Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co možná nevíte o chlebu. A tři recepty pro ty, kterým doma ztvrdnul

Na celém světě je chléb základem jídelníčku a aktérem mnoha rituálů. I u nás vítáme hosty chlebem a solí. Dávno si však nekupujeme jen klasickou šumavu nebo kmínový, bochníků je na výběr tolik, až oči přechází. Poradíme vám, jak si vybrat, jak chleba skladovat a co s ním, když ho nestihnete sníst čerstvý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T49o85m36á70š 92T86a85t89í15č94e65k 5430132440528

Na celém světě není chleba základem stravy.

+1/0
15.3.2017 14:40

L41u40d53v64í47k 66G75a17j37d98o30š66í48k 2875213394962

To víte, pro autorku článku Johanu Křížovou zřejmě "celá svět" končí v Chorvatsku. :-)

0/0
15.3.2017 15:38

J94i73n20d10ř21i20š65k95a 39B56u28r53g33e63r34o20v59á 3625854788435

V sámošce když se neprodal chleba, tak se na tvrdý druhý den ráno hodila utěrka a pošlapal se doměkka.:-))) Opravdu! Taky jste koupili chleba, co se vám drobil při krájení? Tak to je ono!;-D

0/0
15.3.2017 12:36

K11a26r72e77l 98D70r71d29a 6474112937

Odcházím se věnovat tomu, co mi doma ztvrdlo. ;-D

0/0
15.3.2017 10:15

K65a67r48e38l 34D52r29d30a 6864672177

Na vojně jsem asistoval na vytváření skvělých karbanátků s chlebem. Začínalo se rozmočením několika bochníků chleba. Chlebová hmota se pak umazala masem, cibulí, vajíčkem, pepřem, solí... Po usmažení se kladla na krajíc chleba s hořčicí a cibulí. Jídlo mělo asi tak 90% obsah chleba. Další skvělý recept na téma jak si večer u alkoholu uspořádat v kuchyni vepřové hody z masa zcizeného ostatním bažantům.

Také skvělý recept pro otce rodu. Za pár kaček takto nakrmíte rotu harantů. ;-D

0/0
15.3.2017 10:14

K19a57r63e13l 44D94r56d87a 6354352597

V receptech chybí chlebová pochoutka Ringo Čecha. Aneb kulinářské recepty vyspělého socialismu. Plátek tenkého chleba připlácnutý mezi dva tlusté chleby. ;-D

0/0
15.3.2017 10:06

K63a93r56e46l 31D21r48d93a 6764912547

Vzpomínám na ruskou babičku v TV, co radila jak se v Rusku přežívalo za války. Nasušil se chleba a pak se následné měsíce chroustal jako suchary. Taky recept.

Ta babka byla v TV u příležitosti nějaké té posametové krize v Rusku a prohlašovala, že jde opět sušit chleba, že přežije i krizi. ;-D

0/0
15.3.2017 10:03

K34a86r65e25l 95D85r16d42a 6654912747

Suším chleba pro slepice. Vždy mě pobaví jak současná Šumava sušením ztratí 50% svého objemu. To dřív dělalo jen maso z Polska. Dnes to umí i chleba. ;-D

+1/0
15.3.2017 9:59

P92e16t25r 23L95e35h76n71e58r75t 2677165148546

Ten pocit kdyz omylem snite modrou pilulku a na idnes hledate rychlou pomoc k nezaplacení. Nadpis článku je skvost.

+2/0
14.3.2017 23:21

J80a86k31u17b 80S92ú90k25e64n33í75k 1478290989

Pubertální úšklebek nad titulkem vylouzen, gratulace titulkáři.

+4/0
14.3.2017 22:23

J70a80n 92Č69e66r87n10ý 6503304176

Upečte si svůj kváskový chléb a nebude řešit trvanlivost. Vydrží klidně týden, ale nám se to ještě nestalo, vždy ho sníme za tři dny. Receptů, jak na to je na internetu spousty. Třeba Cuketkova Šumava bez hnětení je vynikající.

+4/0
14.3.2017 21:59

N25o22v27o14s42a78d 65M80i60r70o24s97l84a34v 9838979828779

...Pane Bože to jsou keci...já doporučuji toto dát pekařům a uvidíme...počkat až chleba vychladne zabalit ho do utěrky a dát do chleblíku....toto platilo asi tak před dvaceti lety možná čtyřiceti...laskavě navštivte soudobou průmyslovou pekárnu a potom pište o tom,co jste v té pekárně zažil..;-D;-D!!

0/0
14.3.2017 21:31

K51v91ě47t58o16s76l11a77v81a 97R48i26g53o40v66á 8237917673

kecy a chlebník;-D

0/0
15.3.2017 8:09

L75e86o81š 85S67ý93k85o58r83a 3721942673840

Takový chlebný kvásek je nekonečný. Sou to kvasnice, který kynou chlebovou moukou... tatínek vždycky nechal zbytek těsta v malý dížce přikrytý plátnem, a to stačilo dolít trochu vlažný vody, kvásek vzkypěl, rozrostl se na sto pecnů, padesát pecnů, sto padesát pecnů podle potřeby. Zkrátka, zázrak.

