Dita běhá, ale nedělá to z lásky k pohybu, ale z lásky k jídlu. "Běhám, abych mohla víc jíst," přiznává v seriálu v režii Davida Ondříčka.
V parku potká Dita své dvě malé kamarádky Sašu a Katku, které dělají na pískovišti bábovičky a tvrdí, že mají obě narozeniny. A protože má Dita narozeniny druhý den, rozhodne se upéct hned tři dorty.
Nejdřív se pustí do čokoládového dortu s čokoládovým krémem, recept najdete v závěru článku. Následuje třímlékový dort podle původně mexického receptu. Na nadýchaném piškotu je kondenzované mléko (normální i slazené) a navrch ještě šlehačka. Podle Dity se jí při jeho pojídání okamžitě vybaví vzpomínky na dětství, přestože tento dort poprvé jedla jako dospělá.
Na závěr připraví dort, který byl kdysi na úplném počátku jejího pečení. Poprvé upekla jahodový dort se šlehačkou před dvaceti lety a od té doby se bez něj už neobejde žádná rodinná oslava.
Pošlete recept na oslavu a vyhrajte kuchařkuJaký je váš milovaný dort? Bez čeho se neobejde vaše oslava narozenin? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 9. října do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme. V předchozím kole byla vylosována Jiřina Hadravová s receptem na Babiččinu vánočku, mezi zajímavé recepty po babičce patří i Nekynutí bednaříci, Houbová mlíkačka a Rekord dort. Všechny soutěžní recepty najdete zde. |
Čokoládový dort s čokoládovým krémem
Příprava: 30 minut , pečení: 40–45 minut, pro 8–10 osob
- 250 ml vody
- 125 g másla, na kostky + na vymazání forem
- 35 g kakaa, prosetého
- 300 g hladké mouky, proseté
- 1 lžička jedlé sody
- 400 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 125 ml podmáslí
- 1 lžička vanilkového extraktu
Deník Dity P.Pátý díl kuchařské show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1. |
Čokoládový krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 500 g hořké čokolády
- 140 g másla
- Předehřeju troubu na 160 °C. Do kastrolu naliju vodu, přidám máslo a kakao a za stálého míchání zahřívám na mírném ohni, až se máslo rozpustí. Do velké mísy nasypu mouku, jedlou sodu a cukr, přiliju rozehřátou kakaovou směs a elektrickým šlehačem vše důkladně promíchám. Nakonec přidám vejce, podmáslí a vanilkový extrakt a znovu vše promíchám.
- Těsto rovnoměrně rozdělím do dvou kulatých dortových forem o průměru 18 cm, lehce vymazaných máslem a vyložených pečicím papírem. Peču 40–45 minut, nebo až špejle zapíchnutá do středu dortu zůstane po vytažení čistá. Upečené korpusy nechám ve formě 10 minut chladnout, pak je opatrně vyndám a nechám je vychladnout úplně.
- Mezitím si připravím čokoládový krém. V kastrolu na středním ohni přivedu k varu smetanu. Sundám kastrol z plotny a nalámu do něj čokoládu. Počkám asi 5 minut, až se čokoláda rozpustí, a metlou směs promíchám dohladka. Přendám krém do čisté misky a nechám ho vychladnout. Občas ho promíchám gumovou stěrkou.
- Pilkovým nožem nebo nití stejně jako knedlíky rozříznu oba korpusy vodorovně na poloviny. Jeden plát položím na servírovací talíř a potřu ho čtvrtinou krému, přiklopím ho druhým plátem, lehce přitisknu a také potřu čtvrtinou krému. Stejně pokračuji se třetím i čtvrtým plátem.