Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co možná nevíte o chlebu. A tři recepty pro ty, kterým doma ztvrdnul

Na celém světě je chléb základem jídelníčku a aktérem mnoha rituálů. I u nás vítáme hosty chlebem a solí. Dávno si však nekupujeme jen klasickou šumavu nebo kmínový, bochníků je na výběr tolik, až oči přechází. Poradíme vám, jak si vybrat, jak chleba skladovat a co s ním, když ho nestihnete sníst čerstvý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T89o88m26á82š 28T37a73t92í35č34e24k 5550182810478

Na celém světě není chleba základem stravy.

+1/0
15.3.2017 14:40

L15u66d53v96í36k 21G62a35j10d23o87š80í22k 2885733294842

To víte, pro autorku článku Johanu Křížovou zřejmě "celá svět" končí v Chorvatsku. :-)

0/0
15.3.2017 15:38

J79i71n55d82ř68i88š83k74a 21B60u23r18g65e17r47o92v69á 3465274338215

V sámošce když se neprodal chleba, tak se na tvrdý druhý den ráno hodila utěrka a pošlapal se doměkka.:-))) Opravdu! Taky jste koupili chleba, co se vám drobil při krájení? Tak to je ono!;-D

0/0
15.3.2017 12:36

K31a47r37e63l 26D69r39d56a 6604132617

Odcházím se věnovat tomu, co mi doma ztvrdlo. ;-D

0/0
15.3.2017 10:15

K15a39r75e46l 36D63r46d77a 6694322247

Na vojně jsem asistoval na vytváření skvělých karbanátků s chlebem. Začínalo se rozmočením několika bochníků chleba. Chlebová hmota se pak umazala masem, cibulí, vajíčkem, pepřem, solí... Po usmažení se kladla na krajíc chleba s hořčicí a cibulí. Jídlo mělo asi tak 90% obsah chleba. Další skvělý recept na téma jak si večer u alkoholu uspořádat v kuchyni vepřové hody z masa zcizeného ostatním bažantům.

Také skvělý recept pro otce rodu. Za pár kaček takto nakrmíte rotu harantů. ;-D

0/0
15.3.2017 10:14

K59a48r27e43l 16D50r87d52a 6524552947

V receptech chybí chlebová pochoutka Ringo Čecha. Aneb kulinářské recepty vyspělého socialismu. Plátek tenkého chleba připlácnutý mezi dva tlusté chleby. ;-D

0/0
15.3.2017 10:06

K73a57r33e27l 29D52r29d53a 6284602567

Vzpomínám na ruskou babičku v TV, co radila jak se v Rusku přežívalo za války. Nasušil se chleba a pak se následné měsíce chroustal jako suchary. Taky recept.

Ta babka byla v TV u příležitosti nějaké té posametové krize v Rusku a prohlašovala, že jde opět sušit chleba, že přežije i krizi. ;-D

0/0
15.3.2017 10:03

K60a12r36e41l 10D65r15d10a 6494632877

Suším chleba pro slepice. Vždy mě pobaví jak současná Šumava sušením ztratí 50% svého objemu. To dřív dělalo jen maso z Polska. Dnes to umí i chleba. ;-D

+1/0
15.3.2017 9:59

P16e86t87r 45L81e62h88n67e17r60t 2167195648276

Ten pocit kdyz omylem snite modrou pilulku a na idnes hledate rychlou pomoc k nezaplacení. Nadpis článku je skvost.

+2/0
14.3.2017 23:21

J22a18k44u92b 57S25ú14k63e13n87í24k 1178740499

Pubertální úšklebek nad titulkem vylouzen, gratulace titulkáři.

+4/0
14.3.2017 22:23

J31a47n 51Č15e41r84n50ý 6463394836

Upečte si svůj kváskový chléb a nebude řešit trvanlivost. Vydrží klidně týden, ale nám se to ještě nestalo, vždy ho sníme za tři dny. Receptů, jak na to je na internetu spousty. Třeba Cuketkova Šumava bez hnětení je vynikající.

+4/0
14.3.2017 21:59

N69o65v64o59s52a94d 54M92i70r23o87s57l70a16v 9918489838529

...Pane Bože to jsou keci...já doporučuji toto dát pekařům a uvidíme...počkat až chleba vychladne zabalit ho do utěrky a dát do chleblíku....toto platilo asi tak před dvaceti lety možná čtyřiceti...laskavě navštivte soudobou průmyslovou pekárnu a potom pište o tom,co jste v té pekárně zažil..;-D;-D!!

0/0
14.3.2017 21:31

K82v98ě30t74o87s48l46a69v19a 10R77i79g75o75v77á 8597337903

kecy a chlebník;-D

0/0
15.3.2017 8:09

L59e53o20š 18S43ý31k45o60r61a 3731762443230

Takový chlebný kvásek je nekonečný. Sou to kvasnice, který kynou chlebovou moukou... tatínek vždycky nechal zbytek těsta v malý dížce přikrytý plátnem, a to stačilo dolít trochu vlažný vody, kvásek vzkypěl, rozrostl se na sto pecnů, padesát pecnů, sto padesát pecnů podle potřeby. Zkrátka, zázrak.

