Ona

Diskuze

Bobří ocas, vemínka, žáby i veverky aneb gastronomie za Karla IV.

Období 14. století bylo z gastronomického hlediska docela zajímavé. A i zde zanechal Karel IV. svou nesmazatelnou stopu - třeba nápadem na pěstování vinné révy v českých zemích. Jeho jídelníček vás ale možná překvapí, pochutnával si totiž i na vlaštovkách nebo veverkách.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Rybí maso, podobně jako šnečí, se totiž za maso nepovažovalo."... Ano, vím, je to postní tradice.... Ale stejně mi to připomíná ten vtip: Žid přijde do restaurace a ukazuje do jídelního lístku, že by si dal ke snídani tady tu rybu s vajíčkem. "Ale to je šunka" povídá vrchní. "Ptám se jich snad, jak se ta ryba jmenuje?" Odpovídá žid.

0 0
možnosti

M11i72l11a94n 81V58i69k

15. 5. 2016 13:48

Hrách a kroupy, polité rozškvařenou slaninou...manželka to dlouho nechtěla jíst, po chutnání se to už u nás vaří často.

0 0
možnosti

Řecké víno byl starý název pro rozinky.

1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti

F38r22a14n47k 13N70o91v95a65k

14. 5. 2016 12:47

Mlete vemeno obalene ve strouhance a osmazene jsem mel v Holandsku pred peti lety. Chutnalo OK s kecupem, ale kdyz jsme pak jeli kolem kravy a ja she dozvedel co jsem jedl, udelalo se mi dodatecne mdlo :P

1 1
možnosti
Foto

J36a67n 82Č38e47r55m87á38k

14. 5. 2016 13:16

a proč?... nechápu... však živá vemínka jistě také rád chutnáš!... ;-D

2 0
možnosti

J63a79n 77K36a52n40t

14. 5. 2016 12:21

Takze se potvrzuje, ze prvnimi a hlavnimi evropskymi z a b o z r o u t y byli Cesi ! Francouzi zacali pojidat tuto pochoutku az o 2 stoleti pozdeji, a to predevsim jen v Burgundsku...

2 0
možnosti

Někde jsem teď četla, že naopak sladké kaše byly za Karla IV. luxusní jídlo jen pro bohaté, protože cukr ještě vůbec nebyl, sladilo se medem a toho prý tolik nebylo. Tak nevím...

2 0
možnosti

Zajímalo by mě, jak se přišlo na to, že Karel IV. jedl zrovna tohle...

2 0
možnosti

P93e88t85r 68J85a81n13d74a

14. 5. 2016 12:06

Taky by měto zajímalo. Zvláště když písmo bylo vynalezeno až mnohem později.

1 9
možnosti

Není pravda, že v té době bylo základem obilí. Ty názvy jídel jsou matoucí, protože například knedlíky a šišky v té době nebyly vůbec z obilí, ale obvykle z masa nebo vajec či různých jiných směsí. Obilí se stalo základem jídelníčku až později, se zhoršením klimatu. Rovněž kaše v té době neznamenalo moučné jídlo, ale jídlo určité kašovité konzistence, vyrobené klidně z masa, ořechů nebo i ovoce, samozejmě se hojně používala mimo postní dny i smetana. Hodně se používaly mandle a ořechy, dělala se už tehdy různá "ořechová" mléka, tedy to, co se dnes prodává jako rostlinná mléka - jako náhražka mléka postního jídelníčku. Přitom ty suroviny patří dnes k těm dražším - mandle, ořechy, konopná semínka. Jen příprava bylo o hodně pracnější, zpracovávalo se to v hmoždíři.

Prostě tehdejší jídelníček byl i pro obyčejné lidi mnohe pestřejší, než v pozdějších, pro nás bližsích historických dobách. Výživa se zhoršila až někdy v 17. století - v souvislosti s malou dobou ledovou a související třicetiletou válkou s následným poklesem obyvatelstva způsobeného válkou, neúrodami a epidemiemi.

8 0
možnosti

Jáhly, pohanka podobně - často to prostě do obilí (nesprávně) zahrnou. Máte pravdu.

1 0
možnosti