Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak omezit cukr a mouku v jídelníčku. Vyzkoušejte zdravější varianty

Cukr a bílá mouka zdraví nijak zásadně neškodí, pokud si je nedopřáváte v nadbytečné míře a denně. V takovém případě mohou způsobit nejenom zdravotní problémy, ale také vznik nadváhy či obezity. Poradíme, čím je nahradit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J84a69n 23Č46e44r62n18ý 6113494746

Ach jo. Všechno špatně. Špalda je zdravá, ale ne s droždím a prdopečem. A že nekyne? Nesmysl. Celozrnný kváskový chleba ze špaldy, vyrostl jak balón. Tyhle odborníky bych krmil od rána do večera tím, co uvařili...

+1/0
20.5.2017 23:43

H94e29l67e81n31a 60Z34a22c69h36a92r35i32á89š50o22v33á 1699563600162

Já jsem se naučila cukr a bílou mouku nahrazovat. Ne že bych to vůbec nejedla, ale když můžu, dám místo cukru sirup (javorový, rýžový, agávový, švestkový, datlový,...) a místo bílé mouky třeba pohankovou. Člověk může žít zdravě a přitom mlsat. :-)

0/0
20.5.2017 9:14
Foto

A26n41d83r91e12a 30Š18r49e33t84r88o84v39á 7781635800918

Jsem velmi rada, ze diky svemu zivotnimu kredu vseho s mirou, ci zlata stredni cesta se nemusim omezovat vubec v nicem. Dopravam si cukr i bilou mouku a dalsi jine novodobe "zabijaky" a nemam sebemensi vycitky. Zivot plny pohanky, bulguru, stevie nebo spaldy by mi asi dost zhorkl (asi jsem nemela stesti, ale zatim jsem nenarazila na zadne nahrazkove jidlo, ktere bych snedla opravdu s chuti a jeste mela zajem si ho dat nekdy v budoucnu).

+5/0
19.5.2017 19:42

A54l12e94n64a 43V30e11s59e46l32á 3943321395478

Já si z bílé mouky či cukru výčitky taky nedělám, ale třeba pohanku taky miluju - na ní není nic "náhražkového", jen je s ní pestřejší jídelníček. A špaldová mouka se co do použití od té "bílé" téměř neliší.

Stévii bych tedy taky nemusela, tam souhlasím.

0/0
22.5.2017 7:40

O54n88d68ř77e87j 83Š88v28e40j26d72a 4451519147490

A cenový aspekt?

+1/0
19.5.2017 10:48

L92i20b86o41r 41H25l53u64b50u82č20e81k 4410640967227

...nezruinuje vás to... https://www.mojestevie.cz/sladidla-ze-stevie/

0/0
20.5.2017 2:24

R26a93d46i44m 95P70o10l75á95š12e35k 9716773919969

Hm, melasa a takzvaný přírodní cukr jsou asi největší podvody, na kterých se dodavatelé těchto takzvaných zdravých potravin asi nejvíc pakují.

Melasa je odpad z výroby cukru. Cukrová třetina nebo cukrová řepa se rozšmelcuje a šťáva obsahující cukr se tak uvolní do roztoku. Z něho se cukr dostává postupným zahušťováním, odpařováním vody a krystalizací. Melasa je potom zbylý matečný louh se zbylým podílem cukru, který by bylo už příliš drahé z toho roztoku dostávat. Používá se proto například do kvasu na výrobu potravinářského lihu nebo se používá do krmení hospodářských zvířat. A část melasy potom levně skupují a raze prodávají dodavatelé takzvaných "zdravých" potravin.

"Přírodní" cukr je téměř totéž. Je to nečištěný a nerafinovaný cukr získaný z toho výše uvedeného roztoku. Maximálně jsou krystalky trochu promyté, aby se při sušení příliš nelepily.

Neboli správně by melasa a "přírodní" cukr měly být prodávány výrazně levněji než klasický bílý rafinovaný cukr.

+9/−2
19.5.2017 8:29

V78l96a19s53t21i18m89i96l 32P10l33a27c94h76ý 5115578634433

to je tak stejně jako jsou strašně bio obilné klíčky, které jsou defacto odpad při mletí mouky a prodávají se u původního výrobce stejně jako mouka. Stejně tak i celozrnná mouka, která je úplně stejná jako normální mouka, jen je méně technologicky náročná a tudíž by měla být levnější. Jakékoliv cukry to je podvod, protože se jedná pořád o stejný cukr, který má identické vlastnosti ať je to řepný, třtinový atd.

