Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Doplňte si vitaminy, třeba saláty plnými energie

  0:11aktualizováno  0:11
Denně bychom měli sníst 400 gramů zeleniny a ovoce. Kdy se vám to ale naposledy povedlo? Na konci zimy je ideální čas na to, nadopovat se vitaminy.
Salát s pórkem, jablky, sýrem a ořechy.

Salát s pórkem, jablky, sýrem a ořechy. | foto: Isifa

Jak zacházet s vitaminy

Nekrájejte nožem
Kyselina listová a některé vitaminy jsou citlivé na kov. Proto je lepší např. saláty trhat ručně.

Vařte v páře
Vitaminům vadí dlouhé vaření. "Céčka" ubyde okolo 70 %. Zeleninu dávejte až do vroucí vody, ideální je pára. Naopak třeba betakarotenu tepelná úprava prospívá – je pak stravitelnější. U košťálové zeleniny vaření snižuje riziko nadýmání.

Dobře skladujte
Když necháte ovoce a zeleninu na slunci, klesá hodnota některých vitaminů a minerálů. Dlouhé skladování vadí např. vitaminu E.

Olivový olej
Když jím zakápnete zeleninu, tělo lépe využije vitaminy rozpustné v tucích.

Salát s pórkem, jablky, sýrem a ořechy

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 1 ledový salát
* 1 pórek
* 1 jablko
* 100 g vlašských ořechů
* 100 g nivy nebo jiného sýra s modrou plísní

1. Ledový salát natrháme na malé kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
2. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince a nakrájíme na tenké plátky.
3. Do mísy naaranžujeme salát, pórek, jablka, posypeme ořechy a na kostky nakrájenou nivou, dochutíme zálivkou.

NÁŠ TIP

Zálivku připravte ze zakysané smetany, česneku, soli a pepře.

Pikantní salát v melounu

Pikantní salát v melounu.Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby

* 200 g rukoly
* 2 žluté melouny cantaloupe
* 1 velká hruška
* 1 velká červená paprika
* 2 lžíce rýžového octa
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce cukru
* špetka soli
* 400 g vepřové panenky
* 2 lžíce oleje
* pepř
* sůl

1. Vepřovou panenku nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji na pánvi.
2. Melouny rozpůlíme, vybereme jádra a dužinu vydlabeme tak, abychom neporušili slupku. Tu použijeme jako salátovou misku. Z vykrájené dužiny oddělíme jednu třetinu, vybíráme co nejmenší kousky. Z melounu, octa, oleje, cukru a soli připravíme v mixéru zálivku.
3. Papriky rozkrojíme, očistíme a nakrájíme na drobnější kostky. Hrušky oloupeme a pokrájíme.
4. Vmíse promícháme hrušky, dužinu melounu, papriku, vepřovou panenku a rukolu. Salát rozdělíme do melounových misek.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte sladkou pikantní zálivku z 5 lžic dijonské hořčice, 100 ml šťávy z citronu a 200 ml olivového oleje.

Kachní prsa s rukolou a mandarinkou

Kachní prsa s rukolou a mandarinkou.Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 200 g rukoly
* 2 mandarinky + 1 na zálivku
* 100 g lískových ořechů
* 400 g kachních prsou
* 3 lžíce olivového oleje
* koření pěti vůní
* sůl

1. Kůži kachních prsou nařízneme na tenké proužky, aby se vypeklo co nejvíc tuku, a okořeníme. Na rozpálené pánvi je opékáme na oleji z každé strany asi 3 minuty a pak je dáme na 5 minut dojít v troubě vyhřáté asi na 100 stupňů. Po dopečení je osolíme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.
2. Jednotlivé dílky ze dvou mandarinek oloupeme.
3. Lískové oříšky nasekáme a nasucho opražíme na pánvi.
4. Plátky kachních prsou naaranžujeme na talíře, posypeme rukolou, mandarinkami a opraženými oříšky.

NÁŠ TIP

Na zálivku potřebujete: 1 lžíci medu, 8 lžic olivového oleje, 1 lžíci balsamikového octa, šťávu z jedné mandarinky, sůl, pepř. Použít můžete i konzervované mandarinky.

Salát z červené řepy se špenátem a fetou

Salát z červené řepy se špenátem a fetou.Příprava: 100 minut + pečení 80 minut

Pro 4 osoby

* 6 malých červených řep
* 1 lžíce červeného vinného octa
* 9 lžic extra panenského olivového oleje
* sůl
* pepř
* 200 g čerstvých špenátových listů
* 150 g sýru feta

1. Řepy pečeme asi 60–80 minut zabalené do alobalu s lžící oleje. Měkkou řepu necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky či větší měsíčky.
2. Na omyté a okapané špenátové listy položíme dílky červené řepy a posypeme rozdrobenou fetou.
3. Zbylý olej, vinný ocet, sůl a pepř prošleháme a touto zálivkou dochutíme salát.

NÁŠ TIP

Uvařenou řepu raději loupejte v gumových rukavicích – barví. Použít můžete i předvařenou vakuovanou řepu. Fetu zkuste nahradit kozím sýrem.

Zeleninový salát s kuřecím masem

Zeleninový salát s kuřecím masem.Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 římský salát
* 4 vejce
* 200 g cherry rajčat
* 1 malá plechovka kukuřice
* 2 kuřecí prsa
* 3 lžíce oleje
* pepř
* sůl
* 4 plátky toastového chleba
* 50 g bylinkové lučiny

1. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny.
2. Kuřecí prsa osolíme, opepříme, nakrájíme na kostky a na rozpáleném oleji orestujeme. Plátky chleba opečeme, potřeme bylinkovou lučinou a nakrájímena proužky.
3. Natrháme salát, promícháme ho se slitou kukuřicí, rozkrájenými rajčaty, kousky opečeného kuřete a vejci. Salát rozdělíme do misek a servírujeme s proužky ochuceného chleba.

NÁŠ TIP

Na zálivku si připravte 6 lžic majonézy, 12 lžic kefíru, špetku provensálského koření, sůl, pepř.

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.