Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na Vánoce si dám raději lososa, říká lékařka Cajthamlová

Jíme málo ryb a dietologové nám to dávají pravidelně „sežrat“. Ještě že jsou ty Vánoce. Jenže smažený kapr v trojobalu naše zdraví nespasí. Jakým rybám tedy dávat z hlediska našeho zdraví přednost? Odbornice na zdravou výživu Kateřina Cajthamlová v novém vydání týdeníku Téma mimo jiné radí, jak si připravit zdravého kapra.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M43a53r29t36i18n 77J90i50r66o56u24s56e14k 7926975465268

Paní doktorko, nejspíš si dáte Lososa z farmy. Ten má 32-34% tuku na 100g. Dobrou chuť a myslím to vážně, tuk je nosič chuti. Tučný losos dobře chutná, kam se hrabe kapr se svými 3% až 9%. :-) Bohužel asi ten losos z farmy, krmený peletemi bude koncentrát jedů, ačkoli dobře chutná.

0/−1
22.12.2016 22:45

L24u70c91i49a10n 63P73a97p45a80z38i15a63n 5414757891355

Její hloupost. Neúcta k tradicím svého národa ukazuje, že nepatří mezi nás.

0/−2
18.12.2016 10:21

J12i15r65i 71D94o39m77i79n22i52k 1901358541640

Musím se smát, když o zdraví mluví rádoby mediální hvězda, která hulí, jak tovární komín a ten její smrad smíchaný s nějakým parfémem, to je síla.

0/0
18.12.2016 0:10


M15a79r72t98i37n 38J47i42r88o54u37s71e95k 7626455125248

Navíc kapr NENÍ ryba býložravá!! Kapr naopak má většinu potravy ve formě bílkovin, tedy pokud odmyslím ty kapry krmené obilím. Býložravá ryba je typicky Amur bílý.

0/0
17.12.2016 19:55

M47a65r78t89i92n 79J53i29r41o23u68s87e20k 7816725905268

Že kapr neobsahuje žádné vitaminy není pravda. Další lež je obsah tuku, který kolísá mezi 3-9g /100g porci podle toho, jak intenzivně byly ryby krmeny, 12,1g je totální výmysl. Navíc kapr ulovený v písníku nebo jiném typu vody, než je bahnitý rybník není žádný bahňák, protože žije v prostředí prakticky bez bahna. :-/

0/0
17.12.2016 19:52

M33i34c90h41a48l 61M87i68l25l21e44r 9326422259442

nevim duvod proc se tady hadat. Vanoce jsou svatky miru, dobre vule a dobre pohody. Mely by byt i svatky vzajemne tolernace.V

At si je kazdy oslavi po svem jak nejlepe muze ( nebo neoslavi, pokud na ne neveri) a hlavne at nestrka nos do talire a domu tomu druhemu jako nejaka stara Blazkova s kritikou, co ten druhy dela.

Ke komu chodi Jezisek, at si uzije Jeziska, ke komu Santa, at si uzije Santy, ke komu nikdo - at si uzije svych vlastnich rodinnych tradic. Ale at nikdo nekritizuje toho druheho za jeho vyber. Jsme prece v demokracii.

Podobne tak s vanocnimi jidly. At si kazdy pochutna na tom, co ma o Vanocich nejradsi a kdo nechce pocitat kalorie, at je klidne a bez vycitek posle pres svatky na dovolenou, jako to delame my.;-)

0/0
17.12.2016 9:15

M19i38l53a69n 74J73u22r10á28ň 3793955242777

Stará baba a neví co je dobré;-)))

+1/−2
17.12.2016 8:12

P54e77t71r 64M80a78r38š20o21u81n 5985148896316

A já myslel, že si vezme jen nejlepší bobule s omegamastnotou, jak se mi během roku objevil leták ve schránce, na co dělat rybu? :P

0/0
17.12.2016 0:47

R76o68s19t95i97s97l34a77v 81Š38i13g25u52t 4217340723613

Jez si lososa,zpívej Merry Christmas a vyhlížej v krbu Santa Klause...Já zůstanu u kapra s bramborovým salátem a poslechu našich tradičních koled...Chystáte p.Cajthamlová v příštím roce opět ten asociální,brakový pořad,kde zneužíváte zoufalosti některých lidí?Přeji vám hodně štěstí a zoufalců v příštím roce!!!Bez nich a stejných zoufalců kteří ty vaše ubohé pořady sledují by vám totiž reálně hrozila osmihodinová pracovní doba někde třeba za kasou a příští vánoce asi kapr s bramborákem...