+4/0
14.3.2017 20:07

M91a11r97t62i40n 62K94o76ž25í23n 1825846531250

Paní, já jsem akademický malíř!

+2/0
14.3.2017 23:09

Z90d46e21n78ě20k 82K10o87r39f 8426738657983

Nejlepsi chleb pekař Rezner Deštné v O.h.

+2/0
14.3.2017 18:38

Z38d37e86n72ě92k 74J85o84n77á77k 5225473968371

Domácí kvásková šumava z obyčejné mouky vydrží bez problémů dva týdny, a stále se dá jíst. "Chleba" z obchodu často plesniví už třetí den. Pokud nezplesniví, vyschne. Čím to je? Přidávají do těsta zárodky plísní? Nebo zásadně pečou z plesnivé mouky?

+8/−2
14.3.2017 12:00

P23e44t40e36r 33K88n15a53p23e49c 7936655608235

V kvasku sa nachadzaju laktobacily a tie pocas fermentacie vytvaraju rozne kyseliny..napr mliecnu, octovu..vzniknute nizke pH prirodzene brani plesniam v raste, pravda nie do nekonecna.

+8/0
14.3.2017 12:50

Z14d70e65n88ě73k 62J66o49n38á49k 5895203668391

Z čeho tedy ten "chleba" v pekárnách dělají, vždyť kvásek je zadarmo.. z droždí?

0/0
14.3.2017 21:11

P22e68t98e41r 23K55n85a52p97e15c 7506765938835

S drozdia ho vykvasia a upecu za hodinu..popripade uz maju nakupenu zmes do ktorej len daju vodu. Proces pripravy ozaj kvalitneho kvaskoveho chleba trva aj 24 hodin..chce to cas..

+5/0
15.3.2017 5:40

F23r46a78n36k 23N72o79v17a22k 5335725431709

Chleba ma v sobe cast neprodanych a rozemletych chlebu starsich, proto pokud v strarem chlebe byly spory plisni, cerstvey nepoctivy chlebe plesnivi drive..

0/−1
15.3.2017 8:06

K73r16y89š46t23o31f 74L41a54n50í61k 1529150375605

jj, taky jsem na to koukal. normalne chleba spotřebujeme do tri dnu (polovinu hned po vytazeni z trouby :-) ale jednou zustal kousek v chlebniku když jsme jeli na dovolenou. a opravdu nebyl po 10-ti dnech plesnivy ani nejak zvlast tvrdy.

0/0
14.3.2017 21:06

M71a59g47d96a68l81e35n90a 70M62a95c93h58o15v55á 2753675786838

Dobrý chleba vydrží klidně týden. I ten koupený, když víte, který koupit. Ale z nejmenované pekárny je za 3 dny plesnivý, protože je nedopečený.

+1/0
14.3.2017 22:47

J22i46n17d67ř37i54š28k52a 68B95u26r82g18e45r29o45v61á 3845754748875

Přidává se rozemletý starý chléb a ten už může mít plíseň.

0/0
15.3.2017 12:38

J47o24s29e82f 26M37u25ž35á97t73k93o 5725303257233

Mě doma ztvrdne obden, ale manželka je ráda.

+15/0
14.3.2017 11:28

P63e90t19r 51H50e39l66l94e53r 5783876584394

Manželka používá šišku chleba? Tak to je drsná! R^

+15/0
14.3.2017 11:39

J69o92s89e90f 14M95u73ž32á87t84k21o 5275123267693

Když dojdou okurky, hodí se cokoliv :)

+7/0
14.3.2017 11:52

J31a32n 20H86o30r15s80k70ý 2756340337575

Napadá mě otázka, kolik let je asi tvé manželce, když tobě, soudě podle příspěvků, je tak něco kolem dvanácti...

+21/−2
14.3.2017 16:57

J79a29n 74K13r38p77e85c 5656143834122

rozmrazenky jsou naproste peklo, prosim, lidi, nekupujte to at navzdy ten hnus zmizi v propalisti dejin. ja vim ze je vopruz si najit pekarnu kde pecou obry chleba a je to zastavka navic z obchodaku, ale je to rozdil ktery ocenite vy, tak pekar, ktery vam krasny a vonavy poctivy chleba upece. vezte ze v obchodacich o jeho produkty neni zajem a spoleha na zakazniky, kterym neni jedno co jedi. a jsem si jisty ze takovy poctivy pekar neprodava nic co by bylo zastiteno znackou Penam, ci se te parodii na pecivo podobalo.

+10/−5
14.3.2017 11:06
Foto

J68i34ř50í 90D74v16o97ř33á47k 5235959720318

Bla, bla bla.

+4/−5
14.3.2017 21:27

K68v11ě37t34o87s32l24a66v79a 47R93i12g23o80v82á 8487267593

prosím,co je propaliště?

0/−1
15.3.2017 8:12

J65a47n 29K50r61p79e23c 5156633764102

je tam ocividne chybejici pismenko, stejne tak, jako vy mate chybejici mezeru za carkou.

+5/0
15.3.2017 8:28







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.