Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nižší hladina cholesterolu vadí víc než ta vyšší, tvrdí Petr Fořt

Renomovaný výživový poradce Petr Fořt, autor více než dvaceti knih na téma zdravého životního stylu a boje s obezitou, tvrdí, že žádný obecně platný návod na zdravou stravu neexistuje. „Každý to máme jinak,“ říká. Počítání příjmu a výdeje kalorií považuje za zbytečné a doporučované konzumování malých porcí pětkrát denně za mylné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V13l19a69d18i24m27í22r 77Š38n41e96k 9864828336281

Tak s něčím se dá souhlasit, až na to, že člověk se nikdy nevyvinul. Člověka stvořil Bůh a původně, dokonce, měl jíst jen ovoce a zeleninu z rostlin a stromů, které Bůh stvořil. Až po potopě Bůh dovolil jíst lidem maso. Do dvanácti hodin by člověk měl jíst ovoce a potom oběd a večeři správně kombinovat. Škroby (uhlovodany) plus zeleninu, nebo maso a zeleninu. Nikdy ne maso a uhlovodany. Pak se hubne dobře. A samozřejmě by se neměl přejídat, jak je na to rovněž upozorněno i v článku.

0/0
24.4.2016 10:15

S96t45a49n38i52s48l15a21v 66S14t62u48p21k11a 6871685635680

To je ten pan Fořt, co nám tvořil diety dle krevních skupin? To by odpovídalo tomu, jak si chybně interpretuje studie dle kulturního vzoru a boje proti systému na podpoření vlastního byznysu.

Vědní medicína dávno ověřuje a zkoumá všechny terapie a poznatky o cholesterolu, dále jen výživy dle fyziologie a predispozice každého jednotlivce zvlášť v daném přijímaném množství a horizontu, kdy se zohledňují všechny faktory životního stylu, příjem výdej energie, věk, výška, váha, predispozice, aktuální fyziologie atd. apod.. Neustále se vše pak přehodnocuje a upravuje. Skupiny a typy pana Fořta mohou být zavádějící.

Mluvit o špatném cholesterolu, bylo a je do nějaké míry stále jen obecné zjednodušování a vůbec neplynulo a neplyne z poznatků vědní medicíny a už vůbec ne farmalobby či lékařské praxe.

Pokud o tom nějaký lékař takto mluví, buď zjednodušoval jen vyjadřování či svou práci, dál se nevzdělával a pokud tomu věřil, nebyl dobrý, ale to máte v každém oboru. Taktéž vyšetření na spektrum cholesterolu, HDL, LDL, atd. bylo dříve drahé. Navíc se neustále vše zpřesňuje a poznatky přehodnocují.

Pan Fořt taktéž nebude vyházet z ničeho jiného než z poznatků ze studií. Nicméně každý, kdo tak činí by se měl vyvarovat chybné interpretace a brát na vědomí, že vše se musí dále ověřovat, poznatky se mění a jen 5 procent studií se ukáže jako průkazných ať již směřujících k registraci či ne. Důležitý je konsenzus, metaanalýzy a nejlépe z velmi velkého počtu lidí či nakonec sběr dat z nemocnic, studií atd., což začíná být alfou omegou díky moderní době a propojenému světu a stále se zlepšuje.

0/0
19.4.2016 11:41

S13t47a64n50i41s60l92a22v 97S33t90u24p83k32a 6271925905200

Nicméně po celém světě probíhají nejrůznější studie vhodnosti dle fyziologie a predispozic. IKEM taktéž provádí studie na výživu pacientů s diabetes a dalších.

či Nutriční požadavky a věk Farmaceutická fakulta UK v Hradci

Doc.RNDr.Ing. Stanislav Ďoubal, CSc.

Královéhttp://apps.faf.cuni.cz/gerontology/nutrition/agedependence/Agedependence.asp

Žádná západní medicína si nic nevysvětluje a opět tu máme farmalobby. To, že si myslíte, že vědní medicína či farmakologie apod. tvrdí o cholesterolu, neznamená, že tomu tak je.

Vědní poznatky o cholestorolu se neustále přehodnocují a zkoumají a to, co tvrdíte pane Fořt, se dávno v poznatcích vyskytuje a dále přehodnocuje a současně každá terapie a medikace. Takže pokud se snažíte neobratně definovat vědní medicínu, tak Vám to moc nejde.

