Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dochází vám nápady na barbeque? Ogrilujte si tofu nebo polentu

  5:06aktualizováno  5:06
Na grilu se dá připravit ledacos, nemusíte se omezovat jen na naložené plátky masa. Jak chutnají například takové grilované hrušky s ricotta krémem, můžete vyzkoušet podle receptu v naší kuchařce.

Grilovaný tofu špíz | foto: Isifa

Grilovaná pizza s artyčoky

Grilovaná pizza s artyčoky.Na 4 pizzy

* 1 kostka droždí
* 1 hrnek vody
* 3 hrnky hladké mouky
* 1 lžička soli
* 2 lžíce olivového olej
* 200 g passaty
* 1 stroužek česneku
* bazalka
* oregano
* 2 skleničky artyčoků
* 20 černých oliv
* 250 g cherry rajčat
* 400 g mozzarelly

1. Vodu ohřejeme, trochu jí odlejeme a rozdrobíme v ní droždí. Necháme vzejít kvásek, zapracujeme do něj zbytek vody a mouky, sůl a lžíci oleje. Těsto necháme kynout dvě hodiny.
2. Rajčatovou passatu promícháme s utřeným stroužkem česneku, ochutíme solí, oreganem a bazalkou.
3. Těsto rozdělíme na čtyři bochánky, každý vytáhneme do placky, položíme na pečicí papír a potřeme s vrchu olejem.
4. Pizzu položíme naolejovanou stranou na gril, stáhneme pečicí papír, potřeme olejem i druhou stranu pizzy a necháme grilovat asi čtyři minuty. Pizzu otočíme, potřeme rajčaty, poklademe artyčoky, olivami, překrojenými rajčaty a natrhanou mozzarellou. Grilujeme další 3 - 4 minuty.

NÁŠ TIP

Ozdobte pizzu šunkou nebo plátky slaniny.

Kachní prsa se zázvorem

Kachní prsa se zázvorem.Pro 4 osoby

* 2 lžíce oleje
* 3 cm zázvoru
* 4 stroužky česneku
* 2 lžičky chilli pasty
* 6 lžic medu
* 4 lžíce sojové omáčky
* 4 kachní prsa s kůží
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 lžička mletých hořčičných semínek
* 2 lžičky pepře
* 2 lžičky mletého anýzu
* 2 lžičky mletého sušeného zázvoru
* 1/4 lžičky chilli
* 1 cibule
* olivový olej

1. Na rozpáleném oleji orestujeme na malé kousky nasekaný zázvor a česnek, dokud nezměkne. Přidáme chilli pastu, meda sójovou omáčku. Necháme zchladnout.
2. Kachní prsa omyjeme, osušíme a ostrým nožem podélně nařízneme kůži do tenkých proužků. Pozor, ať neproříznete až na maso. Do prsou vetřeme část směsi koření a grilujeme asi pět minut kůží dolů. Obrátíme, potřeme omáčkou, grilujeme dalších 4–5 minut.
3. Cibuli nakrájíme na kolečka a na alobalové misce grilujeme pokapanou olejem dozlatova.
4. Hotová prsa potřeme znovu omáčkou a necháme pět minut dojít. Nakrájíme na plátky a ozdobíme ogrilovanými plátky cibule.

Hrušky s ricotta krémem

Hrušky s ricotta krémem.Pro 4 osoby

* 4 hrušky
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 1 kelímek ricotty
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce medu
* 4 lžíce smetany
* 100 g čokolády
* čerstvá meduňka

1. Hrušky omyjeme,rozčtvrtíme, pomažeme limetkovou šťávou, pokapeme rozpuštěným máslem nebo olejem a grilujeme tři minuty z každé strany.
2. Ricottu rozmícháme s vanilkovým cukrem, medem a smetanou.
3. Velkým ostrým nožem seřízneme z tabulky čokolády hobliny.
4. Hotové grilované hrušky ozdobíme krémem z ricotty, čokoládovými hoblinami a meduňkou.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte posypat hrušky skořicovým cukrem ještě před grilováním.

Cukety se špenátem a kozím sýrem

Cukety se špenátem a kozím sýrem.Pro 4 osoby

* 2 střední cukety
* 8 lžic vinného octa
* čerstvý rozmarýn
* 1 stroužek česneku
* 1 balíček čerstvých špenátových listů
* 1 konzerva cizrny
* olivový olej
* 200 g čerstvého kozího sýra

1. Cukety omyjeme a nakrájíme na plátky. Marinujeme čtyři hodiny ve směsi vinného octa, nasekaného rozmarýnu a utřeného česneku.
2. Špenátové listy opláchneme a osušíme. Cizrnu slijeme, propláchneme, necháme okapat.
3. Plátky cukety ogrilujeme dvě až tři minuty po každé straně.
4. Promícháme špenátové listy, cuketu a cizrnu, zakápneme olivovým olejem a posypeme rozdrobeným čerstvým kozím sýrem.

