Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Lékařka: Dia výrobky nedoporučuji. Před cukrovkou ochrání zdravá strava

Odborníci nazývají cukrovku tichým zabijákem 21. století. Každý rok totiž nemocných přibývá. Ve světě trpí nějakým typem diabetu více než 422 milionů lidí, v Česku jich je téměř 900 tisíc. „Jedinou prevencí diabetes mellitus 2. typu je zdravý životní styl,“ upozornila čtenáře lékařka Michala Pelikánová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J97a86n 42Č45e46r26n36ý 9924230570330

Doporučuji rozumnou low-carb dietu. Vynechat jednoduché cukry a škroby, cukrové bomby a zvýšit posíl zeleniny. S fruktózou opatrně. paní MUDr. má akorát obecné fráze, ale sama má stoprocentně nadváhu.

0/0
29.4.2016 22:48
Foto

M41i65r42o32s22l33a29v 10S34t13e94i22n66e75r 6528694933245

Snad není od věci, projít si i ta diabetika. V podstatě se ty "prášky" v moderní době zredukovaly na metformin, který má přednost už proto, že žádné negativní zkušenosti zatím nejsou známy a glimepirid, který má jiný mechanismus účinnosti.

Podle druhu příčiny diabetu II. může být metformin málo účinný, ten omezuje pouze absorpci cukrů ve střevě, zatím co glimepirid zvyšuje účinnost a produkci inzulinu vyráběného slinivkou (pankreasem). Pokud tedy 2x 1000mg metforminu nemají dostatečný účinek, může 1 mg glimepiridu denně výsledek podstatně zlepšit. Zvyšování dávky jednoho "prášku" nemá zdaleka proporcionální zvýšení účinku jako výsledek. Naopak, vysoké dávky vedou k návyku a snížení účinnosti léčby.

0/0
28.4.2016 20:57

M52a78r31t86i77n68a 81S30e43d51l24i31c70k96á 5642435221702

Tedy to je ale blbost, diagnóza diabetu z vás odborníka zjevně neudělala...

0/0
1.5.2016 0:19
Foto

M55i73r80o61s33l80a37v 95S41t20e88i74n52e12r 6838244913705

Dovolím si paní doktorce oponovat. Mám už 12 roků dobře nastavený diabet II typu, vždy Hb1Ac pod 7 a tak snad mohu některé omyly přivést na pravou míru.

Především s ovocem velmi opatrně, fruktóza ve srovnání s glukózou má kratší dobu absorpce, vytváří vysoké špičky koncentrace cukru. Jablka, pomeranče, kiwi, hrušky, obsahují mnoho ovocného cukru, stejně nebezpečného, jako řepný cukr.

Tuky diabetiky ohrožují daleko méně, já dávám přednost olivovému oleji z Řecka, jinak raději máslo než margarin- margarin je chemie a žádná přírodní potravina.

V ČR je nejnebezpečnější oblast nápojů. Minerálky s příchutí obsahují množství řepné glukózy, limonády a nektary také. Spolehnout se můžete jenom na vlastní čaj, zde doporučuji ten nejjednodušší zelený, bez parfému a chemie. Na čaj bez cukru si brzo zvyknete. Kávu se špetkou soli, ale bez cukru, totéž. Jinak opravdu suché červené víno, třeba Frankovka, obsahuje málo zbytkového cukru, za to resveratrol, který chrání vaše srdce.

Samozřejmě, něco jíst musíme. Tudíž potraviny s dobrým glykémickým indexem, které nezpůsobují vysoké špičky cukru. Třeba luštěniny, kysané zelí, nejlépe syrové s nastrouhanou mrkví, místo knedlíku raději nudle a hlavně, denně saláty. Úplně nejjednodušší a rychlý je okurkový salát- bezpodmínečně ale oloupat, povrch mívá zbytky chemie, půl lžičky soli, střik octa, trochu mletého pepře, zamíchat a máte žaludek zaměstnaný.

Všechno však musí doplnit denní porce námahy- delší chůze, jízda na kole a práce na zahrádce.

+3/0
28.4.2016 20:26

P55a71v82e21l 88S70o19b97o38t36k47a 5600104

resveratrol je blud podobně jako že je železo ve špenátu

a knedlík je stejný jako jiné těstoviny - mouka jako mouka - brambory nebo topinambur je vždy lepší a zelí nebo řepa (nejen červená) jako příloha také stačí

ale jinak souhlas.

