Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na Vánoce si dám raději lososa, říká lékařka Cajthamlová

Jíme málo ryb a dietologové nám to dávají pravidelně „sežrat“. Ještě že jsou ty Vánoce. Jenže smažený kapr v trojobalu naše zdraví nespasí. Jakým rybám tedy dávat z hlediska našeho zdraví přednost? Odbornice na zdravou výživu Kateřina Cajthamlová v novém vydání týdeníku Téma mimo jiné radí, jak si připravit zdravého kapra.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M92a75r36t89i18n 66J49i73r48o59u21s13e74k 7736255325878

Paní doktorko, nejspíš si dáte Lososa z farmy. Ten má 32-34% tuku na 100g. Dobrou chuť a myslím to vážně, tuk je nosič chuti. Tučný losos dobře chutná, kam se hrabe kapr se svými 3% až 9%. :-) Bohužel asi ten losos z farmy, krmený peletemi bude koncentrát jedů, ačkoli dobře chutná.

0/−1
22.12.2016 22:45

L97u15c24i79a20n 62P61a24p17a65z22i55a38n 5894847921595

Její hloupost. Neúcta k tradicím svého národa ukazuje, že nepatří mezi nás.

0/−2
18.12.2016 10:21

J23i53r18i 56D85o45m89i45n59i13k 1881508851420

Musím se smát, když o zdraví mluví rádoby mediální hvězda, která hulí, jak tovární komín a ten její smrad smíchaný s nějakým parfémem, to je síla.

0/0
18.12.2016 0:10

M53a10r29t97i63n 63J66i80r30o97u98s33e73k 7896605935508

Navíc kapr NENÍ ryba býložravá!! Kapr naopak má většinu potravy ve formě bílkovin, tedy pokud odmyslím ty kapry krmené obilím. Býložravá ryba je typicky Amur bílý.

0/0
17.12.2016 19:55

M63a26r38t83i79n 71J84i19r63o37u47s66e61k 7416265535128

Že kapr neobsahuje žádné vitaminy není pravda. Další lež je obsah tuku, který kolísá mezi 3-9g /100g porci podle toho, jak intenzivně byly ryby krmeny, 12,1g je totální výmysl. Navíc kapr ulovený v písníku nebo jiném typu vody, než je bahnitý rybník není žádný bahňák, protože žije v prostředí prakticky bez bahna. :-/

0/0
17.12.2016 19:52

M54i73c17h91a84l 68M84i33l92l24e16r 9326292609602

nevim duvod proc se tady hadat. Vanoce jsou svatky miru, dobre vule a dobre pohody. Mely by byt i svatky vzajemne tolernace.V

At si je kazdy oslavi po svem jak nejlepe muze ( nebo neoslavi, pokud na ne neveri) a hlavne at nestrka nos do talire a domu tomu druhemu jako nejaka stara Blazkova s kritikou, co ten druhy dela.

Ke komu chodi Jezisek, at si uzije Jeziska, ke komu Santa, at si uzije Santy, ke komu nikdo - at si uzije svych vlastnich rodinnych tradic. Ale at nikdo nekritizuje toho druheho za jeho vyber. Jsme prece v demokracii.

Podobne tak s vanocnimi jidly. At si kazdy pochutna na tom, co ma o Vanocich nejradsi a kdo nechce pocitat kalorie, at je klidne a bez vycitek posle pres svatky na dovolenou, jako to delame my.;-)

0/0
17.12.2016 9:15

M78i40l13a41n 32J14u15r43á67ň 3663475202647

Stará baba a neví co je dobré;-)))

+1/−2
17.12.2016 8:12

P36e56t89r 17M47a14r14š36o10u36n 5565928186326

A já myslel, že si vezme jen nejlepší bobule s omegamastnotou, jak se mi během roku objevil leták ve schránce, na co dělat rybu? :P

0/0
17.12.2016 0:47

R28o91s54t15i32s15l42a60v 27Š72i59g16u90t 4897470603113

Jez si lososa,zpívej Merry Christmas a vyhlížej v krbu Santa Klause...Já zůstanu u kapra s bramborovým salátem a poslechu našich tradičních koled...Chystáte p.Cajthamlová v příštím roce opět ten asociální,brakový pořad,kde zneužíváte zoufalosti některých lidí?Přeji vám hodně štěstí a zoufalců v příštím roce!!!Bez nich a stejných zoufalců kteří ty vaše ubohé pořady sledují by vám totiž reálně hrozila osmihodinová pracovní doba někde třeba za kasou a příští vánoce asi kapr s bramborákem...

