Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyzkoušejte letos rybí polévku a kapra na víně podle Jana Punčocháře

Kapr je v Česku tradičním vánočním jídlem, ale jinak žebříčky popularity neláme. Navíc není zrovna vhodný na smažení, protože se v trojobalu zcela ztratí chuť masa a změní se v kaši. Šéfkuchař Jan Punčochář nám proto předvedl recept na kapra na víně, který se bude ke štědrovečerní tabuli skvěle hodit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

A12n27n24a 91V51e95s65e52l96á 2890568386

Filírování vypadá zajímavě, ale mám pocit, že první pokus by nemusel dopadnout dobře, tak radši letos zůstanu u smažení v trojobalu...

0/0
18.12.2016 21:33

A52n69n55a 78V89e28s35e80l44á 3199570501470

Punčochář vaří božsky V

0/0
18.12.2016 11:46

H82o70n96z74a 83N34o61v77á10k 5438558495466

My co máme nejoblíbenější jídlo bramborák to asi neoceníme.:-)

0/0
18.12.2016 10:02


D32a40v33i24d 82D58u10š14e54k 9130806426467

Úžasný tady číst příspěvky umělců jejichž největším gastronomickým zážitkem je kuřecí prso se sýrem a broskví. Jediné co beru, že nechcete měnit tradiční vánoční jídlo, to je jasný Vánoce jsou hlavně o tradicích. Ale tupě tady kritizovat něco co jste ani neochutnali, to je fakt tupý.

+7/−1
18.12.2016 8:51

M50a33r45e78k 53K76a76l18i79n98a 3899674725378

Ale navíc, co je na rybí polévce a kaprovi (byť v jiné úpravě) netradičního...? Navíc už podle receptu to bude dobré, jde to k sobě výborně... a hlavně, Punčochář je tak skvělý kuchař, že vůbec nepřipadá v úvahu, že by veřejně propagoval něco, co nebude dobré....

+3/0
18.12.2016 9:00

A78l37e18n23a 16V42e67s86e11l65á 3613591575468

Recept jsem neochutnala, tak ho kritizovat samozřejmě nehodlám, ale připouštím, že taky patřím k těm, ve kterých kuchař, kterému se kapr v trojobalu změní v kaši, moc nebudí důvěru... (Na druhou stranu je možné, že tuhle slovní omáčku k receptu už inovativně přidal novinář.)

+2/0
18.12.2016 19:09

P91e79t89r 63S38p43á10l26e97n55ý 3655787409658

Podle pana punčocháče nic vařit nehodlám. Po sérii vcelku sympatických mediálně známých kuchařů nyní přichází tento objev Lidovek už i na idnes. Velmi nesympaticky člověk, jeho články a myšlenky ještě více.

+1/−4
18.12.2016 8:37

M33a49r65e51k 54K79a71l94i40n95a 3479744585488

Podstatné ovšem je, že vaří skutečně božsky a jeho jídla jsou neskutečně dobrá a často i velmi inovativní a zajímavá... Je nepochybně ve skupině TOP kuchařů v ČR, spolu s Paulusem, Kašpárkem, Davidem, Sahajdákem, a dalšími... Jestli Vám není sympatický je Vaše věc, ale vařit umí fantastiscky... Grand Cru je výborný podnik...

+2/0
18.12.2016 8:45

E66v83a 28D95r40o83z38d89o44v61á 7349717215795

Pro mě není důležité, jestli kuchař leze do televize a je sympatický, ale jak vaří.

+7/0
18.12.2016 9:07

J80a51n44a 75S76t43e46h45l24í16k79o85v50á 2609830510876

Tak rybí polévku ani podle Punčocháře, protože ten smrad cítím až sem ;-D

0/0
18.12.2016 8:18

J78a93n42a 42K78u59b35o93v12á 6749882868400

Je tu někdo, komu se kapr při smažení v trojobalu změní na kaši?

Mně to teda nedělá.

A vůbec - rybí polévku dělám jinak a je nejlepší na světě;-D

+4/0
18.12.2016 7:18

F78r43a98n89k 52N95o30v70a41k 5215125521769

Taky nechapu jak se jim dari ta kapri kase v trojobalu.. :P

+2/0
18.12.2016 8:28

L48i20b88o32r 54S47k55ý82p40a38l78a 7118303262490

Jsem si vědom, že tohle je můj další rýpavý příspěvěk (včera jsem napsal první na předchozí článek), nevím, zdali se nejedná o kampaň z Grand Cru, ale vyplývá mi z toho, že tohle jídlo je pro mne nevhodné. A to jsem celkem mlsný a vybíravý. Takže bych se asi ani neměl moc vyjadřovat. Ale přesto: Pomlácené kosti ani v kaprovi ani v jiné rybě jíst nebudu, ani kdyby to bylo od šéfa grandhotelu a to podání na špinavém obrovském talíři, kde se krčí nějaká porce čehosi, mne také neláká. Navíc jsem zjistil, že Grand Cru není restaurace, nýbrž vlastně vinotéka, takže nejde ani tak o jídlo, ale o nalákání na víno. Proti vínu nemám nic :-)

+1/−2
18.12.2016 1:18

K73a11t54e58ř15i44n72a 79V94ý97b64o62r80n56á 6660909899

Tam jde spíše o to, že při podobné úpravě nepoznáte, že tam ty kosti jsou. Ale klidně zůstaňte u nabídky vaší školní jídelny.

