Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Kréta ve vaší kuchyni: souvlaki, tzatziki a stifado

Nejlepší suvenýry z dovolené jsou ty jedlé. Proto vám odborník na řeckou kuchyni doporučí, co se vyplatí si ze slunného Řecka přivézt domů či jak si chutě řeckého léta vykouzlit i ve vlastní kuchyni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K80l82á53r40a 95M12a22š12k65o44v61á 3201854125126

Možná jsem to přehlédla, ale velmi důležitou součástí tzatziků je bílý vinný ocet. Bez toho to bude takové nijaké. A Souvlaki jsem v Řecku měla, a bylo to pouze maso a cibule, které se sice grilovali na jehle, ale podávali se už bez ní, v pitě, s čerstvým rajčetem a samozřejmě s tzatziky. Nicméně ať si je každý udělá tak, jak je má rád :)

0/0
29.7.2016 13:10

P56a93v61e15l 31F95o34l85t64á21n 4390532464

• Tzatziki – no nevím, zakousnu dvě okurky aniž bych z nich musel odstraňovat nějakou šťávu, na to do sebe narvu velkej jogurt (mám rád s marmeládou) a olejem si namažu revmatický kolena.

Výhoda – žádné špinění nádobí (lžíci od jogurtu stačí řádně olízat dočista), žádná pracnost, velká úspora času.

Nevýhoda – nemá to před návštěvou ten správný WOW efekt.

·

• Souvlaki – naprosto překvapivě normální maso na špejli proložené kousky zeleniny.

·

• Kuře na řecký způsob – nečekaně kusy kuřete se zeleninou, smícháme, dáme do lednice uležet a poté upečeme. To by Čecha určitě nikdy nenapadlo.

·

Má smysl pokračovat dál?

+1/−2
3.7.2016 21:54

J35o85s20e42f 87R26i80c21h59t39e47r 9826115937393

Ne. Zález a už neotravuj.

+1/0
3.7.2016 21:58


P71a32v37e29l 46F73o65l66t27á74n 4610572154

Jen ještě maličký dodateček a už zalézám zpět do nory.

Jistě, v upřímném lidovém podání to není pro skutečné znalce dostatečně "hogo-fogo" natož "high cuisine".

Ono se u obyčejného masa na špejli za dvacku těžko zasvěceně hovoří o tom, jak je voda v moři kupodivu slaná a dokonce se na něm někdy dělají vlny, že je v létě v Řecku horko a jiné naprosto nečekané a překvapivé zážitky, nad kterými by poslouchající dámy vyrážely tiché decentní obdivné výkřiky jako "och", "ach" a někdy dokonce "achich" atd.

Ale jakmile dostane tentýž dlabanec cizokrajný název, tak jako mávnutím kouzelného proutku je vše jiné a výše popsané se stává možným. Dokonce i červený krabicák za tři pětky od Lídla najednou dostane jiskru a správný buket...

+1/0
3.7.2016 22:42

P20a47v11e72l 22F96o36l33t74á69n 4230722434

Parbleu, malé opomenutí, poslední věta správně měla znít:

Dokonce i červený krabicák za tři pětky od Lídla, v zákulisí přelitý do láhve s tou "správnou" etiketou najednou dostane jiskru a správný buket...

+1/0
3.7.2016 23:05

J26i95ř64í 23N32e29u11m93e24i41s82t20e16r 2722685293921

Jj, tak už val.

+1/0
3.7.2016 23:10

J66a36n 68B74a11r22t37u74š69k14a 7676161951623

Jo a prosím: souvlaki jak dlouho péci? Nechám si poradit.

0/0
3.7.2016 20:46

J23o55s13e56f 68R11i13c52h41t55e21r 9946155277623

jsou to kostky vepřovýho na jehle, takže cca 15-20 minut

0/0
4.7.2016 0:05

J16a33n 66P13r80i12c86h14y68s24t83a37l 8481618253

Ke cti pani autorky treba priznat, ze aspon vi, jak se pise tzatziki.

0/0
3.7.2016 18:20

Z42d87e28n78ě69k 63W12o26l98f 9281880247935

Caciky :D

0/0
3.7.2016 20:47

J22a62k16u16b 19S22e62m79e10r12á24d 2597356511441

super recepty... lzice smesi na..... a polevku si udelejte celou z pytliku :-)

+2/0
3.7.2016 15:35

M41a84r73t64i89n25a 23K33o75l36o57m97a14z17n66i84k91o86v92a 2907152187766

Chtela jsem reagovat uplne stejne. :-)

+2/0
3.7.2016 16:21

K27a36t97e45ř41i84n13a 28H43a22l67a83š23k53o34v34á 1775985393397

tak ja si ty smesi koreni z Recka vozim kazdy rok - jsou to opravdu jen bylinky, maximalne s krystaly morske soli, zadny glutamatovy hnus od vitany. takze proc nevyuzit, pokud je doma clovek ma :)

+2/0
3.7.2016 20:19
Foto

A78n61n23a 58V72e42s26e32l72á 2420598396

Kdyby tam nebyl dodatek „případně oregáno, tymián, pepř, sladká paprika, pálivá paprika a sůl“, tak byste měl důvod brblat. Ale protože koření tam vypsané je, brbláte tu jen proto, že vás to baví...

+1/0
3.7.2016 23:05





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.