Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Mýty o otravě z jídla v létě: maso rozmrazujte ve dřezu a oplachujte vodou

V letních dnech stoupá spolu s venkovní teplotou i riziko otrav ze zkaženého jídla. Bakterie obsahuje většina potravin a kontaminované jídlo ponechané v teple napomáhá k jejich rozmnožování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L18a33d66i96s20l78a20v 41Z95o16c30h 8432298544318

Kdo viděl běžnou chladničku s vnitřní teplotou (i mimo nulovou zónu) pod 4,5°C?

0/0
25.7.2016 14:03

I83v55a 89K73r87i73s11t93o66f67o92v43á 7535323262462

http://www.eufic.org/article/cs/artid/spravne-uchovavani-potravin-chladnicce/

0/0
25.7.2016 15:56

K86a93t48e70ř13i49n27a 13V84a53š21á30k47o15v29á 5941522469685

Bojim bojim bu bu bu...

Tak vam nevim, nikdy jsem za svuj zivot takovehle rady neresila....nikdy jsem se taky jidlem neotravila (kdyz nepocitam nestridmost, ale to je fakt jina sorta), a uzivam radosti...i s bakteriemi zda se. Aspon je nas na tu zivotni jizdu vic ;-D

0/0
12.7.2016 23:31
Foto

J87a40n 87H24a32v16e39l98k38a 3261446651185

„Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně CHLADNÁ“

Tato osoba absolutně neví, o čem píše. Ona se ta voda tím zmrzlým masem jako samovolně OHŘÍVÁ?

+4/0
12.7.2016 17:19

H78e69l43e49n80a 82V28e43v37e85r87k44o61v80a 3559617

No samozřejmě že ledové maso ochlazuje vodu.;-D;-D

0/0
12.7.2016 19:53

I48v97a 89K17r63i38s16t98o78f25o63v72á 7505873862492

Tak dle rady z článku máme maso rozmrazovat v ledové vodě. Proč ji tedy máme vyměnovat, když ji maso ochlazuje, nikoliv ohřívá (jako třeba když si chladíme čaj)? ;-) Voda se stává stále studenější (a to je asi dobře?;-)), napustíme-li novou, bude teplejší než ta stávající.

+2/0
13.7.2016 6:19

M86a12r51t77i71n 78S24m69r28e34č59e53k 1985798703350

Loučím se, bo podle článku jsem dávno mrtev.

+3/0
12.7.2016 16:37

M83a46r89i27e 53V58e54r50n63e44r69o64v29a 1548920499981

To jsou zase žvásty. Ta poslední bakterie je správně Yersinia a ne Yersenia (mimochodem původce moru). A skutečně se dokážou během 24 hod. pomnožit na 1 bilion? Není to náhodou miliarda?

;-)

+1/0
12.7.2016 16:18

A47n56n59a 39Š76i89m68a83l30i87a38k77o62v98á 7980544375883

Je, ale to by se nesmělo sosat ze zahraničních zdrojů... ;-)

+2/0
12.7.2016 16:29

M13i96c68h94a38l 56L10u24s37k 1185584491726

"Rozmrazovat také můžete v umyvadle v chladné vodní lázni. Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně chladná."

;-DR^

+6/0
12.7.2016 14:44

R41u20d53o60l32f 20V95á16l56e31k 2431329694263

Tak to jsme vsichni v Thajsku uz vymreli.

+2/0
12.7.2016 12:42

J71o10s44e70f 20V90a65l89a 9510403523283

az tak uplne smesne to neni. Znam cloveka, ktery si z mesicniho pobytu v Indii privezl ameby a jaterni cysty. Mel co delat, aby z toho neumrel. V Indii se proste takove veci neresi a jednoduse se umre..........

