- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Doporučuji rozumnou low-carb dietu. Vynechat jednoduché cukry a škroby, cukrové bomby a zvýšit posíl zeleniny. S fruktózou opatrně. paní MUDr. má akorát obecné fráze, ale sama má stoprocentně nadváhu.
Snad není od věci, projít si i ta diabetika. V podstatě se ty "prášky" v moderní době zredukovaly na metformin, který má přednost už proto, že žádné negativní zkušenosti zatím nejsou známy a glimepirid, který má jiný mechanismus účinnosti.
Podle druhu příčiny diabetu II. může být metformin málo účinný, ten omezuje pouze absorpci cukrů ve střevě, zatím co glimepirid zvyšuje účinnost a produkci inzulinu vyráběného slinivkou (pankreasem). Pokud tedy 2x 1000mg metforminu nemají dostatečný účinek, může 1 mg glimepiridu denně výsledek podstatně zlepšit. Zvyšování dávky jednoho "prášku" nemá zdaleka proporcionální zvýšení účinku jako výsledek. Naopak, vysoké dávky vedou k návyku a snížení účinnosti léčby.
Dovolím si paní doktorce oponovat. Mám už 12 roků dobře nastavený diabet II typu, vždy Hb1Ac pod 7 a tak snad mohu některé omyly přivést na pravou míru.
Především s ovocem velmi opatrně, fruktóza ve srovnání s glukózou má kratší dobu absorpce, vytváří vysoké špičky koncentrace cukru. Jablka, pomeranče, kiwi, hrušky, obsahují mnoho ovocného cukru, stejně nebezpečného, jako řepný cukr.
Tuky diabetiky ohrožují daleko méně, já dávám přednost olivovému oleji z Řecka, jinak raději máslo než margarin- margarin je chemie a žádná přírodní potravina.
V ČR je nejnebezpečnější oblast nápojů. Minerálky s příchutí obsahují množství řepné glukózy, limonády a nektary také. Spolehnout se můžete jenom na vlastní čaj, zde doporučuji ten nejjednodušší zelený, bez parfému a chemie. Na čaj bez cukru si brzo zvyknete. Kávu se špetkou soli, ale bez cukru, totéž. Jinak opravdu suché červené víno, třeba Frankovka, obsahuje málo zbytkového cukru, za to resveratrol, který chrání vaše srdce.
Samozřejmě, něco jíst musíme. Tudíž potraviny s dobrým glykémickým indexem, které nezpůsobují vysoké špičky cukru. Třeba luštěniny, kysané zelí, nejlépe syrové s nastrouhanou mrkví, místo knedlíku raději nudle a hlavně, denně saláty. Úplně nejjednodušší a rychlý je okurkový salát- bezpodmínečně ale oloupat, povrch mívá zbytky chemie, půl lžičky soli, střik octa, trochu mletého pepře, zamíchat a máte žaludek zaměstnaný.
Všechno však musí doplnit denní porce námahy- delší chůze, jízda na kole a práce na zahrádce.
resveratrol je blud podobně jako že je železo ve špenátu
a knedlík je stejný jako jiné těstoviny - mouka jako mouka - brambory nebo topinambur je vždy lepší a zelí nebo řepa (nejen červená) jako příloha také stačí
ale jinak souhlas.
Nahradit přírodní cukr chemickou náhražkou může jen sebevrah :-(
A ještě bych doplnil, ani LIGHT výrobky - např jogurty.
Snižujete si tak příjem vitamínů rozpustných v tucích ze stravy a ženy se pak diví že mají problém s otěhotněním.
Mam 2. Zjistenou dva roky, jsem na inzulinu 4x denne a zlepseni zazivam nyni, kdy snizuji hladunu inzulinudiky tomu, ze jsem se dokazal zbavit stresu. Stres je podle me hlavnim spoustecem cukrovky...diky tomu mam sanci dostat cukrovku pod kontrolu tak abych si nemusel pichat inzl a brat trebas jen prasky...ta zivotosprava je dulezita, ale psychika to je to jádro pudla..
Myslím, že ten tzv "zabiják" dneška je právě stres.
Dojem, ze kdyz se nebude konzumovat cukr, bude pohyb a nebude tedy cukrovka, je z medicinskeho hlediska nesmysl. Easy