Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Udělejte si domácí kokosové nebo oříškové tyčinky. Jsou živé a zdravé

  0:24aktualizováno  0:24
Raw neboli živá strava se u nás začíná těšit čím dál tím větší oblibě. I když nepatříte mezi její příznivce, následující recepty byste rozhodně měli vyzkoušet. Budete se po nich olizovat až za ušima a ještě můžete mít dobrý pocit, že jsou zdravější než běžné sladkosti.

Bohémské bounty tyčinky připravila pro Lifefood foodblogerka La Tortoise | foto: Stefania D´Alessandro

Raw kuchyně je postavena na tom, že se suroviny nesmí tepelně upravovat na více než 45 stupňů Celsia, protože tím ztrácejí hodnotné enzymy. Základem stravy je ovoce a zelenina, ořechy, semínka, rostlinné oleje a sirupy získávané za studena. I z takto zdánlivě omezených surovin a možností úprav ale dokáže šikovný kuchař nečekané věci.

Milovníci raw stravy hovoří o zdravotní prospěšnosti, stejně jako o větším množství energie. V posledních letech došlo v Praze, Brně a nově i v Liberci k otevření několika raw restaurací, bister i cukráren nabízející tuto zatím stále neobvyklou pochoutku. 

Pro ty, kdo by se chtěli v živé stravě rychle a důkladně zorientovat, je tu druhý ročník RawFest, který bude tento víkend bavit pražskou Štvanici. Protože je to největší přehlídka svého druhu na světě, můžete se těšit na vybrané raw lahůdky z celého Česka i ze zahraničí, přijede i jedna z průkopnic raw stravy Mimi Kirková. Organizátorka festivalu Tereza Havrlandová z firmy Lifefood se s námi podělila o některé své oblíbené recepty na raw zákusky.

Bohémská Bounty Bar

Recept vytvořila blogerka La Tortoise pro Lifefood

Suroviny:

  • 100 g mandlí
  • 90 g kokosu strouhaného
  • 10 g kokosové mouky
  • 60 g panenského kokosového oleje
  • 70 g sirupu z agáve
  • 1 lžička vanilkového prášku
  • trochu vody
  • 30 g kakaa

Příprava:

  1. Namočte mandle přes noc, poté je dobře omyjte a oloupejte.
  2. Poté mandle, kokos, kokosovou mouku, 20 g kokosového oleje rozpuštěného, 50 g sirupu z agáve a vanilku rozmixujte s přidáním vody, abyste nepřepálili mixér. Nechte 15 minut v chladničce a mezitím si připravte polevu.
  3. Na tu rozmixujte kakao, zbytek kokosového oleje a sirupu z agáve. Nechte odpočinout.
  4. Vytvarujte tyčinky, ale pracujte rychle, aby hmota příliš nezteplala. Tyčinky poté namáčejte v polevě, nebo je čokoládou polijte. Umístěte tyčky na plech a dejte vychladit přes noc do ledničky.

Oříšková tyčinka s výběrem ze sušeného ovoce máčená v čokoládě

Suroviny:

Oříšková raw tyčinka se sušeným ovocem a čokoládovou polevou
  • 30 g sušené ovoce
  • 150 g mixu oblíbených oříšků
  • 50 g datlí
  • 100 g kakaového másla
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 3 lžíce sirupu z agáve
  • 10 g sušeného ananasu
  • trochu vody

Příprava:

  1. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte oříšky. Z datlí, ananasu a vody umixujte pyré. Promíchejte pyré s kousky ovoce a oříšků. Základ pro tyčinky je hotov. Vytvarujte z těsta tyčinky a dejte je přes noc do sušičky na ovoce.
  2. Na polevu rozehřejte kakaové máslo ve vodní lázni. Promíchejte s agáve sirupem a kakaem, dokud nevznikne jemná čokoláda, kterou jemně polévejte tyčinky. Nechte zatuhnout.

Tip: Pro zpestření můžete též povrch tyčinek před zaschnutím ozdobit sušeným ovocem.  

Ovocné mini dortíky

Suroviny:

Ovocné raw minidortíky
  • 50 g sušeného ananasu
  • 1 kus datlí
  • 100 g kešu
  • 2 lžičky prášku maca
  • 1,5 lžíce sirupu z agáve
  • 1 lžička panenského kokosového oleje
  • 1 kus pomeranče
  • 1 špetka soli

Příprava:

  1. Kešu přes noc namočte ve vodě.
  2. Ananas a datle mixujte tak dlouho, až vytvoříte mazlavou směs. Se směsí se dále bude lépe pracovat, pokud si namočíte ruce a uhnětete z ní těsto. Vyplňte formičky pečicím papírem a těsto do nich pečlivě vmačkejte. Vložte do chladu.
  3. Na krém si rozmixujte namočené kešu. Oloupejte malý pomeranč, nakrájejte jej nadrobno, přidejte ke kešu oříškům a opět pomixujte. Přidejte prášek maca, agáve sirup, kokosový olej a sůl. Pomixujte. Nyní je krém hotový.
  4. Rozetřete krém na ztuhlé těsto ve formičkách a uhlaďte. Na pár hodin vložte do mrazáku. Po vyndání dozdobte kouskem ovoce.

Tip: Dortíky dozdobte maracujou, nebo posypejte kakaem.  

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.