Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Potraviny, které přispívají k nemoci dna. Pozor na maso i zeleninu

aktualizováno 
Dna, lidově také nemoc králů, pakostnice či podagra, je porucha metabolického systému organismu, která se projevuje extrémně bolestivým zánětlivým onemocněním kloubů. Bolest způsobuje navrstvení krystalků kyseliny močové, které jsou ostré jako jehličky a vznikají při zpracování purinů. Tato bolestivá nemoc vyžaduje důkladnou změnu jídelníčku.

Dna se projevuje extrémně bolestivým zánětlivým onemocněním kloubů (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Dna (arthritis urica) postihuje častěji muže a obézní jedince. Toto onemocnění je staré jako lidstvo samo, ale v současné době je díky špatnému životnímu stylu a snadné dostupnosti rizikových potravin na vzestupu.

Nemoc úzce souvisí se stravováním a významně k ní přispívá nadměrná konzumace masa a alkoholu a dalších potravin s vysokým obsahem purinů. V dřívějších dobách si stravu bohatou na maso a alkohol mohla dopřávat spíše jen šlechta, odtud také pochází označení nemoc králů.

Při akutním záchvatu dny dochází k velké citlivosti a bolestivosti kloubu. Někdy pacienta postihne i horečka, malátnost, zimnice či bolesti v zádech. Obvykle je nejdříve napaden palec u nohy, výjimkou však nejsou ani záněty jiných kloubů.

Rizikové faktory pro onemocnění dnou:

- nadměrná konzumace masa a alkoholu
- nedostatečný pitný režim
- dědičnost
- nadváha a nedostatek pohybu
- stres
- některé druhy léků

Záchvat obvykle spustí nadměrná konzumace jídla a alkoholu, únava, stres nebo také chirurgický zákrok. Při neléčení dny hrozí deformita kloubů či poškození ledvin. Prvním krokem při léčbě je úprava stravování a životního stylu. I po pominutí akutního záchvatu je nutné, aby pacient dodržoval přísnou dietu a nepil alkohol.

Při onemocnění dnou je třeba vyhnout se potravinám, které obsahují více než 50 mg purinů na 100 g. Bohužel to jsou často jídla, která jsou především u mužů velmi oblíbená. Přečtěte si, které potraviny jsou při onemocnění dnou naprosto nevhodné.

Maso

Co se týče obsahu purinů, ne všechno maso je na tom stejně. Bílé maso je obvykle lepší než červené. Nejvyšší obsah purinů má maso z mladých zvířat  (telecí, jehněčí, kuřecí) a zvířecí vnitřnosti (brzlík, ledviny, plíce, slezina, krev, játrové paštiky), dále krůtí a husí maso a také zvěřina.

Nevhodné pro pacienty trpící dnou jsou také uzeniny, živočišné tuky a různé masové výtažky (maggi, masox, masové koncentráty). V akutním období odborníci doporučují vyhnout se konzumaci masa úplně.

Ryby

Ani rybí maso a mořské plody nejsou vhodné při onemocnění dnou. Profesorka Lona Sandonová z oddělení klinické výživy na univerzitě v Dallasu radí vyhnout se při záchvatu mořským plodům a masu úplně.

Domácí lékař

Některé druhy ryb a mořských plodů, jako jsou krevety, humři či úhoři se podle revmatologa a profesora medicíny Scotta Zashina z univerzity v Dallasu mohou jednou za čas jíst. Jiné, jako jsou sleď, tuňák, ančovičky či sardinky, by lidé trpící dnou neměli jíst vůbec.

Zelenina

Zde opět platí, že zdaleka ne všechna zelenina je nevhodná pro nemoc králů. Některé druhy zeleniny, jako jsou především chřest, květák, špenát, houby, kapusta a červená řepa, mají sice vyšší obsah purinů než ostatní druhy zeleniny, podle doktorky Sandonové však není nutné vyškrtnou je z jídelníčku nadobro.

"Určitě není dobré se touto zeleninou cpát od rána do večera, ale není takovým problémem jako maso," podotkla doktorka Sandonová, která také zdůraznila, že strava bohatá na zeleninu ve skutečnosti pomáhá vyčistit tělo od purinů a pro tělo je také jednodušší zbavit se purinů ze zeleninových zdrojů než z těch živočišných.

Alkohol

Lidé trpící dnou nebo ti, kteří k ní mají předpoklady (dědičnost, obezita, nevhodné stravování), by podle odborníků neměli pít alkohol v jakékoli formě.

Podle doktora Zashina je nejhorší pivo, jehož konzumace nejenže zvyšuje hodnoty kyseliny močové v těle, ale také znesnadňuje organismu vyloučit tuto látku. Při záchvatu lékaři obvykle doporučují vyhnout se alkoholu úplně.

Ostatní

Mezi další potraviny s vysokým obsahem purinů patří droždí a tedy i kynuté pečivo, čokoláda, kakao, ostré koření a hořčice.

Více purinů také obsahují luštěniny jako čočka, hrách a fazole, ale podle odborníků jsou vhodnou náhradou masa a jejich občasná konzumace tak ani při dně neškodí.

Vhodné potraviny při onemocnění dnou

Zřejmě si říkáte, že toho moc nezbývá, ale opak je pravdou. Některé potraviny dokonce před dnou mohou chránit.

Co pomohlo?

Jak probíhala dna a léčba, popisují pacienti na Vitalion.cz

Jsou to především nízkotučné mléčné výrobky a ovoce (hlavně citrusy). Nutné je také dodržovat dostatečný pitný režim.

Mezi potraviny s nízkým obsahem purinů patří ovocné šťávy a neslazené džusy, rostlinné a nejlépe za studena lisované oleje, nízkotučné sýry a jogurty, mléko, vejce, zelenina (mrkev, celer, brambory, cibule, kořenová zelenina, okurky), ovoce (banány, třešně, pomeranče, kiwi, datle, hrušky, jahody, borůvky), tmavé pečivo, hnědá rýže, kroupy, jáhly, semena a ořechy, sojové maso, robi maso, tofu, šmakoun.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. 5.,...  celý článek

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Ilustrační fotografie
Neléčený vysoký tlak zvyšuje riziko infarktu i mrtvice, varuje kardiolog

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak, je jednou z nejčastějších kardiovaskulárních chorob. „Zanedbání či nedostatečná léčba mohou zvýšit riziko vzniku infarktu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Deset tipů proti chrápání. Začněte tím, že se otočíte na bok

Chrápání neboli hlasité dýchání je podle lékařů častá porucha spánku. Nepříjemné zvuky vydává přibližně 25 procent mužů a 15 procent žen. Existuje celá řada...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.