Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na Vánoce si dám raději lososa, říká lékařka Cajthamlová

Jíme málo ryb a dietologové nám to dávají pravidelně „sežrat“. Ještě že jsou ty Vánoce. Jenže smažený kapr v trojobalu naše zdraví nespasí. Jakým rybám tedy dávat z hlediska našeho zdraví přednost? Odbornice na zdravou výživu Kateřina Cajthamlová v novém vydání týdeníku Téma mimo jiné radí, jak si připravit zdravého kapra.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M71a49r15t61i49n 75J56i93r96o23u71s84e80k 7156225555948

Paní doktorko, nejspíš si dáte Lososa z farmy. Ten má 32-34% tuku na 100g. Dobrou chuť a myslím to vážně, tuk je nosič chuti. Tučný losos dobře chutná, kam se hrabe kapr se svými 3% až 9%. :-) Bohužel asi ten losos z farmy, krmený peletemi bude koncentrát jedů, ačkoli dobře chutná.

0/−1
22.12.2016 22:45

L63u70c70i48a24n 77P10a85p86a30z16i36a13n 5674637351385

Její hloupost. Neúcta k tradicím svého národa ukazuje, že nepatří mezi nás.

0/−2
18.12.2016 10:21

J19i70r32i 80D58o83m48i73n52i96k 1841778801480

Musím se smát, když o zdraví mluví rádoby mediální hvězda, která hulí, jak tovární komín a ten její smrad smíchaný s nějakým parfémem, to je síla.

0/0
18.12.2016 0:10

M54a25r93t59i19n 48J29i32r35o37u61s63e87k 7356875695198

Navíc kapr NENÍ ryba býložravá!! Kapr naopak má většinu potravy ve formě bílkovin, tedy pokud odmyslím ty kapry krmené obilím. Býložravá ryba je typicky Amur bílý.

0/0
17.12.2016 19:55

M14a31r54t75i13n 84J71i81r21o85u10s49e34k 7126105185488

Že kapr neobsahuje žádné vitaminy není pravda. Další lež je obsah tuku, který kolísá mezi 3-9g /100g porci podle toho, jak intenzivně byly ryby krmeny, 12,1g je totální výmysl. Navíc kapr ulovený v písníku nebo jiném typu vody, než je bahnitý rybník není žádný bahňák, protože žije v prostředí prakticky bez bahna. :-/

0/0
17.12.2016 19:52

M66i81c87h72a13l 26M88i89l48l96e53r 9956302599482

nevim duvod proc se tady hadat. Vanoce jsou svatky miru, dobre vule a dobre pohody. Mely by byt i svatky vzajemne tolernace.V

At si je kazdy oslavi po svem jak nejlepe muze ( nebo neoslavi, pokud na ne neveri) a hlavne at nestrka nos do talire a domu tomu druhemu jako nejaka stara Blazkova s kritikou, co ten druhy dela.

Ke komu chodi Jezisek, at si uzije Jeziska, ke komu Santa, at si uzije Santy, ke komu nikdo - at si uzije svych vlastnich rodinnych tradic. Ale at nikdo nekritizuje toho druheho za jeho vyber. Jsme prece v demokracii.

Podobne tak s vanocnimi jidly. At si kazdy pochutna na tom, co ma o Vanocich nejradsi a kdo nechce pocitat kalorie, at je klidne a bez vycitek posle pres svatky na dovolenou, jako to delame my.;-)

0/0
17.12.2016 9:15

M64i37l75a72n 59J93u77r22á19ň 3873365372427

Stará baba a neví co je dobré;-)))

+1/−2
17.12.2016 8:12

P31e84t13r 59M62a78r86š30o87u31n 5415278386866

A já myslel, že si vezme jen nejlepší bobule s omegamastnotou, jak se mi během roku objevil leták ve schránce, na co dělat rybu? :P

0/0
17.12.2016 0:47

R22o45s74t38i25s65l49a11v 68Š73i34g45u87t 4727130743633

Jez si lososa,zpívej Merry Christmas a vyhlížej v krbu Santa Klause...Já zůstanu u kapra s bramborovým salátem a poslechu našich tradičních koled...Chystáte p.Cajthamlová v příštím roce opět ten asociální,brakový pořad,kde zneužíváte zoufalosti některých lidí?Přeji vám hodně štěstí a zoufalců v příštím roce!!!Bez nich a stejných zoufalců kteří ty vaše ubohé pořady sledují by vám totiž reálně hrozila osmihodinová pracovní doba někde třeba za kasou a příští vánoce asi kapr s bramborákem...