Tzn., že existují nějaké poznatky a dále se zkoumají staré i nové, stejně tak registrované terapie, jež lékaři mohou používat vzhledem k těmto poznatkům.

Pan Fořt objevil mýdlo. Potřeba dělit něco na západní, východní, alternativní a podpořit si to konspirací, je potřeba jen kulturních vzorů a dost často vlastního byznysu, kdy nabízím něco úžasně neotřelého.

Vědní medicína dávno všechny výživy atd. zkoumá a nové, s kterými někdo přijde. I s těmi poznatky o cholesterolu v jakých poměrech a za jakých podmínek k dané fyziologii a predispozicím jednotlivce. Proto třeba i IKEM, kdokoliv v klinických či již randomizovaných atd. zkoumají vhodnost dle těchto a dalších podmínek

0/−1
19.4.2016 11:42


M78a96g86d27a97l97e12n13a 60H77r11o75n49o72v43s27k79á 3850622554149

A ten guláš jste vaři sám?

0/0
19.4.2016 14:00

S87t44a40n50i80s29l51a30v 39S31t27u20p77k89a 6651815845490

Jestli chcete něco rozporovat, máte prostor. Kauzistiky cholesterolu jsou známy a stále se zkoumají a poznatky přehodnocují. To, že média píšou nesmysly a každý trouba zevšeobecňuje na vlastní dojmologii, co škodí a co ne, neznamená, že tyto poznatky panují ve farmacii, vědní medicíně, kde neustále dochází k přehodnocování, analýzám a konsenzu.

0/0
19.4.2016 15:41

M66a48g37d10a25l20e31n82a 28H79r65o52n41o40v45s15k89á 3610562764269

To jsem ráda, že se zkoumá. Taky jsem ráda, že dosavadní "vědeckéů bludy o cholesterolu padly a již spousta lidí ušetří desetisíce za zbytečné léky doporučované informovanými odborníky.;-)

0/0
22.4.2016 23:23

S77t59a81n31i55s83l65a70v 82S77t45u94p45k94a 6171765875290

"Před lety držel pan Fořt přednášku o "Smart drugs" v rámci Biologických čtvrtků ve Viničné a říkal tam takové kraviny, že málokdo vydržel do konce."

0/0
19.4.2016 15:48
Foto

B29á28r97a 11T70u64č86k88o85v74á 2724985136352

Ja nevim, nepochopila jsem. Chtel jste rici 'Fořt je vůl' nebo neco jineho?

0/0
20.4.2016 8:52

I17s33a88b87e54l77l68a 36Z64á21z45v12o29r56k94o44v37á 3380121420366

Jo já jsem ten případ co se na něj doktoři kouknou a hned diktují diagnózy: vysoký tlak, žlučové kameny, křečové žíly, vysoký cholesterol. Pak udělají vyšetření a jsou děsivě šokovaní, že nic z toho nemám. Problémy s cholesterolem jsem měla na vysoké právě opačné. Měla jsem ho nízký a to dlouhodobě. Doktor vždy jen prohlásil, že se s tak nízkými hladinami nikdy nesetkal, ale nikdy to neřešil. Já jsem si ale už tehdy přečetla, že je to horší než opak. Cholesterol se mi srovnal do normálu až když jsem nabrala kila.

+4/−1
18.4.2016 20:26
Foto

B57r27o75n87i27s43l66a96v 90G97a82b73r20y86š 2222169291

Já o sobě říkám, že jsem jako auto. Prostě si natankuju, až když mi dochází benzín a jedu na rezervu. Nejím, když nemám hlad. A konečně mi někdo dává za pravdu. :-)

A chce se to taky hýbat. Jako se o penězích říká, že neutratím víc, než vydělám, tak u jídla je to stejné - nenacpu do sebe víc jídla, než kolik ho spotřebuju. A já mám při svém zaměstnání docela malou spotřebu.

+2/0
18.4.2016 18:17

J31a19n60a 92B62o85u65l68o44v39á 7920516461431

Léta jsem nesnídala a to bylo pořád keců, že musím snídat. Tak jsem se nechala přemluvit, protože jsem začala trochu nabírat kila - holt věk se projevuje - a jediný efekt byl ten, že jsem kila nabrala ještě rychleji. Takže na to opět kašlu a jím, když mám hlad, kromě jiných úprav jídelníčku. Klidně si dám ráno jen kafe a najím se, až když mám hlad.

