Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Mýty o otravě z jídla v létě: maso rozmrazujte ve dřezu a oplachujte vodou

V letních dnech stoupá spolu s venkovní teplotou i riziko otrav ze zkaženého jídla. Bakterie obsahuje většina potravin a kontaminované jídlo ponechané v teple napomáhá k jejich rozmnožování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L14a90d40i67s76l48a42v 54Z75o88c21h 8772558514268

Kdo viděl běžnou chladničku s vnitřní teplotou (i mimo nulovou zónu) pod 4,5°C?

0/0
25.7.2016 14:03

I32v82a 15K13r74i17s56t65o51f16o17v15á 7915493922862

http://www.eufic.org/article/cs/artid/spravne-uchovavani-potravin-chladnicce/

0/0
25.7.2016 15:56

K60a23t84e35ř44i70n22a 78V11a62š75á24k21o15v97á 5511852409395

Bojim bojim bu bu bu...

Tak vam nevim, nikdy jsem za svuj zivot takovehle rady neresila....nikdy jsem se taky jidlem neotravila (kdyz nepocitam nestridmost, ale to je fakt jina sorta), a uzivam radosti...i s bakteriemi zda se. Aspon je nas na tu zivotni jizdu vic ;-D

0/0
12.7.2016 23:31


Foto

J87a66n 50H65a25v57e35l88k61a 3681436501145

„Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně CHLADNÁ“

Tato osoba absolutně neví, o čem píše. Ona se ta voda tím zmrzlým masem jako samovolně OHŘÍVÁ?

+4/0
12.7.2016 17:19

H82e11l59e64n70a 26V80e61v70e35r11k22o40v41a 3549457

No samozřejmě že ledové maso ochlazuje vodu.;-D;-D

0/0
12.7.2016 19:53

I17v65a 29K60r20i14s30t19o57f69o76v19á 7815603202672

Tak dle rady z článku máme maso rozmrazovat v ledové vodě. Proč ji tedy máme vyměnovat, když ji maso ochlazuje, nikoliv ohřívá (jako třeba když si chladíme čaj)? ;-) Voda se stává stále studenější (a to je asi dobře?;-)), napustíme-li novou, bude teplejší než ta stávající.

+2/0
13.7.2016 6:19

M21a71r41t19i54n 43S80m68r58e77č27e40k 1485538833250

Loučím se, bo podle článku jsem dávno mrtev.

+3/0
12.7.2016 16:37

M79a52r53i13e 24V88e92r77n80e50r16o10v48a 1718780209251

To jsou zase žvásty. Ta poslední bakterie je správně Yersinia a ne Yersenia (mimochodem původce moru). A skutečně se dokážou během 24 hod. pomnožit na 1 bilion? Není to náhodou miliarda?

;-)

+1/0
12.7.2016 16:18

A43n10n68a 10Š44i89m73a83l59i12a42k85o88v69á 7130854605393

Je, ale to by se nesmělo sosat ze zahraničních zdrojů... ;-)

+2/0
12.7.2016 16:29

M38i16c16h53a32l 77L62u38s14k 1365804291866

"Rozmrazovat také můžete v umyvadle v chladné vodní lázni. Stačí potraviny zabalit do uzavíratelného plastového sáčku, ponořit do studené vody a každých 30 minut vodu vyměňovat, aby zůstala dostatečně chladná."

;-DR^

+6/0
12.7.2016 14:44

R97u17d25o15l53f 25V25á45l61e78k 2291639854603

Tak to jsme vsichni v Thajsku uz vymreli.

+2/0
12.7.2016 12:42

J91o91s79e13f 24V86a42l50a 9130183893763

az tak uplne smesne to neni. Znam cloveka, ktery si z mesicniho pobytu v Indii privezl ameby a jaterni cysty. Mel co delat, aby z toho neumrel. V Indii se proste takove veci neresi a jednoduse se umre..........