+3/−2
16.12.2016 23:39

J77a31n 80H28r65u23z79a 8744358529387

Až budte mít přes metrák, cukrovku a vysoký tlak ještě mnohé z jejich rad použijete. ;-D Přeji mnoho šťastných hodin u TV Nova.

0/0
17.12.2016 13:40

S59t47a58n35i10s97l71a81v 49S92l86o14v72á45k 1182398152699

Dobrou chuť paní doktorko :-)

http://potravinyx.cz/index.php/2016/05/24/norsky-losos-je-jedna-z-nejjedovatejsich-potravin-ve-svete/

+1/0
16.12.2016 23:35

J18a43n 22H76r27u82z79a 8894428169557

Podobné informace si vyhledáte o vepřovém, kuřecím, "zdravé" zelenině atd. Míra kontaminace lidského těla je závislá na množství a těch kuřat sníte mnohonásobně více než lososů. ;-)

0/0
17.12.2016 13:44

L95u15d44ě87k 45N33o66r28e86k 5263116523715

dejte si co chcete!!! a dejte nám pokoj

+3/0
16.12.2016 23:02

J71i60n96d94ř57i78c66h 97M17i68t58t69e15r 6524795131916

A co zdravé cigárko paní doktorko, pořád kouříme ?

+3/0
16.12.2016 22:59

R37a93d14i68m 30S85i84m29u16n86e43k 2970310356234

jenomže kapřík je bio, ale losos je chovaný a krmený granulemi a antibiotiky

+4/−1
16.12.2016 22:49

J85a42n 20H29r74u20z40a 8714118139267

"Bio" kapřík dokrmovaný stejně jako norské lososy. Alespoň z těch menších nádrží.

0/0
17.12.2016 13:45

V11l51k 59J50a29r96o96s11l40a81v 8453832

Dá si lososa , ale stejně ji to už nepomůže a to chce radit druhejm ;-D;-D;-D

0/0
16.12.2016 22:25

P37e61t74r 68H44o92r33á87k 1879933489394

Mám pocit, že paní je poněkud oplácaná. Asi neumí poradit ani sama sobě.

+3/0
16.12.2016 21:56

V43l50a75d86i90m85í43r 62F49i33b88i83g87e34r 5504581701694

Ví co dělat aby byla cajk, ale chybí jí jako drtivé vetšině lidí vůle

+1/0
16.12.2016 22:53

J59a53n 50H49r85u41z86a 8264918419677

U žen to není tak snadné jako u mužů. A i já bojuji s jojo efektem. Tělo si postupně zvykne na dávku výdeje energie cvičením a začnou pracovat geny. A když se podívám na fotku dědy tak to neřeším. ;-)

0/0
17.12.2016 13:47

J62a50n24a 60N73ě17m65e56č72k22o56v92á 3203424771906

Buch.. buch... rány hlavou do stolu. Kolik člověk reálně přibere z dvousetgramové porce kapra??? Po celodenním hladovění?

A dokonce i když normální člověk na Vánoce nabere dvě tři kila, normálním pohybem to "vychodí" ani nemrkne za dva měsíce! V čem prokristapána lidi pořád vidí problém???

Ono řešit, jestli jeden den v roce kapra nebo lososa kvůli dietě už je taky ale forma úchylky. :-/

+13/0
16.12.2016 21:41

M15a18r89t51i82n11a 55S16e31d47l11i82c23k46á 5752355691552

Krasne rceni o zdravych rybach... Vymlatime oceany a pak si uzijeme trochu tech tezkych kovu na taliri :-)

+1/0
16.12.2016 21:11

T83o75m25á71š 41Š40u40b26a 6919776543

Jo, a pri tom vyhuli krabku.

