Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

A40l16e60x65a98n76d47r 61C50h73y11t77i54l 2964192545901

Řídím se pouze tím, že všeho moc škodí. Jím a piju, co mi chutná a v rozumném množství.

Takže jsem vůči lobby či pohoršování se nad přínosem dané potraviny imunní.

+17/0
doporučit
6.4.2017 11:42

Z51u54z48a22n87a 30V90l97a72c10h30o41v46á 8166372760

Už tady byl můj nejoblíbenější argument, že žádný dospělý savec nepije mléko?;-D;-D;-D

+19/−1
doporučit
6.4.2017 13:27

V57r88a43ť96k37a 33Z58i79b76o49v23á 1738181717681

Aneb nechte si poradit od "odborníků" jako je Krejsek, Kopáček a Hlavatá, kteří jsou placeni za propagaci mléka v rámci projektu Bílé plus - propagační program „Bílé plus“ vznikl z iniciativy Agrární komory České republiky. Byl z 50 % spolufinancován ze zdrojů EU v rámci propagačních a informačních opatření pro zemědělské produkty, z 30 % Českou republikou prostřednictvím SZIF a 20 % financovala Agrární komora ČR. Na realizaci programu byly vynaloženy prostředky v celkové výši 12,5 milionu korun a hlavním cílem programu byla komunikace přínosu mléka a mléčných výrobků, zvýšení povědomí spotřebitelů o těchto výhodách a pochopitelně nárůst spotřeby mléka a mléčných výrobků u všech skupin populace u nás i na Slovensku. Důvodem obou navazujících programů byl fakt, že od roku 1989 měla konzumace mléka a mléčných výrobků u nás klesající tendenci." :-/

+26/−4
doporučit
6.4.2017 11:15

I74v82o 79T17e48s46a62ř 3521858692674

Pravda je vždycky taková, jakou si přejí producenti a prodejci a kolik si za tuto pravdu zaplatí Rv

+11/−1
doporučit
6.4.2017 11:58

J36a75n 26P30o14s66p72í11š96i18l 4751564637277

Trend alternativnich informaci je nebezpecna vec. Pokud to zustane u mleka, asi to spolecnosti neuskodi. Bohuzel to nezustava jen u takovych banalit

+9/0
doporučit
6.4.2017 9:42

D95a67n45i48e17l 27N88. 10P41o54k57o65r97n87ý 6407936455571

Ale mne mléko zahleňuje!!! A kosti mi odvápňuje. Takže celý článek musí být lež. Navíc, na internetech je takových, jako já, plno

+16/−4
doporučit
6.4.2017 8:29

V37r69a95ť81k62a 56Z44i55b10o17v74á 1598981357261

Aby kráva produkovala mléko, je třeba, aby měla tele, proto je každý rok uměle oplodněna (rukou nebo speciálním nástrojem).

Telata jsou odebírána buď okamžitě, po pár hodinách a nebo nejpozději do 24 hodin. Důvod, proč k odebírání dochází co nejdříve (i okamžitě), se uvádí jako "humánní", protože například po 3 dnech (kdy by tele u matky mělo možnost pít mlezivo/kolostrum a vytvořit si tak přirozenou imunitu) by si tele vytvořit pouto k matce a později by bylo odtržení horší.

Hned po odebrání jdou telata na osm týdnů do individuálních venkovních kotců (menších než 3 m2). Tam dostávají necelý týden mlezivo od krávy a poté průmyslově vyrobenou mléčnou výživu, která je vysoce koncentrovaná a od začátku tele dopuje živinami, aby nezemřelo na zničenou imunitu. Tuto potravu často pijí z misky, takže mají neuspokojený sací reflex. Průmyslově vyráběné mléko (nejčastěji Laktosan) dostávají po dobu 2 měsíců, pak přecházejí na tuhou stravu (přirozeně pijí mléko 6 až 8 měsíců). Tuhá strava (granule) je opět koncentrovaná a způsobuje problémy se zažíváním, často se v literatuře řeší akutní průjmy a infekce. Po osmi týdnech jdou z individuálních kotců do ohrady s více zvířaty.