+1/0
28.4.2016 20:31
Foto

M94i30r77o88s41l89a70v 50S34t54e67i79n17e77r 6408664983385

O resveratrolu mám seriózní publikaci od důvěryhodného badatele farmaceutického směru, podloženou experimentem na krysách.

Ale mimo ten resveratrol- i dobrý spánek po dvou sklenkách suchého červeného vína (ne více) je faktor, který přispívá k dlouhověkosti.

Mouka v knedlíku má velký povrch, tudíž se rychleji dostává do oběhu- nudle se rozpouští podstatně pomaleji. Jinak ovšem, 100g knedlíku = 100g nudlí. Brambory je třeba také šetřit, ale patří spíše do kategorie zelenina, čili té lepší. Prostě kalorie, nebo moderněji řečeno žůly rozhodují, redukce váhy je pro diabetes II to nejdůležitější.

+1/0
28.4.2016 20:45

P98a51v92e59l 11S81o84b64o82t32k95a 5430754

podle mne je tvrzení o prospěšnosti resveratrolu v červeném víně podvod:

http://www.znovin.cz/konec-legendy-o-resveratrolu

"Proč to není resveratrol co dělá víno zdraví prospěšné

Resveratrol po otevření lahve s vínem rychle působením vzduchu a světla mizí. Když se napijeme, tak resveratrol, který se dostane do krve, nemůže v těle působit, protože je velmi rychle rozložen a vyloučen. Po podání velké dávky (25 mg) transresveratrolu byly u lidí nalezeny v krvi pouze stopy.

Kolik bychom měli pít, abychom do sebe dostali dostatečné množství resveratrolu?

Podle dávek resveratrolu, které se podávají v pokusech, bychom museli vypít denně 200 až 1000 litrů vína. To by bylo pro každého příliš. Takže zdravé, mírné pití rozhodně nemá tolik resveratrolu, aby mohl účinkovat jako v pokusech.

Proč nebrat místo vína tablety resveratrolu?

Pokusila se o to známá velká farmaceutická firma Glaxo. Ta investovala značné prostředky do výroby tabletového resveratrolu a slibovala si značný profit. Tato firma však v prosinci roku 2010 výrobu resveratrolu ukončila pro zdravotní komplikace, těžké postižení ledvin, které vyvolával.

Podvody Dr. Dipaka Kumara Dase

Druhou ránu zasadila pověsti o účincích resveratrolu aféra Dr. Dipaka K. Dase, ředitele Kardiovaskulárního výzkumného centra University v Connecticutu. Dr. Dipak K. Das se zabýval výzkumem resveratrolu. Jeho publikace jednoznačně svědčily o tom, že resveratrol je příčinou příznivého účinku vína na lidské zdraví. V poslední době však vznikl ve vědeckém světě obrovský skandál. Bylo totiž bezpečně prokázáno, že své výsledky, které měly zdůvodňovat prospěšnost resveratrolu, po dobu nejméně 7 let ve více než 100 případech zfalšoval. Dr. Dipak K. Das byl zbaven všech funkcí na universitě i v redakčních radách a za rok, v roce 2013 zemřel ve věku 66 let. Přestože pověst resveratrolu utrpěla, víno i nadále má v malém množství své příznivé zdravotní účinky a je jasné, že to není resveratrol, který je jejich příčinou."

0/0
28.4.2016 21:37

A95n45t89o20n85í20n 21S23v72o67b26o86d91a 3754423579132

Nahradit přírodní cukr chemickou náhražkou může jen sebevrah :-(

+1/0
28.4.2016 18:52

P19a68v39e84l 54S11o97b23o44t23k15a 5180934

R^

A ještě bych doplnil, ani LIGHT výrobky - např jogurty.

Snižujete si tak příjem vitamínů rozpustných v tucích ze stravy a ženy se pak diví že mají problém s otěhotněním.

0/0
28.4.2016 17:38

K36a74m37i18l 77M68o30r67c29i52n35e70k 3826636106826

Mam 2. Zjistenou dva roky, jsem na inzulinu 4x denne a zlepseni zazivam nyni, kdy snizuji hladunu inzulinudiky tomu, ze jsem se dokazal zbavit stresu. Stres je podle me hlavnim spoustecem cukrovky...diky tomu mam sanci dostat cukrovku pod kontrolu tak abych si nemusel pichat inzl a brat trebas jen prasky...ta zivotosprava je dulezita, ale psychika to je to jádro pudla..

+6/0
28.4.2016 14:57

T68o33m80á55š 24V92o21d88i74č97k31a 6540968798116

Myslím, že ten tzv "zabiják" dneška je právě stres.