+1/0
12.7.2016 14:09

K89a46t15e85ř47i13n40a 24V44a78š72á64k59o70v45á 5921752369865

a na jednoho takoveho cloveka znam cca 10 az 15, kteri se vratili naprosto bez problemu, cili to asi nebude Indii ;-)

+1/0
12.7.2016 23:32

M88a45g26d70a 46K34a33t65z41o54v56á 9136161249758

K tématu bych měla historku ze života kamarádky kuchařky. Při pravidelném školení hygieny jim lektorka kladla na srdce, jak je důležité mít zvláštní prkýnko na maso, zvláštní na zeleninu, jak správně zamrazovat a rozmrazovat...všude číhá salmoneloza. Paní lektorka ji měla už dvakrát. Z kuchařek, které školila, žádná. Ono ani s hygienou se to nesmí přehánět. Tím samozřejmě nechci říct, že ve veřejném stravování by měla být čuňata. Ale přehnaná čistota spíš to onemocnění podpoří, protože nevznikne imunita.

+11/−5
12.7.2016 12:16

I34v78a 39K75r41i25s32t71o26f22o28v24á 7525533512482

Jak kuchařky věděly, že lektorka měla již 2x salmonelozu? 8-o

+1/0
12.7.2016 12:42

J73a75k31u10b 40Š72a74f68a61n24d46a 7975697861741

Řekla jim to?

+6/0
12.7.2016 12:49

M66a50g83d45a 65K62a98t94z70o66v73á 9106571279198

Řekla jim to, v tom byl ten vtip. Ona s tou přehnanou hygienou ji měla a kuchařky ne.

+3/0
12.7.2016 16:44

J79o22s89e15f 82V37a84l23a 9440603133693

nevidim v tom protimluv. Ve vetsine pripadu se enteritida chytne nekde v hromadnem stravovani nebo z polotovaru pripravenych mimo domov ( uzene ryby, majonezy, vajicka, tepelne neupravene maso) Takze kucharky si varily pro sebe doma, zatimco pani lektorka na cestach si musela holt nechat pripravovat jidlo od jinych. Co je na tom nesrozumitelneho ?

+4/0
12.7.2016 13:59

J24o27s78e34f 11V39a46l61a 9730683173843

dalo by se to jeste rozvest tak, ze kucharky si svoje jidlo pripravi mozna lepe, nez to pro zakazniky........

+3/0
12.7.2016 14:00

M84a73g80d59a 43K66a72t27z51o51v43á 9346181639148

Nesrozumitelného nic, jen mě pobavila ta situace- paní lektorka tak dodržuje předpisy, a přitom už dvakrát onemocněla. Že by to bylo na cestách, o tom se nezmínila, i když možné to je. Ale přehnaná hygiena není o moc lepší než nedostatečná.

0/0
12.7.2016 16:46
Foto

H47a80n36a 48A84n62t91o84n77o91v42á 6717699204654

K pobavení to není - paní lektorka tak důsledně prosazuje pravidla, protože na vlastní kůžipoznala jak to dopadá, když se poruší. Salmonelu mohla chytit právě z jídla v provozech, kde se na pravidla kašle.

+1/0
13.7.2016 10:00

A45n21d14r14e30a 18N55o34v79a 3768864855282

Jestli ono není důležitější, zda ji neměl žádný ze strávníků, než žádná z kuchařek :)

+3/0
12.7.2016 15:03

M72a82g53d25a 47K35a97t79z47o29v32á 9326911889128

No, počítám, že ty kuchařky se stravují taky tím, co uvaří, nebo že by si vařily zvlášť?

