Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Mýty o otravě z jídla v létě: maso rozmrazujte ve dřezu a oplachujte vodou

V letních dnech stoupá spolu s venkovní teplotou i riziko otrav ze zkaženého jídla. Bakterie obsahuje většina potravin a kontaminované jídlo ponechané v teple napomáhá k jejich rozmnožování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L94a77d49i26s12l61a44v 44Z44o59c93h 8182168554178

Kdo viděl běžnou chladničku s vnitřní teplotou (i mimo nulovou zónu) pod 4,5°C?

0/0
25.7.2016 14:03

I55v52a 43K41r46i18s52t24o80f75o22v91á 7245293612422

http://www.eufic.org/article/cs/artid/spravne-uchovavani-potravin-chladnicce/

0/0
25.7.2016 15:56

K34a14t68e62ř43i90n72a 91V84a63š48á32k71o12v30á 5681902579295

Bojim bojim bu bu bu...

Tak vam nevim, nikdy jsem za svuj zivot takovehle rady neresila....nikdy jsem se taky jidlem neotravila (kdyz nepocitam nestridmost, ale to je fakt jina sorta), a uzivam radosti...i s bakteriemi zda se. Aspon je nas na tu zivotni jizdu vic ;-D

0/0
12.7.2016 23:31
Foto

J17a22n 34H20a80v51e63l67k49a 3891686291255

„Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně CHLADNÁ“

Tato osoba absolutně neví, o čem píše. Ona se ta voda tím zmrzlým masem jako samovolně OHŘÍVÁ?

+4/0
12.7.2016 17:19

H82e27l68e13n47a 91V73e64v79e51r56k82o68v29a 3519787

No samozřejmě že ledové maso ochlazuje vodu.;-D;-D

0/0
12.7.2016 19:53

I53v11a 65K10r54i29s98t92o87f21o78v32á 7325113252432

Tak dle rady z článku máme maso rozmrazovat v ledové vodě. Proč ji tedy máme vyměnovat, když ji maso ochlazuje, nikoliv ohřívá (jako třeba když si chladíme čaj)? ;-) Voda se stává stále studenější (a to je asi dobře?;-)), napustíme-li novou, bude teplejší než ta stávající.

+2/0
13.7.2016 6:19

M33a49r53t42i26n 31S97m82r63e37č69e77k 1375218313210

Loučím se, bo podle článku jsem dávno mrtev.

+3/0
12.7.2016 16:37

M88a93r46i67e 62V24e38r96n68e19r59o80v94a 1428560509401

To jsou zase žvásty. Ta poslední bakterie je správně Yersinia a ne Yersenia (mimochodem původce moru). A skutečně se dokážou během 24 hod. pomnožit na 1 bilion? Není to náhodou miliarda?

;-)

+1/0
12.7.2016 16:18

A49n44n79a 97Š45i38m31a12l82i45a27k59o31v65á 7750884665423

Je, ale to by se nesmělo sosat ze zahraničních zdrojů... ;-)

+2/0
12.7.2016 16:29

M38i64c56h79a18l 20L55u72s16k 1715264871306

"Rozmrazovat také můžete v umyvadle v chladné vodní lázni. Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně chladná."

;-DR^

+6/0
12.7.2016 14:44

R80u29d46o87l76f 51V23á53l64e24k 2641799774213

Tak to jsme vsichni v Thajsku uz vymreli.

+2/0
12.7.2016 12:42

J47o46s53e82f 91V37a10l27a 9840823683363

az tak uplne smesne to neni. Znam cloveka, ktery si z mesicniho pobytu v Indii privezl ameby a jaterni cysty. Mel co delat, aby z toho neumrel. V Indii se proste takove veci neresi a jednoduse se umre..........

