Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

J37a81n 79K73a93n26t 9131368328753

Ziji jiz dost dlouho ve Francii, znam francouzsky zpusob ziti a stravovani, mam tudiz opravnené duvody nesouhlasit s obsahem clanku, tykajicim se této zeme.

1. Bagety a croissanty nekonzumuji stridme, ale ve velkém. Ke snidani namaceji bagetu ci croissant potrené maslem do kavy s mlékem ci do caje podobne jako v Cesku tak cini bezzubi dedeckové a babicky. K obedu prikusuji s oblibou bagetu k bramborovym hranolkum a nadelaji navic na stole i na podlaze spoustu drobku...

2. Neznam rodinu, ktera by nevlastnila mikrovlnku. Duvod ? Staci se podivat do nakupnich voziku zakazniku hyper- a super-marketu. Plno prumyslovych potravinovych polotovaru, zmrazenych hotovych jidel, vsechno s vysokym obsahem ecek (E), tuku, soli a cukru...Coca-Cola, Fanta a dalsi preslazené limonady se zde prodavaji a konzumuji ve velkém. Nevim, kde autorka clanku sehnala youtuberku Justine Lecontovou, ktera je prikladem zcela atypické Francouzky.

3. S tim kazdodennim pohybem Parizanu a Parizanek to neni zase tak prehnané. Pokud pracuji, sedi v kancelari na zadku a nebehaji po parizskych ulicich. Dost lidi praktikuje jogging nebo provozuje nejaky sport...Na ulicich potkavate lidi stihlé i obézni asi jako ve vetsine zemi. Mozna méne pupkatych muzu ve srovnani s Ceskem, ale Francouzi neznaji takové dobroty jako ovar, jitrnice, domaci tlacenku, stavnaty bucek...a konzumuji podstatne méne piva ! A francouzky muz se mnohem lépe obléka...porovnejte napriklad E. Macrona a M. Zemana...

+12/0
doporučit
29.6.2017 16:29

M53a88r48i14a59n 32K54r34a46l 6444402974647

A kdyz vsechny ty jidelnicky smicham dohromady, tak mi vyjde, ze muzu jist vpodstate uplne cokoliv. Dulezity je, se neprecpavat.

+16/−2
doporučit
28.6.2017 18:56

M51i50c36h59a83l 33Š15r50o30u64b65e52k 8174686773730

kdy\ž to je težký, čerstvou krevetu koupíte ve středomoří za dvě stovky za kilo. Tady je mražená = plná vody za trojnásobnou cenu.

+10/0
doporučit
28.6.2017 13:24

P21e30t57r 50J76u82r75č14e81k 4249714750

Jak mi tedy odborník vysvětlí skutečnost, že Řekové i přes tu super zdravou středomořskou dietu patří k nejobéznějším v Evropě.

+10/−1
doporučit
28.6.2017 10:28

J94o96s39e95f 83V25a32c53e88k 7531518982691

S českým jídelníčkem je to dost těžké. Pokud bychom se stravovali jako naši předkové, tak nebudeme na ulicích potkávat tolik tlusťochů a nebude tolik nemocných lidí.

Podle mých rodičů začalo všechno kolem 70. let, kdy najednou bylo všeho "dostatek". Lidé se naučili jíst maso a uzeniny každý den a na tradiční způsoby stravování se začalo zapomínat.

+7/−1
doporučit
28.6.2017 6:46

M81i33l34a81n 61N52ě63m76e59c 1345240816566

A je to tady zase, jídlo jako léčebná terapie. Správný maso, správný tuky a hlavně nejíst nic, co si běžný středoevropan představí pod pojmem jídlo. Přitom se stačí nepřežírat a člověk může jíst, co ho napadne :)

+8/−2
doporučit
28.6.2017 11:33

A87n67d73r31e77a 69N61o39v55a 3328354685672

Zajimalo by me, jestli treba takove sushi prodavane u nas by pozrel Japonec.

+5/0
doporučit
28.6.2017 10:46

A91n46t33o84n67í77n 58M80a93l58ý 9518312298714

Článek bych bral s rezervou. Pár příkladů:

Japonci málo solí. A hojně používají sójovku. (Ta je ovšem slaná jak potvora).

Dánové jí prý maso střídmě. (Přitom ve světových statistikách se ve spotřebě masa řadí na přední příčky.)

Francouzi prý konzumují bagety střídmě, což není pravda - viz příspěvek pana Kanta.

+4/0
doporučit
30.6.2017 10:52

M17a98r45i71e 25V24a36š37í63č78k66o75v81á 3471403362108

Zrovna u Japonců jsem si nejsem tak jistá. Ano, jedí sice potraviny chudší na tuky, či cukry, ale zase mají vše přesolené a lidé často mají potíže se srdcem a chorobami se solí spjatými... Také jsem zkoušela párkrát vařit miso, či jiné pokrmy, ale měla jsem velký problém právě se solí.