+1/0
12.7.2016 16:46

J66o11s94e12f 16V85a16l32a 9300143433953

poznamky z praxe : alimentarni enteritidy (potravou zpusobene strevni infekce) se dneska v praxi vyskytuji velmi zridka. Snad 99% vsech infekci tvori viry zpusobene prujmy ( Norvo atd) kde otazka tepelne upravy nehraje prakticky zadnou roli a ttyto infekce se prenaseji se prhlavne kontaktem rukou Norvovirove prujmy se nedaji lecit, jediny druh "lecby" je saturace tekutinami (nejlepe ucinkuje smes objemovych 30% ciste jablecne stavy a 70% slane mineralky, nejlepe podchlazene, s ledem)

+1/0
12.7.2016 12:09

P90e56t56r 71H96o76r73s21k94ý 9485263338446

Před pár lety jsem měl campylobacter z jedné prima kuřecí klobásky.. Opravdu peklo, tři dny jsem se v podstatě nehnul z postele (strategicky umístěné v místnosti vedle WC), skoro 40 horečky, příšerné bolesti, zhubnul jsem 6 kilo. Nikomu to nepřeju.

+7/0
12.7.2016 11:59

L21i84b97o91r 81M80o37u28č53k67a 1778817835792

sakrys .. to jidlo je pekne nebezpecna vec! melo by se zakazat!!

+5/0
12.7.2016 11:07
Foto

D42a66v60i32d 21H14o39m17o33l89a 4572342559283

Hm...psala pro blesk a je módní stylistka na volné noze. A jako lektorka angličtiny nám přeložila blábol plný protimluvů a hovadin. Nemluvě o faktu, že bych chtěl vidět, kdo si dnes na nějakou párty nebo grilování dá na stůl otevřený luncheon meat apod.

+2/−6
12.7.2016 10:48

V76o17j28t83ě70c67h 93G10r17o39s48s 9329164765476

Takže maso se nemá umývat, protože stříkající voda by mohla bakteriemi kontaminovat okolní prostředí. Ale ovoce a zelenina se umývat rozhodně mají. Tedy při mytí ovoce a zeleniny žádná voda nestříká, nebo jak mám tomuto vysoce odbornému článku rozumět?

+16/−5
12.7.2016 10:28
Foto

R87a77d88i22m 95S40v54o43b25o15d29a 9153149616172

rozumite tomu naprosto spravne ;-)

+1/0
12.7.2016 11:22

P44a56v35e18l 50T45r48ü92b21e26n84e41k58r 7301831872962

Stačilo by trošku přemýšlet a mít základní znalosti z hygieny a biologie (Tedy u Vás). Přečtěte si třeba něco campylobacter. Odkaz nedávám, stačí vyhledat Googlem.

+3/0
12.7.2016 11:27

R61u68d44o21l67f 21P58e86k32á72r12e78k 9502611889483

Nejhorší je smrt z vyděšení...

+26/−2
12.7.2016 10:26

D10e94n90i96s 97H35u11m48l 4842765955206

Nechapu, ze jeste ziju

+52/−2
12.7.2016 9:45

T98o94m22á41š 26B31e53n45d26a 4940759450757

Mělo být +

0/0
12.7.2016 11:34

B30o28h71u46m24i69l64a 95M92a58j35e91r90o98v35á 4667941364

Já myslím že zdaleka největší prasárna je kupovat mleté maso

+1/−13
12.7.2016 9:18

H89e25l47e87n36a 59V70e61v28e18r52k31o14v28a 3559307

Mleté maso z marketu v balíčku určitě ne.Ale nechat si namlít u řezníka kousek plecka a kousek hovězího,tak to je výborné.

+5/0
12.7.2016 9:56

Š76á17r39k12a 69M17a40t24y15á46š86o48v35á 1321275772319

maso si namelu doma...

+1/−1
12.7.2016 10:46

H67e84l29e38n41a 91V22e74v61e50r56k53o71v53a 3169457

Když nás byl doma plný počet,tak jsem taky maso mlela doma.Ale na 2 porce se mi to opravdu nechce.Hlavně umývání mlýnku mne nebaví.

+5/0
12.7.2016 11:43

J69a32k28u37b 91R65e82i83t33e82r 2885720318354

Máte jistotu, že má mlýnek v opravdu dobrém a čistém stavu? Já bych to neriskoval a namlel si to sám.

+1/−1
12.7.2016 11:04

H95e89l73e98n45a 42V36e91v44e25r26k36o18v65a 3839707

Jistotu nemáte nikdy,ale pokud jste pátý v řadě na mleté maso,tak aspoň víte že tam není binec od včerejška.

