Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Mýty o otravě z jídla v létě: maso rozmrazujte ve dřezu a oplachujte vodou

V letních dnech stoupá spolu s venkovní teplotou i riziko otrav ze zkaženého jídla. Bakterie obsahuje většina potravin a kontaminované jídlo ponechané v teple napomáhá k jejich rozmnožování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L29a50d18i72s80l91a22v 44Z55o70c44h 8722238504498

Kdo viděl běžnou chladničku s vnitřní teplotou (i mimo nulovou zónu) pod 4,5°C?

0/0
25.7.2016 14:03

I66v62a 41K57r93i10s22t37o88f80o70v25á 7635103742892

http://www.eufic.org/article/cs/artid/spravne-uchovavani-potravin-chladnicce/

0/0
25.7.2016 15:56

K97a18t15e81ř16i71n17a 71V62a35š60á35k36o82v51á 5451692479735

Bojim bojim bu bu bu...

Tak vam nevim, nikdy jsem za svuj zivot takovehle rady neresila....nikdy jsem se taky jidlem neotravila (kdyz nepocitam nestridmost, ale to je fakt jina sorta), a uzivam radosti...i s bakteriemi zda se. Aspon je nas na tu zivotni jizdu vic ;-D

0/0
12.7.2016 23:31


Foto

J93a10n 66H87a42v17e23l28k91a 3201756571445

„Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně CHLADNÁ“

Tato osoba absolutně neví, o čem píše. Ona se ta voda tím zmrzlým masem jako samovolně OHŘÍVÁ?

+4/0
12.7.2016 17:19

H79e80l45e64n18a 67V43e94v55e69r93k67o48v85a 3109157

No samozřejmě že ledové maso ochlazuje vodu.;-D;-D

0/0
12.7.2016 19:53

I38v34a 55K26r35i80s88t41o29f71o74v91á 7525253612852

Tak dle rady z článku máme maso rozmrazovat v ledové vodě. Proč ji tedy máme vyměnovat, když ji maso ochlazuje, nikoliv ohřívá (jako třeba když si chladíme čaj)? ;-) Voda se stává stále studenější (a to je asi dobře?;-)), napustíme-li novou, bude teplejší než ta stávající.

+2/0
13.7.2016 6:19

M77a26r54t55i46n 85S37m11r14e78č47e40k 1715308923300

Loučím se, bo podle článku jsem dávno mrtev.

+3/0
12.7.2016 16:37

M22a23r62i84e 29V40e18r98n90e14r44o45v92a 1508510409181

To jsou zase žvásty. Ta poslední bakterie je správně Yersinia a ne Yersenia (mimochodem původce moru). A skutečně se dokážou během 24 hod. pomnožit na 1 bilion? Není to náhodou miliarda?

;-)

+1/0
12.7.2016 16:18

A18n88n31a 41Š54i68m51a96l54i22a56k42o58v69á 7980774545783

Je, ale to by se nesmělo sosat ze zahraničních zdrojů... ;-)

+2/0
12.7.2016 16:29

M39i61c75h65a47l 18L55u63s42k 1515904181626

"Rozmrazovat také můžete v umyvadle v chladné vodní lázni. Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně chladná."

;-DR^

+6/0
12.7.2016 14:44

R36u17d31o63l40f 71V88á67l53e20k 2871749284613

Tak to jsme vsichni v Thajsku uz vymreli.

+2/0
12.7.2016 12:42

J65o42s44e45f 66V47a70l22a 9770423513513

az tak uplne smesne to neni. Znam cloveka, ktery si z mesicniho pobytu v Indii privezl ameby a jaterni cysty. Mel co delat, aby z toho neumrel. V Indii se proste takove veci neresi a jednoduse se umre..........

