Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Lékařka: Dia výrobky nedoporučuji. Před cukrovkou ochrání zdravá strava

Odborníci nazývají cukrovku tichým zabijákem 21. století. Každý rok totiž nemocných přibývá. Ve světě trpí nějakým typem diabetu více než 422 milionů lidí, v Česku jich je téměř 900 tisíc. „Jedinou prevencí diabetes mellitus 2. typu je zdravý životní styl,“ upozornila čtenáře lékařka Michala Pelikánová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J48a37n 13Č86e34r32n63ý 9354770270440

Doporučuji rozumnou low-carb dietu. Vynechat jednoduché cukry a škroby, cukrové bomby a zvýšit posíl zeleniny. S fruktózou opatrně. paní MUDr. má akorát obecné fráze, ale sama má stoprocentně nadváhu.

0/0
29.4.2016 22:48
Foto

M65i62r53o26s54l55a77v 74S87t18e83i93n22e64r 6618374833435

Snad není od věci, projít si i ta diabetika. V podstatě se ty "prášky" v moderní době zredukovaly na metformin, který má přednost už proto, že žádné negativní zkušenosti zatím nejsou známy a glimepirid, který má jiný mechanismus účinnosti.

Podle druhu příčiny diabetu II. může být metformin málo účinný, ten omezuje pouze absorpci cukrů ve střevě, zatím co glimepirid zvyšuje účinnost a produkci inzulinu vyráběného slinivkou (pankreasem). Pokud tedy 2x 1000mg metforminu nemají dostatečný účinek, může 1 mg glimepiridu denně výsledek podstatně zlepšit. Zvyšování dávky jednoho "prášku" nemá zdaleka proporcionální zvýšení účinku jako výsledek. Naopak, vysoké dávky vedou k návyku a snížení účinnosti léčby.

0/0
28.4.2016 20:57

M41a57r28t42i51n60a 48S63e13d83l27i77c34k38á 5102905601592

Tedy to je ale blbost, diagnóza diabetu z vás odborníka zjevně neudělala...

0/0
1.5.2016 0:19
Foto

M93i56r15o64s64l93a31v 91S64t43e89i32n72e94r 6798914463685

Dovolím si paní doktorce oponovat. Mám už 12 roků dobře nastavený diabet II typu, vždy Hb1Ac pod 7 a tak snad mohu některé omyly přivést na pravou míru.

Především s ovocem velmi opatrně, fruktóza ve srovnání s glukózou má kratší dobu absorpce, vytváří vysoké špičky koncentrace cukru. Jablka, pomeranče, kiwi, hrušky, obsahují mnoho ovocného cukru, stejně nebezpečného, jako řepný cukr.

Tuky diabetiky ohrožují daleko méně, já dávám přednost olivovému oleji z Řecka, jinak raději máslo než margarin- margarin je chemie a žádná přírodní potravina.

V ČR je nejnebezpečnější oblast nápojů. Minerálky s příchutí obsahují množství řepné glukózy, limonády a nektary také. Spolehnout se můžete jenom na vlastní čaj, zde doporučuji ten nejjednodušší zelený, bez parfému a chemie. Na čaj bez cukru si brzo zvyknete. Kávu se špetkou soli, ale bez cukru, totéž. Jinak opravdu suché červené víno, třeba Frankovka, obsahuje málo zbytkového cukru, za to resveratrol, který chrání vaše srdce.

Samozřejmě, něco jíst musíme. Tudíž potraviny s dobrým glykémickým indexem, které nezpůsobují vysoké špičky cukru. Třeba luštěniny, kysané zelí, nejlépe syrové s nastrouhanou mrkví, místo knedlíku raději nudle a hlavně, denně saláty. Úplně nejjednodušší a rychlý je okurkový salát- bezpodmínečně ale oloupat, povrch mívá zbytky chemie, půl lžičky soli, střik octa, trochu mletého pepře, zamíchat a máte žaludek zaměstnaný.

Všechno však musí doplnit denní porce námahy- delší chůze, jízda na kole a práce na zahrádce.

+3/0
28.4.2016 20:26

P26a33v20e92l 76S90o51b93o57t20k82a 5540924

resveratrol je blud podobně jako že je železo ve špenátu

a knedlík je stejný jako jiné těstoviny - mouka jako mouka - brambory nebo topinambur je vždy lepší a zelí nebo řepa (nejen červená) jako příloha také stačí

ale jinak souhlas.