0/−2
19.5.2017 9:31

D14a55n51a 14T69e53n32z19l21e44r 5390882815853

Tak melasa neobsahuje téměř žádný cukr, proto je vhodné s ní sladit?

:-)

To jsou zase rady... pečte ze špaldové mouky. ;-DR^ A dejte tam kilo droždí, bude to hnusné, hořké a navíc zdraví nebezpečné, co asi udělá ten přebytek kvasnic (po pečení už tedy mrtvých) v těle?

Šmarjá... odborníci... :-)

+5/−5
19.5.2017 6:38

A58l85e41n83a 31V21e84s14e36l95á 3243431715528

V čem je problém s droždím? Zejména v tak malé dávce, která se dává do těsta (není to kilo, ale jen pár deka)? Znám pár receptů, kde je droždí hlavní složka - polévky, pomazánky apod. a doporučují se jako vhodný zdroj vitaminu B a že by z toho vznikl nějaký přebytek, co by něco nekalého dělal v těle, slyším poprvé...

(Nehádám se, fakt mě to zajímá.)

+14/0
19.5.2017 6:56

M15a97r93t54i71n38a 73M45a54t73ě37j65k30o11v96á 5555672426286

Droždí se nedoporučuje těm, kteří trpí na kvasinkové infekce. Pro zdravého člověka nepředstavuje v rozumném množství zásadní problém.

+2/0
19.5.2017 8:21

D46a68n18a 45T27e35n51z57l10e29r 5540892355803

Říkají to doktoři, tedy opravdoví odborníci. Ale je fakt, že to říkají jen lidem s narušenou imunitou. Jenže... kdo už je dnes stoprocentně zdravý a to pořád. Stačí nějaká skrytá infekce... a droždím si moc nepomůžete.

Reaguju na bláboly v článku, která vyzdvihují sebemenší efekt těch pseudopotravin, zatímco ignorují potenciální nebezpečí, které je spojené s nutně větším množstvím kvasnic při přípravě pečených věcí z nich. Je možné, že to nebezpečí je stejně vysoké jako ten užitek, který by tyto pseudopotraviny měly. Nebo i vyšší, v závislosti na momentální kondici konzumenta.

Dávejte si svoje droždí, ale nedivte se, že vás tuhle bolí a tuhle píchá. :-)

0/−4
19.5.2017 10:50

A79l14e22n49a 83V27e53s22e22l40á 3663561655898

Nojo, ale ono mě nikde nebolí. (Že nepíchá, to bych říct tak úplně nemohla... mohlo by se to špatně chápat... :-)

A mnozí "doktoři - opravdoví odborníci" to droždí docela často doporučují (i když připouštím, že "chcíplé" v pečených věcech asi ne - ale tam nejspíš nebude ani nebezpečné).

Ono je to tak vlastně se vším mléko, vejce... droždí... jednou ano, podruhé ne... ale spíš je to asi otázka víry než faktů.

+5/0
19.5.2017 11:07

D82a16n79a 38T80e25n35z82l96e61r 5760282295793

Zatím jsem nikdy neslyšela mluvit doktora o tom, že máme jíst syrové droždí. Odkud čerpáte? Kteří doktoři to doporučují jako zdravé?

Když mluvím o opravdových odbornících, tak to nejsou nějací doktoři z okresní nemocnice, ale odborníci na lidi, co mají sníženou imunitu.

0/−2
19.5.2017 12:21

A73l25e98n83a 12V84e50s96e83l15á 3823251735348

Takhle jo, tomu rozumím. Oborníci na lidi se zlámanýma nohama vám taky řeknou, že je potřeba tu nohu dát do sádry, ale tím se to přece nestane obecným doporučením. (Ba naopak pro nezlámané nohy je zdravější je do gypsu nestrkat.)

+2/0
19.5.2017 12:25

D55a76n77a 70T69e60n74z92l48e26r 5180192555953

No vidíte, nepochopila jste. Problém je právě obrácený. I zdravý člověk je občas nezdravý. Ale jak říkám, vaše věc, když věříte na droždí jako něco, co vám neuškodí... každý svého štěstí.