Samci jdou na jatka po pár měsících (telecí) nebo po 1-2 letech (hovězí). Samice čeká stejný osud jako jejich matky - každoroční opakovaná uměla inseminace, cca 3 - 4 porody, odebrání telat, mechanické dojení a po vyčerpání (po cca 6-7 letech) jatka. Na jatkách nezřídka končí i březí krávy.

+9/−1
doporučit
6.4.2017 13:12

Z88u52z77a26n14a 77T51i77c36h44á 4718716480673

Hlavní problém mléka není to, zda je zdravé, ale příšerné způsoby mléčného průmyslu.

+14/−5
doporučit
6.4.2017 10:17

V84i69k12t72o27r 29W92o31l23f 8152888133606

Bylo by fér ještě zmínit ostatní pravdy o mléku, například to, kolik ubližování zvířatům jeho "výroba" obnáší.

Dojnice je každej rok oplodněna (aby měla mléko), nešťastný tele jí okamžitě seberou a zavřou na samotku do pidiklícky a později namelou do burgerů a z krávy mezitím ve špinavým "koncentráku" sají hektolitry mlíka a tak dokola každej rok, než ji po 4-6 letech taky pošlou na jatka, ačkoliv by normálně žila asi 20 let.

Na krabici s jejím mateřským mlékem pak vytisknou obrázek šťastné kravičky v idylické zelené krajině, ačkoliv trávu a slunce viděla leda tak při převozu na jatka.

+15/−6
doporučit
6.4.2017 12:06

P26a81v34e80l 54S31v48a19t45o62š 2766413786841

Ja jsem pro at si kazdy pije mlika kolik chce...Vsichni vime jak "kvalitne" jsou kravy krmeny a jak "kvalitni" zivot maji...tedy jestli se tomu da rikat zivot...myslim, ze selskym rozumem si kazdy umi spocitat jaka dobrota to mliiiiicko je...kravam preji lepsi zivot.

+8/−1
doporučit
6.4.2017 15:38

Š90á69r47k89a 83Č95a87p25k46o71v86á 6804162330673

Bez mléka a mléčných výrobků si nedokážu přestavit život. Vypiju cca 1l týdně + tvrdé sýry, jogurty a tvaroh. Po kontrole na denzitometrii mám kosti v pořádku, na svůj věk mi osteoporóza nehrozí. Takže asi záleží na konkrétním člověku. Generalizovat to na celou populaci je blbost.

+12/−4
doporučit
6.4.2017 8:59

K38a71r37e10l 27M35o95d11e62s26t 4492106589484

Nezahleňuje a pomáhá hubnout, tvrdí se u AgroBabiše. Žena měla opačnou zkušenost, než přestala mléčné výrobky konzumovat (co se začleňování týče).

+5/0
doporučit
6.4.2017 16:37

M17a35r40t48i44n11a 60N75o24v15o17t71n11á 1444622937728

Kterápak lobby si zase zaplatila článek ;-D;-D

+5/0
doporučit
6.4.2017 15:20

P25e25t50r 16P90l49e41s60c58h94i68n83g72e43r 7951398750397

Státy s nevyšší konzumací mléka mají i nejvyšší výskyt osteoporózy. Tělo dokáže zpracovat vápník pouze pokud je přítomen hořčík a to tak, že Ca : Mg - 2,15 : 1. Toho zbylého vápníku se musí pracně zbavovat.

+13/−9
doporučit
6.4.2017 7:13
Foto

Z46d56e42n70ě31k 17M62a56t31u92š55k34a 7608476685526

člověk je jediný savec, který v dospělosti konzumuje mléko.

