Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Lékařka: Dia výrobky nedoporučuji. Před cukrovkou ochrání zdravá strava

Odborníci nazývají cukrovku tichým zabijákem 21. století. Každý rok totiž nemocných přibývá. Ve světě trpí nějakým typem diabetu více než 422 milionů lidí, v Česku jich je téměř 900 tisíc. „Jedinou prevencí diabetes mellitus 2. typu je zdravý životní styl,“ upozornila čtenáře lékařka Michala Pelikánová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J55a59n 97Č73e77r33n66ý 9664970200390

Doporučuji rozumnou low-carb dietu. Vynechat jednoduché cukry a škroby, cukrové bomby a zvýšit posíl zeleniny. S fruktózou opatrně. paní MUDr. má akorát obecné fráze, ale sama má stoprocentně nadváhu.

0/0
29.4.2016 22:48
Foto

M58i31r62o88s60l76a54v 22S64t86e42i62n47e63r 1365495788583

Snad není od věci, projít si i ta diabetika. V podstatě se ty "prášky" v moderní době zredukovaly na metformin, který má přednost už proto, že žádné negativní zkušenosti zatím nejsou známy a glimepirid, který má jiný mechanismus účinnosti.

Podle druhu příčiny diabetu II. může být metformin málo účinný, ten omezuje pouze absorpci cukrů ve střevě, zatím co glimepirid zvyšuje účinnost a produkci inzulinu vyráběného slinivkou (pankreasem). Pokud tedy 2x 1000mg metforminu nemají dostatečný účinek, může 1 mg glimepiridu denně výsledek podstatně zlepšit. Zvyšování dávky jednoho "prášku" nemá zdaleka proporcionální zvýšení účinku jako výsledek. Naopak, vysoké dávky vedou k návyku a snížení účinnosti léčby.

0/0
28.4.2016 20:57

M45a15r48t71i68n83a 84S73e53d28l34i10c42k16á 5692315691782

Tedy to je ale blbost, diagnóza diabetu z vás odborníka zjevně neudělala...

0/0
1.5.2016 0:19


Foto

M10i91r72o31s76l83a83v 30S23t96e60i20n51e83r 1865185618143

Dovolím si paní doktorce oponovat. Mám už 12 roků dobře nastavený diabet II typu, vždy Hb1Ac pod 7 a tak snad mohu některé omyly přivést na pravou míru.

Především s ovocem velmi opatrně, fruktóza ve srovnání s glukózou má kratší dobu absorpce, vytváří vysoké špičky koncentrace cukru. Jablka, pomeranče, kiwi, hrušky, obsahují mnoho ovocného cukru, stejně nebezpečného, jako řepný cukr.

Tuky diabetiky ohrožují daleko méně, já dávám přednost olivovému oleji z Řecka, jinak raději máslo než margarin- margarin je chemie a žádná přírodní potravina.

V ČR je nejnebezpečnější oblast nápojů. Minerálky s příchutí obsahují množství řepné glukózy, limonády a nektary také. Spolehnout se můžete jenom na vlastní čaj, zde doporučuji ten nejjednodušší zelený, bez parfému a chemie. Na čaj bez cukru si brzo zvyknete. Kávu se špetkou soli, ale bez cukru, totéž. Jinak opravdu suché červené víno, třeba Frankovka, obsahuje málo zbytkového cukru, za to resveratrol, který chrání vaše srdce.

Samozřejmě, něco jíst musíme. Tudíž potraviny s dobrým glykémickým indexem, které nezpůsobují vysoké špičky cukru. Třeba luštěniny, kysané zelí, nejlépe syrové s nastrouhanou mrkví, místo knedlíku raději nudle a hlavně, denně saláty. Úplně nejjednodušší a rychlý je okurkový salát- bezpodmínečně ale oloupat, povrch mívá zbytky chemie, půl lžičky soli, střik octa, trochu mletého pepře, zamíchat a máte žaludek zaměstnaný.

Všechno však musí doplnit denní porce námahy- delší chůze, jízda na kole a práce na zahrádce.

+3/0
28.4.2016 20:26

P89a85v61e78l 13S86o32b36o87t64k53a 5350924

resveratrol je blud podobně jako že je železo ve špenátu

a knedlík je stejný jako jiné těstoviny - mouka jako mouka - brambory nebo topinambur je vždy lepší a zelí nebo řepa (nejen červená) jako příloha také stačí

ale jinak souhlas.

