Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

A82l59e82x16a58n98d49r 27C85h17y43t60i87l 2724592635381

Řídím se pouze tím, že všeho moc škodí. Jím a piju, co mi chutná a v rozumném množství.

Takže jsem vůči lobby či pohoršování se nad přínosem dané potraviny imunní.

+17/0
doporučit
6.4.2017 11:42

Z56u88z76a24n33a 61V75l50a27c41h40o19v41á 8976702430

Už tady byl můj nejoblíbenější argument, že žádný dospělý savec nepije mléko?;-D;-D;-D

+19/−1
doporučit
6.4.2017 13:27

V78r29a78ť84k56a 33Z91i30b12o29v38á 1658861387201

Aneb nechte si poradit od "odborníků" jako je Krejsek, Kopáček a Hlavatá, kteří jsou placeni za propagaci mléka v rámci projektu Bílé plus - propagační program „Bílé plus“ vznikl z iniciativy Agrární komory České republiky. Byl z 50 % spolufinancován ze zdrojů EU v rámci propagačních a informačních opatření pro zemědělské produkty, z 30 % Českou republikou prostřednictvím SZIF a 20 % financovala Agrární komora ČR. Na realizaci programu byly vynaloženy prostředky v celkové výši 12,5 milionu korun a hlavním cílem programu byla komunikace přínosu mléka a mléčných výrobků, zvýšení povědomí spotřebitelů o těchto výhodách a pochopitelně nárůst spotřeby mléka a mléčných výrobků u všech skupin populace u nás i na Slovensku. Důvodem obou navazujících programů byl fakt, že od roku 1989 měla konzumace mléka a mléčných výrobků u nás klesající tendenci." :-/

+26/−4
doporučit
6.4.2017 11:15

I54v74o 22T15e41s24a59ř 3961178642414

Pravda je vždycky taková, jakou si přejí producenti a prodejci a kolik si za tuto pravdu zaplatí Rv

+11/−1
doporučit
6.4.2017 11:58

J67a18n 17P54o18s71p26í79š92i39l 4831534107657

Trend alternativnich informaci je nebezpecna vec. Pokud to zustane u mleka, asi to spolecnosti neuskodi. Bohuzel to nezustava jen u takovych banalit

+9/0
doporučit
6.4.2017 9:42

D83a92n31i41e46l 84N39. 12P30o64k65o84r65n11ý 6927296325711

Ale mne mléko zahleňuje!!! A kosti mi odvápňuje. Takže celý článek musí být lež. Navíc, na internetech je takových, jako já, plno

+16/−4
doporučit
6.4.2017 8:29

V29r25a65ť82k22a 56Z20i65b49o17v44á 1798691317221

Aby kráva produkovala mléko, je třeba, aby měla tele, proto je každý rok uměle oplodněna (rukou nebo speciálním nástrojem).

Telata jsou odebírána buď okamžitě, po pár hodinách a nebo nejpozději do 24 hodin. Důvod, proč k odebírání dochází co nejdříve (i okamžitě), se uvádí jako "humánní", protože například po 3 dnech (kdy by tele u matky mělo možnost pít mlezivo/kolostrum a vytvořit si tak přirozenou imunitu) by si tele vytvořit pouto k matce a později by bylo odtržení horší.

Hned po odebrání jdou telata na osm týdnů do individuálních venkovních kotců (menších než 3 m2). Tam dostávají necelý týden mlezivo od krávy a poté průmyslově vyrobenou mléčnou výživu, která je vysoce koncentrovaná a od začátku tele dopuje živinami, aby nezemřelo na zničenou imunitu. Tuto potravu často pijí z misky, takže mají neuspokojený sací reflex. Průmyslově vyráběné mléko (nejčastěji Laktosan) dostávají po dobu 2 měsíců, pak přecházejí na tuhou stravu (přirozeně pijí mléko 6 až 8 měsíců). Tuhá strava (granule) je opět koncentrovaná a způsobuje problémy se zažíváním, často se v literatuře řeší akutní průjmy a infekce. Po osmi týdnech jdou z individuálních kotců do ohrady s více zvířaty.

