Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kréta ve vaší kuchyni: souvlaki, tzatziki a stifado

Nejlepší suvenýry z dovolené jsou ty jedlé. Proto vám odborník na řeckou kuchyni doporučí, co se vyplatí si ze slunného Řecka přivézt domů či jak si chutě řeckého léta vykouzlit i ve vlastní kuchyni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K95l48á94r76a 60M94a14š39k94o11v27á 3671524565736

Možná jsem to přehlédla, ale velmi důležitou součástí tzatziků je bílý vinný ocet. Bez toho to bude takové nijaké. A Souvlaki jsem v Řecku měla, a bylo to pouze maso a cibule, které se sice grilovali na jehle, ale podávali se už bez ní, v pitě, s čerstvým rajčetem a samozřejmě s tzatziky. Nicméně ať si je každý udělá tak, jak je má rád :)

0/0
29.7.2016 13:10

P59a82v33e73l 43F67o71l78t17á30n 4220142124

• Tzatziki – no nevím, zakousnu dvě okurky aniž bych z nich musel odstraňovat nějakou šťávu, na to do sebe narvu velkej jogurt (mám rád s marmeládou) a olejem si namažu revmatický kolena.

Výhoda – žádné špinění nádobí (lžíci od jogurtu stačí řádně olízat dočista), žádná pracnost, velká úspora času.

Nevýhoda – nemá to před návštěvou ten správný WOW efekt.

·

• Souvlaki – naprosto překvapivě normální maso na špejli proložené kousky zeleniny.

·

• Kuře na řecký způsob – nečekaně kusy kuřete se zeleninou, smícháme, dáme do lednice uležet a poté upečeme. To by Čecha určitě nikdy nenapadlo.

·

Má smysl pokračovat dál?

+1/−2
3.7.2016 21:54

J52o90s56e88f 88R31i49c50h76t93e33r 9196745337503

Ne. Zález a už neotravuj.

+1/0
3.7.2016 21:58

P97a30v16e56l 69F39o76l28t75á38n 4610732914

Jen ještě maličký dodateček a už zalézám zpět do nory.

Jistě, v upřímném lidovém podání to není pro skutečné znalce dostatečně "hogo-fogo" natož "high cuisine".

Ono se u obyčejného masa na špejli za dvacku těžko zasvěceně hovoří o tom, jak je voda v moři kupodivu slaná a dokonce se na něm někdy dělají vlny, že je v létě v Řecku horko a jiné naprosto nečekané a překvapivé zážitky, nad kterými by poslouchající dámy vyrážely tiché decentní obdivné výkřiky jako "och", "ach" a někdy dokonce "achich" atd.

Ale jakmile dostane tentýž dlabanec cizokrajný název, tak jako mávnutím kouzelného proutku je vše jiné a výše popsané se stává možným. Dokonce i červený krabicák za tři pětky od Lídla najednou dostane jiskru a správný buket...

+1/0
3.7.2016 22:42

P18a98v75e43l 36F60o81l31t50á44n 4440772224

Parbleu, malé opomenutí, poslední věta správně měla znít:

Dokonce i červený krabicák za tři pětky od Lídla, v zákulisí přelitý do láhve s tou "správnou" etiketou najednou dostane jiskru a správný buket...

+1/0
3.7.2016 23:05

J16i87ř14í 25N53e31u63m68e35i26s72t32e25r 2792135493791

Jj, tak už val.

+1/0
3.7.2016 23:10

J94a65n 22B74a27r35t94u12š13k27a 7626211311123

Jo a prosím: souvlaki jak dlouho péci? Nechám si poradit.

0/0
3.7.2016 20:46

J39o27s18e64f 83R19i75c61h28t47e41r 9356775347983

jsou to kostky vepřovýho na jehle, takže cca 15-20 minut

0/0
4.7.2016 0:05

J90a81n 69P25r62i39c29h34y89s51t28a78l 8971798983

Ke cti pani autorky treba priznat, ze aspon vi, jak se pise tzatziki.

0/0
3.7.2016 18:20

Z47d87e31n75ě92k 37W58o67l38f 9321530987635

Caciky :D

0/0
3.7.2016 20:47

J18a56k64u24b 73S98e72m98e53r55á46d 2917636651891

super recepty... lzice smesi na..... a polevku si udelejte celou z pytliku :-)

+2/0
3.7.2016 15:35

M27a52r83t96i36n28a 55K58o65l62o71m68a71z57n78i72k43o60v30a 2537902137406

Chtela jsem reagovat uplne stejne. :-)

+2/0
3.7.2016 16:21

K56a31t86e70ř88i29n91a 53H49a38l94a59š81k67o38v34á 1635445563207

tak ja si ty smesi koreni z Recka vozim kazdy rok - jsou to opravdu jen bylinky, maximalne s krystaly morske soli, zadny glutamatovy hnus od vitany. takze proc nevyuzit, pokud je doma clovek ma :)

+2/0
3.7.2016 20:19
Foto

A67n36n17a 19V43e63s38e93l18á 2650388706

Kdyby tam nebyl dodatek „případně oregáno, tymián, pepř, sladká paprika, pálivá paprika a sůl“, tak byste měl důvod brblat. Ale protože koření tam vypsané je, brbláte tu jen proto, že vás to baví...

+1/0
3.7.2016 23:05







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.