+1/0
28.4.2016 20:31
Foto

M26i92r56o49s86l84a24v 38S64t87e48i69n87e23r 1435765508223

O resveratrolu mám seriózní publikaci od důvěryhodného badatele farmaceutického směru, podloženou experimentem na krysách.

Ale mimo ten resveratrol- i dobrý spánek po dvou sklenkách suchého červeného vína (ne více) je faktor, který přispívá k dlouhověkosti.

Mouka v knedlíku má velký povrch, tudíž se rychleji dostává do oběhu- nudle se rozpouští podstatně pomaleji. Jinak ovšem, 100g knedlíku = 100g nudlí. Brambory je třeba také šetřit, ale patří spíše do kategorie zelenina, čili té lepší. Prostě kalorie, nebo moderněji řečeno žůly rozhodují, redukce váhy je pro diabetes II to nejdůležitější.

+1/0
28.4.2016 20:45

P33a53v64e40l 82S26o30b87o85t98k50a 5940294

podle mne je tvrzení o prospěšnosti resveratrolu v červeném víně podvod:

http://www.znovin.cz/konec-legendy-o-resveratrolu

"Proč to není resveratrol co dělá víno zdraví prospěšné

Resveratrol po otevření lahve s vínem rychle působením vzduchu a světla mizí. Když se napijeme, tak resveratrol, který se dostane do krve, nemůže v těle působit, protože je velmi rychle rozložen a vyloučen. Po podání velké dávky (25 mg) transresveratrolu byly u lidí nalezeny v krvi pouze stopy.

Kolik bychom měli pít, abychom do sebe dostali dostatečné množství resveratrolu?

Podle dávek resveratrolu, které se podávají v pokusech, bychom museli vypít denně 200 až 1000 litrů vína. To by bylo pro každého příliš. Takže zdravé, mírné pití rozhodně nemá tolik resveratrolu, aby mohl účinkovat jako v pokusech.

Proč nebrat místo vína tablety resveratrolu?

Pokusila se o to známá velká farmaceutická firma Glaxo. Ta investovala značné prostředky do výroby tabletového resveratrolu a slibovala si značný profit. Tato firma však v prosinci roku 2010 výrobu resveratrolu ukončila pro zdravotní komplikace, těžké postižení ledvin, které vyvolával.

Podvody Dr. Dipaka Kumara Dase

Druhou ránu zasadila pověsti o účincích resveratrolu aféra Dr. Dipaka K. Dase, ředitele Kardiovaskulárního výzkumného centra University v Connecticutu. Dr. Dipak K. Das se zabýval výzkumem resveratrolu. Jeho publikace jednoznačně svědčily o tom, že resveratrol je příčinou příznivého účinku vína na lidské zdraví. V poslední době však vznikl ve vědeckém světě obrovský skandál. Bylo totiž bezpečně prokázáno, že své výsledky, které měly zdůvodňovat prospěšnost resveratrolu, po dobu nejméně 7 let ve více než 100 případech zfalšoval. Dr. Dipak K. Das byl zbaven všech funkcí na universitě i v redakčních radách a za rok, v roce 2013 zemřel ve věku 66 let. Přestože pověst resveratrolu utrpěla, víno i nadále má v malém množství své příznivé zdravotní účinky a je jasné, že to není resveratrol, který je jejich příčinou."

0/0
28.4.2016 21:37

A76n86t13o44n26í93n 43S98v33o47b75o35d97a 3234183249732

Nahradit přírodní cukr chemickou náhražkou může jen sebevrah :-(

+1/0
28.4.2016 18:52

P87a58v47e51l 29S80o37b84o20t39k28a 5980984

R^

A ještě bych doplnil, ani LIGHT výrobky - např jogurty.

Snižujete si tak příjem vitamínů rozpustných v tucích ze stravy a ženy se pak diví že mají problém s otěhotněním.

0/0
28.4.2016 17:38

K25a87m68i68l 70M82o83r78c27i81n16e22k 3106166886156

Mam 2. Zjistenou dva roky, jsem na inzulinu 4x denne a zlepseni zazivam nyni, kdy snizuji hladunu inzulinudiky tomu, ze jsem se dokazal zbavit stresu. Stres je podle me hlavnim spoustecem cukrovky...diky tomu mam sanci dostat cukrovku pod kontrolu tak abych si nemusel pichat inzl a brat trebas jen prasky...ta zivotosprava je dulezita, ale psychika to je to jádro pudla..

+6/0
28.4.2016 14:57

T84o13m22á72š 21V20o90d57i76č57k16a 6750588158636

Myslím, že ten tzv "zabiják" dneška je právě stres.

