnou

Kuřecí salát s cizrnou.Pro 4 osoby:

* 600 g cizrny
* 2 hrsti čerstvého špenátu
* 1 rajče
* 1 kuřecí prso
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* sůl
* citron

1. Cizrnu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme na sítu okapat.
2. Listy špenátu opereme a osušíme, rajče omyjeme, rozpůlíme, vymáčkne mez něj šťávu a zrnka a dužinu nasekáme.
3. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky a na oleji orestujeme.
4. Do pánve k hotovému masu přidáme na plátky nakrájený česnek, slitou cizrnu, sůl, pepř, nakrájené rajče a špenát. Lehce promícháme na pánvi, listy špenátu by měly změknout a zavadnout. Podáváme ještě teplé s měsíčky nakrájeného citronu na dochucení.

NÁŠ TIP

Do směsi na pánvi přimíchejte dvě lžíce strouhaného parmazánu a dozdobte parmazánovými hoblinami.

Panzanella

Panzanella.Pro 4 osoby:

* 1 stroužek česneku
* 1 menší červená cibule
* 6 větších rajčat
* 1 menší salátová okurka
* 1 bageta alespoň 2 dny stará
* 3 lžíce vinného octa
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl
* pepř
* čerstvá bazalka

1. Rozpůlíme stroužek česneku a vymažeme jím mísu na salát. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na půl kolečka.
2. Rajčata omyjeme a nakrájíme. Okurku oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
3. Bagetu natrháme, kousky namáčíme v míse se studenou vodou a jednou lžící octa, necháme krátce nasáknout a vyždímáme.
4. Cibuli, rajčata, okurku a vyždímanou bagetu smícháme v míse vymazané česnekem, zalijeme prošlehaným olejem s octem, solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme posypané natrhanou bazalkou.

NÁŠ TIP

Pokud nemáte starší bagetu nebo bílý chléb, můžete použít čerstvou, nakrájenou na plátky ji nasucho opražte nebo otoustujte a pomažte česnekem. Přidejte půl žluté papriky a nadrobno nasekané plátky ančoviček.

Zeleninový kuskus s klobásou

Zeleninový kuskus s klobásou.Pro 4 osoby:

* 200 g kuskusu
* 4 vejce
* 100 g klobásy
* hrst čerstvých špenátových listů
* 250 g cherry rajčat
* 1 menší salátová okurka
* 1 jarní cibulka
* sůl
* pepř
* 2 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce olivového oleje

1. Kuskus připravte podle návodu na obalu. Vejce uvařte na měkko. Klobásku nakrájejte na plátky.
2. Špenátové listy opláchněte a nechte okapat. Rajčata a okurku omyjte a nakrájejte, cibulku nasekejte.
3. Kuskus promíchejte vidličkou a zamíchejte do něj nakrájenou zeleninu, špenát a kolečka klobásky.
4. Osolte,opepřete, zalijte citronovou šťávou smíchanou s olejem a každou porci doplňte vejcem na měkko.

NÁŠ TIP

Vejce použijte v biokvalitě. Místo kuskusu vyzkoušejte quinou.

Autoři:




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.