+7/0
18.4.2016 18:31
Foto

B96r70o97n58i15s22l98a37v 44G12a39b73r23y61š 2382199691

Tak to já se nasnídám. Jím mezi 8:00 a 8:30. A pak jsem měl ve 12:00 oběd. Jenže se mi nechtělo, protože jsem neměl hlad. Zkoušel jsem si tedy upravit porce. Snídal jsem méně, abych byl do oběda tak akorát hladový. Ale přestávalo mě to bavit. Takže snídám jako dřív a na oběd jdu mezi 13. a 14. hodinou.

Navíc mi šéf pořád říká, ať si dám i polívku. Nevím, proč bych se měl zbytečně přežírat. Když sním polívku, nedojím hlavní chod. Nejsem studna.

Takže je fajn, když máte svoji hlavu a své stravovací návyky. :-)

+4/0
18.4.2016 18:51

J82a37n18a 16B91o81u43l94o41v20á 7290816141721

Přesně, polívku a hlavní jídlo bych do sebe nenasoukala. Kolikrát mi stačí jen polívka, hlavně večer. Takže mažu do kuchyně a jdu na zelňačku, co jsem uvařila do foroty. ;-)

+3/0
18.4.2016 19:43

B55l54a64n85k13a 21B37a17u93e29r93o74v57a 4631880729137

Ja jsem take zjistila, ze kdyz snidam "jako kral", jak se doporucuje, tak priberu. Jenom je to zatez pro nase zazivaci ustroji, ktere musi hned zacit pracovat naplno. S kavou oslazenou medem vydrzim skvele az do obeda. Mezitim piji jenom ruzne tekutiny.

+2/0
18.4.2016 21:52

M40a35g69d20a23l37e37n14a 87H64r63o72n11o78v54s39k38á 3820282574759

Otázka ovšem je, jestli se o oběd podělíte s přítelem a večeři dáte nepříteli. Jinak je vaše spojování bohaté snídaně s přibíráním bezpředmětné. A propos - co je to snídat "jako král?" Dejme tomu, že vážíte 60 kg a uvažujeme o středně velkém denním kalorickém výdeji. Pak vám bohatě stačí nějakých 7500 kJ, k snídani tedy max. nějakých 2500 kJ - dva rohlíky (a 60 g) s máslem (15 g) a džemem 40 g + jablko. Nebo 100 g celozrnného chleba + 60 g tvrdého 45% sýra + jablko. K tomu smetana nebo med do kávy. ;-)

0/0
19.4.2016 14:11

B34l96a41n74k43a 87B21a27u33e78r15o68v16a 4881560449617

Rika se snidat jako kral, obedvat jako princ a veceret jako chudak. Ja se podle toho neridim.

0/0
19.4.2016 20:45

M41a26g36d80a24l55e72n43a 91H50r49o44n29o79v69s24k37á 3150372374459

Je to variace téhož...Ovšem když říkáte A, pak musíte říct i B. To snad chápete. Jinak to, že přibíráte a to že snídáte jako král, spolu nemá příčinnou souvislost.

0/0
22.4.2016 23:21

J78a48n25a 86M64r85á58z14k94o89v96á 8946750513120

Někdy v patnácti letech (sedmdesátá léta minulého století) jsem se naučila jíst jako liška.To jest tehdy, když jsem měla hlad. Sportovala jsem, holka jak lusk. Jenže mi to časem nabouraly teorie o pěti jídlech denně, to jsem neuměla. Ke stáru šly do háje mé ženské orgány, sex. Přidala se bipolární porucha, antidepresiva, nárůst váhy a teď je ze mne čuník zralý na porážku.

0/0
18.4.2016 17:15

Z31u93z20a51n68a 41H50a47j71s82k13á 6988446538

Knihy od Petra Fořta čtu moc ráda a musím říci, že se podle nich řídím i stravuji mnoho let (jsem zdravá, relativně štíhlá a ne nejmladší), dá se říci, že mi jeho rady a názory dost pomohly k lepšímu životu.