0/0
12.7.2016 11:39

R42a92d79k13o 65M98a98j50e38r12č12í45k 4144588126487

Tak určitě dávám mletému masu u řezníka přednost, ale s mletým masem ze supermarketu jsem nikdy žádný problém neměl, ač chuťově je to rozdíl značný.

+8/0
12.7.2016 11:17

K53a36r54l66a 78N71o17v73á19k77o86v13á 4204652575277

Musíte si dávat pozor, zda kupujete skutečně jen mleté maso nebo něco, co se nazývá "masný výrobek", "masný polotovar z mletého masa" apod. Do toho druhého se přidává fůra éček, aby to lépe vypadalo, déle vydrželo, zakryl fakt, že to není zrovna z kvalitního masa atd. Na chuti je to pak znát, nicméně ani bakterie v tom patrně nepřežije;-D

V marketech je ale k dostání i čisté mleté maso, pravda, trochu dražší, nevypadá tak úžasně, jako to s éčky, ale je dobré.

+3/0
12.7.2016 12:45

K98a62t49e95ř91i28n69a 95V89a33š70á43k40o89v86á 5851222779825

tak to jo, ale to se pozna v pohode ze slozeni...ale to plati vicemene o vsech potravinach

0/0
12.7.2016 23:35

K81a20t27e90ř70i84n16a 92F87e22n95c39l72o53v84á 8453517198163

A při omývání zeleniny jako voda necáká?

+13/0
12.7.2016 8:52

D55a35n65a 57T75e55n11z72l43e28r 5890112895423

Rozmrazování je vždycky nehygienické. Neměla bych strach ani tak z masa samotného, to se totiž tepelně upraví a tím "dezinfikuje", jako spíš z kontaminace všeho kolem.

+6/−1
12.7.2016 8:08

M81a75r16e81k 70Z78a20h85r34a81d83i93l 6924969895551

Přesně tak, o to jde. Kontaminace prostředí a dalších potravin, které nebudou tepelně zpracovány...

0/−1
12.7.2016 8:29

M53a45r75e15k 31Z57a25h62r51a45d68i22l 6724739965211

Nemluvě o pracovních nástrojích...

+2/−1
12.7.2016 8:29

M15a96t89ú77š 77E63l79i39a95š 3690106824735

Preto je vhodné dodržať správny reťazec prípravy potravín. Mäso a vajcia spracovať vždy posledné. Najprv nakrájať zeleninu a dať nabok. Potom huby, ak sa používajú (po nich vždy vymeniť dosku a nôž, alebo ich umyť) a ako posledné mäso. Jednoznačne preferujem vždy všetko dopredu nakrájať a až tak začať s varením. Je to síce časovo náročnejšie, ale 20 minút ušetrených tým, že zeleninu začnem krájať až po tom, čo som dal dusiť mäso, mi za to nestojí. A to práve z dôvodu kontaminácie.

0/0
12.7.2016 10:58

I80v61a 13K82r87i73s53t34o83f20o34v59á 7535403342192

Já teda nejdříve zpracovávám maso. Dělá se totiž nejdéle. Salát dělám až nakonec. ;-) Aby byl čerstvý a zelenina v něm mi neovadla, než se udělá maso.

+1/0
12.7.2016 11:18

M96a23r59e83k 72Z87a94h17r21a76d89i64l 6454199615561

A na vše máte jeden nůž a prkýnko ;-D

0/−1
12.7.2016 13:25

I42v87a 69K83r64i38s83t10o53f85o30v86á 7645283342332

Proto je třeba dodržovat zvýšenou hygienu při zpracování masa. Když zpracovávám maso, vždy důkladně vydrhnu prkénko i nůž a umyji si ruce. Znám ovšem ze svého okolí lidi, co si na jednom prkénku nakrájí kuře a pak rajčata na salát. :-P... Argumentem je: ale nám ještě nikdy nebylo blbě. ;-D

+8/0
12.7.2016 8:49



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.