Samci jdou na jatka po pár měsících (telecí) nebo po 1-2 letech (hovězí). Samice čeká stejný osud jako jejich matky - každoroční opakovaná uměla inseminace, cca 3 - 4 porody, odebrání telat, mechanické dojení a po vyčerpání (po cca 6-7 letech) jatka. Na jatkách nezřídka končí i březí krávy.

+9/−1
doporučit
6.4.2017 13:12

Z49u56z30a38n64a 70T79i11c64h87á 4518876330163

Hlavní problém mléka není to, zda je zdravé, ale příšerné způsoby mléčného průmyslu.

+14/−5
doporučit
6.4.2017 10:17

V25i85k73t17o22r 33W83o98l11f 8792738313796

Bylo by fér ještě zmínit ostatní pravdy o mléku, například to, kolik ubližování zvířatům jeho "výroba" obnáší.

Dojnice je každej rok oplodněna (aby měla mléko), nešťastný tele jí okamžitě seberou a zavřou na samotku do pidiklícky a později namelou do burgerů a z krávy mezitím ve špinavým "koncentráku" sají hektolitry mlíka a tak dokola každej rok, než ji po 4-6 letech taky pošlou na jatka, ačkoliv by normálně žila asi 20 let.

Na krabici s jejím mateřským mlékem pak vytisknou obrázek šťastné kravičky v idylické zelené krajině, ačkoliv trávu a slunce viděla leda tak při převozu na jatka.

+15/−6
doporučit
6.4.2017 12:06

P44a32v67e50l 94S44v72a25t53o71š 2896663106491

Ja jsem pro at si kazdy pije mlika kolik chce...Vsichni vime jak "kvalitne" jsou kravy krmeny a jak "kvalitni" zivot maji...tedy jestli se tomu da rikat zivot...myslim, ze selskym rozumem si kazdy umi spocitat jaka dobrota to mliiiiicko je...kravam preji lepsi zivot.

+8/−1
doporučit
6.4.2017 15:38

Š23á11r94k69a 67Č86a58p34k30o70v71á 6564972370493

Bez mléka a mléčných výrobků si nedokážu přestavit život. Vypiju cca 1l týdně + tvrdé sýry, jogurty a tvaroh. Po kontrole na denzitometrii mám kosti v pořádku, na svůj věk mi osteoporóza nehrozí. Takže asi záleží na konkrétním člověku. Generalizovat to na celou populaci je blbost.

+12/−4
doporučit
6.4.2017 8:59

K55a49r63e43l 89M44o78d96e47s56t 4532596909704

Nezahleňuje a pomáhá hubnout, tvrdí se u AgroBabiše. Žena měla opačnou zkušenost, než přestala mléčné výrobky konzumovat (co se začleňování týče).

+5/0
doporučit
6.4.2017 16:37

M23a82r50t21i83n70a 97N16o20v15o43t30n20á 1114952777488

Kterápak lobby si zase zaplatila článek ;-D;-D

+5/0
doporučit
6.4.2017 15:20

P45e44t75r 97P31l35e32s20c14h44i14n56g23e24r 7361678620177

Státy s nevyšší konzumací mléka mají i nejvyšší výskyt osteoporózy. Tělo dokáže zpracovat vápník pouze pokud je přítomen hořčík a to tak, že Ca : Mg - 2,15 : 1. Toho zbylého vápníku se musí pracně zbavovat.

+13/−9
doporučit
6.4.2017 7:13
Foto

Z86d31e44n23ě66k 51M48a39t58u10š68k33a 7768106685176

člověk je jediný savec, který v dospělosti konzumuje mléko.