+3/0
28.4.2016 15:00

J25a10n34a 32S86t66e38h51l35í40k94o70v76á 2419380280746

ale jak se dá zbavit stresu? :-/

0/0
28.4.2016 15:52

M48i79l35o36s16l35a86v 15U96r21b91a23n 4758189290213

Metodou hlavního článku = uměním vědět, na co se můžete slušně řečeno vykašlat.;-)

0/0
28.4.2016 16:05

J27a89n22a 74S83t11e47h55l61í85k42o26v48á 2249250470386

:-) když to bohužel někdy nejde...

+1/0
28.4.2016 18:18

B41e37n 78P79a37v19k73a 1477263897541

Jste genius a nebo prostě nemáte žrát!

0/0
28.4.2016 16:17

E46v38a 58H31u75r59t58o50v26a 9534896466418

Nejíst cukr a pohyb. Easy

+1/0
28.4.2016 12:15

Z78d73e29n92e70k 65B82o94h53a84c44e80k 1508407897809

Dojem, ze kdyz se nebude konzumovat cukr, bude pohyb a nebude tedy cukrovka, je z medicinskeho hlediska nesmysl. Easy

+3/−1
28.4.2016 13:27

E47v37a 66H21u91r19t33o37v20a 9494876646748

No, tak já si troufám tvrdit, že pokud budou lidé žít zdravě a budou mít dostatek pohybu, tak se diabetu II. typu na 99% vyhnou.

+2/0
28.4.2016 13:42

J30a84n50a 89B46o11u62l89o79v75á 7600176591911

Hahaha, takže můj otec je ta jednoprocentní výjimka? Nikdy neměl ani nadváhu, sportuje i dnes v 85 letech a stejně mu ji po šedesátce diagnostikovali.

0/0
28.4.2016 13:50

M52i24c50h34a29e67l69a 78N25o33v35á48k68o50v90á 8820308768271

jedničku nebo dvojku? Je na inzulinu nebo ne?

0/−1
28.4.2016 13:59

J30a32n10a 92B89o13u38l36o90v66á 7610166131421

Dvojku, samozřejmě - myslela jsem, že je to vzhledem k článku jasné. ;-)

0/0
28.4.2016 17:55

J26a79n 22F68r25o68l95í14k 6516680265644

Starým lidem přestává fungovat více věcí, nejen slinivka. Ta rada lékařky i tvrzení paní Evy platí obecně pro populaci +40, kterým se zakulacují tvary dík nedostatku pohybu a nadbytku příjmu. Lakonickou větu "nejíst cukr a pohyb" bych přece jen rozšířil. Nejíst přídatný cukr a ten co je obsažen v přílohách a pečivu hlídat. Já si přílohy vážím a celkový příjem a výdej eviduji. Podařilo se mě celkem jednoduše t.j. ukázněnost v jídle a denní výdej v pohybu min. 500 kcal zhubnout a dostat cukr v krvi pod kontrolu. Nejvíc si cením úbytku 9 cm v pasu.

+4/0
28.4.2016 14:34

E97v41a 21H97u96r55t82o89v38a 9684526306598

Tak určitě hodně záleží i na tom, co jí. Já jsem psala o tom, že zdravý životní styl a pohyb diabetes dokáží v 99% eliminovat. Ne o tom, že je někdo hubený a sportuje. Znám lidi, kteří nadváhu nemají a ládují se sladkým od rána do večera.

0/0
28.4.2016 18:17

Z31d89e41n78e21k 62B27o31h15a52c70e78k 1238157187309

No, tak ja si troufam tvrdit, ze to drtiva vetsina lidi v CR vi, neb to neni nic noveho.

+1/0
28.4.2016 17:40

E25v80a 40H75u35r15t96o24v91a 9694166326228

Tak to si nemyslím. Jinak by si dobrovolně nehuntovali tělo.

0/0
28.4.2016 18:11

Z13d56e36n91e19k 92B78o64h35a40c15e98k 1428917877509

Huntovali; viz v nadmerne mire napr. koureni, alkohol, opalovani..... a to vcetne lekaru.

0/0
28.4.2016 18:56
Foto

M29i83r49o73s69l23a87v 22S53t34e25i91n26e85r 1515565938183

Sotva. Cukrovku II. typu měly mnohé generace před námi, jenom o tom nevěděly. Měření glukózy v krvi je teprve v 80. letech běžné, předtím v moči, ale to bylo už při vysokých hodnotách možné.

Je to zkrátka dědičné, vyhnout se tomu znamená o tom především vědět a nejíst zmrzlinu.

0/0
28.4.2016 21:01



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.