+1/0
12.7.2016 14:09

K12a38t61e62ř59i34n80a 25V96a67š18á48k75o43v41á 5811552759355

a na jednoho takoveho cloveka znam cca 10 az 15, kteri se vratili naprosto bez problemu, cili to asi nebude Indii ;-)

+1/0
12.7.2016 23:32

M71a68g40d38a 23K91a47t48z58o17v51á 9676231189148

K tématu bych měla historku ze života kamarádky kuchařky. Při pravidelném školení hygieny jim lektorka kladla na srdce, jak je důležité mít zvláštní prkýnko na maso, zvláštní na zeleninu, jak správně zamrazovat a rozmrazovat...všude číhá salmoneloza. Paní lektorka ji měla už dvakrát. Z kuchařek, které školila, žádná. Ono ani s hygienou se to nesmí přehánět. Tím samozřejmě nechci říct, že ve veřejném stravování by měla být čuňata. Ale přehnaná čistota spíš to onemocnění podpoří, protože nevznikne imunita.

+11/−5
12.7.2016 12:16

I17v67a 54K93r70i18s51t53o29f13o91v94á 7935753592822

Jak kuchařky věděly, že lektorka měla již 2x salmonelozu? 8-o

+1/0
12.7.2016 12:42

J43a75k14u79b 58Š71a98f48a69n22d85a 7315177541981

Řekla jim to?

+6/0
12.7.2016 12:49

M94a40g71d35a 72K37a61t14z26o30v24á 9216341319968

Řekla jim to, v tom byl ten vtip. Ona s tou přehnanou hygienou ji měla a kuchařky ne.

+3/0
12.7.2016 16:44

J52o71s97e34f 17V91a18l38a 9540453683163

nevidim v tom protimluv. Ve vetsine pripadu se enteritida chytne nekde v hromadnem stravovani nebo z polotovaru pripravenych mimo domov ( uzene ryby, majonezy, vajicka, tepelne neupravene maso) Takze kucharky si varily pro sebe doma, zatimco pani lektorka na cestach si musela holt nechat pripravovat jidlo od jinych. Co je na tom nesrozumitelneho ?

+4/0
12.7.2016 13:59

J34o58s31e30f 45V73a14l96a 9640323493853

dalo by se to jeste rozvest tak, ze kucharky si svoje jidlo pripravi mozna lepe, nez to pro zakazniky........

+3/0
12.7.2016 14:00

M54a81g71d87a 59K44a60t73z26o72v68á 9246321829478

Nesrozumitelného nic, jen mě pobavila ta situace- paní lektorka tak dodržuje předpisy, a přitom už dvakrát onemocněla. Že by to bylo na cestách, o tom se nezmínila, i když možné to je. Ale přehnaná hygiena není o moc lepší než nedostatečná.

0/0
12.7.2016 16:46
Foto

H17a85n12a 26A89n14t31o37n54o94v10á 6777469304334

K pobavení to není - paní lektorka tak důsledně prosazuje pravidla, protože na vlastní kůžipoznala jak to dopadá, když se poruší. Salmonelu mohla chytit právě z jídla v provozech, kde se na pravidla kašle.

+1/0
13.7.2016 10:00

A41n29d32r21e79a 35N30o30v77a 3198844935882

Jestli ono není důležitější, zda ji neměl žádný ze strávníků, než žádná z kuchařek :)

+3/0
12.7.2016 15:03

M60a88g17d96a 62K35a96t20z62o15v58á 9816321549268

No, počítám, že ty kuchařky se stravují taky tím, co uvaří, nebo že by si vařily zvlášť?

+1/0
12.7.2016 16:46

J91o59s66e23f 52V91a41l49a 9910203133223

poznamky z praxe : alimentarni enteritidy (potravou zpusobene strevni infekce) se dneska v praxi vyskytuji velmi zridka. Snad 99% vsech infekci tvori viry zpusobene prujmy ( Norvo atd) kde otazka tepelne upravy nehraje prakticky zadnou roli a ttyto infekce se prenaseji se prhlavne kontaktem rukou Norvovirove prujmy se nedaji lecit, jediny druh "lecby" je saturace tekutinami (nejlepe ucinkuje smes objemovych 30% ciste jablecne stavy a 70% slane mineralky, nejlepe podchlazene, s ledem)

+1/0
12.7.2016 12:09

P85e65t33r 17H15o19r42s75k64ý 9865123258206

Před pár lety jsem měl campylobacter z jedné prima kuřecí klobásky.. Opravdu peklo, tři dny jsem se v podstatě nehnul z postele (strategicky umístěné v místnosti vedle WC), skoro 40 horečky, příšerné bolesti, zhubnul jsem 6 kilo. Nikomu to nepřeju.

