Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nižší hladina cholesterolu vadí víc než ta vyšší, tvrdí Petr Fořt

Renomovaný výživový poradce Petr Fořt, autor více než dvaceti knih na téma zdravého životního stylu a boje s obezitou, tvrdí, že žádný obecně platný návod na zdravou stravu neexistuje. „Každý to máme jinak,“ říká. Počítání příjmu a výdeje kalorií považuje za zbytečné a doporučované konzumování malých porcí pětkrát denně za mylné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V43l71a62d20i96m50í45r 23Š34n91e57k 9484768756651

Tak s něčím se dá souhlasit, až na to, že člověk se nikdy nevyvinul. Člověka stvořil Bůh a původně, dokonce, měl jíst jen ovoce a zeleninu z rostlin a stromů, které Bůh stvořil. Až po potopě Bůh dovolil jíst lidem maso. Do dvanácti hodin by člověk měl jíst ovoce a potom oběd a večeři správně kombinovat. Škroby (uhlovodany) plus zeleninu, nebo maso a zeleninu. Nikdy ne maso a uhlovodany. Pak se hubne dobře. A samozřejmě by se neměl přejídat, jak je na to rovněž upozorněno i v článku.

0/0
24.4.2016 10:15

S88t80a97n95i12s78l19a62v 21S96t39u90p75k83a 6901505795200

To je ten pan Fořt, co nám tvořil diety dle krevních skupin? To by odpovídalo tomu, jak si chybně interpretuje studie dle kulturního vzoru a boje proti systému na podpoření vlastního byznysu.

Vědní medicína dávno ověřuje a zkoumá všechny terapie a poznatky o cholesterolu, dále jen výživy dle fyziologie a predispozice každého jednotlivce zvlášť v daném přijímaném množství a horizontu, kdy se zohledňují všechny faktory životního stylu, příjem výdej energie, věk, výška, váha, predispozice, aktuální fyziologie atd. apod.. Neustále se vše pak přehodnocuje a upravuje. Skupiny a typy pana Fořta mohou být zavádějící.

Mluvit o špatném cholesterolu, bylo a je do nějaké míry stále jen obecné zjednodušování a vůbec neplynulo a neplyne z poznatků vědní medicíny a už vůbec ne farmalobby či lékařské praxe.

Pokud o tom nějaký lékař takto mluví, buď zjednodušoval jen vyjadřování či svou práci, dál se nevzdělával a pokud tomu věřil, nebyl dobrý, ale to máte v každém oboru. Taktéž vyšetření na spektrum cholesterolu, HDL, LDL, atd. bylo dříve drahé. Navíc se neustále vše zpřesňuje a poznatky přehodnocují.

Pan Fořt taktéž nebude vyházet z ničeho jiného než z poznatků ze studií. Nicméně každý, kdo tak činí by se měl vyvarovat chybné interpretace a brát na vědomí, že vše se musí dále ověřovat, poznatky se mění a jen 5 procent studií se ukáže jako průkazných ať již směřujících k registraci či ne. Důležitý je konsenzus, metaanalýzy a nejlépe z velmi velkého počtu lidí či nakonec sběr dat z nemocnic, studií atd., což začíná být alfou omegou díky moderní době a propojenému světu a stále se zlepšuje.

0/0
19.4.2016 11:41

S95t62a94n48i50s23l64a80v 25S96t25u98p46k59a 6441245255430

Nicméně po celém světě probíhají nejrůznější studie vhodnosti dle fyziologie a predispozic. IKEM taktéž provádí studie na výživu pacientů s diabetes a dalších.

či Nutriční požadavky a věk Farmaceutická fakulta UK v Hradci

Doc.RNDr.Ing. Stanislav Ďoubal, CSc.

Královéhttp://apps.faf.cuni.cz/gerontology/nutrition/agedependence/Agedependence.asp

Žádná západní medicína si nic nevysvětluje a opět tu máme farmalobby. To, že si myslíte, že vědní medicína či farmakologie apod. tvrdí o cholesterolu, neznamená, že tomu tak je.

Vědní poznatky o cholestorolu se neustále přehodnocují a zkoumají a to, co tvrdíte pane Fořt, se dávno v poznatcích vyskytuje a dále přehodnocuje a současně každá terapie a medikace. Takže pokud se snažíte neobratně definovat vědní medicínu, tak Vám to moc nejde.

Tzn., že existují nějaké poznatky a dále se zkoumají staré i nové, stejně tak registrované terapie, jež lékaři mohou používat vzhledem k těmto poznatkům.

Pan Fořt objevil mýdlo. Potřeba dělit něco na západní, východní, alternativní a podpořit si to konspirací, je potřeba jen kulturních vzorů a dost často vlastního byznysu, kdy nabízím něco úžasně neotřelého.

