Dochází vám nápady na barbeque? Ogrilujte si tofu nebo polentu

  5:06
Na grilu se dá připravit ledacos, nemusíte se omezovat jen na naložené plátky masa. Jak chutnají například takové grilované hrušky s ricotta krémem, můžete vyzkoušet podle receptu v naší kuchařce.

Grilovaný tofu špíz | foto: Isifa

Grilovaná pizza s artyčoky

Grilovaná pizza s artyčoky.Na 4 pizzy

* 1 kostka droždí
* 1 hrnek vody
* 3 hrnky hladké mouky
* 1 lžička soli
* 2 lžíce olivového olej
* 200 g passaty
* 1 stroužek česneku
* bazalka
* oregano
* 2 skleničky artyčoků
* 20 černých oliv
* 250 g cherry rajčat
* 400 g mozzarelly

1. Vodu ohřejeme, trochu jí odlejeme a rozdrobíme v ní droždí. Necháme vzejít kvásek, zapracujeme do něj zbytek vody a mouky, sůl a lžíci oleje. Těsto necháme kynout dvě hodiny.
2. Rajčatovou passatu promícháme s utřeným stroužkem česneku, ochutíme solí, oreganem a bazalkou.
3. Těsto rozdělíme na čtyři bochánky, každý vytáhneme do placky, položíme na pečicí papír a potřeme s vrchu olejem.
4. Pizzu položíme naolejovanou stranou na gril, stáhneme pečicí papír, potřeme olejem i druhou stranu pizzy a necháme grilovat asi čtyři minuty. Pizzu otočíme, potřeme rajčaty, poklademe artyčoky, olivami, překrojenými rajčaty a natrhanou mozzarellou. Grilujeme další 3 - 4 minuty.

NÁŠ TIP

Ozdobte pizzu šunkou nebo plátky slaniny.

Kachní prsa se zázvorem

Kachní prsa se zázvorem.Pro 4 osoby

* 2 lžíce oleje
* 3 cm zázvoru
* 4 stroužky česneku
* 2 lžičky chilli pasty
* 6 lžic medu
* 4 lžíce sojové omáčky
* 4 kachní prsa s kůží
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 lžička mletých hořčičných semínek
* 2 lžičky pepře
* 2 lžičky mletého anýzu
* 2 lžičky mletého sušeného zázvoru
* 1/4 lžičky chilli
* 1 cibule
* olivový olej

1. Na rozpáleném oleji orestujeme na malé kousky nasekaný zázvor a česnek, dokud nezměkne. Přidáme chilli pastu, meda sójovou omáčku. Necháme zchladnout.
2. Kachní prsa omyjeme, osušíme a ostrým nožem podélně nařízneme kůži do tenkých proužků. Pozor, ať neproříznete až na maso. Do prsou vetřeme část směsi koření a grilujeme asi pět minut kůží dolů. Obrátíme, potřeme omáčkou, grilujeme dalších 4–5 minut.
3. Cibuli nakrájíme na kolečka a na alobalové misce grilujeme pokapanou olejem dozlatova.
4. Hotová prsa potřeme znovu omáčkou a necháme pět minut dojít. Nakrájíme na plátky a ozdobíme ogrilovanými plátky cibule.

Hrušky s ricotta krémem

Hrušky s ricotta krémem.Pro 4 osoby

* 4 hrušky
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 1 kelímek ricotty
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce medu
* 4 lžíce smetany
* 100 g čokolády
* čerstvá meduňka

1. Hrušky omyjeme,rozčtvrtíme, pomažeme limetkovou šťávou, pokapeme rozpuštěným máslem nebo olejem a grilujeme tři minuty z každé strany.
2. Ricottu rozmícháme s vanilkovým cukrem, medem a smetanou.
3. Velkým ostrým nožem seřízneme z tabulky čokolády hobliny.
4. Hotové grilované hrušky ozdobíme krémem z ricotty, čokoládovými hoblinami a meduňkou.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte posypat hrušky skořicovým cukrem ještě před grilováním.

Cukety se špenátem a kozím sýrem

Cukety se špenátem a kozím sýrem.Pro 4 osoby

* 2 střední cukety
* 8 lžic vinného octa
* čerstvý rozmarýn
* 1 stroužek česneku
* 1 balíček čerstvých špenátových listů
* 1 konzerva cizrny
* olivový olej
* 200 g čerstvého kozího sýra

1. Cukety omyjeme a nakrájíme na plátky. Marinujeme čtyři hodiny ve směsi vinného octa, nasekaného rozmarýnu a utřeného česneku.
2. Špenátové listy opláchneme a osušíme. Cizrnu slijeme, propláchneme, necháme okapat.
3. Plátky cukety ogrilujeme dvě až tři minuty po každé straně.
4. Promícháme špenátové listy, cuketu a cizrnu, zakápneme olivovým olejem a posypeme rozdrobeným čerstvým kozím sýrem.