+11/−7
doporučit
6.4.2017 9:44

K17a25m24i71l 90P56y27t11e79l35a 8932580951909

Samozřejmě, že se teplé mléko s medem (a máslem) dávalo na zlepšení odkašlávání při suchém kašli.

Využívalo se toho, že zahleňuje.

+7/−3
doporučit
6.4.2017 12:28

K16a62t57e93ř19i55n14a 32D77r34a58h90o76k31o51u79p67i13l86o15v16á 9216521902253

Mléko nezahleňuje, ale naopak odhleňuje. Lidi si pletou příčinu. Ono akorát čistí hlen, který tam již byl. Když pijete více mléka, tak po ránu (první napití) to opravdu vypadá jako když mléko způsobilo ten hlen, ale když pijete dále, tak najednou už nic. Tudíž logičtější závěr než že mléko hlen způsobuje je, že už tam byl a mléko ho naopak vyčistilo. Krom toho funguje na kocovinu, na žízeň, dobré pro kuřáky. Pokud nemáte reakci na laktózu, tak doporučuji. Samozřejmě souhlas, že každý musí zkusit pro sebe, ale zkusit pít déle a více denně při experimentu. Pokud přestanete po prvním loku, tak je to jako cestovat do cizí země, hned po vstupu do země odjet a pak si stěžovat, že v té zemi nic není akorát celní kontrola, protože to je jediné co jste viděli.

+6/−3
doporučit
6.4.2017 11:11
Foto

L39u13k42á43š 40N56o88v43o67t93n16ý 6756827898238

Alena Bartošková (autorka) si zajistila přísun Lipánků zdarma po celý příští rok? To jsou hrozný hemzy...

"Po mléku se netloustne..." Polotučné mléko má více kj než coca-cola (samozřejmě výživové hodnoty jsou nesrovnatelně lepší u mléka), nicméně pokud ztláskám dva litry mléka denně a k tomu jídlo, tak stejně budu přibírat. Stejnou logikou bych mohl tvrdit, že ani po sádlu se netloustne (za předpokladu, že si dám jeden krajíc denně). A to vůbec nemluvím o mléčných produktech typu Lipánek, smetanové jogurty atp., které jsou snad úplně to nejhorší.

A je zajímavé, že se jaksi neřeší etická stránka věci. Mléko sice piju, ale mám s tím trochu problém. Vadí mi, že chudák krávě se odstaví tele a když se vydojí, tak šup na jatka.

+11/−10
doporučit
6.4.2017 11:30

D13a84g47m89a22r 98P79á95t59k98o67v89á 5708892839931

Mléko piji, když mám na něj chuť a bez následků. Nejvíc po opici, to jsem schopná vypít litr téměř na ex a načít i druhou flašku. S přibývajícím věkem se mi ale podobné excesy stávají výjimečně.

;-D;-D;-D;-D;-D

+5/−2
doporučit
6.4.2017 13:44

M19i65c77h78a51l 70V87o46r76e69l 5579184377442

Tak mléko v rozumném množství může být v pořádku. Ale jestli si někdo myslí, že selský mléko v petkách nebo dokonce trvanlivý bílý vody v řetězcích jsou to hodnotné mléko, tak je naivní..

+4/−1
doporučit
6.4.2017 12:29

O14n84d23ř73e11j 31Š73r61u77b25a59ř 1175821445726

mozna nezahlenuje, ale ja jsem po cerstvem mliku vzdy zahlenenej. S prevarenym nebo zkvasenym problem nemam.