+4/0
doporučit
28.6.2017 16:50

P97e22t92r 60S27p52á74l66e45n33ý 3755927199328

Lososa v našich poměrech bych nevzal do pusy. Pravda je jistá, lokální a sezónní potraviny. takže v zimě zelí, naloženo zeleninu a bůček ;)

+7/−5
doporučit
28.6.2017 3:21

L10e57o96p53o40l19d 60P19r54o41k63e81š 8549274907

V Súdánu je také málo obézních lidí.

+4/−1
doporučit
28.6.2017 11:48
Foto

M95i21r50o67s57l52a18v 35S21t89e55i70n14e78r 6898604443545

Zdravější kuchyně by v Čechách mohla být, kdyby se více dovážely mořské ryby- ty, které dostanete běžně v obchodech mražené, jsou zpravidla ty méně oblíbené, za to pořádně drahé. Zlatý čas byl ještě za Novotného, to se do ČR dostávala pravá bílá treska z Islandu, sleď nasolený, marinovaný, uzený nebo pečený byl běžně všude a levně k mání.

Tehdy vzácná zelenina a ovoce se dnes vyskytuje opravdu ve velkém množství, jenom si na ně většina obyvatelstva musí zvykat. Pivo je nápoj pro několik dnů velkého horka, jinak jsem raději pro víno s minerálkou.

Z moderního jídelníčku v Čechách mizí hrách, fazole a čočka, i cibule nebo česnek jsou stále vzácnější - třeba guláš by měl mít stejné množství cibule, jako masa, aby měl správnou chuť. Klasické karbanátky nebo sekaná s bramborovou kaší a zelím se také z jídelníčků restaurací vytrácí. Svačinové polévky ustupují instantním polévkám z kbelíku.

+3/0
doporučit
29.6.2017 10:38

M56a66r27t83i92n 98K26r49o88u67p61a 2951443979560

Dánsko a Francie brzo přejde na kebab. ;-D

+6/−8
doporučit
28.6.2017 18:13

J74a49n 22K34r34p60e78c 5906313854622

sebrane cancy z turistickych pruvodcu... zejmena v Siera Leone jsou svou dietni kuchyni vyhlaseni. je tak dietni, ze dietnejsi byt nemuze, jen obcas je bohata na "olovo". dlouhovekost japoncu je rovnez mytus ktery padl zmenou penzijniho systemu, tudiz se davno zemrele rodice na ktere jejich potomci brali duchody, vyplati opet pohrbivat. a tak by se dalo pokracovat dal a dal. predstava, ze se kazdy stravuje podle toho jak je napsano v turistickem (kulinarskem) pruvodci daneho regionu je neuveritelne hloupa. naprosta vetsina lidi se stravuje "zavodne" nebo fastfoodove. ritual temer obradni tabule jizanskeho kulinarskeho umeni kdy cela siroka rodina sedi u stolu a dalekosahle debatuje cele dny a noci u vina a zdrave stravy.. videl to doopravdy nekdo nekdy na vlastni oci? dale ta neustale opakovana mantra "sezonni a mistni potraviny". wa da fak... a cojineho bych zral kdyz mi to zrovna roste na zahrade a zemedelcum na polich? zmrazene hnusy? to prece nikdo normalni neji ani kdyz je mimo sezonu. jednou s touhle pitomosti o zazraku "sezonni potraviny" nekdo prisel a ocividne je spousta tech, kteri tuto blbost nejsou schopni po tolika letech opustit.

+3/−2
doporučit
29.6.2017 10:34

A83n48t55o40n63í79n 29S36e97b59e72r21a 7273508510189

Ideální je vše zapíjet dvěma pivy, to vám pomůže s trávením a budete štíhlí a zdraví na pořád :-D

+2/0
doporučit
29.6.2017 9:39

T63o50m73á24š 55H57o23r39á39k 8770355196939

Řekové sice jí zdravě, ale zase kouří nejvíce v Evropě.

+2/0
doporučit
28.6.2017 10:14

M76i75r95e97k 40Š25t76e92f57a13n 9819769179108

se anai nedivím, vidím v košících běžně rohlíky s Vysočinou a pivo, takže ideální návštěva k dokrtorovi - dřív nebo později

+1/−3
doporučit
28.6.2017 7:12

P96a11v37e94l 83G82r51a25s50g57r70u16b35e35r 8264118854537

"Pro takzvaný „francouzský paradox“ existuje několik vysvětlení. Studie francouzských a amerických vědců například ukázala, že francouzské restaurace, bistra i fast foody nabízejí podstatně menší porce jednotlivých pokrmů než ty ve Spojených státech."

Ale houby paradox. Je to pravidlo. Čím víc tuků a bíkovin jíte, tím déle žijete, protože zabraňujete vzniku kardiometabolických chorob, které jsou hlavní příčinou lidské smrti. Francouzi konzumují nejvíc tuků na celém světě.

0/−2
doporučit
28.6.2017 13:16







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.