+3/−2
16.12.2016 23:39

J25a88n 61H56r26u21z50a 8464668799607

Až budte mít přes metrák, cukrovku a vysoký tlak ještě mnohé z jejich rad použijete. ;-D Přeji mnoho šťastných hodin u TV Nova.

0/0
17.12.2016 13:40

S43t49a53n41i42s64l90a98v 73S23l96o21v75á81k 1832438842379

Dobrou chuť paní doktorko :-)

http://potravinyx.cz/index.php/2016/05/24/norsky-losos-je-jedna-z-nejjedovatejsich-potravin-ve-svete/

+1/0
16.12.2016 23:35

J43a98n 57H83r56u76z11a 8484348659287

Podobné informace si vyhledáte o vepřovém, kuřecím, "zdravé" zelenině atd. Míra kontaminace lidského těla je závislá na množství a těch kuřat sníte mnohonásobně více než lososů. ;-)

0/0
17.12.2016 13:44

L62u86d78ě97k 68N49o35r34e80k 5133546183225

dejte si co chcete!!! a dejte nám pokoj

+3/0
16.12.2016 23:02

J74i88n12d91ř49i80c44h 36M17i60t39t45e61r 6854645961636

A co zdravé cigárko paní doktorko, pořád kouříme ?

+3/0
16.12.2016 22:59

R40a25d65i43m 54S59i19m42u76n22e43k 2180590566404

jenomže kapřík je bio, ale losos je chovaný a krmený granulemi a antibiotiky

+4/−1
16.12.2016 22:49

J53a49n 71H80r87u98z56a 8844848839367

"Bio" kapřík dokrmovaný stejně jako norské lososy. Alespoň z těch menších nádrží.

0/0
17.12.2016 13:45

V79l27k 68J32a87r48o69s82l48a24v 8913552

Dá si lososa , ale stejně ji to už nepomůže a to chce radit druhejm ;-D;-D;-D

0/0
16.12.2016 22:25

P41e44t52r 81H16o13r32á91k 1989103819154

Mám pocit, že paní je poněkud oplácaná. Asi neumí poradit ani sama sobě.

+3/0
16.12.2016 21:56

V17l46a91d26i75m41í68r 79F58i70b32i39g25e17r 5884551681894

Ví co dělat aby byla cajk, ale chybí jí jako drtivé vetšině lidí vůle

+1/0
16.12.2016 22:53

J73a90n 39H57r25u48z52a 8564748779807

U žen to není tak snadné jako u mužů. A i já bojuji s jojo efektem. Tělo si postupně zvykne na dávku výdeje energie cvičením a začnou pracovat geny. A když se podívám na fotku dědy tak to neřeším. ;-)

0/0
17.12.2016 13:47

J61a43n80a 26N86ě27m80e12č76k66o71v81á 3323744811736

Buch.. buch... rány hlavou do stolu. Kolik člověk reálně přibere z dvousetgramové porce kapra??? Po celodenním hladovění?

A dokonce i když normální člověk na Vánoce nabere dvě tři kila, normálním pohybem to "vychodí" ani nemrkne za dva měsíce! V čem prokristapána lidi pořád vidí problém???

Ono řešit, jestli jeden den v roce kapra nebo lososa kvůli dietě už je taky ale forma úchylky. :-/

+13/0
16.12.2016 21:41

M29a51r89t94i42n46a 40S20e18d23l77i87c76k76á 5332845931122

Krasne rceni o zdravych rybach... Vymlatime oceany a pak si uzijeme trochu tech tezkych kovu na taliri :-)

+1/0
16.12.2016 21:11

T76o18m88á58š 98Š30u70b73a 6659236163

Jo, a pri tom vyhuli krabku.

