Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kréta ve vaší kuchyni: souvlaki, tzatziki a stifado

Nejlepší suvenýry z dovolené jsou ty jedlé. Proto vám odborník na řeckou kuchyni doporučí, co se vyplatí si ze slunného Řecka přivézt domů či jak si chutě řeckého léta vykouzlit i ve vlastní kuchyni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K31l47á76r31a 27M94a39š86k46o91v66á 3891754195836

Možná jsem to přehlédla, ale velmi důležitou součástí tzatziků je bílý vinný ocet. Bez toho to bude takové nijaké. A Souvlaki jsem v Řecku měla, a bylo to pouze maso a cibule, které se sice grilovali na jehle, ale podávali se už bez ní, v pitě, s čerstvým rajčetem a samozřejmě s tzatziky. Nicméně ať si je každý udělá tak, jak je má rád :)

0/0
29.7.2016 13:10

P54a45v54e41l 78F15o75l26t97á52n 4810382694

• Tzatziki – no nevím, zakousnu dvě okurky aniž bych z nich musel odstraňovat nějakou šťávu, na to do sebe narvu velkej jogurt (mám rád s marmeládou) a olejem si namažu revmatický kolena.

Výhoda – žádné špinění nádobí (lžíci od jogurtu stačí řádně olízat dočista), žádná pracnost, velká úspora času.

Nevýhoda – nemá to před návštěvou ten správný WOW efekt.

·

• Souvlaki – naprosto překvapivě normální maso na špejli proložené kousky zeleniny.

·

• Kuře na řecký způsob – nečekaně kusy kuřete se zeleninou, smícháme, dáme do lednice uležet a poté upečeme. To by Čecha určitě nikdy nenapadlo.

·

Má smysl pokračovat dál?

+1/−2
3.7.2016 21:54

J11o36s52e60f 19R32i83c25h26t16e64r 9166215857703

Ne. Zález a už neotravuj.

+1/0
3.7.2016 21:58

P36a53v84e32l 24F77o87l72t40á18n 4620852264

Jen ještě maličký dodateček a už zalézám zpět do nory.

Jistě, v upřímném lidovém podání to není pro skutečné znalce dostatečně "hogo-fogo" natož "high cuisine".

Ono se u obyčejného masa na špejli za dvacku těžko zasvěceně hovoří o tom, jak je voda v moři kupodivu slaná a dokonce se na něm někdy dělají vlny, že je v létě v Řecku horko a jiné naprosto nečekané a překvapivé zážitky, nad kterými by poslouchající dámy vyrážely tiché decentní obdivné výkřiky jako "och", "ach" a někdy dokonce "achich" atd.

Ale jakmile dostane tentýž dlabanec cizokrajný název, tak jako mávnutím kouzelného proutku je vše jiné a výše popsané se stává možným. Dokonce i červený krabicák za tři pětky od Lídla najednou dostane jiskru a správný buket...

+1/0
3.7.2016 22:42

P70a59v32e73l 22F11o26l44t64á23n 4380652864

Parbleu, malé opomenutí, poslední věta správně měla znít:

Dokonce i červený krabicák za tři pětky od Lídla, v zákulisí přelitý do láhve s tou "správnou" etiketou najednou dostane jiskru a správný buket...

+1/0
3.7.2016 23:05

J98i39ř29í 48N76e71u93m89e54i70s97t95e15r 2552325473791

Jj, tak už val.

+1/0
3.7.2016 23:10

J30a10n 69B97a98r54t55u41š41k97a 7846531901883

Jo a prosím: souvlaki jak dlouho péci? Nechám si poradit.

0/0
3.7.2016 20:46

J71o92s57e90f 88R42i20c69h84t23e32r 9806145617743

jsou to kostky vepřovýho na jehle, takže cca 15-20 minut

0/0
4.7.2016 0:05

J26a94n 70P21r26i43c18h64y26s10t40a73l 8911458393

Ke cti pani autorky treba priznat, ze aspon vi, jak se pise tzatziki.

0/0
3.7.2016 18:20

Z94d15e10n79ě19k 33W21o96l40f 9581460197405

Caciky :D

0/0
3.7.2016 20:47

J83a83k75u73b 50S79e65m80e88r82á78d 2717386841911

super recepty... lzice smesi na..... a polevku si udelejte celou z pytliku :-)

+2/0
3.7.2016 15:35

M74a87r12t45i76n49a 82K36o75l13o80m65a91z82n72i79k66o95v97a 2347412267636

Chtela jsem reagovat uplne stejne. :-)

+2/0
3.7.2016 16:21

K10a50t65e73ř24i25n27a 10H47a94l36a15š65k70o44v73á 1625445103497

tak ja si ty smesi koreni z Recka vozim kazdy rok - jsou to opravdu jen bylinky, maximalne s krystaly morske soli, zadny glutamatovy hnus od vitany. takze proc nevyuzit, pokud je doma clovek ma :)

+2/0
3.7.2016 20:19
Foto

A96n46n97a 10V87e15s19e97l14á 2410868676

Kdyby tam nebyl dodatek „případně oregáno, tymián, pepř, sladká paprika, pálivá paprika a sůl“, tak byste měl důvod brblat. Ale protože koření tam vypsané je, brbláte tu jen proto, že vás to baví...

+1/0
3.7.2016 23:05







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.