- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
"Rybí maso, podobně jako šnečí, se totiž za maso nepovažovalo."... Ano, vím, je to postní tradice.... Ale stejně mi to připomíná ten vtip: Žid přijde do restaurace a ukazuje do jídelního lístku, že by si dal ke snídani tady tu rybu s vajíčkem. "Ale to je šunka" povídá vrchní. "Ptám se jich snad, jak se ta ryba jmenuje?" Odpovídá žid.
Hrách a kroupy, polité rozškvařenou slaninou...manželka to dlouho nechtěla jíst, po chutnání se to už u nás vaří často.
Řecké víno byl starý název pro rozinky.
Mlete vemeno obalene ve strouhance a osmazene jsem mel v Holandsku pred peti lety. Chutnalo OK s kecupem, ale kdyz jsme pak jeli kolem kravy a ja she dozvedel co jsem jedl, udelalo se mi dodatecne mdlo :P
a proč?... nechápu... však živá vemínka jistě také rád chutnáš!...
Takze se potvrzuje, ze prvnimi a hlavnimi evropskymi z a b o z r o u t y byli Cesi ! Francouzi zacali pojidat tuto pochoutku az o 2 stoleti pozdeji, a to predevsim jen v Burgundsku...
Někde jsem teď četla, že naopak sladké kaše byly za Karla IV. luxusní jídlo jen pro bohaté, protože cukr ještě vůbec nebyl, sladilo se medem a toho prý tolik nebylo. Tak nevím...
Zajímalo by mě, jak se přišlo na to, že Karel IV. jedl zrovna tohle...
Taky by měto zajímalo. Zvláště když písmo bylo vynalezeno až mnohem později.
Není pravda, že v té době bylo základem obilí. Ty názvy jídel jsou matoucí, protože například knedlíky a šišky v té době nebyly vůbec z obilí, ale obvykle z masa nebo vajec či různých jiných směsí. Obilí se stalo základem jídelníčku až později, se zhoršením klimatu. Rovněž kaše v té době neznamenalo moučné jídlo, ale jídlo určité kašovité konzistence, vyrobené klidně z masa, ořechů nebo i ovoce, samozejmě se hojně používala mimo postní dny i smetana. Hodně se používaly mandle a ořechy, dělala se už tehdy různá "ořechová" mléka, tedy to, co se dnes prodává jako rostlinná mléka - jako náhražka mléka postního jídelníčku. Přitom ty suroviny patří dnes k těm dražším - mandle, ořechy, konopná semínka. Jen příprava bylo o hodně pracnější, zpracovávalo se to v hmoždíři.
Prostě tehdejší jídelníček byl i pro obyčejné lidi mnohe pestřejší, než v pozdějších, pro nás bližsích historických dobách. Výživa se zhoršila až někdy v 17. století - v souvislosti s malou dobou ledovou a související třicetiletou válkou s následným poklesem obyvatelstva způsobeného válkou, neúrodami a epidemiemi.
Jáhly, pohanka podobně - často to prostě do obilí (nesprávně) zahrnou. Máte pravdu.