+3/−2
16.12.2016 23:39

J51a47n 20H24r46u48z79a 8514638859337

Až budte mít přes metrák, cukrovku a vysoký tlak ještě mnohé z jejich rad použijete. ;-D Přeji mnoho šťastných hodin u TV Nova.

0/0
17.12.2016 13:40

S97t56a54n64i84s52l44a41v 19S83l96o25v52á75k 1952438602649

Dobrou chuť paní doktorko :-)

http://potravinyx.cz/index.php/2016/05/24/norsky-losos-je-jedna-z-nejjedovatejsich-potravin-ve-svete/

+1/0
16.12.2016 23:35

J36a27n 85H47r30u56z66a 8794168399297

Podobné informace si vyhledáte o vepřovém, kuřecím, "zdravé" zelenině atd. Míra kontaminace lidského těla je závislá na množství a těch kuřat sníte mnohonásobně více než lososů. ;-)

0/0
17.12.2016 13:44

L38u53d44ě22k 10N79o35r83e47k 5403106753925

dejte si co chcete!!! a dejte nám pokoj

+3/0
16.12.2016 23:02

J63i76n54d31ř66i47c50h 15M28i85t36t67e47r 6594365961976

A co zdravé cigárko paní doktorko, pořád kouříme ?

+3/0
16.12.2016 22:59

R14a45d15i21m 79S39i62m13u52n95e69k 2580230346364

jenomže kapřík je bio, ale losos je chovaný a krmený granulemi a antibiotiky

+4/−1
16.12.2016 22:49

J51a92n 83H52r12u44z23a 8674878249197

"Bio" kapřík dokrmovaný stejně jako norské lososy. Alespoň z těch menších nádrží.

0/0
17.12.2016 13:45

V67l17k 53J61a29r98o85s48l35a63v 8693802

Dá si lososa , ale stejně ji to už nepomůže a to chce radit druhejm ;-D;-D;-D

0/0
16.12.2016 22:25

P82e46t90r 27H24o51r79á55k 1159603109254

Mám pocit, že paní je poněkud oplácaná. Asi neumí poradit ani sama sobě.

+3/0
16.12.2016 21:56

V54l75a82d94i62m90í76r 26F95i69b71i54g59e89r 5764701721734

Ví co dělat aby byla cajk, ale chybí jí jako drtivé vetšině lidí vůle

+1/0
16.12.2016 22:53

J97a71n 80H21r11u15z20a 8274988269177

U žen to není tak snadné jako u mužů. A i já bojuji s jojo efektem. Tělo si postupně zvykne na dávku výdeje energie cvičením a začnou pracovat geny. A když se podívám na fotku dědy tak to neřeším. ;-)

0/0
17.12.2016 13:47

J68a14n16a 17N37ě16m53e25č90k85o44v85á 3523844221746

Buch.. buch... rány hlavou do stolu. Kolik člověk reálně přibere z dvousetgramové porce kapra??? Po celodenním hladovění?

A dokonce i když normální člověk na Vánoce nabere dvě tři kila, normálním pohybem to "vychodí" ani nemrkne za dva měsíce! V čem prokristapána lidi pořád vidí problém???

Ono řešit, jestli jeden den v roce kapra nebo lososa kvůli dietě už je taky ale forma úchylky. :-/

+13/0
16.12.2016 21:41

M46a67r33t73i19n81a 40S62e37d44l43i74c77k83á 5452915601192

Krasne rceni o zdravych rybach... Vymlatime oceany a pak si uzijeme trochu tech tezkych kovu na taliri :-)

+1/0
16.12.2016 21:11

T37o64m65á47š 31Š82u33b54a 6809876633

Jo, a pri tom vyhuli krabku.