+1/0
28.4.2016 20:31
Foto

M31i13r12o42s36l37a75v 91S33t20e59i94n14e73r 6798214323965

O resveratrolu mám seriózní publikaci od důvěryhodného badatele farmaceutického směru, podloženou experimentem na krysách.

Ale mimo ten resveratrol- i dobrý spánek po dvou sklenkách suchého červeného vína (ne více) je faktor, který přispívá k dlouhověkosti.

Mouka v knedlíku má velký povrch, tudíž se rychleji dostává do oběhu- nudle se rozpouští podstatně pomaleji. Jinak ovšem, 100g knedlíku = 100g nudlí. Brambory je třeba také šetřit, ale patří spíše do kategorie zelenina, čili té lepší. Prostě kalorie, nebo moderněji řečeno žůly rozhodují, redukce váhy je pro diabetes II to nejdůležitější.

+1/0
28.4.2016 20:45

P42a91v40e73l 36S48o11b78o24t23k70a 5460204

podle mne je tvrzení o prospěšnosti resveratrolu v červeném víně podvod:

http://www.znovin.cz/konec-legendy-o-resveratrolu

"Proč to není resveratrol co dělá víno zdraví prospěšné

Resveratrol po otevření lahve s vínem rychle působením vzduchu a světla mizí. Když se napijeme, tak resveratrol, který se dostane do krve, nemůže v těle působit, protože je velmi rychle rozložen a vyloučen. Po podání velké dávky (25 mg) transresveratrolu byly u lidí nalezeny v krvi pouze stopy.

Kolik bychom měli pít, abychom do sebe dostali dostatečné množství resveratrolu?

Podle dávek resveratrolu, které se podávají v pokusech, bychom museli vypít denně 200 až 1000 litrů vína. To by bylo pro každého příliš. Takže zdravé, mírné pití rozhodně nemá tolik resveratrolu, aby mohl účinkovat jako v pokusech.

Proč nebrat místo vína tablety resveratrolu?

Pokusila se o to známá velká farmaceutická firma Glaxo. Ta investovala značné prostředky do výroby tabletového resveratrolu a slibovala si značný profit. Tato firma však v prosinci roku 2010 výrobu resveratrolu ukončila pro zdravotní komplikace, těžké postižení ledvin, které vyvolával.

Podvody Dr. Dipaka Kumara Dase

Druhou ránu zasadila pověsti o účincích resveratrolu aféra Dr. Dipaka K. Dase, ředitele Kardiovaskulárního výzkumného centra University v Connecticutu. Dr. Dipak K. Das se zabýval výzkumem resveratrolu. Jeho publikace jednoznačně svědčily o tom, že resveratrol je příčinou příznivého účinku vína na lidské zdraví. V poslední době však vznikl ve vědeckém světě obrovský skandál. Bylo totiž bezpečně prokázáno, že své výsledky, které měly zdůvodňovat prospěšnost resveratrolu, po dobu nejméně 7 let ve více než 100 případech zfalšoval. Dr. Dipak K. Das byl zbaven všech funkcí na universitě i v redakčních radách a za rok, v roce 2013 zemřel ve věku 66 let. Přestože pověst resveratrolu utrpěla, víno i nadále má v malém množství své příznivé zdravotní účinky a je jasné, že to není resveratrol, který je jejich příčinou."

0/0
28.4.2016 21:37

A18n20t49o68n29í70n 61S52v63o70b76o92d23a 3604963719272

Nahradit přírodní cukr chemickou náhražkou může jen sebevrah :-(

+1/0
28.4.2016 18:52

P70a82v34e22l 50S62o62b56o76t62k41a 5570234

R^

A ještě bych doplnil, ani LIGHT výrobky - např jogurty.

Snižujete si tak příjem vitamínů rozpustných v tucích ze stravy a ženy se pak diví že mají problém s otěhotněním.

0/0
28.4.2016 17:38

K61a31m86i10l 50M84o64r14c60i50n70e54k 3776306636806

Mam 2. Zjistenou dva roky, jsem na inzulinu 4x denne a zlepseni zazivam nyni, kdy snizuji hladunu inzulinudiky tomu, ze jsem se dokazal zbavit stresu. Stres je podle me hlavnim spoustecem cukrovky...diky tomu mam sanci dostat cukrovku pod kontrolu tak abych si nemusel pichat inzl a brat trebas jen prasky...ta zivotosprava je dulezita, ale psychika to je to jádro pudla..

+6/0
28.4.2016 14:57

T23o87m13á16š 96V51o87d21i96č66k56a 6860218528176

Myslím, že ten tzv "zabiják" dneška je právě stres.

