Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co možná nevíte o chlebu. A tři recepty pro ty, kterým doma ztvrdnul

Na celém světě je chléb základem jídelníčku a aktérem mnoha rituálů. I u nás vítáme hosty chlebem a solí. Dávno si však nekupujeme jen klasickou šumavu nebo kmínový, bochníků je na výběr tolik, až oči přechází. Poradíme vám, jak si vybrat, jak chleba skladovat a co s ním, když ho nestihnete sníst čerstvý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T90o21m77á47š 48T67a80t98í30č63e31k 5970542360788

Na celém světě není chleba základem stravy.

+1/0
15.3.2017 14:40

L19u13d57v57í14k 18G91a10j43d56o13š33í13k 2655963524952

To víte, pro autorku článku Johanu Křížovou zřejmě "celá svět" končí v Chorvatsku. :-)

0/0
15.3.2017 15:38

J82i48n43d35ř82i77š83k36a 51B22u83r53g35e24r85o15v68á 3345494908935

V sámošce když se neprodal chleba, tak se na tvrdý druhý den ráno hodila utěrka a pošlapal se doměkka.:-))) Opravdu! Taky jste koupili chleba, co se vám drobil při krájení? Tak to je ono!;-D

0/0
15.3.2017 12:36

K65a90r98e21l 43D89r44d43a 6764432327

Odcházím se věnovat tomu, co mi doma ztvrdlo. ;-D

0/0
15.3.2017 10:15

K20a35r25e15l 91D52r35d35a 6734312627

Na vojně jsem asistoval na vytváření skvělých karbanátků s chlebem. Začínalo se rozmočením několika bochníků chleba. Chlebová hmota se pak umazala masem, cibulí, vajíčkem, pepřem, solí... Po usmažení se kladla na krajíc chleba s hořčicí a cibulí. Jídlo mělo asi tak 90% obsah chleba. Další skvělý recept na téma jak si večer u alkoholu uspořádat v kuchyni vepřové hody z masa zcizeného ostatním bažantům.

Také skvělý recept pro otce rodu. Za pár kaček takto nakrmíte rotu harantů. ;-D

0/0
15.3.2017 10:14

K94a18r56e18l 41D26r28d43a 6404562607

V receptech chybí chlebová pochoutka Ringo Čecha. Aneb kulinářské recepty vyspělého socialismu. Plátek tenkého chleba připlácnutý mezi dva tlusté chleby. ;-D

0/0
15.3.2017 10:06

K11a26r57e44l 24D48r86d48a 6914732787

Vzpomínám na ruskou babičku v TV, co radila jak se v Rusku přežívalo za války. Nasušil se chleba a pak se následné měsíce chroustal jako suchary. Taky recept.

Ta babka byla v TV u příležitosti nějaké té posametové krize v Rusku a prohlašovala, že jde opět sušit chleba, že přežije i krizi. ;-D

0/0
15.3.2017 10:03

K60a42r98e98l 79D22r25d97a 6234272727

Suším chleba pro slepice. Vždy mě pobaví jak současná Šumava sušením ztratí 50% svého objemu. To dřív dělalo jen maso z Polska. Dnes to umí i chleba. ;-D

+1/0
15.3.2017 9:59

P13e94t89r 63L35e58h27n25e43r12t 2757585348976

Ten pocit kdyz omylem snite modrou pilulku a na idnes hledate rychlou pomoc k nezaplacení. Nadpis článku je skvost.

+2/0
14.3.2017 23:21

J57a57k38u86b 48S34ú38k87e25n56í23k 1188420469

Pubertální úšklebek nad titulkem vylouzen, gratulace titulkáři.

+4/0
14.3.2017 22:23

J15a27n 42Č42e43r37n22ý 6613534596

Upečte si svůj kváskový chléb a nebude řešit trvanlivost. Vydrží klidně týden, ale nám se to ještě nestalo, vždy ho sníme za tři dny. Receptů, jak na to je na internetu spousty. Třeba Cuketkova Šumava bez hnětení je vynikající.

+4/0
14.3.2017 21:59

N22o37v31o76s40a76d 84M83i74r10o32s64l86a20v 9748919448259

...Pane Bože to jsou keci...já doporučuji toto dát pekařům a uvidíme...počkat až chleba vychladne zabalit ho do utěrky a dát do chleblíku....toto platilo asi tak před dvaceti lety možná čtyřiceti...laskavě navštivte soudobou průmyslovou pekárnu a potom pište o tom,co jste v té pekárně zažil..;-D;-D!!

0/0
14.3.2017 21:31

K79v42ě50t27o25s80l19a25v69a 42R25i95g85o95v14á 8787737203

kecy a chlebník;-D

0/0
15.3.2017 8:09

L13e60o56š 48S71ý39k43o42r23a 3501402313670

Takový chlebný kvásek je nekonečný. Sou to kvasnice, který kynou chlebovou moukou... tatínek vždycky nechal zbytek těsta v malý dížce přikrytý plátnem, a to stačilo dolít trochu vlažný vody, kvásek vzkypěl, rozrostl se na sto pecnů, padesát pecnů, sto padesát pecnů podle potřeby. Zkrátka, zázrak.