+7/0
12.7.2016 11:59

L33i23b77o24r 72M39o56u79č13k37a 1288527705502

sakrys .. to jidlo je pekne nebezpecna vec! melo by se zakazat!!

+5/0
12.7.2016 11:07
Foto

D95a29v49i25d 85H58o23m20o54l39a 4972532719893

Hm...psala pro blesk a je módní stylistka na volné noze. A jako lektorka angličtiny nám přeložila blábol plný protimluvů a hovadin. Nemluvě o faktu, že bych chtěl vidět, kdo si dnes na nějakou párty nebo grilování dá na stůl otevřený luncheon meat apod.

+2/−6
12.7.2016 10:48

V77o60j14t56ě51c12h 29G78r62o35s28s 9809564415816

Takže maso se nemá umývat, protože stříkající voda by mohla bakteriemi kontaminovat okolní prostředí. Ale ovoce a zelenina se umývat rozhodně mají. Tedy při mytí ovoce a zeleniny žádná voda nestříká, nebo jak mám tomuto vysoce odbornému článku rozumět?

+16/−5
12.7.2016 10:28

R37a14d63i43m 67S46v55o25b71o26d65a 9963239686482

rozumite tomu naprosto spravne ;-)

+1/0
12.7.2016 11:22

P25a28v66e66l 12T52r32ü71b11e67n31e26k66r 7241951152122

Stačilo by trošku přemýšlet a mít základní znalosti z hygieny a biologie (Tedy u Vás). Přečtěte si třeba něco campylobacter. Odkaz nedávám, stačí vyhledat Googlem.

+3/0
12.7.2016 11:27

R81u37d26o35l43f 19P13e52k31á45r42e40k 9842151159203

Nejhorší je smrt z vyděšení...

+26/−2
12.7.2016 10:26

D23e19n10i23s 88H39u39m15l 4412625755466

Nechapu, ze jeste ziju

+52/−2
12.7.2016 9:45

T29o88m10á75š 20B62e25n84d51a 4230809180627

Mělo být +

0/0
12.7.2016 11:34

B23o79h16u89m41i25l62a 26M16a52j15e94r90o22v51á 4977211924

Já myslím že zdaleka největší prasárna je kupovat mleté maso

+1/−13
12.7.2016 9:18

H80e43l66e32n42a 44V66e29v32e89r30k67o10v37a 3909597

Mleté maso z marketu v balíčku určitě ne.Ale nechat si namlít u řezníka kousek plecka a kousek hovězího,tak to je výborné.

+5/0
12.7.2016 9:56

Š74á59r32k24a 10M47a23t29y23á45š94o79v29á 1491725862409

maso si namelu doma...

+1/−1
12.7.2016 10:46

H29e10l74e94n89a 46V71e32v21e92r71k94o47v51a 3769147

Když nás byl doma plný počet,tak jsem taky maso mlela doma.Ale na 2 porce se mi to opravdu nechce.Hlavně umývání mlýnku mne nebaví.

+5/0
12.7.2016 11:43

J40a46k91u74b 95R91e42i30t46e19r 2955480868104

Máte jistotu, že má mlýnek v opravdu dobrém a čistém stavu? Já bych to neriskoval a namlel si to sám.

+1/−1
12.7.2016 11:04

H81e27l42e37n80a 36V26e64v84e22r60k91o88v54a 3509347

Jistotu nemáte nikdy,ale pokud jste pátý v řadě na mleté maso,tak aspoň víte že tam není binec od včerejška.

