Pomazánka povýší chleba na delikatesu. Vyhrajte za ni kuchařku - iDNES.cz

Pomazánka povýší chleba na delikatesu. Vyhrajte za ni kuchařku

  1:08
V devátém díle seriálu České televize se Dita vydá s malým synovcem Ondřejem na chalupu. Pohostí ho také vajíčkovou pomazánkou. Pošlete nám svůj recept na pomazánku a vyhrajte kuchařku Deník Dity P.
Načítají se informace o videu…

Dita se s malým Ondrou vydá na houby a vzpomíná na všechna jídla ze svého dětství doma i u babiček. Proto připraví houbovou omáčku, kterou jako dítě zbožňovala. K ní uvaří jednoduchý nekynutý houskový knedlík, s množstvím čerstvých hub se obejde bez masa.

Ditiným nejoblíbenějším jídlem jsou flíčky se šunkou. Jednoduchý recept má spojený s nejslavnostnějšími chvílemi v životě. Rodina jí ho připravovala k narozeninám, nebo když se vrátila z cest. Jejich věhlas se proto snaží předvést i malému Ondrovi.

Ve vzpomínkách na dětství dojde Dita až ke krupicové kaši - babičky ji kaší vykrmovaly, když měly dojem, že je příliš hubená. Proto ji opulentně zdobily kakaem, čokoládou, cukrem a máslem.

Na závěr připraví vajíčkovou pomazánku, bez které si nedovede představit rodinnou snídani nebo studenou večeři.

Pošlete recept na pomazánku a vyhrajte kuchařku

Jaký je vaše oblíbená pomazánka? Sýrová, česneková, rybičková, zeleninová nebo do ní všechno namixujete? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 6. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Andrea Šmejkalová s receptem na meruňkovo-pistáciový tarte, zaujal nás i písecký rybízový koláč, linecký koláč s krémem a jablky, zdravý čokoládový koláček s banánem nebo rychlý koláč s tvarohem a povidly. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Vajíčková pomazánka podle Dity P.

Příprava 15 minut, pro 4 osoby

Vajíčková pomazánka
  • 6 vajec
  • pomazánkové máslo
  • 2 lžíce majonézy
  • pažitka
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • chleba a ředkvičky

Deník Dity P.

Kuchařskou show vysílá ČT1 v pátek v 18:25.

1. Vejce opatrně vložím do kastrůlku se studenou vodou a dám vařit. Za 8 minut od chvíle, kdy voda začala vřít, jsou vejce uvařená. Rychle je chladím pod studenou tekoucí vodou, aby šla snadněji loupat.
2. Vejce oloupu a oddělím žloutky od bílků. Žloutky utřu s pomazánkovým máslem a majonézou. Bílky nasekám na kostičky (nebo mřížkou na krájení brambor) a promíchám s utřenými žloutky. Přidám pažitku, osolím, opepřím, namažu na čerstvý chléb a ozdobím ředkvičkami.

Autor:

Nejčtenější

Slavíme mezinárodní den polévek. Dejte si minestrone, gazpacho nebo boršč

Věděli jste, že polévky mají svůj den? Sice neformální, ale zato mezinárodní. Datum 5. dubna se pro oslavu báječně hodí. Aprílové počasí s chladnými až mrazivými rány a někdy až překvapivě teplými...

Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...

Třený beránek, kynuté jidáše, kopřivová hlavička. Velikonoce podle babiček

K velikonočním oslavám patří podle našich babiček nejen až trochu kýčovitá výzdoba domácnosti, kde nechybí osení, kraslice, kuřátka a zajíčci, ale také spousta sladkých a slaných dobrot vlastní...

Nadívaná baby kuřátka

Nadívaná baby kuřátka

Střední

90 min

Povzneste pečená kuřátka díky našemu receptu.

Zapečené kedlubny

Zapečené kedlubny

Lehké

70 min

Kedlubna nám díky vysokému obsahu vlákniny zajistí dlouhodobý pocit sytosti a je bohatá na vitamin...

Třený beránek, kynuté jidáše, kopřivová hlavička. Velikonoce podle babiček

K velikonočním oslavám patří podle našich babiček nejen až trochu kýčovitá výzdoba domácnosti, kde nechybí osení, kraslice, kuřátka a zajíčci, ale také spousta sladkých a slaných dobrot vlastní...

12. dubna 2025

Jidáše zajíčci

Jidáše - zajíčci + stepy

Střední

60 min

Možná, že nestihnou ani vychladnout, jak vás vůně z trouby naláká na ochutnání.

Skopová roláda se špenátovou náplní a máslovými noky

Skopová roláda se špenátovou náplní a máslovými noky

Střední

65 min

Skopové maso má svoji charakteristickou chuť i vůni a připravuje se nejčastěji v období Velikonoc.

Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...

9. dubna 2025

Nadívaná baby kuřátka

Nadívaná baby kuřátka

Střední

90 min

Povzneste pečená kuřátka díky našemu receptu.

Zapečené kedlubny

Zapečené kedlubny

Lehké

70 min

Kedlubna nám díky vysokému obsahu vlákniny zajistí dlouhodobý pocit sytosti a je bohatá na vitamin...

Slavíme mezinárodní den polévek. Dejte si minestrone, gazpacho nebo boršč

Věděli jste, že polévky mají svůj den? Sice neformální, ale zato mezinárodní. Datum 5. dubna se pro oslavu báječně hodí. Aprílové počasí s chladnými až mrazivými rány a někdy až překvapivě teplými...

5. dubna 2025

Sýrové sušenky

Sýrové sušenky

Střední

60 min

Tyto sušenky nesmí chybět na žádné oslavě.

Vanilkové rohlíčky bez ořechů

Vanilkové rohlíčky bez ořechů

Střední

60 min

I ti, kteří mají alergii na oříšky si mohou pochutnat na vanilkových rohlíčcích.

Telecí řízek v quinoe

Telecí řízek v quinoe

Střední

45 min

Tyto řízky vám doporučujeme podávat s lehkým salátkem.

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Toast se sázeným vejcem

Toast se sázeným vejcem

Střední

20 min

Zdravá a chutná snídaně.

Skořicový pletenec

Skořicový pletenec

Střední

100 min

Tento skořicový pletenec chutná prostě úžasně.