0/0
19.5.2017 22:10

M16a60r71i65e 96D72a47n95č40á82k53o80v49á 5845318743546

A na co vše vám může droždí pomoci?

účinné při zvýšené tvorbě žluči,

vhodné při nadýmání,

při zácpě,

neutralizuje a pohlcuje kyseliny,

zlepšuje trávení cukrů,

odbourává hromadění kyseliny mléčné a octové,

pomáhá při problémech s trávením,

neutralizuje játra,

pomáhá při žaludečních vředech,

zlepšuje stav pokožky, pomáhá při problematické pleti Okopírováno z serveru rehabiltace.cz , netuším, dke je pravda, ani nakolik pravdivý je tento web, jen mi to vyběhlo na googlu..vypadá to, že droždí není škodlivé....

0/0
19.5.2017 12:39

P64a50v10l37a 29H82r16a58d68i15l80o76v82a 3747921381544

Setrenice bastila syrovy kvasnice, kdyz byla v puberte samej uhr.

0/0
19.5.2017 13:25

D90a33n42a 27T28e11n86z58l46e94r 5260882215883

Na webových stránkách se toho píše...

0/0
19.5.2017 22:07

M70a73r71i52e 67D54a68n86č76á65k17o38v67á 5665298573186

a další např. zde:

http://www.vylecime.cz/drozdi-dokaze-i-lecit

já se taky nechci hádat, o droždí nevím nic, překvapuje mě, že by mohlo mít negativní účinky, ale i ty pozitivní, které jsem našla na netu...

+1/0
19.5.2017 12:41

A60l51e93n93a 97V41e37s46e49l23á 3773811875898

Internetu bych taky moc nevěřila, notabene stránkám s takovýmto názvem... ale mate mě, že stránek vypočítávajících, na co vše je droždí dobré, vám vyskočí kvantum, ale ani jediná, která by o něm hovořila jako o něčem, co poškozuje imunitu. Přece jen, v dnešní době, že by nějaká tak zásadní informace zůstala před strýčkem googlem tak absolutně utajená?

Mně je to osobně poměrně jedno, na výrobu kynutého těsta jsem většinou líná - ale předchozích pár generací na koláčích, buchtách, vdolcích apod. z kynutého těsta prakticky vyrostlo... Moc mi ty obavy z nějaké statisticky významné škodlivosti nedávají logiku.

+3/0
19.5.2017 13:30

D68a56n25a 19T12e21n31z34l83e85r 5130562765193

Také ty generace vyrostlé na kynutém zboží byly zdravé? Spíš ty, které si dělaly koláče jen jednou do roka a na chleba měly kvásek.

0/0
19.5.2017 22:15

A89l42e29n38a 87V85e64s47e27l93á 3723411435168

Nevím. Co berete za měřítko, jak moc byly generace "zdravé"?

Věk dožití byl vyšší než těch předchozích "koláče jednou do roka". Jasně, hraje tu roli více faktorů, ale nic, co by nasvědčovalo škodlivosti tu není.

Všichni čtyři moji prarodiče se dožili věku mezi 80 a 90 roky, ve slušné kondici... a peklo se u nich skoro denně. Na maso se moc nedrželo.

Ano "kouřil a dožil se stovky" taky není argument, to vím - ale na rozdíl od toho kouření nenacházím nic, co by nasvědčovalo vašemu tvrzení.

Tedy krom toho, že vám to údajně řekl nějaký "opravdový odborník", který je navíc tak moc opravdově odborný, že má přístup k informacím, které jsou tak tajné, že je nevědí ani doktoři z okresních nemocnic...

Divné.

+1/0
20.5.2017 13:02

E27v40a 89B14r87y75c47h80o51v56á 8265460854

A muzete mi tedy, prosim, rict, co mi to drozdi ma teda jako udělat?

0/0
20.5.2017 13:51

E35v66a 18B90r51y64c27h56o17v93á 8485930114

To bude asi tim, ze Vy premyslite, zatímco někdo jen posloucha "odborniky":)

0/0
20.5.2017 13:52

E34v31a 39B31r46y70c76h25o16v53á 8945970674

Ono me ani nepřijde, ze by toho sama paní Tenzler nějak moc věděla o negativních účincích droždí. Zatím jsem se jen dozvěděla, "ze odborníci na sníženou imunitu"(aha), to nějak jakože nedoporučuji, ale ještě jsem neslyšela, proč vlastně, co ze mi to jako ma udělat apod.