+11/−7
doporučit
6.4.2017 9:44

K33a83m17i41l 26P84y98t86e84l16a 8912900501709

Samozřejmě, že se teplé mléko s medem (a máslem) dávalo na zlepšení odkašlávání při suchém kašli.

Využívalo se toho, že zahleňuje.

+7/−3
doporučit
6.4.2017 12:28

K21a42t34e15ř26i47n40a 54D93r43a53h43o27k47o15u34p43i30l25o29v19á 9216311432233

Mléko nezahleňuje, ale naopak odhleňuje. Lidi si pletou příčinu. Ono akorát čistí hlen, který tam již byl. Když pijete více mléka, tak po ránu (první napití) to opravdu vypadá jako když mléko způsobilo ten hlen, ale když pijete dále, tak najednou už nic. Tudíž logičtější závěr než že mléko hlen způsobuje je, že už tam byl a mléko ho naopak vyčistilo. Krom toho funguje na kocovinu, na žízeň, dobré pro kuřáky. Pokud nemáte reakci na laktózu, tak doporučuji. Samozřejmě souhlas, že každý musí zkusit pro sebe, ale zkusit pít déle a více denně při experimentu. Pokud přestanete po prvním loku, tak je to jako cestovat do cizí země, hned po vstupu do země odjet a pak si stěžovat, že v té zemi nic není akorát celní kontrola, protože to je jediné co jste viděli.

+6/−3
doporučit
6.4.2017 11:11
Foto

L60u57k54á84š 24N24o71v15o60t81n22ý 6986557318318

Alena Bartošková (autorka) si zajistila přísun Lipánků zdarma po celý příští rok? To jsou hrozný hemzy...

"Po mléku se netloustne..." Polotučné mléko má více kj než coca-cola (samozřejmě výživové hodnoty jsou nesrovnatelně lepší u mléka), nicméně pokud ztláskám dva litry mléka denně a k tomu jídlo, tak stejně budu přibírat. Stejnou logikou bych mohl tvrdit, že ani po sádlu se netloustne (za předpokladu, že si dám jeden krajíc denně). A to vůbec nemluvím o mléčných produktech typu Lipánek, smetanové jogurty atp., které jsou snad úplně to nejhorší.

A je zajímavé, že se jaksi neřeší etická stránka věci. Mléko sice piju, ale mám s tím trochu problém. Vadí mi, že chudák krávě se odstaví tele a když se vydojí, tak šup na jatka.

+11/−10
doporučit
6.4.2017 11:30

D22a78g89m73a87r 81P67á60t81k60o71v70á 5748302609981

Mléko piji, když mám na něj chuť a bez následků. Nejvíc po opici, to jsem schopná vypít litr téměř na ex a načít i druhou flašku. S přibývajícím věkem se mi ale podobné excesy stávají výjimečně.

;-D;-D;-D;-D;-D

+5/−2
doporučit
6.4.2017 13:44

M21i89c91h64a88l 84V68o78r28e80l 5379664657912

Tak mléko v rozumném množství může být v pořádku. Ale jestli si někdo myslí, že selský mléko v petkách nebo dokonce trvanlivý bílý vody v řetězcích jsou to hodnotné mléko, tak je naivní..

+4/−1
doporučit
6.4.2017 12:29

O34n87d97ř93e17j 40Š30r56u54b40a92ř 1965721345526

mozna nezahlenuje, ale ja jsem po cerstvem mliku vzdy zahlenenej. S prevarenym nebo zkvasenym problem nemam.

