Dobře utajená čokoláda v jídlech, kde byste ji nečekali

Čokoládu nehledejte jen ve sladkostech. Mexická kuchyně s ní zachází jako s kořením, a tak tu čokoládu nebo kakaový prášek najdete i v jídlech, ve kterých byste ji pravděpodobně vůbec nehledali. Bez ní by ale jejich chuť nebyla ta pravá.

Chilli con carne | foto: Profimedia.cz

Pokud se vám představa čokolády a masa příliš nelíbí, nebojte se. Množství, které se do jednotlivé porce nakonec dostane, je docela malé, přesto právě ona malá kostička čokolády dovede celkovou chuť dotáhnout. V žádném z "masových" jídel by chuť čokolády neměla být dominantní. Proto se také dochucuje čokoládou až na samotný konec vaření.

Velmi oblíbená je v mexické kuchyni omáčka mole, jejíž název je odvozen od aztéckého výrazu pro koření chilli "molli", která se podává k masu. Kromě zmíněných štiplavých papriček obsahuje také čokoládu, mleté ořechy a rajčata a recept na ni se v různých oblastech značně liší - tyto suroviny však obsahuje vždy. Pokud ji chcete ochutnat, vyrazte do některé z mexických restaurací, které jsou v Česku v posledních letech čím dál populárnější.

FLAUTAS S KRŮTÍM MASEM

Vaření: 20 minut

Pro 4 osoby

* 16 tortillových placek * 400 g krůtích prsou * 1 lžíce olivového oleje * 1 cibule, jemně nakrájená * 3 stroužky česneku, usekaného * 2 chilli papričky * 1 paprika, jemně pokrájená * 2 rajčata, usekaná * sůl a mletý pepř * hrst oliv * 5-10 g hořké čokolády * 100 g čedaru * menší hrst usekaného koriandru * olej na smažení * 250 ml chilli omáčky k podávání

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobné jemné nudličky nebo ho nahrubo umeleme. V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme pokrájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Vsypeme maso, jemně pokrájené chilli papričky zbavené semínek a zprudka osmahneme za stálého míchání ze všech stran. Přidáme oloupaná usekaná rajčata, pokrájené papriky, osolíme, opepříme a dusíme na mírném ohni, dokud zelenina nezkřehne a šťáva nezhoustne. Nakonec vmícháme pokrájené olivy, kousek čokolády, prohřejeme a stáhneme z ohně.

2. Položíme vždy dvě placky na sebe tak, aby se překrývaly, do směsi zamícháme koriandr a nahrubo nastrouhaný čedar a směs rozdělíme na tortillové placky. Srolujeme a zabalíme do tvaru psaníčka a spíchneme párátkem. Zabalené tortilly usmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, necháme odsát na papírových ubrouscích. Flautas podáváme s chilli omáčkou.

CHILLI CON CARNE

Příprava: 20 minut + 40 minut dušení

Pro 4 osoby

* 1 lžíce olivového oleje * 50 g anglické slaniny * 1 cibule, nakrájená najemno * 3 stroužky česneku, usekaného * 1-2 červené chilli papričky, bez semínek * 1 lžička drceného kmínu * 1 lžíce mleté sladké papriky * 600 g mletého hovězího masa * 400 g konzervovaných drcených rajčat * 1 zelená paprika, nakrájená na kousky * 400 g sterilovaných červených fazolí bez nálevu nebo uvařených * kostička hořké čokolády na dochucení * 1 lžička tmavého třtinového cukru na dochucení * sůl a mletý pepř na dochucení * tortillové chipsy a limetka nebo citron k podávání

1. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej, vsypeme nadrobno pokrájenou slaninu a opékáme asi 5 minut. Přidáme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Vmícháme maso, pokrájené chilli papričky, kmín a opékáme ze všech stran.

2. Maso rozmícháme vařečkou do hrudek tak, aby bylo stejnoměrně dohněda opečené. Posypeme mletou paprikou, promícháme a ihned zalijeme sterilovanými rajčaty a trochou vody. Osolíme, opepříme a dusíme na mírném plameni pod poklicí asi 20 minut. Nakonec přidáme na kousky nakrájenou zelenou papriku, slité propláchnuté fazole a společně dusíme ještě dalších 10 minut, během dušení podle potřeby podlijeme trochou vody. Nakonec dochutíme kouskem hořké čokolády, cukrem a solí.

3. Před podáváním necháme asi 10 minut stát, aby se chutě propojily. Servírujeme doplněné listem zeleného salátu, s chipsy a skrojkem limetky nebo citronu.

Tip
Místo chilli papriček použijte hotovou směs koření chilli con carne, máte-li rádi ostřejší pokrmy, přidejte ještě k chilli papričkám trochu mletého chilli koření.

KUŘECÍ STEHNA S ČOKOLÁDOU

Příprava: 15 minut + 45 minut pečení

Pro 4 osoby
* 4 kuřecí stehna nebo 8 kuřecích paliček * 5 cl tequilly * šťáva a kůra z 1 limetky * hrst usekané natě koriandru * 2-3 lžíce olivového oleje * 4 sušené chilli papričky bez semínek * 2 červené cibule, nakrájené na klínky * 4 stroužky česneku * 4 lžíce mandlových lupínků * hrst rozinek, propláchnutých * hrst sušených švestek, propláchnutých * 2 loupaná rajčata, nasekaná * 1 červená paprika, nakrájená na kousky * 1 pórek, nakrájený na špalíčky * 1/4 lžičky drceného hřebíčku * 1/2 lžičky mleté skořice * sůl a kayenský pepř * 1 lžička sušeného oregana * 20 g hořké čokolády

1. Celá kuřecí stehna rozdělíme v kloubu na dvě části, pod tekoucí vodou omyjeme, osušíme a osolíme. Potom je naložíme do směsi tequilly, limetkové šťávy a nastrouhané limetkové kůry a koriandru a necháme v chladu odležet. V pekáčku nebo kastrolu vhodném do trouby rozehřejeme olej a osmahneme na něm klínky cibule, česnek a pokrájené chilli papričky.

2. Vložíme kousky kuřete, zprudka osmahneme, přidáme mandle, propláchnuté rozinky a švestky, pokrájená oloupaná rajčata, nakrájenou papriku, omytý a očištěný pórek překrájený na špalíčky, koření, osolíme a podlijeme vodou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme pod poklicí asi 30 minut. Během pečení maso přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme vodou. Nakonec dopečeme bez poklice, aby kuře získalo barvu, a do šťávy rozmícháme kousek čokolády. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli odležet a podáváme.

Tip
Jako přílohu podávejte nahřáté tortilly nebo rýži. Omáčku můžete také rozmixovat a podávat k masu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...