Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Potraviny, které přispívají k nemoci dna. Pozor na maso i zeleninu

aktualizováno 
Dna, lidově také nemoc králů, pakostnice či podagra, je porucha metabolického systému organismu, která se projevuje extrémně bolestivým zánětlivým onemocněním kloubů. Bolest způsobuje navrstvení krystalků kyseliny močové, které jsou ostré jako jehličky a vznikají při zpracování purinů. Tato bolestivá nemoc vyžaduje důkladnou změnu jídelníčku.

Dna se projevuje extrémně bolestivým zánětlivým onemocněním kloubů (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Dna (arthritis urica) postihuje častěji muže a obézní jedince. Toto onemocnění je staré jako lidstvo samo, ale v současné době je díky špatnému životnímu stylu a snadné dostupnosti rizikových potravin na vzestupu.

Nemoc úzce souvisí se stravováním a významně k ní přispívá nadměrná konzumace masa a alkoholu a dalších potravin s vysokým obsahem purinů. V dřívějších dobách si stravu bohatou na maso a alkohol mohla dopřávat spíše jen šlechta, odtud také pochází označení nemoc králů.

Při akutním záchvatu dny dochází k velké citlivosti a bolestivosti kloubu. Někdy pacienta postihne i horečka, malátnost, zimnice či bolesti v zádech. Obvykle je nejdříve napaden palec u nohy, výjimkou však nejsou ani záněty jiných kloubů.

Rizikové faktory pro onemocnění dnou:

- nadměrná konzumace masa a alkoholu
- nedostatečný pitný režim
- dědičnost
- nadváha a nedostatek pohybu
- stres
- některé druhy léků

Záchvat obvykle spustí nadměrná konzumace jídla a alkoholu, únava, stres nebo také chirurgický zákrok. Při neléčení dny hrozí deformita kloubů či poškození ledvin. Prvním krokem při léčbě je úprava stravování a životního stylu. I po pominutí akutního záchvatu je nutné, aby pacient dodržoval přísnou dietu a nepil alkohol.

Při onemocnění dnou je třeba vyhnout se potravinám, které obsahují více než 50 mg purinů na 100 g. Bohužel to jsou často jídla, která jsou především u mužů velmi oblíbená. Přečtěte si, které potraviny jsou při onemocnění dnou naprosto nevhodné.

Maso

Co se týče obsahu purinů, ne všechno maso je na tom stejně. Bílé maso je obvykle lepší než červené. Nejvyšší obsah purinů má maso z mladých zvířat  (telecí, jehněčí, kuřecí) a zvířecí vnitřnosti (brzlík, ledviny, plíce, slezina, krev, játrové paštiky), dále krůtí a husí maso a také zvěřina.

Nevhodné pro pacienty trpící dnou jsou také uzeniny, živočišné tuky a různé masové výtažky (maggi, masox, masové koncentráty). V akutním období odborníci doporučují vyhnout se konzumaci masa úplně.

Ryby

Ani rybí maso a mořské plody nejsou vhodné při onemocnění dnou. Profesorka Lona Sandonová z oddělení klinické výživy na univerzitě v Dallasu radí vyhnout se při záchvatu mořským plodům a masu úplně.

Domácí lékař

Některé druhy ryb a mořských plodů, jako jsou krevety, humři či úhoři se podle revmatologa a profesora medicíny Scotta Zashina z univerzity v Dallasu mohou jednou za čas jíst. Jiné, jako jsou sleď, tuňák, ančovičky či sardinky, by lidé trpící dnou neměli jíst vůbec.

Zelenina

Zde opět platí, že zdaleka ne všechna zelenina je nevhodná pro nemoc králů. Některé druhy zeleniny, jako jsou především chřest, květák, špenát, houby, kapusta a červená řepa, mají sice vyšší obsah purinů než ostatní druhy zeleniny, podle doktorky Sandonové však není nutné vyškrtnou je z jídelníčku nadobro.

"Určitě není dobré se touto zeleninou cpát od rána do večera, ale není takovým problémem jako maso," podotkla doktorka Sandonová, která také zdůraznila, že strava bohatá na zeleninu ve skutečnosti pomáhá vyčistit tělo od purinů a pro tělo je také jednodušší zbavit se purinů ze zeleninových zdrojů než z těch živočišných.

Alkohol

Lidé trpící dnou nebo ti, kteří k ní mají předpoklady (dědičnost, obezita, nevhodné stravování), by podle odborníků neměli pít alkohol v jakékoli formě.

Podle doktora Zashina je nejhorší pivo, jehož konzumace nejenže zvyšuje hodnoty kyseliny močové v těle, ale také znesnadňuje organismu vyloučit tuto látku. Při záchvatu lékaři obvykle doporučují vyhnout se alkoholu úplně.

Ostatní

Mezi další potraviny s vysokým obsahem purinů patří droždí a tedy i kynuté pečivo, čokoláda, kakao, ostré koření a hořčice.

Více purinů také obsahují luštěniny jako čočka, hrách a fazole, ale podle odborníků jsou vhodnou náhradou masa a jejich občasná konzumace tak ani při dně neškodí.

Vhodné potraviny při onemocnění dnou

Zřejmě si říkáte, že toho moc nezbývá, ale opak je pravdou. Některé potraviny dokonce před dnou mohou chránit.

Co pomohlo?

Jak probíhala dna a léčba, popisují pacienti na Vitalion.cz

Jsou to především nízkotučné mléčné výrobky a ovoce (hlavně citrusy). Nutné je také dodržovat dostatečný pitný režim.

Mezi potraviny s nízkým obsahem purinů patří ovocné šťávy a neslazené džusy, rostlinné a nejlépe za studena lisované oleje, nízkotučné sýry a jogurty, mléko, vejce, zelenina (mrkev, celer, brambory, cibule, kořenová zelenina, okurky), ovoce (banány, třešně, pomeranče, kiwi, datle, hrušky, jahody, borůvky), tmavé pečivo, hnědá rýže, kroupy, jáhly, semena a ořechy, sojové maso, robi maso, tofu, šmakoun.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Bridget Malcolmová
Lidé očekávají, že modelka bude hloupá mrcha, říká Bridget Malcolmová

Pětadvacetiletý andílek Victoria’s Secret Bridget Malcolmová má prý dost zažitých stereotypů, které se týkají modelek. Irituje ji, že si o modelkách lidé...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Další z rubriky

záda bolest zad
Bolesti zad mají mnoho příčin. Pozor na stres i časté sezení

Bolí mě záda! S touto stížností přichází do ordinací lékařů až třetina pacientů. Mnoho lidí však jen tiše trpí, protože bolest prostě vnímají jako nutné zlo,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Chutě zrají s věkem. Jestli jsme na sladké, je dáno i geneticky

Jak se mění naše chutě? Tak především stárnou – víte sami, že v pěti letech chuťovým pohárkům lahodilo něco jiného než v pětadvaceti nebo pětačtyřiceti. Pak...  celý článek

(Ilustrační foto)
Méně jídla, delší život? Kalorická restrikce zatím funguje jen u opic

Výrazně méně kalorií = lepší kondice a delší život. Na tuhle formulku přísahají fanoušci takzvané kalorické restrikce, které se dostává víc a víc pozornosti. U...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Zvýšení odolnosti makeupu a jiná pozitiva: Jak vybrat podkladovou bázi?
Zvýšení odolnosti makeupu a jiná pozitiva: Jak vybrat podkladovou bázi?

Řešíte ucpané póry a “tekoucí” makup nebo příliš lesklou pleť? Několik kosmetických produktů budete moci vyměnit za jeden, který jste možná doteď považovala za ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.