0/0
12.7.2016 11:39

R75a93d28k74o 87M12a80j22e44r36č66í53k 4584808506327

Tak určitě dávám mletému masu u řezníka přednost, ale s mletým masem ze supermarketu jsem nikdy žádný problém neměl, ač chuťově je to rozdíl značný.

+8/0
12.7.2016 11:17

K45a21r20l54a 61N20o70v49á86k75o61v78á 4234142135877

Musíte si dávat pozor, zda kupujete skutečně jen mleté maso nebo něco, co se nazývá "masný výrobek", "masný polotovar z mletého masa" apod. Do toho druhého se přidává fůra éček, aby to lépe vypadalo, déle vydrželo, zakryl fakt, že to není zrovna z kvalitního masa atd. Na chuti je to pak znát, nicméně ani bakterie v tom patrně nepřežije;-D

V marketech je ale k dostání i čisté mleté maso, pravda, trochu dražší, nevypadá tak úžasně, jako to s éčky, ale je dobré.

+3/0
12.7.2016 12:45

K78a22t43e12ř30i21n21a 78V46a30š92á53k69o71v15á 5131712379555

tak to jo, ale to se pozna v pohode ze slozeni...ale to plati vicemene o vsech potravinach

0/0
12.7.2016 23:35

K77a43t95e71ř65i32n77a 86F22e49n11c97l39o32v78á 8743457478473

A při omývání zeleniny jako voda necáká?

+13/0
12.7.2016 8:52

D12a34n98a 41T18e41n27z26l79e25r 5690582175843

Rozmrazování je vždycky nehygienické. Neměla bych strach ani tak z masa samotného, to se totiž tepelně upraví a tím "dezinfikuje", jako spíš z kontaminace všeho kolem.

+6/−1
12.7.2016 8:08

M57a35r54e82k 50Z77a78h51r33a98d38i44l 6314629305891

Přesně tak, o to jde. Kontaminace prostředí a dalších potravin, které nebudou tepelně zpracovány...

0/−1
12.7.2016 8:29

M96a69r65e33k 35Z31a77h12r86a39d48i16l 6964719515901

Nemluvě o pracovních nástrojích...

+2/−1
12.7.2016 8:29

M92a22t81ú96š 33E90l93i69a68š 3600106104125

Preto je vhodné dodržať správny reťazec prípravy potravín. Mäso a vajcia spracovať vždy posledné. Najprv nakrájať zeleninu a dať nabok. Potom huby, ak sa používajú (po nich vždy vymeniť dosku a nôž, alebo ich umyť) a ako posledné mäso. Jednoznačne preferujem vždy všetko dopredu nakrájať a až tak začať s varením. Je to síce časovo náročnejšie, ale 20 minút ušetrených tým, že zeleninu začnem krájať až po tom, čo som dal dusiť mäso, mi za to nestojí. A to práve z dôvodu kontaminácie.

0/0
12.7.2016 10:58

I72v19a 63K95r88i28s10t92o82f59o36v56á 7515943202392

Já teda nejdříve zpracovávám maso. Dělá se totiž nejdéle. Salát dělám až nakonec. ;-) Aby byl čerstvý a zelenina v něm mi neovadla, než se udělá maso.

+1/0
12.7.2016 11:18

M72a53r61e56k 47Z51a19h80r33a66d15i74l 6944649735301

A na vše máte jeden nůž a prkýnko ;-D

0/−1
12.7.2016 13:25

I77v10a 24K29r83i19s18t52o51f97o19v61á 7555493812952

Proto je třeba dodržovat zvýšenou hygienu při zpracování masa. Když zpracovávám maso, vždy důkladně vydrhnu prkénko i nůž a umyji si ruce. Znám ovšem ze svého okolí lidi, co si na jednom prkénku nakrájí kuře a pak rajčata na salát. :-P... Argumentem je: ale nám ještě nikdy nebylo blbě. ;-D

+8/0
12.7.2016 8:49







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.