+3/0
16.12.2016 19:39

P85e37t36r 87T39ů72m58a 5745515964855

Norsky losos z farmy neni zdrava potravina

+4/−4
16.12.2016 17:37

J73i53ř78í 92S72u78m47e16c 3495525350439

You tube. Och ryba!

0/0
16.12.2016 22:48
Foto

M56a56r19e98k 46C50e50r64n11y 5518976517

Lososovy steak, pokud mozno z farmy u pobrezi Irska....takovej pokrytec..

+2/−1
16.12.2016 16:56

Š16á17r85k47a 20M85a26t18y21á51š90o21v67á 1371205532169

Cajthamlová,která neumí uvařit ani rybí polívku tu bude něco vykládat, prej bahňák - ty náno, kapr se musí nechat vyplavat,neprodaj ti kapra vylovenýho ode dna rybníka..ale kapra vylovenýho koncem října,co se vyplavává v sádkách....navíc vývar se dělá z hlav a kostí a případně odřezků..mlíčí je výborné na polívkové knedlíčky a jikry přidané do svítku,k čistému rybímu vývaru (ne do klasické rybí polévky) , jsou naprosto luxusní.!!

+19/−1
16.12.2016 13:48

P74e48t21r 59B93u78r40e30š 7731220341115

Nevím zda to tu někdo v diskuzi zmínil, proto to připomenu. Na slovenské STV pustili dokument jistého francouzského vědce, který se zajímal o chov lososa v Norsku. Shrnu to, buďte velmi ostražití. Do krmiva této ryby byli přidávány insekticidy (přímo ve výrobě z barelu), který měl stabilizovat tuky. Ryby měly malformace a byly zpětně mlety do krmiva. Vrcholem bylo, že za touto firmou jako jedna z řady byla vysoce postavená úřednice z ministerstva. Rozbory z těchto ryb dělány myslím ve Francii a výsledky ... Žádná odezva na dotazy tohoto člověka, zatajování ... Nechápu proč tento dokument neběžel i u nás v České televizi ? Raději snad nevidět. To samozřejmě neznamená, že se to neděje i jinde, včetně nás, ale milovníci lososa buďte opatrní !

+16/0
16.12.2016 12:10

J42i84ř32í 54S36u86m65e91c 3105945620359

Youtube. Och ryba. To budete valit oci!!!!!!

0/0
16.12.2016 23:00

I27v32a15n 65M96i40n18á40ř 7952574357131

.. "maso kapra nedává polévce dostatečně silnou chuť". Proto se vaří hlavy a používá z nich jejich jemné maso. Jikry je nejlépe osmahnout na pánvi s máslem. Tvrzení paní doktorky, že jí kapr připadá bahnitý - již dávno není nutné brát vážně. Tuto vlastnost ryby ztrácí, po určené době v sádkách - odkud jsou následně připraveny na trh.

+8/−1
16.12.2016 11:12

J86a91n22a 37S55t26e46h73l91í17k77o65v67á 2669400500536

tak to jsem asi vždycky jedla nějaké jiné kapry ;-D prostě kapr smrdí..

+4/−8
16.12.2016 12:15

B61e16d78ř84i84c42h 70S72m73e32t42a14n93a 9147848588284

Asi jo nebo si přes předsudky nevidíš na špičku nosu.

+4/−2
16.12.2016 13:30

J66a44n74a 37S45t82e58h88l43í20k54o48v96á 2409100660856

jaký předsudek, to je fakt, čichněte si třeba k candátovi a poznáte ten rozdíl ;-)

+1/−4
16.12.2016 13:35

Š44á50r56k28a 12M58a50t63y80á92š14o69v96á 1121925172489

a byli čerství?;-)

+1/−1
16.12.2016 13:49

J98a95n75a 26S25t33e29h94l50í31k25o33v75á 2919420460186

ano ;-D

+1/−2
16.12.2016 13:56

P68a43v11e10l 64Š84e33b72e64s88t54a 4292468175618

Ryba je čerstvááááá!

Není čerstvááááá!