Tento článek mě velice oslovuje, zejména těmi delšími přestávkami mezi jídly. Intuitivně to také tak cítím a snažím se dodržovat větší pauzy, než se znovu najím.

Děkuji panu Fořtovi, kterého se velice vážím, za jeho práci a přeji mu mnoho štěstí.:-)R^V

+4/0
18.4.2016 15:39

P77e82t29r 16F26r61ý77d21e93k 7599691249383

Antidepresiva ve vetsine slouzi k potlacovani symptomu problemu, ktery se nikomu nechce resit. Ale protoze je to pohodlne a je to zlaty dul, tak se predepisuje jak o zivot, stejne tak PPI, antihistaminika, statiny atd...

+1/−1
18.4.2016 15:04

J96a59n 52F48r52o38l67í92k 6436940845684

Rozdělení jídla do pěti dílů je nutné zejména u lidí, kteří mají problém s kolísáním cukru v krvi. Je nesmysl tvrdit, že je to jen dobrá záminka se nacpat. 20 g knackebrotu s domácí lučinou a dvě deci vody nikoho k obezitě nepřivede. Každé tělo je sice jiné, ale hlídání energie příjmu a výdajů je základem udržení své váhy. Pokud sním třeba 2000 kcal a podle tabulek tělo spotřebuje 1500 vím, že zbytek musím zlikvidovat pohybem. Problém obézních je především daleko vyšší příjem neboli přežírání popř. pojídání sladkostí.

+1/−1
18.4.2016 14:46

J13a37r10o53s14l60a85v 23J60a26n16s76a 9887583883348

Naopak starší lidé s hladinou cholesterolu o něco vyšší, kteří nemají moc vysoký poměr tukové látky v krvi, žijí déle.

Zdroj: http://ona.idnes.cz/petr-fort-nizsi-hladina-cholesterolu-vadi-vic-nez-ta-vyssi-par-/zdravi.aspx?c=A160406_155344_zdravi_jup

Nikde jsem nenašel co to je "o něco vyšší". 5 nebo 15 mmol?

Dr. Hnízdil - při poctivém čtení to zjistíte - ztrácí odvahu tak na 6.

0/0
18.4.2016 14:24
Foto

B19á98r60a 80T53u12č53k87o29v43á 2594705766602

Kdyz jsem byla mala, dostali jsme ve skole jeden zvlastni ukol: napsat jednu barvu, ktera je pestra. Ukol jsem nesplnila, nedokazala jsem pani ucitelce vysvetlit, ze jedna barva nemuze byt pestra, ze pestra muze byt pouze kombinace barev.

Myslim, ze se stravou je to zrovna tak. Nakonec i se zivotem. Byti zaujat jednim tyem stravy, jednim zpusobem zivota, cloveka ochuzuje o to, co je v zivote nejhezci - o pestrost.

+5/0
18.4.2016 13:36

M44a87g43d47a23l33e76n67a 89H97r82o11n77o80v53s74k58á 3930482434829

A co tím chccete naznačit?

Ale obecně mi apel "pestrost" přijde jako konzumní výmysl, abyste co nejvíce spotřebovávala, a to všechno - jídlo, věci od a do z, zážitky, zábavu, partnery... Zhoubná cesta...

0/−3
18.4.2016 14:56

I43v44a 14K24r11i83s22t33o69f10o25v45á 7985803282432

Takže navrhujete nepestrost? Třeba pořád bůček, bůček, bůček?

+1/0
19.4.2016 6:34

M51a45g64d56a50l19e61n96a 52H33r72o43n53o83v65s31k43á 3760112524399

Pokud nepestrost definujete jako jezení jedné potraviny, pak nepestrost nenavrhuji. Zkuste to jinak...

0/0
19.4.2016 13:21

A32l21e49n63a 43V30e96s67e64l78á 3983341405178

Ale to přece nebyla definice, ale naopak otázka, jak definujete tu nepestrost vy. Mě by to ostatně taky zajímalo.

0/0
19.4.2016 14:53

J57a83n 85D42l33o81u16h71ý 8766200773790

Co to je vyšší hladina cholesterolu. 10mmol nebo až 25.;-D

0/0
18.4.2016 12:41

J84a44r92o12m32í79r 74Š14r28á33m24e91k 3177886637392

Vtip je v tom, že teoreticky může být vyšší obojí. Jde o to, kolik je na vrub LDL a kolik jde na vrub HDL. Celkový cholesterol je ukazatel, který nemá velký smysl.

