- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Kdo viděl běžnou chladničku s vnitřní teplotou (i mimo nulovou zónu) pod 4,5°C?
Bojim bojim bu bu bu...
Tak vam nevim, nikdy jsem za svuj zivot takovehle rady neresila....nikdy jsem se taky jidlem neotravila (kdyz nepocitam nestridmost, ale to je fakt jina sorta), a uzivam radosti...i s bakteriemi zda se. Aspon je nas na tu zivotni jizdu vic
„Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně CHLADNÁ“
Tato osoba absolutně neví, o čem píše. Ona se ta voda tím zmrzlým masem jako samovolně OHŘÍVÁ?
No samozřejmě že ledové maso ochlazuje vodu.
Loučím se, bo podle článku jsem dávno mrtev.
To jsou zase žvásty. Ta poslední bakterie je správně Yersinia a ne Yersenia (mimochodem původce moru). A skutečně se dokážou během 24 hod. pomnožit na 1 bilion? Není to náhodou miliarda?
Je, ale to by se nesmělo sosat ze zahraničních zdrojů...
"Rozmrazovat také můžete v umyvadle v chladné vodní lázni. Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně chladná."
Tak to jsme vsichni v Thajsku uz vymreli.
az tak uplne smesne to neni. Znam cloveka, ktery si z mesicniho pobytu v Indii privezl ameby a jaterni cysty. Mel co delat, aby z toho neumrel. V Indii se proste takove veci neresi a jednoduse se umre..........
K tématu bych měla historku ze života kamarádky kuchařky. Při pravidelném školení hygieny jim lektorka kladla na srdce, jak je důležité mít zvláštní prkýnko na maso, zvláštní na zeleninu, jak správně zamrazovat a rozmrazovat...všude číhá salmoneloza. Paní lektorka ji měla už dvakrát. Z kuchařek, které školila, žádná. Ono ani s hygienou se to nesmí přehánět. Tím samozřejmě nechci říct, že ve veřejném stravování by měla být čuňata. Ale přehnaná čistota spíš to onemocnění podpoří, protože nevznikne imunita.
poznamky z praxe : alimentarni enteritidy (potravou zpusobene strevni infekce) se dneska v praxi vyskytuji velmi zridka. Snad 99% vsech infekci tvori viry zpusobene prujmy ( Norvo atd) kde otazka tepelne upravy nehraje prakticky zadnou roli a ttyto infekce se prenaseji se prhlavne kontaktem rukou Norvovirove prujmy se nedaji lecit, jediny druh "lecby" je saturace tekutinami (nejlepe ucinkuje smes objemovych 30% ciste jablecne stavy a 70% slane mineralky, nejlepe podchlazene, s ledem)
Před pár lety jsem měl campylobacter z jedné prima kuřecí klobásky.. Opravdu peklo, tři dny jsem se v podstatě nehnul z postele (strategicky umístěné v místnosti vedle WC), skoro 40 horečky, příšerné bolesti, zhubnul jsem 6 kilo. Nikomu to nepřeju.