+1/0
12.7.2016 14:09

K68a51t71e32ř59i85n93a 25V46a39š84á76k98o47v53á 5871732509915

a na jednoho takoveho cloveka znam cca 10 az 15, kteri se vratili naprosto bez problemu, cili to asi nebude Indii ;-)

+1/0
12.7.2016 23:32

M10a39g98d18a 35K61a87t34z60o30v62á 9446631299508

K tématu bych měla historku ze života kamarádky kuchařky. Při pravidelném školení hygieny jim lektorka kladla na srdce, jak je důležité mít zvláštní prkýnko na maso, zvláštní na zeleninu, jak správně zamrazovat a rozmrazovat...všude číhá salmoneloza. Paní lektorka ji měla už dvakrát. Z kuchařek, které školila, žádná. Ono ani s hygienou se to nesmí přehánět. Tím samozřejmě nechci říct, že ve veřejném stravování by měla být čuňata. Ale přehnaná čistota spíš to onemocnění podpoří, protože nevznikne imunita.

+11/−5
12.7.2016 12:16

I81v70a 80K42r63i78s84t62o73f17o61v76á 7835543822212

Jak kuchařky věděly, že lektorka měla již 2x salmonelozu? 8-o

+1/0
12.7.2016 12:42

J53a43k90u68b 95Š69a43f45a69n71d61a 7435937821941

Řekla jim to?

+6/0
12.7.2016 12:49

M31a57g58d64a 82K17a40t85z22o24v75á 9356101739848

Řekla jim to, v tom byl ten vtip. Ona s tou přehnanou hygienou ji měla a kuchařky ne.

+3/0
12.7.2016 16:44

J13o78s76e18f 19V10a71l59a 9530223363443

nevidim v tom protimluv. Ve vetsine pripadu se enteritida chytne nekde v hromadnem stravovani nebo z polotovaru pripravenych mimo domov ( uzene ryby, majonezy, vajicka, tepelne neupravene maso) Takze kucharky si varily pro sebe doma, zatimco pani lektorka na cestach si musela holt nechat pripravovat jidlo od jinych. Co je na tom nesrozumitelneho ?

+4/0
12.7.2016 13:59

J71o91s27e51f 68V90a21l40a 9280353883103

dalo by se to jeste rozvest tak, ze kucharky si svoje jidlo pripravi mozna lepe, nez to pro zakazniky........

+3/0
12.7.2016 14:00

M14a22g56d77a 54K29a44t43z71o83v67á 9816661849738

Nesrozumitelného nic, jen mě pobavila ta situace- paní lektorka tak dodržuje předpisy, a přitom už dvakrát onemocněla. Že by to bylo na cestách, o tom se nezmínila, i když možné to je. Ale přehnaná hygiena není o moc lepší než nedostatečná.

0/0
12.7.2016 16:46
Foto

H94a58n96a 14A52n56t71o68n93o94v71á 6177439874424

K pobavení to není - paní lektorka tak důsledně prosazuje pravidla, protože na vlastní kůžipoznala jak to dopadá, když se poruší. Salmonelu mohla chytit právě z jídla v provozech, kde se na pravidla kašle.

+1/0
13.7.2016 10:00

A65n77d89r75e14a 96N52o93v15a 3348774915722

Jestli ono není důležitější, zda ji neměl žádný ze strávníků, než žádná z kuchařek :)

+3/0
12.7.2016 15:03

M86a33g44d84a 82K27a26t80z30o31v45á 9536411539628

No, počítám, že ty kuchařky se stravují taky tím, co uvaří, nebo že by si vařily zvlášť?

+1/0
12.7.2016 16:46

J82o81s21e10f 54V38a28l89a 9910893803753

poznamky z praxe : alimentarni enteritidy (potravou zpusobene strevni infekce) se dneska v praxi vyskytuji velmi zridka. Snad 99% vsech infekci tvori viry zpusobene prujmy ( Norvo atd) kde otazka tepelne upravy nehraje prakticky zadnou roli a ttyto infekce se prenaseji se prhlavne kontaktem rukou Norvovirove prujmy se nedaji lecit, jediny druh "lecby" je saturace tekutinami (nejlepe ucinkuje smes objemovych 30% ciste jablecne stavy a 70% slane mineralky, nejlepe podchlazene, s ledem)

+1/0
12.7.2016 12:09

P52e64t91r 79H74o63r98s80k70ý 9595863348266

Před pár lety jsem měl campylobacter z jedné prima kuřecí klobásky.. Opravdu peklo, tři dny jsem se v podstatě nehnul z postele (strategicky umístěné v místnosti vedle WC), skoro 40 horečky, příšerné bolesti, zhubnul jsem 6 kilo. Nikomu to nepřeju.