+4/0
18.4.2016 12:46

M87a54r73t19i23n 76H17o47d56í44k 2765695338607

Má smysl a velký. Naznačené hladiny jsou hodně vysoké pro kohokoliv. Jestliže nemáte žádné jiné rizikové faktory (kardiovaskulání onemocnění, diabetes mellitus) platí maximum 5 mmol/l na celkový cholesterol a 3 mmol/ pro LDL cholesterol. U vysokých hladin cholesterolu pak platí, že s každým 1 mmol LDL cholesterolu dolů se vám sníží riziko kardiovaskulárního onemocnění o 2%.

0/0
18.4.2016 13:34
Foto

B44á38r84a 63T44u62č74k61o55v28á 2594365886342

Opravte ty mmol/l a procenta ;-) Mate tam chybu, dosti zasadni ;-D

0/0
18.4.2016 13:38

M68a92r35t44i28n 75H82o31d46í68k 2665185368547

Prosím?

0/0
18.4.2016 13:39
Foto

B55á86r12a 14T80u67č88k85o17v52á 2534115636362

Opravte ty mmol/l a procenta ;-) Mate tam chybu, dosti zasadni

0/0
18.4.2016 13:40

M97a54r59t85i87n 82H78o62d19í41k 2515565768227

Můžete svou hlubokou myšlenku trochu rozvést. Ta čísla jsou samozřejmě správně.

0/0
18.4.2016 13:42
Foto

B90á26r96a 36T36u29č15k68o26v54á 2554305446812

Cisla jsou mozna spravne, jednotky spravne nejsou. Nejedna se o snizeni LDL o 1 mmol, nybrz 1 % (a tomu odpovida snizeni rizika o kolik? Ruzne zdroje neuvadeji stejna cisla, ale rekneme mezi 1-2%).

0/0
18.4.2016 13:46

M85a81r90t26i22n 56H32o91d19í79k 2295525758927

Aha, někde na internetu jste si něco přečetla a budete poučovat. Tak např. "Z intervenčních studií vyplývá, žesnížení LDL-ch o 1 % snižuje riziko ICHS asi o 2 %" zdroj: Stačí dosahovat cílového LDL-cholesterolu, nebo je nutná komplexní intervence reziduálního rizika? Soška,V. Interní medicína, 10, 2009.

0/0
18.4.2016 13:50
Foto

B77á69r61a 33T90u75č93k89o55v26á 2734445306392

Budu muset, dokud si budete plest milimoly s procenty ;-) Prectete si jeste jednou svuj uvodni prispevek a pak muzete diskutovat.

0/0
18.4.2016 13:53

M37a14r40t66i47n 95H75o36d50í34k 2445295898977

Ještě jsem to blbec nedopsal a odkliknu. Máte sice pravdu, proto jsem dal i odkaz, ale zase taková dramaticky chybná informace to není. Idea je jasná.

0/0
18.4.2016 13:53

M16a26r16t82i52n 22H89o55d91í31k 2395685878947

Jinak ještě dodám, že jsem původně myslel, že narážíte na ty normy a chcete po mě mg%, jako ještě někdy používají v USA. proto jsem tak reagoval.

0/0
18.4.2016 13:58
Foto

B36á73r52a 76T36u92č63k14o49v62á 2144795276512

Je to dramaticky chybna informace :-) Jdete do obchodu a udelate nakup za 500 CZK. Platite rekneme tremi dvoustovkami. Co budete vyzadovat? Aby Vam vratili jednu stokorunu nebo jedno procento, tj. 6 korun? Idea je jasna, ale rozdil cini 94 CZK. Totez se tyka snizeni LDL: snizeni treba ze 6 mmol/l o 1 mmol/l je snizeni na 5,00 mmol/l, zatimco snizeni o 1 procento je snizeni na 5,94 mmol/l. ;-)

+5/0
18.4.2016 14:06

M29a36r88t70i84n 95H83o38d19í90k 2905185498817

Ne není, tohle není žádný kšeft. Jde o pointu, zejména vzhledem k publiku. Kdybych to přednášel, znovu si to po sobě přečtu. krom toho ale jde o teoretický statistický odhad ze studií. Nelze to brát jako vy, kupeckými počty. Při tak nízkých jednotlivých jednotkách mmol LDL je 1 % snížení hladiny na úrovní laboratorní chyby nebo dokonce nad ní.