+3/0
28.4.2016 15:00

J30a93n50a 18S54t16e22h19l22í17k22o19v41á 2639670720416

ale jak se dá zbavit stresu? :-/

0/0
28.4.2016 15:52

M97i75l62o74s37l51a26v 20U43r74b12a82n 4378769920183

Metodou hlavního článku = uměním vědět, na co se můžete slušně řečeno vykašlat.;-)

0/0
28.4.2016 16:05

J42a50n59a 36S21t18e74h10l77í90k97o83v41á 2559570390936

:-) když to bohužel někdy nejde...

+1/0
28.4.2016 18:18

B25e87n 45P88a41v91k52a 1347973217401

Jste genius a nebo prostě nemáte žrát!

0/0
28.4.2016 16:17

E20v35a 83H39u29r11t98o23v18a 9454306886118

Nejíst cukr a pohyb. Easy

+1/0
28.4.2016 12:15

Z62d96e45n52e41k 77B87o27h72a88c22e87k 1568297117579

Dojem, ze kdyz se nebude konzumovat cukr, bude pohyb a nebude tedy cukrovka, je z medicinskeho hlediska nesmysl. Easy

+3/−1
28.4.2016 13:27

E17v12a 23H96u43r89t51o16v67a 9644406566438

No, tak já si troufám tvrdit, že pokud budou lidé žít zdravě a budou mít dostatek pohybu, tak se diabetu II. typu na 99% vyhnou.

+2/0
28.4.2016 13:42

J30a57n93a 98B44o36u44l55o98v91á 7290336231461

Hahaha, takže můj otec je ta jednoprocentní výjimka? Nikdy neměl ani nadváhu, sportuje i dnes v 85 letech a stejně mu ji po šedesátce diagnostikovali.

0/0
28.4.2016 13:50

M46i71c51h71a81e96l65a 10N43o16v91á66k71o54v38á 8840758478411

jedničku nebo dvojku? Je na inzulinu nebo ne?

0/−1
28.4.2016 13:59

J82a51n41a 27B88o22u91l66o11v17á 7190926731291

Dvojku, samozřejmě - myslela jsem, že je to vzhledem k článku jasné. ;-)

0/0
28.4.2016 17:55

J52a15n 44F26r92o58l58í77k 6306240865174

Starým lidem přestává fungovat více věcí, nejen slinivka. Ta rada lékařky i tvrzení paní Evy platí obecně pro populaci +40, kterým se zakulacují tvary dík nedostatku pohybu a nadbytku příjmu. Lakonickou větu "nejíst cukr a pohyb" bych přece jen rozšířil. Nejíst přídatný cukr a ten co je obsažen v přílohách a pečivu hlídat. Já si přílohy vážím a celkový příjem a výdej eviduji. Podařilo se mě celkem jednoduše t.j. ukázněnost v jídle a denní výdej v pohybu min. 500 kcal zhubnout a dostat cukr v krvi pod kontrolu. Nejvíc si cením úbytku 9 cm v pasu.

+4/0
28.4.2016 14:34

E76v63a 88H27u24r25t81o91v40a 9944156546618

Tak určitě hodně záleží i na tom, co jí. Já jsem psala o tom, že zdravý životní styl a pohyb diabetes dokáží v 99% eliminovat. Ne o tom, že je někdo hubený a sportuje. Znám lidi, kteří nadváhu nemají a ládují se sladkým od rána do večera.

0/0
28.4.2016 18:17

Z58d88e40n63e91k 33B23o27h47a29c49e93k 1678827887819

No, tak ja si troufam tvrdit, ze to drtiva vetsina lidi v CR vi, neb to neni nic noveho.

+1/0
28.4.2016 17:40

E15v31a 26H39u81r45t38o76v83a 9924936206818

Tak to si nemyslím. Jinak by si dobrovolně nehuntovali tělo.

0/0
28.4.2016 18:11

Z87d57e10n89e63k 43B68o27h23a37c90e73k 1888387447499

Huntovali; viz v nadmerne mire napr. koureni, alkohol, opalovani..... a to vcetne lekaru.

0/0
28.4.2016 18:56
Foto

M32i55r42o92s19l35a72v 87S24t79e23i60n62e79r 6988394133455

Sotva. Cukrovku II. typu měly mnohé generace před námi, jenom o tom nevěděly. Měření glukózy v krvi je teprve v 80. letech běžné, předtím v moči, ale to bylo už při vysokých hodnotách možné.

Je to zkrátka dědičné, vyhnout se tomu znamená o tom především vědět a nejíst zmrzlinu.

0/0
28.4.2016 21:01







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.