Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Z Dity P. je šťastná maminka a manželka. Upečte si s ní buchtu na plech

aktualizováno 
Život kuchařky Dity P. se po svatbě a narození syna změnil, ale láska k vaření jí zůstala a dokonce získala nový rozměr. Těhotenství i první měsíce synova života byly ve znamení budování nových rodinných rituálů, které se samozřejmě točí kolem sporáku a stolu podle Ditina oblíbeného motta, že jídlo spojuje.

Dita P. právě vydala svoji druhou kuchařku a chystá se na natáčení její televizní verze. | foto: archiv Dity P.

Léto tráví Dita dovolenou a v neposlední řadě i vařením a vychutnáváním domácích dobrot. Dobrovolně se vzdala tradiční návštěvy festivalu v Karlových Varech, kam výjimečně poslala jen manžela. Místo festivalového hýření si užívá léto se synem Davidem na chalupě a vaří. Momentálně u ní i u rodiny vedou ovocné knedlíky a další typická česká letní jídla.

Vyhrajte novou kuchařku Dity P.

Nechte se nalákat ukázkou z kapitoly Buchty na plech a pošlete nám svůj recept na litou buchtu na plech. Jeden z vás má možnost vyhrát Deník Dity P. Kuchařka 2. Recepty i s fotkou nahrávejte zde.

Obal druhého dílu kuchařky Deník Dity P.

„Už jsem viděla i pěkný český meruňky, takže se asi brzo pustím do zavařování,“ prozradila nám sympatická kuchařka při příležitosti vydání druhého dílu její úspěšné kuchařky Deník Dity P.

Pokračuje tam ve spojování nostalgických vzpomínek na chutě dětství a skvělých receptů, které se však nebojí modernizovat nebo aktualizovat. A už nyní se chystá na natáčení druhé řady seriálu podle jejích receptů i života. Natáčení Deníku bude pro Českou televizi opět režírovat David Ondříček.

Ukázka: Buchty na plech

„Říkám si, že buchta na plech je jediná stálice, která se táhne mým životem. Babičce úče s dědou už je hodně let a buchtu už jim vozím já. Ale kdykoliv za nimi přijedu, mají sami pro sebe upečenou svoji olejovku. Už skoro nevaří, jen tu buchtu na plech musí mít. Pečou ji každý pátek, babička s dědou spolu. Děda babičku odhání, že to zvládne sám, ona se nenechá a buchta se jim i v hádkách vždycky povede. A tak se nad ní potkáváme a já si vždycky vybavím strejdu Zdeňka, kterej mě v Humpolci vzal poprvé na diskotéku, kde mě podloudně zlil, sotva jsem chodila, a když jsme se vrátili ve dvě ráno k babičce a dědovi domů, vytáhli jsme čerstvě upečenou švestkovou buchtu, půlku jí do sebe naházeli a v tu chvíli strejda Zdenda pronesl legendární hlášku: Ditko, ty jsi taková pěkná česká buchta - totálně na plech.“

Koláč se zakysanou smetanou a skořicí

Příprava: 20 minut
Pečení: 20 až 25 minut

Na těsto:

Koláč z druhého dílu kuchařky Deník Dity P.
  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • máslo na vymazání

Na pudink:

  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 1 l mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru

Na potření:

  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • skořice na posypání

  1. Troubu předehřeju na 180 °C. Ve velké míse nebo v robotu utřu žloutky s cukrem do hladké nadýchané světle žluté pěny, přimíchám olej, 100 ml vlažné vody a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehám pevný sníh a opatrně ho po částech vmíchám do těsta. Těsto vliju do pekáčku o rozměrech 28 × 38 cm, vymazaného máslem a vyloženého pečicím papírem, a rovnoměrně ho rozetřu.
  2. Pudink uvařím podle návodu na obalu a lžící ho cikcak poházím na syrové těsto. Dám do trouby a peču 20–25 minut nebo dokud špejli vpíchnutou do středu těsta nevytáhnu čistou.
  3. Zatímco se koláč peče, promíchám zakysanou smetanu s moučkovým cukrem. Tento krém rovnoměrně rozetřu na upečený koláč a posypu ho skořicí.

Podívejte se, jak Dita připravovala v první řadě své televizní kuchařky pudinkový trifle: 

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Další z rubriky

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.