NÁŠ TIP

Hodí se jako příloha ke grilovanému masu. Vyzkoušejte marinádu ze tří lžic oleje, tří lžic citronové šťávy, dvou utřených stroužků česneku a pepře.

Grilovaná polenta s medem

Grilovaná polenta s medem.Pro 4 osoby

* 500 g instantní polenty
* olej
* med

1. Polentu připravíme podle návodu na obalu. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem.
2. Hotovou uvařenou polentu vylijeme na plech a rozetřeme ji na centimetrovou výšku. Necháme vychladnout.
3. Z vychladlé polenty vykrajujeme trojúhelníky, grilujeme je potřené olejem asi 15 minut a hotové přelijeme trochou rozehřátého medu.

NÁŠ TIP

Grilovat můžete polentu i naslano, hodí se jako příloha k masu. Potírejte ji olejem s česnekem nebo oblíbenou marinádou s bylinkami.

Kapří filety s medem

Kapří filety s medem.Pro 4 osoby

* 4 kapří filety
* 4 lžíce sójové omáčky
* 4 lžíce medu
* 1 lžička sladké nebo pálivé papriky
* 2 lžíce oleje

1. Kapří filety omyjeme a osušíme.
2. Promícháme sójovou omáčku, med, papriku a olej. Filety vložíme do marinády a necháme je čtyři hodiny odležet v chladu.
3. Filety grilujeme asi čtyři minuty po každé straně.

NÁŠ TIP

Marinádu použijte na vykoštěné kuřecí řízky.

Houby s mozzarellou a slaninou

Houby s mozzarellou a slaninou.Pro 4 osoby

* 4 velké portobello žampiony
* 2 stroužky česneku
* sůl
* pepř
* 200 g mozzarelly
* 8 tenkých plátků libové slaniny

1. Žampiony očistíme a odkrojíme z nich nohy, česnek oloupeme a jemně nasekáme nebo utřeme. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky.
2. Klobouky hub dáme do alobalové grilovací misky, posypeme nebo potřeme česnekem, osolíme a opepříme, poklademe mozzarellou a plátky slaniny.
3. Misku přetáhneme alobalem a položíme na gril. Po pěti minutách grilování houby odkryjeme a necháme je grilovat dalších 5 až 7 minut.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte jiné druhy sýra – uzenou parenici či kozí.

Grilovaný tofu špíz

Grilovaný tofu špíz.Pro 4 osoby

* 1 balení bílého tofu
* 1 balení uzeného tofu
* 2 stroužky česneku
* sušené oregano
* 6 lžic oleje
* 4 menší brambory
* svazek jarní cibulky
* 2 velké červené papriky
* 1 bílá bageta

1. Bílé i uzené tofu rozkrojíme a vložíme do marinády z utřeného česneku, oregana a oleje. Necháme odležet alespoň dvě hodiny.
2. Brambory očistíme a uvaříme do měkka. Ještě teplé uvařené brambory trochu rozmáčkneme. Špejle namočíme do studené vody.
3. Cibuli omyjeme a očistíme. Opláchnutou papriku rozpůlíme, vybereme jádra a rozmáčkneme naplocho, rozkrájíme. Bagetu nakrájíme na klínky.
4. Na špejle postupně napichujeme bagetu, cibulku, papriku, tofu a bramboru. Grilujeme asi tři minuty po každé straně, případně potíráme zbylou marinádou.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte marinádu z několika lžic citronové šťávy, sójové omáčky, olivového a sezamového oleje, utřeného česneku.

Grilovaný burger z cizrny

Grilovaný burger z cizrny.Pro 4 osoby

* 2 konzervy cizrny
* 1 mrkev
* 1 jarní cibulka
* 1 řapík celeru
* 1 malá červená paprika
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce oleje
* 2 vejce
* 2 lžíce strouhanky
* sůl
* 4 hamburgerové housky
* hrst rukoly
* 8 cherry rajčat
* 1 červená cibule

1. Cizrnu slijeme, necháme okapat a vidličkou rozmělníme.
2. Mrkev nastrouháme, jarní cibulku, celer a papriku nasekáme na drobné kousky. Česnek utřeme. Zeleninu a česnek vložíme do pánve na rozpálený olej a asi tři minuty restujeme.
3. Cizrnovou kaši promícháme se zeleninou, vejcem, přisypeme strouhanku a dochutíme solí. Vytvarujeme z ní karbanátky a grilujeme v alobalové misce asi čtyři minuty po každé straně.
4. Na grilu opečeme hamburgerové housky, na které navrstvíme rukolu, cizrnový burger, překrojená omytá rajčata a kolečka červené cibule.

NÁŠ TIP

Zkuste se zeleninou orestovat i jednu dvě malé houby, okořeňte mletým kmínem a trochou chilli.

Autoři:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.