+7/0
12.7.2016 11:59

L70i60b45o55r 53M32o71u53č89k21a 1328227765462

sakrys .. to jidlo je pekne nebezpecna vec! melo by se zakazat!!

+5/0
12.7.2016 11:07
Foto

D43a68v43i52d 94H12o50m73o26l38a 4502692899423

Hm...psala pro blesk a je módní stylistka na volné noze. A jako lektorka angličtiny nám přeložila blábol plný protimluvů a hovadin. Nemluvě o faktu, že bych chtěl vidět, kdo si dnes na nějakou párty nebo grilování dá na stůl otevřený luncheon meat apod.

+2/−6
12.7.2016 10:48

V71o91j32t94ě86c82h 82G76r81o43s47s 9669184325616

Takže maso se nemá umývat, protože stříkající voda by mohla bakteriemi kontaminovat okolní prostředí. Ale ovoce a zelenina se umývat rozhodně mají. Tedy při mytí ovoce a zeleniny žádná voda nestříká, nebo jak mám tomuto vysoce odbornému článku rozumět?

+16/−5
12.7.2016 10:28

R53a68d66i97m 26S65v21o36b16o91d32a 9753969446162

rozumite tomu naprosto spravne ;-)

+1/0
12.7.2016 11:22

P14a83v42e39l 80T97r87ü37b35e93n63e65k85r 7981151372922

Stačilo by trošku přemýšlet a mít základní znalosti z hygieny a biologie (Tedy u Vás). Přečtěte si třeba něco campylobacter. Odkaz nedávám, stačí vyhledat Googlem.

+3/0
12.7.2016 11:27

R27u21d72o68l83f 71P72e76k60á64r25e13k 9642161859423

Nejhorší je smrt z vyděšení...

+26/−2
12.7.2016 10:26

D75e38n63i34s 78H51u63m64l 4412415135626

Nechapu, ze jeste ziju

+52/−2
12.7.2016 9:45

T98o34m37á11š 63B38e58n84d70a 4460309210687

Mělo být +

0/0
12.7.2016 11:34

B30o42h71u33m70i87l76a 32M20a69j50e12r24o75v57á 4177371514

Já myslím že zdaleka největší prasárna je kupovat mleté maso

+1/−13
12.7.2016 9:18

H68e20l76e35n36a 24V48e35v57e10r70k38o17v51a 3659267

Mleté maso z marketu v balíčku určitě ne.Ale nechat si namlít u řezníka kousek plecka a kousek hovězího,tak to je výborné.

+5/0
12.7.2016 9:56

Š30á30r92k18a 70M25a84t76y24á66š60o61v24á 1811375632199

maso si namelu doma...

+1/−1
12.7.2016 10:46

H78e52l57e83n93a 15V57e83v44e39r75k60o80v61a 3979467

Když nás byl doma plný počet,tak jsem taky maso mlela doma.Ale na 2 porce se mi to opravdu nechce.Hlavně umývání mlýnku mne nebaví.

+5/0
12.7.2016 11:43

J96a54k36u24b 29R79e53i34t10e21r 2695630868214

Máte jistotu, že má mlýnek v opravdu dobrém a čistém stavu? Já bych to neriskoval a namlel si to sám.

+1/−1
12.7.2016 11:04

H74e72l17e29n38a 98V17e41v36e24r45k33o36v84a 3189257

Jistotu nemáte nikdy,ale pokud jste pátý v řadě na mleté maso,tak aspoň víte že tam není binec od včerejška.