+3/0
16.12.2016 19:39

P60e97t12r 39T41ů20m69a 5935655784375

Norsky losos z farmy neni zdrava potravina

+4/−4
16.12.2016 17:37

J76i83ř47í 46S19u72m95e95c 3845615790129

You tube. Och ryba!

0/0
16.12.2016 22:48
Foto

M61a97r37e63k 54C90e84r98n26y 5748216777

Lososovy steak, pokud mozno z farmy u pobrezi Irska....takovej pokrytec..

+2/−1
16.12.2016 16:56

Š17á26r43k19a 97M51a31t18y73á13š29o74v56á 1781605232409

Cajthamlová,která neumí uvařit ani rybí polívku tu bude něco vykládat, prej bahňák - ty náno, kapr se musí nechat vyplavat,neprodaj ti kapra vylovenýho ode dna rybníka..ale kapra vylovenýho koncem října,co se vyplavává v sádkách....navíc vývar se dělá z hlav a kostí a případně odřezků..mlíčí je výborné na polívkové knedlíčky a jikry přidané do svítku,k čistému rybímu vývaru (ne do klasické rybí polévky) , jsou naprosto luxusní.!!

+19/−1
16.12.2016 13:48

P79e26t81r 15B16u26r40e24š 7441570261585

Nevím zda to tu někdo v diskuzi zmínil, proto to připomenu. Na slovenské STV pustili dokument jistého francouzského vědce, který se zajímal o chov lososa v Norsku. Shrnu to, buďte velmi ostražití. Do krmiva této ryby byli přidávány insekticidy (přímo ve výrobě z barelu), který měl stabilizovat tuky. Ryby měly malformace a byly zpětně mlety do krmiva. Vrcholem bylo, že za touto firmou jako jedna z řady byla vysoce postavená úřednice z ministerstva. Rozbory z těchto ryb dělány myslím ve Francii a výsledky ... Žádná odezva na dotazy tohoto člověka, zatajování ... Nechápu proč tento dokument neběžel i u nás v České televizi ? Raději snad nevidět. To samozřejmě neznamená, že se to neděje i jinde, včetně nás, ale milovníci lososa buďte opatrní !

+16/0
16.12.2016 12:10

J61i92ř67í 84S95u25m11e97c 3915765190159

Youtube. Och ryba. To budete valit oci!!!!!!

0/0
16.12.2016 23:00

I10v51a48n 66M57i46n72á84ř 7772814847591

.. "maso kapra nedává polévce dostatečně silnou chuť". Proto se vaří hlavy a používá z nich jejich jemné maso. Jikry je nejlépe osmahnout na pánvi s máslem. Tvrzení paní doktorky, že jí kapr připadá bahnitý - již dávno není nutné brát vážně. Tuto vlastnost ryby ztrácí, po určené době v sádkách - odkud jsou následně připraveny na trh.

+8/−1
16.12.2016 11:12

J76a29n89a 67S80t25e40h65l34í92k72o14v36á 2979460720596

tak to jsem asi vždycky jedla nějaké jiné kapry ;-D prostě kapr smrdí..

+4/−8
16.12.2016 12:15

B70e91d22ř68i44c42h 31S47m57e39t84a80n95a 9677938228514

Asi jo nebo si přes předsudky nevidíš na špičku nosu.

+4/−2
16.12.2016 13:30

J54a40n89a 17S35t87e50h21l68í36k91o76v74á 2459760370526

jaký předsudek, to je fakt, čichněte si třeba k candátovi a poznáte ten rozdíl ;-)

+1/−4
16.12.2016 13:35

Š56á43r36k30a 90M48a93t98y85á13š87o21v93á 1131645782489

a byli čerství?;-)

+1/−1
16.12.2016 13:49

J56a34n14a 32S78t24e46h33l67í14k77o90v24á 2129640880576

ano ;-D

+1/−2
16.12.2016 13:56

P73a94v35e48l 65Š28e94b14e69s19t12a 4632438315688

Ryba je čerstvááááá!

Není čerstvááááá!