+4/0
14.3.2017 20:07

M51a92r96t81i20n 18K94o22ž50í67n 1255166511670

Paní, já jsem akademický malíř!

+2/0
14.3.2017 23:09

Z77d24e35n60ě17k 46K63o88r83f 8676408707213

Nejlepsi chleb pekař Rezner Deštné v O.h.

+2/0
14.3.2017 18:38

Z82d82e66n68ě83k 48J73o72n13á87k 5245923698781

Domácí kvásková šumava z obyčejné mouky vydrží bez problémů dva týdny, a stále se dá jíst. "Chleba" z obchodu často plesniví už třetí den. Pokud nezplesniví, vyschne. Čím to je? Přidávají do těsta zárodky plísní? Nebo zásadně pečou z plesnivé mouky?

+8/−2
14.3.2017 12:00

P97e61t92e41r 41K29n70a64p28e86c 7896335848145

V kvasku sa nachadzaju laktobacily a tie pocas fermentacie vytvaraju rozne kyseliny..napr mliecnu, octovu..vzniknute nizke pH prirodzene brani plesniam v raste, pravda nie do nekonecna.

+8/0
14.3.2017 12:50

Z61d18e39n50ě49k 96J21o38n82á97k 5405673778931

Z čeho tedy ten "chleba" v pekárnách dělají, vždyť kvásek je zadarmo.. z droždí?

0/0
14.3.2017 21:11

P74e35t21e66r 46K66n64a36p90e35c 7976505498285

S drozdia ho vykvasia a upecu za hodinu..popripade uz maju nakupenu zmes do ktorej len daju vodu. Proces pripravy ozaj kvalitneho kvaskoveho chleba trva aj 24 hodin..chce to cas..

+5/0
15.3.2017 5:40

F64r78a78n60k 63N69o21v93a58k 5725535711669

Chleba ma v sobe cast neprodanych a rozemletych chlebu starsich, proto pokud v strarem chlebe byly spory plisni, cerstvey nepoctivy chlebe plesnivi drive..

0/−1
15.3.2017 8:06

K69r77y93š11t73o51f 75L88a91n75í32k 1859270485345

jj, taky jsem na to koukal. normalne chleba spotřebujeme do tri dnu (polovinu hned po vytazeni z trouby :-) ale jednou zustal kousek v chlebniku když jsme jeli na dovolenou. a opravdu nebyl po 10-ti dnech plesnivy ani nejak zvlast tvrdy.

0/0
14.3.2017 21:06

M27a13g51d98a57l91e73n13a 29M79a14c18h82o79v76á 2483235746988

Dobrý chleba vydrží klidně týden. I ten koupený, když víte, který koupit. Ale z nejmenované pekárny je za 3 dny plesnivý, protože je nedopečený.

+1/0
14.3.2017 22:47

J94i57n96d34ř34i97š73k38a 71B13u55r74g45e30r85o76v55á 3305544248745

Přidává se rozemletý starý chléb a ten už může mít plíseň.

0/0
15.3.2017 12:38

J94o74s73e31f 68M42u91ž19á25t36k19o 5205273527763

Mě doma ztvrdne obden, ale manželka je ráda.

+15/0
14.3.2017 11:28

P30e77t26r 10H82e62l11l10e73r 5143676874964

Manželka používá šišku chleba? Tak to je drsná! R^

+15/0
14.3.2017 11:39

J12o30s27e67f 59M34u98ž82á33t13k65o 5655803297563

Když dojdou okurky, hodí se cokoliv :)

+7/0
14.3.2017 11:52

J75a45n 63H27o76r19s56k76ý 2136540417215

Napadá mě otázka, kolik let je asi tvé manželce, když tobě, soudě podle příspěvků, je tak něco kolem dvanácti...

+21/−2
14.3.2017 16:57

J93a73n 98K26r11p54e94c 5166933194502

rozmrazenky jsou naproste peklo, prosim, lidi, nekupujte to at navzdy ten hnus zmizi v propalisti dejin. ja vim ze je vopruz si najit pekarnu kde pecou obry chleba a je to zastavka navic z obchodaku, ale je to rozdil ktery ocenite vy, tak pekar, ktery vam krasny a vonavy poctivy chleba upece. vezte ze v obchodacich o jeho produkty neni zajem a spoleha na zakazniky, kterym neni jedno co jedi. a jsem si jisty ze takovy poctivy pekar neprodava nic co by bylo zastiteno znackou Penam, ci se te parodii na pecivo podobalo.

+10/−5
14.3.2017 11:06
Foto

J60i92ř53í 92D96v73o60ř43á12k 5435549330388

Bla, bla bla.

+4/−5
14.3.2017 21:27

K50v49ě20t86o55s53l23a23v28a 23R15i18g33o86v64á 8207847223

prosím,co je propaliště?

0/−1
15.3.2017 8:12

J61a66n 93K12r34p33e26c 5596123524202

je tam ocividne chybejici pismenko, stejne tak, jako vy mate chybejici mezeru za carkou.

+5/0
15.3.2017 8:28







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.