+3/0
16.12.2016 19:39

P28e56t34r 49T65ů78m36a 5325865854285

Norsky losos z farmy neni zdrava potravina

+4/−4
16.12.2016 17:37

J95i50ř16í 78S13u12m23e10c 3895485960389

You tube. Och ryba!

0/0
16.12.2016 22:48
Foto

M72a15r64e40k 92C90e73r70n71y 5738956117

Lososovy steak, pokud mozno z farmy u pobrezi Irska....takovej pokrytec..

+2/−1
16.12.2016 16:56

Š94á31r63k36a 20M53a57t70y24á90š89o91v17á 1911515672719

Cajthamlová,která neumí uvařit ani rybí polívku tu bude něco vykládat, prej bahňák - ty náno, kapr se musí nechat vyplavat,neprodaj ti kapra vylovenýho ode dna rybníka..ale kapra vylovenýho koncem října,co se vyplavává v sádkách....navíc vývar se dělá z hlav a kostí a případně odřezků..mlíčí je výborné na polívkové knedlíčky a jikry přidané do svítku,k čistému rybímu vývaru (ne do klasické rybí polévky) , jsou naprosto luxusní.!!

+19/−1
16.12.2016 13:48

P51e23t26r 78B58u95r76e60š 7231950381955

Nevím zda to tu někdo v diskuzi zmínil, proto to připomenu. Na slovenské STV pustili dokument jistého francouzského vědce, který se zajímal o chov lososa v Norsku. Shrnu to, buďte velmi ostražití. Do krmiva této ryby byli přidávány insekticidy (přímo ve výrobě z barelu), který měl stabilizovat tuky. Ryby měly malformace a byly zpětně mlety do krmiva. Vrcholem bylo, že za touto firmou jako jedna z řady byla vysoce postavená úřednice z ministerstva. Rozbory z těchto ryb dělány myslím ve Francii a výsledky ... Žádná odezva na dotazy tohoto člověka, zatajování ... Nechápu proč tento dokument neběžel i u nás v České televizi ? Raději snad nevidět. To samozřejmě neznamená, že se to neděje i jinde, včetně nás, ale milovníci lososa buďte opatrní !

+16/0
16.12.2016 12:10

J21i56ř33í 75S19u76m18e80c 3595725780939

Youtube. Och ryba. To budete valit oci!!!!!!

0/0
16.12.2016 23:00

I49v66a58n 24M73i47n84á98ř 7322134107321

.. "maso kapra nedává polévce dostatečně silnou chuť". Proto se vaří hlavy a používá z nich jejich jemné maso. Jikry je nejlépe osmahnout na pánvi s máslem. Tvrzení paní doktorky, že jí kapr připadá bahnitý - již dávno není nutné brát vážně. Tuto vlastnost ryby ztrácí, po určené době v sádkách - odkud jsou následně připraveny na trh.

+8/−1
16.12.2016 11:12

J67a59n58a 40S61t41e28h78l43í67k41o81v73á 2599900900496

tak to jsem asi vždycky jedla nějaké jiné kapry ;-D prostě kapr smrdí..

+4/−8
16.12.2016 12:15

B29e63d86ř35i40c44h 40S78m53e26t57a53n19a 9407428478404

Asi jo nebo si přes předsudky nevidíš na špičku nosu.

+4/−2
16.12.2016 13:30

J39a42n22a 90S13t87e31h89l89í44k87o55v81á 2659810980366

jaký předsudek, to je fakt, čichněte si třeba k candátovi a poznáte ten rozdíl ;-)

+1/−4
16.12.2016 13:35

Š26á30r31k12a 85M11a18t77y98á79š39o98v23á 1211925532629

a byli čerství?;-)

+1/−1
16.12.2016 13:49

J55a62n79a 17S72t83e46h19l54í49k44o64v69á 2759860370416

ano ;-D

+1/−2
16.12.2016 13:56

P15a30v19e40l 36Š55e20b81e34s87t50a 4592908305758

Ryba je čerstvááááá!

Není čerstvááááá!