0/0
20.5.2017 13:50
Foto

A11n71n18a 89V71e21s51e98l38á 2790188136

Za mého mládí se droždí doporučovalo kvůli vitamínům skupiny B, tvrdilo se, že pomáhá léčit akné. Já ho občas jím dodnes, jím ho jen tak samotné, ze zvyku a protože mi celkem chutná, líbí se mi ta struktura, jak se ten malý kvádřík pěkně ulamuje..., zkrátka mám neurčitý pocit, že mi droždí dělá dobře...

Nikdy jsem neslyšela ani nečetla nic o tom, že by droždí bylo zdraví škodlivé, vždycky jen samá pozitiva. Bude mi sedmapadesát, žádné vážné zdravotní obtíže (i přes občasnou konzumaci droždí) nemám...

+1/0
19.5.2017 16:00

D30a76n26a 59T20e46n50z20l85e50r 5260512305203

Gratuluju. No a já jsem to slyšela. Nemusíte věřit, je to vaše zdraví.

0/0
19.5.2017 22:16

A55l69e70n29a 22V22e91s83e62l55á 3473261315368

Ono to možná bude "placebo naruby". Anna tomu nevěří a problémy se zdravím nemá, vy jo a tak holt je vám z toho zle...

0/0
20.5.2017 13:03

A51l12e94n50a 30V27e25s92e59l64á 3953171535868

PS - vyznělo to víc shazovačně, než jsem zamýšlela... Já ten individuální dopad vlastně nezpochybňuju. Já taky metodou pokus-omyl na sobě zjistila, že mi imunitu nabourává mléko a mléčné výrobky (ač netrpím žádnou intolerancí na laktózu a zcela bezproblémově je trávím a chutná mi) a taky mi to skoro nikdo nevěří.

A taky mám dost tendence každému, kdo má nějaké neidentifikovatelné problémy, navrhovat, ať vynechá mléko... :-)

0/0
20.5.2017 13:12

R80a59d55i65m 68P60o65l81á38š19e67k 9956203469239

Hlavně ale nejezte živé droždí před řízením auta. V zemích, kde je nulová tolerance k alkoholu.

Stačí na to trochu cukru, a to v dnešních kupovaných potravinách neuhlídáte a máte z toho alkohol v krvi. Ty živé kvasinky v žaludku ještě půlhodinu, hodinu nebo možná i déle, je to individuální, v žaludku fungují a vytvářejí z cukrů alkohol.

0/0
19.5.2017 15:31

D70a21n92a 24T24e68n83z54l74e31r 5130942625193

Sice se mi nechce věřit, že by to kvasnice přežily v žaludečních šťávách, ale vysvětlovalo by to, proč dělají tady dámám dobře. :-)

0/0
19.5.2017 22:18

M15a32r15t67i14n12a 13S10e80d57l69i70c68k73á 5852825341162

Vy si myslite, ze zaludecni stavy jsou nejaky sterilizator? Ponekud detska predstava :-D

0/0
20.5.2017 10:41

E77v79a 88B53r12y91c39h28o95v15á 8795440654

A to jako fakt, nebo zase nejaka kachna? Mne by to teda vlastne mohlo být fuk, pac droždí fakt nejim a prakticky nepoužívám, ale fakt me fascinuje, co všechno se člověk na těch diskusích dozvi:)

+1/0
20.5.2017 13:56

E65v12a 72B32r85y62c37h16o43v20á 8705390454

Jako ze jestli pak clovek fakt regulerne muze neco meritelneho nadychat. Ze kvasinky a cukr vytvari alkohol (i kdyz jak v žaludku, teda nevím) samozřejmě vím..

0/0
20.5.2017 13:58

M54a52r98t20i68n90a 96S95e26d81l29i61c30k22á 5372855161962

Asi jste drozdi nejedla nikdy, kdyz si myslite, ze je horke. ;-) Jeden muj ex ho jedl uplne syrove,proste obcas snedl kostku, protoze mu chutnala. Kupodivu stale zije. :-D

0/0
20.5.2017 10:45







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.