+3/0
28.4.2016 15:00

J27a85n97a 39S17t19e32h54l73í38k59o82v96á 2559300530276

ale jak se dá zbavit stresu? :-/

0/0
28.4.2016 15:52

M38i89l63o66s90l25a81v 47U10r39b85a32n 4718509660113

Metodou hlavního článku = uměním vědět, na co se můžete slušně řečeno vykašlat.;-)

0/0
28.4.2016 16:05

J66a36n41a 75S54t77e37h94l94í30k71o26v47á 2909440560686

:-) když to bohužel někdy nejde...

+1/0
28.4.2016 18:18

B41e90n 39P87a84v44k47a 1977983307851

Jste genius a nebo prostě nemáte žrát!

0/0
28.4.2016 16:17

E59v14a 16H36u92r56t65o79v75a 9754886436948

Nejíst cukr a pohyb. Easy

+1/0
28.4.2016 12:15

Z42d94e74n77e90k 13B52o70h54a41c42e61k 1808667287389

Dojem, ze kdyz se nebude konzumovat cukr, bude pohyb a nebude tedy cukrovka, je z medicinskeho hlediska nesmysl. Easy

+3/−1
28.4.2016 13:27

E41v55a 67H27u33r87t67o36v25a 9594666246688

No, tak já si troufám tvrdit, že pokud budou lidé žít zdravě a budou mít dostatek pohybu, tak se diabetu II. typu na 99% vyhnou.

+2/0
28.4.2016 13:42

J66a34n46a 57B43o22u17l52o44v54á 7380756531271

Hahaha, takže můj otec je ta jednoprocentní výjimka? Nikdy neměl ani nadváhu, sportuje i dnes v 85 letech a stejně mu ji po šedesátce diagnostikovali.

0/0
28.4.2016 13:50

M51i35c68h74a27e33l34a 17N58o65v55á36k15o79v24á 8200758448851

jedničku nebo dvojku? Je na inzulinu nebo ne?

0/−1
28.4.2016 13:59

J45a17n83a 97B49o73u24l82o83v13á 7790236981801

Dvojku, samozřejmě - myslela jsem, že je to vzhledem k článku jasné. ;-)

0/0
28.4.2016 17:55

J62a97n 61F96r36o42l17í19k 6116780195514

Starým lidem přestává fungovat více věcí, nejen slinivka. Ta rada lékařky i tvrzení paní Evy platí obecně pro populaci +40, kterým se zakulacují tvary dík nedostatku pohybu a nadbytku příjmu. Lakonickou větu "nejíst cukr a pohyb" bych přece jen rozšířil. Nejíst přídatný cukr a ten co je obsažen v přílohách a pečivu hlídat. Já si přílohy vážím a celkový příjem a výdej eviduji. Podařilo se mě celkem jednoduše t.j. ukázněnost v jídle a denní výdej v pohybu min. 500 kcal zhubnout a dostat cukr v krvi pod kontrolu. Nejvíc si cením úbytku 9 cm v pasu.

+4/0
28.4.2016 14:34

E63v97a 95H75u10r68t91o67v69a 9294126606548

Tak určitě hodně záleží i na tom, co jí. Já jsem psala o tom, že zdravý životní styl a pohyb diabetes dokáží v 99% eliminovat. Ne o tom, že je někdo hubený a sportuje. Znám lidi, kteří nadváhu nemají a ládují se sladkým od rána do večera.

0/0
28.4.2016 18:17

Z91d43e30n54e92k 58B83o92h37a53c81e87k 1768687347849

No, tak ja si troufam tvrdit, ze to drtiva vetsina lidi v CR vi, neb to neni nic noveho.

+1/0
28.4.2016 17:40

E66v96a 42H44u50r76t47o81v24a 9214216536798

Tak to si nemyslím. Jinak by si dobrovolně nehuntovali tělo.

0/0
28.4.2016 18:11

Z78d11e53n69e63k 16B87o24h60a26c84e81k 1968807207299

Huntovali; viz v nadmerne mire napr. koureni, alkohol, opalovani..... a to vcetne lekaru.

0/0
28.4.2016 18:56
Foto

M17i75r83o34s69l37a84v 60S83t17e19i28n18e42r 6488784153915

Sotva. Cukrovku II. typu měly mnohé generace před námi, jenom o tom nevěděly. Měření glukózy v krvi je teprve v 80. letech běžné, předtím v moči, ale to bylo už při vysokých hodnotách možné.

Je to zkrátka dědičné, vyhnout se tomu znamená o tom především vědět a nejíst zmrzlinu.

0/0
28.4.2016 21:01







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.