:-)

+2/0
16.12.2016 16:42

J61a38n 13H35r45u55z19a 8564478659767

To je rozdíl mezi dravými a býložravými rybami. Proto jsou ty štiky a candáti oproti kaprovi drazí. Pokud máte fajnový jazýček jako moje rodinka nezbývá než kapra filetovat. Pokapaný limetkou nebo citronem na másle je filet na přírodno nebo jen pomoučený značka ideál u každé ryby.

0/0
17.12.2016 13:54

J56a68n43a 44S19t63e21h85l79í86k32o52v24á 2369340950906

Právě proto nemám potřebu jíst kapra ani filetovaného, když si mohu dát mnohem lepší rybu..;-)

0/0
17.12.2016 16:06

M58a57r67t93i58n 23J87i17r47o83u11s94e58k 7216625925698

Kapr není býložravý.

0/0
17.12.2016 19:58

A77l63e23n90a 53S41a95s78k43o95v73a 6153591213192

Zkuste k němu přidat trošku česneku - den předem pomažu filety směsí česneku, hořčice a soli, druhý den obalím, a chutná výborně.

0/0
16.12.2016 15:40

T31o23m64á87š 17T18a62t19í29č55e11k 5260372840838

Chuť a čuch kapra zlepší taky vydatné zakapání citrónovou šťávou, stačí na hoďku dvě v lednici. Ale česnek s hořčicí zní zajímavě. :-)

0/0
16.12.2016 17:06

Š37á21r88k30a 65M55a42t77y66á14š36o97v78á 1791915422419

přesně tak...je vedle,jak ta jedle....!!

+1/0
16.12.2016 13:49

M33i88c85h37a96l 96N14o62v69á10k 6132705978396

Pane Ponížile, co jíte vy na Štědrý večer, když dáváte samé mínusy? Leda tak hambáče;-D

0/0
16.12.2016 22:05

R78o51s57t21i46s92l69a89v 52Š74i79g86u31t 4137810643393

Paní Cajthamlová ať si jí co chce.A je mi líto všech,kteří tyhlety Cajthamlové a jí podobné potřebují a poslouchají...Já snad neznám člověka který by mi byl více nesympatický než tahle paní.Možná ještě Šmucler&Šmuclerová...

+12/0
16.12.2016 10:24
Foto

R49o62s67t83i13s95l97a10v 23S91t26r13ž85í41n73e94k 2151951281372

panu babišovi lososi chutnají určitě taky

+1/0
16.12.2016 18:01

M31a79r95t47i62n 97K42r61č27i20l 6820598868459

Psala Burešová,že Bureš jí na Štědrý večer krevety.

0/0
16.12.2016 23:13

M73i31r44o70s93l47a61v 23V45l78a77s73á49k 4888480223352

Zato má dobře zavedenou firmu. Viděl jste ceník?

0/0
16.12.2016 22:07

R96a84d45e12k 27K82o70p45a49r 4968651472959

Souboj mezi tradicí a "zdravým" životním stylem...

Pokud si člověk dá porci smaženého kapra a k tomu pár dkg salátu, nic se mu nestane. Možná nebude dostatečně trendy, ale to je tak všechno.

Ano, i na Štědrý večer se dá pást rukolový salát se semínky a klíčky... Ale proč?

Tradiční pokrm je tradiční pokrm. A člověk nemusí sežrat 2 kila salátu a pak mít žlučníkovej záchvat, přeci....

+28/−1
16.12.2016 10:19

A80l42e53x97a94n10d73r 70C35h33y88t68i66l 2604682835341

Není to žádný souboj. cajthamlová jasně napsala, že jí kapr nechutná. A mně zase rozčiluje vytahování kostí.

Protože je to tradiční neznamená, že to musím žrát. Se salátem si dám lososa a řízek. Žádný souboj tradic a trendů bych v tom nehledal.

+8/−3
16.12.2016 10:25

P91e72t78r 96M57i61k12e10š 4710131616104

tak to záleží hlavně na tom jak dokážete kapra naporcovat. Pokud to tiž umíte tak nemusíte mít vtom řízku ani kostičku ( pokud si nedáte ocas ).

+2/−1
16.12.2016 10:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.