+1/0
12.7.2016 14:09

K23a84t89e36ř10i15n45a 58V29a35š36á16k68o16v64á 5211842509865

a na jednoho takoveho cloveka znam cca 10 az 15, kteri se vratili naprosto bez problemu, cili to asi nebude Indii ;-)

+1/0
12.7.2016 23:32

M90a29g56d88a 31K96a15t34z69o91v24á 9386881219878

K tématu bych měla historku ze života kamarádky kuchařky. Při pravidelném školení hygieny jim lektorka kladla na srdce, jak je důležité mít zvláštní prkýnko na maso, zvláštní na zeleninu, jak správně zamrazovat a rozmrazovat...všude číhá salmoneloza. Paní lektorka ji měla už dvakrát. Z kuchařek, které školila, žádná. Ono ani s hygienou se to nesmí přehánět. Tím samozřejmě nechci říct, že ve veřejném stravování by měla být čuňata. Ale přehnaná čistota spíš to onemocnění podpoří, protože nevznikne imunita.

+11/−5
12.7.2016 12:16

I58v13a 77K27r20i82s38t68o41f40o15v38á 7755603822592

Jak kuchařky věděly, že lektorka měla již 2x salmonelozu? 8-o

+1/0
12.7.2016 12:42

J37a36k54u60b 32Š66a95f67a38n93d80a 7755667151951

Řekla jim to?

+6/0
12.7.2016 12:49

M46a93g79d57a 61K42a67t40z14o61v59á 9246581259688

Řekla jim to, v tom byl ten vtip. Ona s tou přehnanou hygienou ji měla a kuchařky ne.

+3/0
12.7.2016 16:44

J39o72s86e41f 86V11a44l60a 9650903173193

nevidim v tom protimluv. Ve vetsine pripadu se enteritida chytne nekde v hromadnem stravovani nebo z polotovaru pripravenych mimo domov ( uzene ryby, majonezy, vajicka, tepelne neupravene maso) Takze kucharky si varily pro sebe doma, zatimco pani lektorka na cestach si musela holt nechat pripravovat jidlo od jinych. Co je na tom nesrozumitelneho ?

+4/0
12.7.2016 13:59

J87o26s11e62f 12V36a43l67a 9430953123313

dalo by se to jeste rozvest tak, ze kucharky si svoje jidlo pripravi mozna lepe, nez to pro zakazniky........

+3/0
12.7.2016 14:00

M26a68g95d49a 97K72a51t46z51o68v64á 9176881349288

Nesrozumitelného nic, jen mě pobavila ta situace- paní lektorka tak dodržuje předpisy, a přitom už dvakrát onemocněla. Že by to bylo na cestách, o tom se nezmínila, i když možné to je. Ale přehnaná hygiena není o moc lepší než nedostatečná.

0/0
12.7.2016 16:46
Foto

H94a12n42a 23A65n53t33o78n24o12v98á 6577879254574

K pobavení to není - paní lektorka tak důsledně prosazuje pravidla, protože na vlastní kůžipoznala jak to dopadá, když se poruší. Salmonelu mohla chytit právě z jídla v provozech, kde se na pravidla kašle.

+1/0
13.7.2016 10:00

A34n42d69r65e25a 27N15o93v62a 3928494695672

Jestli ono není důležitější, zda ji neměl žádný ze strávníků, než žádná z kuchařek :)

+3/0
12.7.2016 15:03

M28a60g93d72a 76K17a47t65z11o81v46á 9766921899818

No, počítám, že ty kuchařky se stravují taky tím, co uvaří, nebo že by si vařily zvlášť?

+1/0
12.7.2016 16:46

J46o98s24e63f 31V93a43l32a 9460333193113

poznamky z praxe : alimentarni enteritidy (potravou zpusobene strevni infekce) se dneska v praxi vyskytuji velmi zridka. Snad 99% vsech infekci tvori viry zpusobene prujmy ( Norvo atd) kde otazka tepelne upravy nehraje prakticky zadnou roli a ttyto infekce se prenaseji se prhlavne kontaktem rukou Norvovirove prujmy se nedaji lecit, jediny druh "lecby" je saturace tekutinami (nejlepe ucinkuje smes objemovych 30% ciste jablecne stavy a 70% slane mineralky, nejlepe podchlazene, s ledem)

+1/0
12.7.2016 12:09

P89e17t79r 30H26o83r64s59k62ý 9185353798796

Před pár lety jsem měl campylobacter z jedné prima kuřecí klobásky.. Opravdu peklo, tři dny jsem se v podstatě nehnul z postele (strategicky umístěné v místnosti vedle WC), skoro 40 horečky, příšerné bolesti, zhubnul jsem 6 kilo. Nikomu to nepřeju.