Vědní medicína dávno všechny výživy atd. zkoumá a nové, s kterými někdo přijde. I s těmi poznatky o cholesterolu v jakých poměrech a za jakých podmínek k dané fyziologii a predispozicím jednotlivce. Proto třeba i IKEM, kdokoliv v klinických či již randomizovaných atd. zkoumají vhodnost dle těchto a dalších podmínek

0/−1
19.4.2016 11:42

M90a81g87d72a45l42e70n43a 22H59r93o43n24o95v94s53k37á 3340512344989

A ten guláš jste vaři sám?

0/0
19.4.2016 14:00

S81t98a85n78i71s12l75a82v 23S57t84u12p12k76a 6441765345290

Jestli chcete něco rozporovat, máte prostor. Kauzistiky cholesterolu jsou známy a stále se zkoumají a poznatky přehodnocují. To, že média píšou nesmysly a každý trouba zevšeobecňuje na vlastní dojmologii, co škodí a co ne, neznamená, že tyto poznatky panují ve farmacii, vědní medicíně, kde neustále dochází k přehodnocování, analýzám a konsenzu.

0/0
19.4.2016 15:41

M82a87g55d79a50l84e30n53a 87H74r93o35n45o41v26s56k21á 3200852964629

To jsem ráda, že se zkoumá. Taky jsem ráda, že dosavadní "vědeckéů bludy o cholesterolu padly a již spousta lidí ušetří desetisíce za zbytečné léky doporučované informovanými odborníky.;-)

0/0
22.4.2016 23:23

S28t23a58n20i56s27l97a46v 70S74t69u48p77k71a 6821245615540

"Před lety držel pan Fořt přednášku o "Smart drugs" v rámci Biologických čtvrtků ve Viničné a říkal tam takové kraviny, že málokdo vydržel do konce."

0/0
19.4.2016 15:48
Foto

B97á14r76a 75T40u50č96k10o72v91á 2264795816572

Ja nevim, nepochopila jsem. Chtel jste rici 'Fořt je vůl' nebo neco jineho?

0/0
20.4.2016 8:52

I21s70a72b41e38l80l13a 24Z54á82z48v95o32r51k31o78v70á 3570161420196

Jo já jsem ten případ co se na něj doktoři kouknou a hned diktují diagnózy: vysoký tlak, žlučové kameny, křečové žíly, vysoký cholesterol. Pak udělají vyšetření a jsou děsivě šokovaní, že nic z toho nemám. Problémy s cholesterolem jsem měla na vysoké právě opačné. Měla jsem ho nízký a to dlouhodobě. Doktor vždy jen prohlásil, že se s tak nízkými hladinami nikdy nesetkal, ale nikdy to neřešil. Já jsem si ale už tehdy přečetla, že je to horší než opak. Cholesterol se mi srovnal do normálu až když jsem nabrala kila.

+4/−1
18.4.2016 20:26
Foto

B66r21o31n22i84s27l40a47v 26G88a58b14r96y17š 2492899791

Já o sobě říkám, že jsem jako auto. Prostě si natankuju, až když mi dochází benzín a jedu na rezervu. Nejím, když nemám hlad. A konečně mi někdo dává za pravdu. :-)

A chce se to taky hýbat. Jako se o penězích říká, že neutratím víc, než vydělám, tak u jídla je to stejné - nenacpu do sebe víc jídla, než kolik ho spotřebuju. A já mám při svém zaměstnání docela malou spotřebu.

+2/0
18.4.2016 18:17

J98a17n71a 59B18o54u33l18o70v36á 7510666591161

Léta jsem nesnídala a to bylo pořád keců, že musím snídat. Tak jsem se nechala přemluvit, protože jsem začala trochu nabírat kila - holt věk se projevuje - a jediný efekt byl ten, že jsem kila nabrala ještě rychleji. Takže na to opět kašlu a jím, když mám hlad, kromě jiných úprav jídelníčku. Klidně si dám ráno jen kafe a najím se, až když mám hlad.

+7/0
18.4.2016 18:31
Foto

B22r69o36n98i84s54l10a90v 64G24a64b49r85y40š 2552429711

Tak to já se nasnídám. Jím mezi 8:00 a 8:30. A pak jsem měl ve 12:00 oběd. Jenže se mi nechtělo, protože jsem neměl hlad. Zkoušel jsem si tedy upravit porce. Snídal jsem méně, abych byl do oběda tak akorát hladový. Ale přestávalo mě to bavit. Takže snídám jako dřív a na oběd jdu mezi 13. a 14. hodinou.

Navíc mi šéf pořád říká, ať si dám i polívku. Nevím, proč bych se měl zbytečně přežírat. Když sním polívku, nedojím hlavní chod. Nejsem studna.

