Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Bobří ocas, vemínka, žáby i veverky aneb gastronomie za Karla IV.

Období 14. století bylo z gastronomického hlediska docela zajímavé. A i zde zanechal Karel IV. svou nesmazatelnou stopu - třeba nápadem na pěstování vinné révy v českých zemích. Jeho jídelníček vás ale možná překvapí, pochutnával si totiž i na vlaštovkách nebo veverkách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D25a50v88i61d 23D95o20b64e43š 3255782517

"Rybí maso, podobně jako šnečí, se totiž za maso nepovažovalo."... Ano, vím, je to postní tradice.... Ale stejně mi to připomíná ten vtip: Žid přijde do restaurace a ukazuje do jídelního lístku, že by si dal ke snídani tady tu rybu s vajíčkem. "Ale to je šunka" povídá vrchní. "Ptám se jich snad, jak se ta ryba jmenuje?" Odpovídá žid.

0/0
16.5.2016 9:34

M31i70l88a83n 46V10i43k 1287695633313

Hrách a kroupy, polité rozškvařenou slaninou...manželka to dlouho nechtěla jíst, po chutnání se to už u nás vaří často.

0/0
15.5.2016 13:48

F69r47a36n10t15i16š68e49k 39H68a17v88l49í73č84e36k 2720669291902

Řecké víno byl starý název pro rozinky.

+1/0
14.5.2016 13:47

P28e72t76r 33P27a27v50l31a13t33a 7116270547121

Ochutnal bych od všeho.:-)

+1/0
14.5.2016 13:36

F62r60a17n89k 50N25o13v55a70k 5615805961139

Mlete vemeno obalene ve strouhance a osmazene jsem mel v Holandsku pred peti lety. Chutnalo OK s kecupem, ale kdyz jsme pak jeli kolem kravy a ja she dozvedel co jsem jedl, udelalo se mi dodatecne mdlo :P

+1/−1
14.5.2016 12:47
Foto

J57a73n 43Č23e36r51m89á54k 4469298195587

a proč?... nechápu... však živá vemínka jistě také rád chutnáš!... ;-D

+2/0
14.5.2016 13:16

F82r12a45n48k 22N24o14v36a87k 5655945841569

To nepochybne, ziva a nejlepe homo sapiens made in czechia :D ale nevim proc jsem dostal minus za zivotni zkusenost :P

0/0
14.5.2016 13:38

Z62u72z30a65n91a 78T29i69c52h16á 4178756800213

Asi to je mínus za to, že jste nevěděl, co je to vemeno, než jste jel kolem krávy:-P Jinak mdlo z toho, že byste snědl telecí a poté viděl, jak roztomilé je telátko a jak ho má máma kráva ráda, by se Vám nedělalo?

+1/0
15.5.2016 20:19

F82r53a12n34k 87N15o76v90a40k 5665355911419

No ja vedel co je to vemeno cesky ale ne anglicky. Tak jsem jen kejvl a jedl. Az pak posunkovou reci jsem zjistil ze me to vemeno, par hodin pozdeji ;)

0/0
15.5.2016 20:23

M18i71l26a80n 49V16i84k 1967745273593

Řízek z vemínka je opravdu dobrý!

+1/0
15.5.2016 13:45

J51a75n 35K63a36n49t 9171308818853

Takze se potvrzuje, ze prvnimi a hlavnimi evropskymi z a b o z r o u t y byli Cesi ! Francouzi zacali pojidat tuto pochoutku az o 2 stoleti pozdeji, a to predevsim jen v Burgundsku...

+2/0
14.5.2016 12:21

P41e17t79r79a 71H42e62l39i98k47a21r96o36v35a 9668684957234

Někde jsem teď četla, že naopak sladké kaše byly za Karla IV. luxusní jídlo jen pro bohaté, protože cukr ještě vůbec nebyl, sladilo se medem a toho prý tolik nebylo. Tak nevím...

+2/0
14.5.2016 12:17
Foto

B96r88o33n87i59s57l61a50v 49G50a33b45r53y16š 2982109911

Zajímalo by mě, jak se přišlo na to, že Karel IV. jedl zrovna tohle...

+2/0
14.5.2016 10:23

P45e18t17r 53J55a96n37d16a 9613387264191

Taky by měto zajímalo. Zvláště když písmo bylo vynalezeno až mnohem později.

+1/−9
14.5.2016 12:06

M65a67r23e52k 27Š96p92e35t82a 4540390401302

aha a Zlatou bulu si predstavujete jak? ;-D

+7/0
14.5.2016 12:19

D19a27v85i92d 47V20á15n89s26k58ý 3251494259693

jako vtip průměrný, jestli myšleno vážně, tak8-o

+3/0
14.5.2016 12:20

T82e70r58e43z48a 94H81o35l97á 4154473593797

je to ironie, že jo? :D

+4/0
14.5.2016 12:39

J25a54n62a 15B87o97u36l69o14v88á 7950566481981

Není pravda, že v té době bylo základem obilí. Ty názvy jídel jsou matoucí, protože například knedlíky a šišky v té době nebyly vůbec z obilí, ale obvykle z masa nebo vajec či různých jiných směsí. Obilí se stalo základem jídelníčku až později, se zhoršením klimatu. Rovněž kaše v té době neznamenalo moučné jídlo, ale jídlo určité kašovité konzistence, vyrobené klidně z masa, ořechů nebo i ovoce, samozejmě se hojně používala mimo postní dny i smetana. Hodně se používaly mandle a ořechy, dělala se už tehdy různá "ořechová" mléka, tedy to, co se dnes prodává jako rostlinná mléka - jako náhražka mléka postního jídelníčku. Přitom ty suroviny patří dnes k těm dražším - mandle, ořechy, konopná semínka. Jen příprava bylo o hodně pracnější, zpracovávalo se to v hmoždíři.

Prostě tehdejší jídelníček byl i pro obyčejné lidi mnohe pestřejší, než v pozdějších, pro nás bližsích historických dobách. Výživa se zhoršila až někdy v 17. století - v souvislosti s malou dobou ledovou a související třicetiletou válkou s následným poklesem obyvatelstva způsobeného válkou, neúrodami a epidemiemi.

+8/0
14.5.2016 2:51

H59a49n27a 96D81o44s36t44á90l44o59v56á 1149314130784

Jáhly, pohanka podobně - často to prostě do obilí (nesprávně) zahrnou. Máte pravdu.

+1/0
14.5.2016 10:08







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.