+7/0
12.7.2016 11:59

L76i91b33o59r 33M87o31u37č32k56a 1638777845482

sakrys .. to jidlo je pekne nebezpecna vec! melo by se zakazat!!

+5/0
12.7.2016 11:07
Foto

D72a84v38i56d 49H67o16m57o57l31a 4612292919373

Hm...psala pro blesk a je módní stylistka na volné noze. A jako lektorka angličtiny nám přeložila blábol plný protimluvů a hovadin. Nemluvě o faktu, že bych chtěl vidět, kdo si dnes na nějakou párty nebo grilování dá na stůl otevřený luncheon meat apod.

+2/−6
12.7.2016 10:48

V39o28j38t72ě44c82h 53G12r20o71s23s 9449874725666

Takže maso se nemá umývat, protože stříkající voda by mohla bakteriemi kontaminovat okolní prostředí. Ale ovoce a zelenina se umývat rozhodně mají. Tedy při mytí ovoce a zeleniny žádná voda nestříká, nebo jak mám tomuto vysoce odbornému článku rozumět?

+16/−5
12.7.2016 10:28
Foto

R60a26d51i40m 45S91v74o34b60o85d22a 9723289446122

rozumite tomu naprosto spravne ;-)

+1/0
12.7.2016 11:22

P97a13v95e92l 96T13r28ü89b43e12n93e70k74r 7661431152782

Stačilo by trošku přemýšlet a mít základní znalosti z hygieny a biologie (Tedy u Vás). Přečtěte si třeba něco campylobacter. Odkaz nedávám, stačí vyhledat Googlem.

+3/0
12.7.2016 11:27

R42u90d95o14l19f 88P56e45k63á93r76e86k 9312191359673

Nejhorší je smrt z vyděšení...

+26/−2
12.7.2016 10:26

D17e73n19i47s 93H75u62m41l 4352185385516

Nechapu, ze jeste ziju

+52/−2
12.7.2016 9:45

T30o10m67á27š 79B42e40n37d47a 4960879240497

Mělo být +

0/0
12.7.2016 11:34

B57o42h19u50m12i21l91a 68M13a66j91e34r66o84v66á 4377631784

Já myslím že zdaleka největší prasárna je kupovat mleté maso

+1/−13
12.7.2016 9:18

H11e59l14e24n63a 36V59e16v88e78r96k29o19v84a 3939977

Mleté maso z marketu v balíčku určitě ne.Ale nechat si namlít u řezníka kousek plecka a kousek hovězího,tak to je výborné.

+5/0
12.7.2016 9:56

Š46á42r53k90a 32M96a46t81y27á42š74o92v23á 1571725982829

maso si namelu doma...

+1/−1
12.7.2016 10:46

H28e86l64e44n42a 78V81e89v95e31r23k70o82v56a 3179397

Když nás byl doma plný počet,tak jsem taky maso mlela doma.Ale na 2 porce se mi to opravdu nechce.Hlavně umývání mlýnku mne nebaví.

+5/0
12.7.2016 11:43

J67a47k34u83b 72R55e14i23t32e96r 2315610668914

Máte jistotu, že má mlýnek v opravdu dobrém a čistém stavu? Já bych to neriskoval a namlel si to sám.

+1/−1
12.7.2016 11:04

H41e15l97e46n89a 97V39e63v14e63r70k10o36v74a 3329217

Jistotu nemáte nikdy,ale pokud jste pátý v řadě na mleté maso,tak aspoň víte že tam není binec od včerejška.