:-)

+2/0
16.12.2016 16:42

J41a57n 40H14r90u68z28a 8274368329617

To je rozdíl mezi dravými a býložravými rybami. Proto jsou ty štiky a candáti oproti kaprovi drazí. Pokud máte fajnový jazýček jako moje rodinka nezbývá než kapra filetovat. Pokapaný limetkou nebo citronem na másle je filet na přírodno nebo jen pomoučený značka ideál u každé ryby.

0/0
17.12.2016 13:54

J36a35n39a 15S11t71e32h88l43í59k15o48v44á 2209510530606

Právě proto nemám potřebu jíst kapra ani filetovaného, když si mohu dát mnohem lepší rybu..;-)

0/0
17.12.2016 16:06

M43a74r75t14i24n 63J91i27r61o38u55s48e50k 7256735775128

Kapr není býložravý.

0/0
17.12.2016 19:58

A57l97e42n59a 87S82a95s56k73o11v35a 6193951923482

Zkuste k němu přidat trošku česneku - den předem pomažu filety směsí česneku, hořčice a soli, druhý den obalím, a chutná výborně.

0/0
16.12.2016 15:40

T24o67m82á61š 55T57a22t70í47č86e48k 5420762490928

Chuť a čuch kapra zlepší taky vydatné zakapání citrónovou šťávou, stačí na hoďku dvě v lednici. Ale česnek s hořčicí zní zajímavě. :-)

0/0
16.12.2016 17:06

Š43á40r69k41a 61M53a21t11y55á91š79o56v50á 1621655182659

přesně tak...je vedle,jak ta jedle....!!

+1/0
16.12.2016 13:49

M44i16c33h81a41l 22N32o54v45á36k 6932715488496

Pane Ponížile, co jíte vy na Štědrý večer, když dáváte samé mínusy? Leda tak hambáče;-D

0/0
16.12.2016 22:05

R28o16s79t67i94s49l63a41v 93Š13i66g37u69t 4747100703183

Paní Cajthamlová ať si jí co chce.A je mi líto všech,kteří tyhlety Cajthamlové a jí podobné potřebují a poslouchají...Já snad neznám člověka který by mi byl více nesympatický než tahle paní.Možná ještě Šmucler&Šmuclerová...

+12/0
16.12.2016 10:24
Foto

R81o78s82t97i69s25l20a12v 28S47t85r25ž26í26n38e16k 2521601491692

panu babišovi lososi chutnají určitě taky

+1/0
16.12.2016 18:01

M93a70r68t11i13n 21K30r25č14i52l 6560538738289

Psala Burešová,že Bureš jí na Štědrý večer krevety.

0/0
16.12.2016 23:13

M22i92r65o50s57l89a69v 65V75l11a76s25á76k 4868370303262

Zato má dobře zavedenou firmu. Viděl jste ceník?

0/0
16.12.2016 22:07

R24a59d10e23k 20K20o80p94a58r 4948941962759

Souboj mezi tradicí a "zdravým" životním stylem...

Pokud si člověk dá porci smaženého kapra a k tomu pár dkg salátu, nic se mu nestane. Možná nebude dostatečně trendy, ale to je tak všechno.

Ano, i na Štědrý večer se dá pást rukolový salát se semínky a klíčky... Ale proč?

Tradiční pokrm je tradiční pokrm. A člověk nemusí sežrat 2 kila salátu a pak mít žlučníkovej záchvat, přeci....

+28/−1
16.12.2016 10:19

A89l41e50x97a13n44d50r 11C12h59y10t38i93l 2664332865431

Není to žádný souboj. cajthamlová jasně napsala, že jí kapr nechutná. A mně zase rozčiluje vytahování kostí.

Protože je to tradiční neznamená, že to musím žrát. Se salátem si dám lososa a řízek. Žádný souboj tradic a trendů bych v tom nehledal.

+8/−3
16.12.2016 10:25

P42e86t82r 35M42i93k72e15š 4120821846554

tak to záleží hlavně na tom jak dokážete kapra naporcovat. Pokud to tiž umíte tak nemusíte mít vtom řízku ani kostičku ( pokud si nedáte ocas ).

+2/−1
16.12.2016 10:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.