+3/0
doporučit
6.4.2017 13:00

E53v95a 83J10u81s11t18o62v65á 9411378206218

Proc mi okamzite napadlo - kdo zase loboval? Kdo se v tom ma vyznat? Pit, ci nepit mleko? Tot otazka. Muj nazor - komu chuti, at jej pije, komu ne, tak ne...:-)

+3/0
doporučit
6.4.2017 10:02
Foto

J54a16n 53U10r93b88á35n82e71k 1803231303775

Zkusme tedypouze věcně:

Dospělýčlověk nesecernuje chymosin - i přes to, že pepsin zajišťuje štěpení bílkovin ataké srážení mléka, má nižší účinnost. Jeho nižší účinnost je kompenzovánapřítomností chymosinu u mláďat, který sráží bílkovinu mateřského mléka- kasein.Mléko tak pomaleji prochází trávicím traktem a je lépe využito jeho složek.Mateřské mléko setrvává v žaludku asi 2 hodiny, jiné tekutiny jím v podstatěprotékají. Srážení mléka má i jiný význam, tuhá konzistence dráždí mechanickystěnu žaludku a zvyšuje tvorbu gastrinu ve stěně žaludku.

Díky masivíkonzumaci mléka dochází k dráždění imunitního systému vlivem neprotráveníkaseinu.

Vysoképrocento lidí má nízkou nebo nulovou sekreci laktázy - enzymu štěpícího mléčnýcukr. neprotrávený mléčný cukr vede k rozvoji patologických kmenů bakteriítlustého střeva.

Spekulativníbude také vliv homogenizace a pasterizace, která může vliv iritace im. složekzvýšit.

Obojí vede kpostupné únavě a negativní modulaci imunitní soustavy. Porušená imunitní soustavamá zásadní vliv na rozvoj mutagenity buněk a potenciálního šíření rakoviny.

Je takénutné uvést, že obsah jiných látek - např. tyraminu v různých sýrech může véstk řadě poruch, také jiné látky mohou vést k prokázané závislosti viz.beta-kasomorfin. Stejně tak kultury obsažené v mléčných produktech nemusí mítprobiotický efekt.

Podávat jakoargument obsah výživových složek v dané potravině není smysluplné pro jejíkonzumaci.

To, žepotravina obsahuje množství určité látky nekoreluje s tím, kolik je efektivněvyužito lidským organismem nebo zdali negativa její konzumace nepřevýšípotenciální přínos.

Např. vpřípadě Asijské populace je tomu také jinak. Většina tohoto národa trpílaktózovou intoleranci, proto není schopna přijímat mléko samostatně. Krommléčných výrobků, přijímají Asiaté větší množství zeleniny, která je pro něvýznamným zdrojem vápníku. Jedná se hlavně o brukvovitou zeleninu, dále osojové výrobky a v Thajsku například dýni a fazole. Záleží na kultuře danéoblasti. Bylo dokázá

+5/−4
doporučit
6.4.2017 18:42

D63a44v60i71d 91M21i43n36a74ř84í52k 3652838906252

Na mlece neni nejproblamtictejsi mlecny cukr laktoza jako spise mlecna bilkovna kasein. Az bude vedecka studie zabyvajici se vstrebatelnosti veskerych zivin z mleka, pak to u me bude relevantni zdroj informaci.

Tento clanek nema dostatecnou vypovidaci hodnotu, dalo by se na to snadno protiargumentuvat, jestli je pasterizovane krabske mleko a mlecne produkty pro telo cloveka prinosne. Logika mi rika, ze nam nekdo doporucuje konzumovat mleko, ktere je urceno pro tele, ktere behem jednoho roku ma nabrat cca 250kg hmotnosti, kdezto prcek do 10kg - neni ten prinos tak jednoznacny, jak nam tento clanek podsouva...

Za precteni rozhodne stoji knizka "Pravda o mléce" - jsou tam informace, ktere daji podnet k zamysleni...

+3/−1
doporučit
6.4.2017 12:15

M34a42r61t78i29n 19Z12e47l85e91n12ý 6821977682815

Ostatně, stejně jako způsoby jakéhokoliv jiného průmyslu. Pojďme se vrátit ke sběru bobulí a bydlení v jeskyních. Pak budou všechny bytosti šťastny :-)

+3/−2
doporučit
6.4.2017 17:03







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.