+4/0
14.3.2017 20:07

M68a14r32t97i38n 69K66o16ž49í12n 1645956661420

Paní, já jsem akademický malíř!

+2/0
14.3.2017 23:09

Z44d26e83n41ě70k 42K25o32r95f 8946658347523

Nejlepsi chleb pekař Rezner Deštné v O.h.

+2/0
14.3.2017 18:38

Z71d56e91n38ě81k 24J22o78n21á30k 5415373538351

Domácí kvásková šumava z obyčejné mouky vydrží bez problémů dva týdny, a stále se dá jíst. "Chleba" z obchodu často plesniví už třetí den. Pokud nezplesniví, vyschne. Čím to je? Přidávají do těsta zárodky plísní? Nebo zásadně pečou z plesnivé mouky?

+8/−2
14.3.2017 12:00

P61e36t84e27r 89K10n61a50p42e10c 7406345358685

V kvasku sa nachadzaju laktobacily a tie pocas fermentacie vytvaraju rozne kyseliny..napr mliecnu, octovu..vzniknute nizke pH prirodzene brani plesniam v raste, pravda nie do nekonecna.

+8/0
14.3.2017 12:50

Z46d18e36n42ě14k 27J93o58n56á72k 5815813538621

Z čeho tedy ten "chleba" v pekárnách dělají, vždyť kvásek je zadarmo.. z droždí?

0/0
14.3.2017 21:11

P33e94t52e13r 27K16n63a94p21e77c 7746335898315

S drozdia ho vykvasia a upecu za hodinu..popripade uz maju nakupenu zmes do ktorej len daju vodu. Proces pripravy ozaj kvalitneho kvaskoveho chleba trva aj 24 hodin..chce to cas..

+5/0
15.3.2017 5:40

F24r91a96n57k 87N53o42v13a93k 5975335361409

Chleba ma v sobe cast neprodanych a rozemletych chlebu starsich, proto pokud v strarem chlebe byly spory plisni, cerstvey nepoctivy chlebe plesnivi drive..

0/−1
15.3.2017 8:06

K12r78y21š44t17o55f 97L27a46n56í37k 1169280155505

jj, taky jsem na to koukal. normalne chleba spotřebujeme do tri dnu (polovinu hned po vytazeni z trouby :-) ale jednou zustal kousek v chlebniku když jsme jeli na dovolenou. a opravdu nebyl po 10-ti dnech plesnivy ani nejak zvlast tvrdy.

0/0
14.3.2017 21:06

M95a58g66d79a36l72e44n64a 74M34a92c10h29o29v11á 2533795906758

Dobrý chleba vydrží klidně týden. I ten koupený, když víte, který koupit. Ale z nejmenované pekárny je za 3 dny plesnivý, protože je nedopečený.

+1/0
14.3.2017 22:47

J61i26n98d42ř67i76š91k13a 76B44u69r50g68e48r91o16v44á 3415524988675

Přidává se rozemletý starý chléb a ten už může mít plíseň.

0/0
15.3.2017 12:38

J66o24s45e20f 24M55u77ž96á45t13k56o 5255523527333

Mě doma ztvrdne obden, ale manželka je ráda.

+15/0
14.3.2017 11:28

P96e26t98r 12H44e68l66l29e15r 5823346614374

Manželka používá šišku chleba? Tak to je drsná! R^

+15/0
14.3.2017 11:39

J22o65s22e36f 90M17u93ž12á62t31k52o 5315233167413

Když dojdou okurky, hodí se cokoliv :)

+7/0
14.3.2017 11:52

J41a22n 35H25o94r67s19k28ý 2416500647985

Napadá mě otázka, kolik let je asi tvé manželce, když tobě, soudě podle příspěvků, je tak něco kolem dvanácti...

+21/−2
14.3.2017 16:57

J10a93n 40K37r89p93e50c 5836783904292

rozmrazenky jsou naproste peklo, prosim, lidi, nekupujte to at navzdy ten hnus zmizi v propalisti dejin. ja vim ze je vopruz si najit pekarnu kde pecou obry chleba a je to zastavka navic z obchodaku, ale je to rozdil ktery ocenite vy, tak pekar, ktery vam krasny a vonavy poctivy chleba upece. vezte ze v obchodacich o jeho produkty neni zajem a spoleha na zakazniky, kterym neni jedno co jedi. a jsem si jisty ze takovy poctivy pekar neprodava nic co by bylo zastiteno znackou Penam, ci se te parodii na pecivo podobalo.

+10/−5
14.3.2017 11:06
Foto

J33i44ř58í 30D43v93o55ř80á31k 5625349860918

Bla, bla bla.

+4/−5
14.3.2017 21:27

K56v18ě65t68o13s47l79a85v35a 18R93i17g32o93v62á 8377717313

prosím,co je propaliště?

0/−1
15.3.2017 8:12

J62a49n 91K11r80p46e46c 5756333844682

je tam ocividne chybejici pismenko, stejne tak, jako vy mate chybejici mezeru za carkou.

+5/0
15.3.2017 8:28







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.