:-)

+2/0
16.12.2016 16:42

J97a59n 97H52r69u47z77a 8524228279367

To je rozdíl mezi dravými a býložravými rybami. Proto jsou ty štiky a candáti oproti kaprovi drazí. Pokud máte fajnový jazýček jako moje rodinka nezbývá než kapra filetovat. Pokapaný limetkou nebo citronem na másle je filet na přírodno nebo jen pomoučený značka ideál u každé ryby.

0/0
17.12.2016 13:54

J58a45n34a 90S77t49e55h75l17í60k18o39v54á 2699700100196

Právě proto nemám potřebu jíst kapra ani filetovaného, když si mohu dát mnohem lepší rybu..;-)

0/0
17.12.2016 16:06

M26a86r35t24i44n 40J22i70r88o46u62s97e37k 7706445695258

Kapr není býložravý.

0/0
17.12.2016 19:58

A72l29e95n19a 10S71a19s72k60o68v87a 6423211273542

Zkuste k němu přidat trošku česneku - den předem pomažu filety směsí česneku, hořčice a soli, druhý den obalím, a chutná výborně.

0/0
16.12.2016 15:40

T13o47m40á50š 38T88a95t47í95č30e42k 5780402120878

Chuť a čuch kapra zlepší taky vydatné zakapání citrónovou šťávou, stačí na hoďku dvě v lednici. Ale česnek s hořčicí zní zajímavě. :-)

0/0
16.12.2016 17:06

Š64á98r38k81a 60M97a49t50y37á53š24o95v88á 1361735402479

přesně tak...je vedle,jak ta jedle....!!

+1/0
16.12.2016 13:49

M18i72c11h89a73l 24N37o45v42á26k 6172535118436

Pane Ponížile, co jíte vy na Štědrý večer, když dáváte samé mínusy? Leda tak hambáče;-D

0/0
16.12.2016 22:05

R36o21s62t29i47s15l66a13v 58Š23i21g66u20t 4897800333463

Paní Cajthamlová ať si jí co chce.A je mi líto všech,kteří tyhlety Cajthamlové a jí podobné potřebují a poslouchají...Já snad neznám člověka který by mi byl více nesympatický než tahle paní.Možná ještě Šmucler&Šmuclerová...

+12/0
16.12.2016 10:24
Foto

R16o55s28t51i93s69l70a56v 54S37t48r34ž85í85n31e89k 2471561921402

panu babišovi lososi chutnají určitě taky

+1/0
16.12.2016 18:01

M22a62r73t37i28n 90K77r53č67i67l 6180928478559

Psala Burešová,že Bureš jí na Štědrý večer krevety.

0/0
16.12.2016 23:13

M46i96r55o16s86l85a75v 42V26l25a28s55á64k 4828970143462

Zato má dobře zavedenou firmu. Viděl jste ceník?

0/0
16.12.2016 22:07

R61a62d41e67k 61K86o59p42a11r 4328241202579

Souboj mezi tradicí a "zdravým" životním stylem...

Pokud si člověk dá porci smaženého kapra a k tomu pár dkg salátu, nic se mu nestane. Možná nebude dostatečně trendy, ale to je tak všechno.

Ano, i na Štědrý večer se dá pást rukolový salát se semínky a klíčky... Ale proč?

Tradiční pokrm je tradiční pokrm. A člověk nemusí sežrat 2 kila salátu a pak mít žlučníkovej záchvat, přeci....

+28/−1
16.12.2016 10:19

A80l41e46x98a20n88d73r 32C37h46y75t39i63l 2684892655381

Není to žádný souboj. cajthamlová jasně napsala, že jí kapr nechutná. A mně zase rozčiluje vytahování kostí.

Protože je to tradiční neznamená, že to musím žrát. Se salátem si dám lososa a řízek. Žádný souboj tradic a trendů bych v tom nehledal.

+8/−3
16.12.2016 10:25

P45e84t15r 79M58i59k46e33š 4310861976354

tak to záleží hlavně na tom jak dokážete kapra naporcovat. Pokud to tiž umíte tak nemusíte mít vtom řízku ani kostičku ( pokud si nedáte ocas ).

+2/−1
16.12.2016 10:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.