+3/0
doporučit
6.4.2017 13:00

E66v28a 52J82u98s95t19o14v21á 9701428956108

Proc mi okamzite napadlo - kdo zase loboval? Kdo se v tom ma vyznat? Pit, ci nepit mleko? Tot otazka. Muj nazor - komu chuti, at jej pije, komu ne, tak ne...:-)

+3/0
doporučit
6.4.2017 10:02
Foto

J23a52n 51U70r67b24á93n82e76k 1963871623305

Zkusme tedypouze věcně:

Dospělýčlověk nesecernuje chymosin - i přes to, že pepsin zajišťuje štěpení bílkovin ataké srážení mléka, má nižší účinnost. Jeho nižší účinnost je kompenzovánapřítomností chymosinu u mláďat, který sráží bílkovinu mateřského mléka- kasein.Mléko tak pomaleji prochází trávicím traktem a je lépe využito jeho složek.Mateřské mléko setrvává v žaludku asi 2 hodiny, jiné tekutiny jím v podstatěprotékají. Srážení mléka má i jiný význam, tuhá konzistence dráždí mechanickystěnu žaludku a zvyšuje tvorbu gastrinu ve stěně žaludku.

Díky masivíkonzumaci mléka dochází k dráždění imunitního systému vlivem neprotráveníkaseinu.

Vysoképrocento lidí má nízkou nebo nulovou sekreci laktázy - enzymu štěpícího mléčnýcukr. neprotrávený mléčný cukr vede k rozvoji patologických kmenů bakteriítlustého střeva.

Spekulativníbude také vliv homogenizace a pasterizace, která může vliv iritace im. složekzvýšit.

Obojí vede kpostupné únavě a negativní modulaci imunitní soustavy. Porušená imunitní soustavamá zásadní vliv na rozvoj mutagenity buněk a potenciálního šíření rakoviny.

Je takénutné uvést, že obsah jiných látek - např. tyraminu v různých sýrech může véstk řadě poruch, také jiné látky mohou vést k prokázané závislosti viz.beta-kasomorfin. Stejně tak kultury obsažené v mléčných produktech nemusí mítprobiotický efekt.

Podávat jakoargument obsah výživových složek v dané potravině není smysluplné pro jejíkonzumaci.

To, žepotravina obsahuje množství určité látky nekoreluje s tím, kolik je efektivněvyužito lidským organismem nebo zdali negativa její konzumace nepřevýšípotenciální přínos.

Např. vpřípadě Asijské populace je tomu také jinak. Většina tohoto národa trpílaktózovou intoleranci, proto není schopna přijímat mléko samostatně. Krommléčných výrobků, přijímají Asiaté větší množství zeleniny, která je pro něvýznamným zdrojem vápníku. Jedná se hlavně o brukvovitou zeleninu, dále osojové výrobky a v Thajsku například dýni a fazole. Záleží na kultuře danéoblasti. Bylo dokázá

+5/−4
doporučit
6.4.2017 18:42

D56a86v62i28d 44M86i53n72a19ř50í14k 3352388486932

Na mlece neni nejproblamtictejsi mlecny cukr laktoza jako spise mlecna bilkovna kasein. Az bude vedecka studie zabyvajici se vstrebatelnosti veskerych zivin z mleka, pak to u me bude relevantni zdroj informaci.

Tento clanek nema dostatecnou vypovidaci hodnotu, dalo by se na to snadno protiargumentuvat, jestli je pasterizovane krabske mleko a mlecne produkty pro telo cloveka prinosne. Logika mi rika, ze nam nekdo doporucuje konzumovat mleko, ktere je urceno pro tele, ktere behem jednoho roku ma nabrat cca 250kg hmotnosti, kdezto prcek do 10kg - neni ten prinos tak jednoznacny, jak nam tento clanek podsouva...

Za precteni rozhodne stoji knizka "Pravda o mléce" - jsou tam informace, ktere daji podnet k zamysleni...

+3/−1
doporučit
6.4.2017 12:15

M79a11r12t68i34n 72Z48e35l72e88n48ý 6671497892895

Ostatně, stejně jako způsoby jakéhokoliv jiného průmyslu. Pojďme se vrátit ke sběru bobulí a bydlení v jeskyních. Pak budou všechny bytosti šťastny :-)

+3/−2
doporučit
6.4.2017 17:03







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.