0/0
12.7.2016 11:39

R43a84d66k62o 55M19a48j24e19r72č82í50k 4224448566297

Tak určitě dávám mletému masu u řezníka přednost, ale s mletým masem ze supermarketu jsem nikdy žádný problém neměl, ač chuťově je to rozdíl značný.

+8/0
12.7.2016 11:17

K33a13r89l17a 72N46o66v18á98k14o43v70á 4224712285397

Musíte si dávat pozor, zda kupujete skutečně jen mleté maso nebo něco, co se nazývá "masný výrobek", "masný polotovar z mletého masa" apod. Do toho druhého se přidává fůra éček, aby to lépe vypadalo, déle vydrželo, zakryl fakt, že to není zrovna z kvalitního masa atd. Na chuti je to pak znát, nicméně ani bakterie v tom patrně nepřežije;-D

V marketech je ale k dostání i čisté mleté maso, pravda, trochu dražší, nevypadá tak úžasně, jako to s éčky, ale je dobré.

+3/0
12.7.2016 12:45

K89a20t63e45ř93i13n46a 32V66a82š36á27k25o88v50á 5681162519765

tak to jo, ale to se pozna v pohode ze slozeni...ale to plati vicemene o vsech potravinach

0/0
12.7.2016 23:35

K33a83t25e48ř96i28n57a 62F50e74n76c12l47o54v52á 8603117808213

A při omývání zeleniny jako voda necáká?

+13/0
12.7.2016 8:52

D35a29n65a 66T49e88n19z48l92e20r 5620742635703

Rozmrazování je vždycky nehygienické. Neměla bych strach ani tak z masa samotného, to se totiž tepelně upraví a tím "dezinfikuje", jako spíš z kontaminace všeho kolem.

+6/−1
12.7.2016 8:08

M94a93r54e73k 71Z65a27h45r49a95d56i89l 6804889715711

Přesně tak, o to jde. Kontaminace prostředí a dalších potravin, které nebudou tepelně zpracovány...

0/−1
12.7.2016 8:29

M37a49r87e94k 25Z56a67h26r75a58d86i78l 6644519875101

Nemluvě o pracovních nástrojích...

+2/−1
12.7.2016 8:29

M22a40t51ú59š 97E85l38i24a92š 3880786694205

Preto je vhodné dodržať správny reťazec prípravy potravín. Mäso a vajcia spracovať vždy posledné. Najprv nakrájať zeleninu a dať nabok. Potom huby, ak sa používajú (po nich vždy vymeniť dosku a nôž, alebo ich umyť) a ako posledné mäso. Jednoznačne preferujem vždy všetko dopredu nakrájať a až tak začať s varením. Je to síce časovo náročnejšie, ale 20 minút ušetrených tým, že zeleninu začnem krájať až po tom, čo som dal dusiť mäso, mi za to nestojí. A to práve z dôvodu kontaminácie.

0/0
12.7.2016 10:58

I59v18a 30K76r31i81s23t86o68f54o48v36á 7375973232782

Já teda nejdříve zpracovávám maso. Dělá se totiž nejdéle. Salát dělám až nakonec. ;-) Aby byl čerstvý a zelenina v něm mi neovadla, než se udělá maso.

+1/0
12.7.2016 11:18

M47a80r97e18k 56Z76a49h46r22a72d51i20l 6724119365761

A na vše máte jeden nůž a prkýnko ;-D

0/−1
12.7.2016 13:25

I66v12a 43K69r73i23s53t84o13f32o70v87á 7255453552172

Proto je třeba dodržovat zvýšenou hygienu při zpracování masa. Když zpracovávám maso, vždy důkladně vydrhnu prkénko i nůž a umyji si ruce. Znám ovšem ze svého okolí lidi, co si na jednom prkénku nakrájí kuře a pak rajčata na salát. :-P... Argumentem je: ale nám ještě nikdy nebylo blbě. ;-D

+8/0
12.7.2016 8:49





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.