0/0
18.4.2016 14:18
Foto

B22á19r36a 77T18u79č10k76o81v66á 2924965436112

No a prave vzhledem k publiku je rozdil mezi 1% a 1 mmol/l dulezity ;-) Nemate zde pred sebou oblackove uvazujici humanisty (mineno ve smyslu absolventu humanitarnich oboru, kterym by bylo jasne, o co jde), ale i cast technokraticky smyslejicich ctenaru, kteri budou povazovat rozdil mezi 1% a rekneme 17% (z modeloveho prikladu) za podstatny. Moc se mi mimochodem libi, jak obhajujete theorii, kterou soucasne vyvracite ;-) Theoreticky odhad ze studii, ktery je v mezich laboratorni chyby, je tedy prakticky nepouzitelny. Pak se nesmite divit, ze technokrate jako ja zmatene tapou, kdyz na jedne strane argumentujete minirozdily v ramci statisticke ci laboratorni chyby, na strane druhe rozdil matematicky dramaticky oznacujete za nepodstatny. ;-)

+1/0
18.4.2016 14:50

J76a53n 77D72l93o47u35h64ý 8416680823910

bylo myšleno samozřejmě LDL. ;-)

0/0
18.4.2016 15:12

D21a96v64i61d 84C27e52c80h 6913407350354

"Když budete jíst pravidelně i jen třikrát během dne, tak vám garantuji, že za půl roku přiberete, přestože se hýbete - blud par excellance, nic ine. uplne kludne sa p. doktorom stavim o milion, ze sa dnes postavim na vahu, budem jest tri krat denne a o pol roka budem mat hmotnost nizsiu.

Dalsia perla je "chemicka anorganicka hmojiva" , chel by som vidiet hnojivo, ktore by nebolo chemicke a bolo by anorganicke.

Top 1. je "zbavit sa chemie v potravinách" : to dokazal jedine nejaky Ind, menom Prahlad Jani, ktory sa udajne zivi nejakou kozmickou energiu, alebo niecim podobnym.

+3/0
18.4.2016 12:26

P71e46t50r 52T54l32o77u87k61a81l 7614655222285

Nějak sem nepochopil tu poznámku o stravě ve školkách, že tím zdravá výživa končí. Naopak ve školách a školách dodržují přesné normy a skladbu jídelníčku a děti z toho polovinu jídel ani neznají protože se doma cpou pizzama a hranolkama.

+3/−2
18.4.2016 12:24

P23e11t56r 56H76o67r94y26n68a 6135229302806

Soudíte-li podle sebe, nezobecňujte. Naše vnučka i kvůli stravě musela do lesní školky, protože doma se stravuje maximálně zdravě a na koprovku s hovězím podle norem do školky ji opravdu nepošleme...

+3/−4
18.4.2016 12:34

J74a53n 61D18l46o27u52h11ý 8576960823200

proč?

+5/0
18.4.2016 12:42

I19v89a 94K39r38i44s97t49o66f14o51v34á 7455623672402

Koprovka s hovězím je vadná???? Voda+mléko+kopr+možná trochu mouky, brambora a hovězí??? Co vaše dítě jí? Borůvky a mech?8-o8-o Ono se to nesmí přehánět ani na jednu či na druhou stranu. ;-)

+11/−3
18.4.2016 12:42

P54e77t47r 39T33l50o12u44k98a73l 7244485692275

Promiňte, ale v těch zařízeních někdo nastavil normy aby byla strava v jídelníčku pestrá a plnila nějaké normy. Jasně, že kdo se stravuje nějak alternativně tak si tam neužije, ale co je třeba na hovězím a koprovce špatného?

+6/−1
18.4.2016 12:53

I65v14a 72K46r67i77s98t85o39f67o23v80á 7245703122372

Pan Horyna nezobecnuje, ale tak nějak mi vyvstává na mysl film Válka Roseových, kde dětem "přidělovali" sladkosti, aby z nich pak byly tlusté koule. ;-D

0/0
18.4.2016 14:24





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.