+8/−1
18.12.2016 6:15
Foto

M64i40r49o45s71l56a37v 42S14t10e49i64n97e68r 6358554563685

Tady nejde o školní jídelnu, ta vám kapra nikdy nedělala- moc práce.

Mám za to, že všichni máme ještě tu tradici ze starého mocnářství: v pátek byla u lidí žijících na úrovni ryba. Štědrý den je také postním dnem rakouských katolíků, maso se proto nehodí.

V dobách, kdy cesta k moři trvala dny, se ryby nedovážely, musely se konzumovat ryby domácí.

Kapr byl a je hlavní rybou v českých rybnících, má velké přírůstky i při skromném přikrmování, je odolný i v málo čistých vodách. Pstruh potoční byl vždy spíše vzácnou rybou, ten současný byl dovezen kolem 1930 z Ameriky a je ve srovnání s tím původním zrovna tak blátivý, jako kapr. Štik se vyloví z každého rybníka několik, sumců a ůhořů také.

Nejběžnější postní rybou je proto kapr a typicky se smaží v trojobalu. Na modro a podobně se v moderní době už nedělá, sladké omáčky vyšly z módy.

Při smažení je kritická teplota i doba, kvalita oleje. V domácnosti se bude smažit na pánvi a to vyžaduje stálý dohled , nesmí se připálit ani zůstat syrový uvnitř. Proto mám infračervený teploměr, abych si hlídal teplotu omastku a vařím nejraději na plynu, tam to teplo uřídíte nejrychleji.

Kapra stáhnu, kůže a ploutve jdou do polévky, stejně tak páteř, maso oddělím filetovacím tenkým nožem.

Zelenina na polévku se nejdřív orestuje na másle, teprve pak se přidá voda a hlava s odřezky z kapra. Vše se rozvaří, procedí sítem a do hotové polévky patří nastrouhaný muškát, nakonec se zahustí kelímkem smetany, do které se zamíchá čajová lžička kukuřičného škrobu.

Polévka se servíruje s na másle osmaženými kolečky rohlíku odvčera a na drobno posekanou petrželkou. Každý si ji ochutí podle svého, rohlíky i petrželku dávám zvlášť na misky. U nás si všichni přidají i Maggi, i když to změní původní chuť.

+5/0
18.12.2016 8:04

F85r61a96n18k 14N67o24v90a66k 5905665971259

Super recept, ale kdybych si dal takovou praci a nekdo to zakapal Maggi, asi bych ho umlatil botou :P

+11/−1
18.12.2016 8:32

E48v48a 23D70r80o80z77d26o73v21á 7549147935175

Plyn že se reguluje lépe? Tak to jste asi nepolíbený indukcí. Jinak co jste tím receptem chtěl říct?

0/−3
18.12.2016 9:11

J81a35n71a 19K16u21b70o15v93á 6809592718340

Tím receptem nám řekl pouze recept.

Ale sprdnout někoho za to, že vaří na plynu...to se skutečně hned tak nevidí.

+4/0
18.12.2016 13:40

J53a14n65a 70K43u88b61o11v50á 6379872548760

Děláte polévku podobně jako já, jen já orestovanou zeleninu zaliju už vývarem, maso tam oberu, zůstanou kousky a zahustím trochu jíškou, dochutím. Muškát je jasnej:-).

+3/0
18.12.2016 13:19

A40l94e73n17a 91P23e95t85r88u 4292575840541

ten škrob bych označila za...ale proti gustu (ale teda magi už prasárna je)

+1/0
18.12.2016 13:54

L37i20b54o66r 62S97k56ý36p73a59l13a 7778653522920

U školní jídelny nezůstávám, psal jsem, že jsem vybíravý. A kosti o rozměru 1mm rozhodně poznám - vy jídlo hltáte a nerozmělníte, než ho spolknete? Určitě poznám, že mi něco křupe mezi zuby a jsem na to velice háklivý.

0/0
18.12.2016 12:27

A66l53e46n27a 41V74e26s95e96l11á 3673631845448

Nepoznáte. Zasyrova byste poznal, ale vtip je v tom, že ty maličké kousky se při tepelné úpravě úplně rozpadnou.

0/0
18.12.2016 19:05

L34i55b79o25r 16S78k17ý43p86a38l41a 7278133792910

Promiňte, nesouhlasím. Úplně se nerozpadnou, takže poznám. Už jsem to zkoušel (v restauraci, v opravdu solidní restauraci, ne doma). Poznám to i v jemně mletém jiném mase, než v rybím, že v tom byly ponechány vazy a křupky.

0/0
18.12.2016 20:18

Š95á51r49k29a 39M42a51t11y25á19š37o40v22á 1521985982239

na kaši ;-D

0/0
21.12.2016 14:19

M21a12r27e78k 86K70a85l45i59n78a 3249154985378

Grand Cru je primárně restaurace... Vinný bar je ve vedlejší budově... Ale Grand Cru rozhodně restaurace je, a to jedna z nejlepších u nás, pro mě osobně další typ na čtvrtou michelinskou hvězdu u nás... Se podívejte na jejich web a menu... Určitě si tam na jídlo zajděte, hlavně jeho signature dish - variace z holuba - naprostá fantazie...

+1/0
18.12.2016 8:48







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.