Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Melounová, banánová, mojitová. Pochutnejte si na domácích zmrzlinách

  2:49aktualizováno  2:49
Připravit si domácí zmrzlinu, která osvěží a vydá i za malou svačinku pro celou rodinu, je hračka. Stačí nakoupit sezonní ovoce, mít doma čerstvé bylinky a bílý jogurt. Pak už jen záleží na naší fantazii.

Domácí ovocné zmrzliny | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Základem je šťáva z citronu

Šťáva z citronu patří mezi přírodní "konzervanty". Navíc pomáhá udržovat surovinám původní barvu, jahody tak zůstanou krásně červené a banán nezhnědne. Je ale také neuvěřitelně zdravá. Pije se v rámci detoxikačního programu, má antibakteriální účinky a pomáhá odstraňovat usazené soli v organismu. Šťáva z citronu je přírodním léčitelem při dně, odstraňuje kloubní potíže, rozpouští žlučové kameny, pročišťuje játra a ledviny. Zlepšuje trávení, reguluje tělesnou váhu a má pozitivní vliv na krevní oběh.

Jahodová zmrzlina s jogurtem

Ilustrační foto.

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • 3 - 4 jahody
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 4 lístky stévie sladké
  • šťáva z citronu

1. Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kostičky, případně rozmixujeme.
2. Do jahod vmícháme bílý jogurt, pár kapek šťávy z citronu a nasekané lístky stévie sladké.
3. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Stévie sladká je bylinka, která umí osladit život přírodní cestou. Neobsahuje žádné kalorie a účinně likviduje bakterie v ústní dutině.

Zmrzlina z banánu a nektarinek

Banán

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • ½ menšího banánu
  • ½ nektarinky
  • šťáva z citronu

1. Vidličkou v misce rozmačkáme banán.
2. Přidáme k němu na malé kostičky nakrájenou nektarinku a pár kapek šťávy z citronu.
3. Lžičkou vložíme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Zralý banán obsahuje lehce stravitelné cukry, v kombinaci s nektarinkou už nemusíte ničím dalším zmrzlinu doslazovat.

Zmrzlina z melounu, blumy a meduňky

Meduňka

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • 1 plátek vodního melounu
  • ½ blumy
  • šťáva z citronu
  • 2 lístky čerstvé meduňky
  • 1 lžička agáve sirupu

1. Meloun a blumu nakrájíme na menší kostičky.
2. Přidáme pár kapek šťávy z citronu, nasekanou meduňku a k doslazení agávový sirup.
3. Nalijeme do tvořítka, podle potřeby dolijeme troškou vody a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Sirup z agáve se hodí tam, kde již není třeba další příchutě. Můžete jej však nahradit medem nebo třtinovým cukrem.

Zmrzlina a la mojito

Citroník limonový (Citrus limon)

Příprava: 5 minut + 8 hodin tuhnutí
Množství: na 1 porci

  • 1 malý chemicky neošetřený citron
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2-3 lístky čerstvé máty

1. Citron omyjeme, z jedné půlky vymačkáme šťávu a druhou půlku nakrájíme na malé kostičky.
2. Smícháme s třtinovým cukrem a nasekanou čerstvou mátou.
3. Nalijeme do tvořítka, podle potřeby přilijeme vodu a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Tip: Ideální kombinací je spojení běžného citronu s limetkou. Ta dodá zmrzlině nejen barvu, ale i zajímavou chuť.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

ilustrační snímek
Infantilizace: když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

Možná jste si toho trendu už stihli všimnout. Mladí lidé se dnes do stárnutí nijak neženou a i po překročení třicítky si potrpí na hraní a „dětskou“ zábavu....  celý článek

Vlasta (44), Mikoláš (40) a syn Vlasty Jirka (12) žijí v Jirkově.
Vlasta je jen další dítě, nechal se slyšet otec z Výměny manželek

Vlasta (44) pracuje v zásilkové službě, zatímco její o čtyři roky mladší partner Mikoláš je v domácnosti. Vaření a uklízení je jeho parketa a Vlastě se jen...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.