0/0
12.7.2016 11:39

R42a14d61k25o 26M37a11j48e89r98č98í33k 4834818456937

Tak určitě dávám mletému masu u řezníka přednost, ale s mletým masem ze supermarketu jsem nikdy žádný problém neměl, ač chuťově je to rozdíl značný.

+8/0
12.7.2016 11:17

K96a33r64l13a 53N61o33v98á39k64o27v21á 4784942535677

Musíte si dávat pozor, zda kupujete skutečně jen mleté maso nebo něco, co se nazývá "masný výrobek", "masný polotovar z mletého masa" apod. Do toho druhého se přidává fůra éček, aby to lépe vypadalo, déle vydrželo, zakryl fakt, že to není zrovna z kvalitního masa atd. Na chuti je to pak znát, nicméně ani bakterie v tom patrně nepřežije;-D

V marketech je ale k dostání i čisté mleté maso, pravda, trochu dražší, nevypadá tak úžasně, jako to s éčky, ale je dobré.

+3/0
12.7.2016 12:45

K26a84t78e64ř11i71n93a 46V70a67š38á39k10o83v57á 5531782509355

tak to jo, ale to se pozna v pohode ze slozeni...ale to plati vicemene o vsech potravinach

0/0
12.7.2016 23:35

K12a29t15e70ř79i80n61a 84F61e19n88c69l93o54v40á 8173987138793

A při omývání zeleniny jako voda necáká?

+13/0
12.7.2016 8:52

D91a35n39a 27T42e84n33z93l98e54r 5170732425373

Rozmrazování je vždycky nehygienické. Neměla bych strach ani tak z masa samotného, to se totiž tepelně upraví a tím "dezinfikuje", jako spíš z kontaminace všeho kolem.

+6/−1
12.7.2016 8:08

M68a51r48e20k 23Z98a83h48r85a41d37i81l 6964449835681

Přesně tak, o to jde. Kontaminace prostředí a dalších potravin, které nebudou tepelně zpracovány...

0/−1
12.7.2016 8:29

M76a57r50e97k 58Z10a71h12r71a84d55i86l 6624399535451

Nemluvě o pracovních nástrojích...

+2/−1
12.7.2016 8:29

M55a42t34ú13š 91E95l85i13a95š 3520496964895

Preto je vhodné dodržať správny reťazec prípravy potravín. Mäso a vajcia spracovať vždy posledné. Najprv nakrájať zeleninu a dať nabok. Potom huby, ak sa používajú (po nich vždy vymeniť dosku a nôž, alebo ich umyť) a ako posledné mäso. Jednoznačne preferujem vždy všetko dopredu nakrájať a až tak začať s varením. Je to síce časovo náročnejšie, ale 20 minút ušetrených tým, že zeleninu začnem krájať až po tom, čo som dal dusiť mäso, mi za to nestojí. A to práve z dôvodu kontaminácie.

0/0
12.7.2016 10:58

I59v87a 87K19r39i77s58t32o44f78o68v78á 7465483372522

Já teda nejdříve zpracovávám maso. Dělá se totiž nejdéle. Salát dělám až nakonec. ;-) Aby byl čerstvý a zelenina v něm mi neovadla, než se udělá maso.

+1/0
12.7.2016 11:18

M96a85r55e87k 91Z35a64h19r80a76d80i71l 6464119155601

A na vše máte jeden nůž a prkýnko ;-D

0/−1
12.7.2016 13:25

I74v21a 22K96r66i76s32t61o93f22o21v62á 7655343542562

Proto je třeba dodržovat zvýšenou hygienu při zpracování masa. Když zpracovávám maso, vždy důkladně vydrhnu prkénko i nůž a umyji si ruce. Znám ovšem ze svého okolí lidi, co si na jednom prkénku nakrájí kuře a pak rajčata na salát. :-P... Argumentem je: ale nám ještě nikdy nebylo blbě. ;-D

+8/0
12.7.2016 8:49







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.