NÁŠ TIP

Hodí se jako příloha ke grilovanému masu. Vyzkoušejte marinádu ze tří lžic oleje, tří lžic citronové šťávy, dvou utřených stroužků česneku a pepře.

Grilovaná polenta s medem

Grilovaná polenta s medem.Pro 4 osoby

* 500 g instantní polenty
* olej
* med

1. Polentu připravíme podle návodu na obalu. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem.
2. Hotovou uvařenou polentu vylijeme na plech a rozetřeme ji na centimetrovou výšku. Necháme vychladnout.
3. Z vychladlé polenty vykrajujeme trojúhelníky, grilujeme je potřené olejem asi 15 minut a hotové přelijeme trochou rozehřátého medu.

NÁŠ TIP

Grilovat můžete polentu i naslano, hodí se jako příloha k masu. Potírejte ji olejem s česnekem nebo oblíbenou marinádou s bylinkami.

Kapří filety s medem

Kapří filety s medem.Pro 4 osoby

* 4 kapří filety
* 4 lžíce sójové omáčky
* 4 lžíce medu
* 1 lžička sladké nebo pálivé papriky
* 2 lžíce oleje

1. Kapří filety omyjeme a osušíme.
2. Promícháme sójovou omáčku, med, papriku a olej. Filety vložíme do marinády a necháme je čtyři hodiny odležet v chladu.
3. Filety grilujeme asi čtyři minuty po každé straně.

NÁŠ TIP

Marinádu použijte na vykoštěné kuřecí řízky.

Houby s mozzarellou a slaninou

Houby s mozzarellou a slaninou.Pro 4 osoby

* 4 velké portobello žampiony
* 2 stroužky česneku
* sůl
* pepř
* 200 g mozzarelly
* 8 tenkých plátků libové slaniny

1. Žampiony očistíme a odkrojíme z nich nohy, česnek oloupeme a jemně nasekáme nebo utřeme. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky.
2. Klobouky hub dáme do alobalové grilovací misky, posypeme nebo potřeme česnekem, osolíme a opepříme, poklademe mozzarellou a plátky slaniny.
3. Misku přetáhneme alobalem a položíme na gril. Po pěti minutách grilování houby odkryjeme a necháme je grilovat dalších 5 až 7 minut.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte jiné druhy sýra – uzenou parenici či kozí.

Grilovaný tofu špíz

Grilovaný tofu špíz.Pro 4 osoby

* 1 balení bílého tofu
* 1 balení uzeného tofu
* 2 stroužky česneku
* sušené oregano
* 6 lžic oleje
* 4 menší brambory
* svazek jarní cibulky
* 2 velké červené papriky
* 1 bílá bageta

1. Bílé i uzené tofu rozkrojíme a vložíme do marinády z utřeného česneku, oregana a oleje. Necháme odležet alespoň dvě hodiny.
2. Brambory očistíme a uvaříme do měkka. Ještě teplé uvařené brambory trochu rozmáčkneme. Špejle namočíme do studené vody.
3. Cibuli omyjeme a očistíme. Opláchnutou papriku rozpůlíme, vybereme jádra a rozmáčkneme naplocho, rozkrájíme. Bagetu nakrájíme na klínky.
4. Na špejle postupně napichujeme bagetu, cibulku, papriku, tofu a bramboru. Grilujeme asi tři minuty po každé straně, případně potíráme zbylou marinádou.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte marinádu z několika lžic citronové šťávy, sójové omáčky, olivového a sezamového oleje, utřeného česneku.

Grilovaný burger z cizrny

Grilovaný burger z cizrny.Pro 4 osoby

* 2 konzervy cizrny
* 1 mrkev
* 1 jarní cibulka
* 1 řapík celeru
* 1 malá červená paprika
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce oleje
* 2 vejce
* 2 lžíce strouhanky
* sůl
* 4 hamburgerové housky
* hrst rukoly
* 8 cherry rajčat
* 1 červená cibule

1. Cizrnu slijeme, necháme okapat a vidličkou rozmělníme.
2. Mrkev nastrouháme, jarní cibulku, celer a papriku nasekáme na drobné kousky. Česnek utřeme. Zeleninu a česnek vložíme do pánve na rozpálený olej a asi tři minuty restujeme.
3. Cizrnovou kaši promícháme se zeleninou, vejcem, přisypeme strouhanku a dochutíme solí. Vytvarujeme z ní karbanátky a grilujeme v alobalové misce asi čtyři minuty po každé straně.
4. Na grilu opečeme hamburgerové housky, na které navrstvíme rukolu, cizrnový burger, překrojená omytá rajčata a kolečka červené cibule.

NÁŠ TIP

Zkuste se zeleninou orestovat i jednu dvě malé houby, okořeňte mletým kmínem a trochou chilli.

Autoři:

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...