- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Kolac z normalni mouky a jablek nema nic spolecneho s dietou pro diabetiky
Cokoli jablečného není bez cukru...
Jablka obsahují málo bílkovin, tuků (jádra cca 2,4 %) a jejich kalorická hodnota je nízká.
Největší hodnotu mají cukry, které jsou svou jednoduchou vazbou lidským organismem rychle vstřebatelné. Uhlohydráty podléhají v plodech neustálým změnám. Během dozrávání plodů v nich téměř úplně mizí škrob a rychle se zvyšuje obsah cukrů, hlavně sacharózy, jež vlivem enzymů přechází ve fruktózu, takže plody sládnou. Přezráváním se obsah cukrů opět snižuje. Odrůdy, které dozrávají později, mají zpravidla vyšší obsah cukrů než odrůdy dozrávající časněji. Velký vliv na obsah cukrů má i stanoviště. Z cukrů je obsažena v jablkách sacharóza (třtinový a řepný cukr), fruktóza (ovocný cukr) a glukóza (hroznový cukr). Podle SABUROVA a ANTONOVA (1952) je v čerstvé hmotě 10,4 – 15,2 % veškerých cukrů, a to: 5,4 – 8,1 % fruktózy, 1,9 – 4,0 % glukózy a 3,1 % sacharózy. Oproti hruškám jsou tyto hodnoty vyšší. Podle CEREVITINOVA (1952) obsahují jablka 6,46 – 11,84 % fruktózy, 2,50 – 5,65 % glukózy a 1,52 až 5,31 % sacharózy.
NIcméně platí, že jablka dokážou stabilizovat hladinu cukru v těle a tudíž jsou pro diabetiky vhodná... Jen nepište, že jsou bez cukru... děláte se sebe hlupáky...