Ona
Typické jídlo

Typické jídlo - Typické alpské jídlo - "gröstl" - si rádi dopřejí místní i turisté. | foto: Copyright by TIROL WERBUNG Byline TISimage.com

Doktor Hay doporučuje stravu kytiček a zvířátek

  • 6
Proslulá dělená strava herečky Lenky Kořínkové, která dělí potraviny na "kytičky" a zvířátka" vychází v podstatě z redukční diety doktora Haye, který ji nazývá stravou kombinovanou. Jeho dělení je vědečtější: na uhlohydráty a bílkoviny. Doktor Hay vychází ze svých pokusů, ve kterých prokázal, že potravinu buď lépe či hůře trávíme podle toho, s čím jsme ji dopravili do žaludku.

Rozdělil proto potraviny do uhlohydrátové a bílkovinné skupiny, které se nesmí požívat společně v rozestupu nejméně 3 hodin. Navíc je tu skupina neutrálních potravin, které můžeme kombinovat s potravinami z jedné či z druhé skupiny.

Lenka Kořínková doporučuje jíst jednu skupinu celý den. Kombinovaná strava Dr. Haye je pestřejší, neboť se omezuje pouze na jednotlivé chody, mezi nimiž ovšem musí následobat nejméně tříhodinová přestávka, aby se mohly natrávit.

H L A V N Ě  D O D R Ž O V A T !!!!
1.  Žádný hlad
2.  Pravidelná snídaně
3.  Velká konzumace syrové a vařené zeleniny
4.  Co nejvíce omezit spotřebu soli
5.  Po 15. hodině nekonzumovat mléko a bílkovinné pokrmy 

S k u p i n a    b í l k o v i n

drůbež, ryby (kambala, losos, platýs, makrela, mořský losos, pstruh, tuňák, sleď, štika, treska, ústřice, rak, krab), soja, vejce, mléko, sýr (max. tučnost 50%), vařená rajčata.
= bobuloviny, jádroviny, peckoviny, citrusové plody, exotické ovoce - mango, papaja, kiwi, melouny.

Sladké ovoce kombinovat jen v malém množství, jíst pouze ke snídani a k svačině s mlékem a kysanými mléčnými výrobky.

N e u t r á l n í    s k u p i n a

tuky (nerafinované), oleje, margarin, máslo, smetana, tvaroh, kysané mléčné výrobky, smetanové a tvarohové sýry, sýry (max. tučnost 60%)
syrové nebo uzené ryby (losos, makrela, matejs, pstruh, sleď, úhoř, uzenáč)
syrová a vařená zelenina (artyčoky, avokádo, bílé a červené zelí), brokolice, celer, cibule, cuketa, čekanka, červená řepa, fazole, fenykl, hlávkový salát, hrášek, chřep, kadeřávek, kedlubna, kysané zelí, lilek, mrkev, okurka, paprika, pekingské zelí, pórek, rajčata - syrová, růžičková kapusta, ředkev, ředkvička, špenát, štěrbák), veškeré čerstvé a sušené bylinné koření, borůvky, nesířené rozinky, ořechy (kromě arašídů a kaštanů), houby, olivy, vaječný žloutek

S k u p i n a    u h l o h y d r á t ů

obilí (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, jáhly, kukuřice, pohanka, rýže NATURAL, klíčky), celozrnné housky, těstoviny, brambory, kapusta, černý kořen, banány, zralé sladké ovoce, nesířené (tj. přírodně sušené) ovoce, datle, fíky, med, javorový sirup, jablečná a hrušková frutiloza, borůvky

Pozn: Obilovinné placky obalovat v celozrnné strouhance, ovesných vločkách, mletých oříšcích, sezamu

NEDOPORUČENÉ POTRAVINY
výrobky z bílé mouky, loupaná ríže, sušené luštěniny, hotová jídla, konzervy, cukr, umělá sladidla, kuchyňská sůl, vepřové maso, uzeniny, syrový vaječný bílek, ztužený tuk, syrové maso, průmyslově vyráběné majonézy, arašídy, kaštany, křen, ocet, hořčice, pepř, černý pravý čaj, zrnková káva, kakao, rebarbora, marmelády, brusinky, konzervovaná zelenina, dietní limonády, slané pečivo, vaječné těstoviny, rafinované oleje, stolní oleje, umělé jedlé tuky

ZÁLIVKY
Zálivky k bílkovinným pokrmům: olej + smetana + byliny + citron
Zálivky k uhlohydrátovým pokrmům: zakysané mléčné výrobky (kefír, jogurt, zakysaná smetana)

TUKY
oleje: lněný, bodlákový, slunečnicový, pšeničný, kukuřičný, olivový
máslo
neztužené přírodní rostlinné tuky
(nepřepalovat)

SLADIDLA

Recepty praktikující kombinovanou stravu najdete ZDE


přírodně čistý, zastudena zpracovaný med
javorový sirup
jablečná nebo hrušková frutiloza
nesířené sušené ovoce

SŮL
místo soli trochu bylinkové soli, mořské soli, soli s přídavkem jodu, jodizované soli
zeleninové vegetariánské bujony: Countrylife, Biocentrum (v podobě sypkého prášku, pasty, tekuté)