Takže je fajn, když máte svoji hlavu a své stravovací návyky. :-)

+4/0
18.4.2016 18:51

J31a71n98a 97B97o86u84l57o50v94á 7690286671341

Přesně, polívku a hlavní jídlo bych do sebe nenasoukala. Kolikrát mi stačí jen polívka, hlavně večer. Takže mažu do kuchyně a jdu na zelňačku, co jsem uvařila do foroty. ;-)

+3/0
18.4.2016 19:43

B34l55a61n59k28a 51B17a58u34e64r44o67v84a 4291610229617

Ja jsem take zjistila, ze kdyz snidam "jako kral", jak se doporucuje, tak priberu. Jenom je to zatez pro nase zazivaci ustroji, ktere musi hned zacit pracovat naplno. S kavou oslazenou medem vydrzim skvele az do obeda. Mezitim piji jenom ruzne tekutiny.

+2/0
18.4.2016 21:52

M36a53g67d71a30l63e28n40a 38H66r85o74n65o18v61s14k30á 3430322964179

Otázka ovšem je, jestli se o oběd podělíte s přítelem a večeři dáte nepříteli. Jinak je vaše spojování bohaté snídaně s přibíráním bezpředmětné. A propos - co je to snídat "jako král?" Dejme tomu, že vážíte 60 kg a uvažujeme o středně velkém denním kalorickém výdeji. Pak vám bohatě stačí nějakých 7500 kJ, k snídani tedy max. nějakých 2500 kJ - dva rohlíky (a 60 g) s máslem (15 g) a džemem 40 g + jablko. Nebo 100 g celozrnného chleba + 60 g tvrdého 45% sýra + jablko. K tomu smetana nebo med do kávy. ;-)

0/0
19.4.2016 14:11

B16l85a14n23k78a 46B74a33u70e51r67o26v59a 4951130699367

Rika se snidat jako kral, obedvat jako princ a veceret jako chudak. Ja se podle toho neridim.

0/0
19.4.2016 20:45

M31a30g61d65a41l91e26n13a 40H46r50o95n63o14v54s10k93á 3220742314959

Je to variace téhož...Ovšem když říkáte A, pak musíte říct i B. To snad chápete. Jinak to, že přibíráte a to že snídáte jako král, spolu nemá příčinnou souvislost.

0/0
22.4.2016 23:21

J96a92n76a 72M22r17á88z71k94o80v40á 8826680773890

Někdy v patnácti letech (sedmdesátá léta minulého století) jsem se naučila jíst jako liška.To jest tehdy, když jsem měla hlad. Sportovala jsem, holka jak lusk. Jenže mi to časem nabouraly teorie o pěti jídlech denně, to jsem neuměla. Ke stáru šly do háje mé ženské orgány, sex. Přidala se bipolární porucha, antidepresiva, nárůst váhy a teď je ze mne čuník zralý na porážku.

0/0
18.4.2016 17:15

Z15u89z12a55n66a 72H81a81j69s77k69á 6568546508

Knihy od Petra Fořta čtu moc ráda a musím říci, že se podle nich řídím i stravuji mnoho let (jsem zdravá, relativně štíhlá a ne nejmladší), dá se říci, že mi jeho rady a názory dost pomohly k lepšímu životu.

Tento článek mě velice oslovuje, zejména těmi delšími přestávkami mezi jídly. Intuitivně to také tak cítím a snažím se dodržovat větší pauzy, než se znovu najím.

Děkuji panu Fořtovi, kterého se velice vážím, za jeho práci a přeji mu mnoho štěstí.:-)R^V

+4/0
18.4.2016 15:39

P16e76t59r 57F18r53ý75d69e95k 7449721569773

Antidepresiva ve vetsine slouzi k potlacovani symptomu problemu, ktery se nikomu nechce resit. Ale protoze je to pohodlne a je to zlaty dul, tak se predepisuje jak o zivot, stejne tak PPI, antihistaminika, statiny atd...

+1/−1
18.4.2016 15:04

J72a16n 58F24r51o54l37í49k 6916480365284

Rozdělení jídla do pěti dílů je nutné zejména u lidí, kteří mají problém s kolísáním cukru v krvi. Je nesmysl tvrdit, že je to jen dobrá záminka se nacpat. 20 g knackebrotu s domácí lučinou a dvě deci vody nikoho k obezitě nepřivede. Každé tělo je sice jiné, ale hlídání energie příjmu a výdajů je základem udržení své váhy. Pokud sním třeba 2000 kcal a podle tabulek tělo spotřebuje 1500 vím, že zbytek musím zlikvidovat pohybem. Problém obézních je především daleko vyšší příjem neboli přežírání popř. pojídání sladkostí.

+1/−1
18.4.2016 14:46

J75a33r55o35s24l29a15v 58J89a72n86s53a 9397403463758

Naopak starší lidé s hladinou cholesterolu o něco vyšší, kteří nemají moc vysoký poměr tukové látky v krvi, žijí déle.

Zdroj: http://ona.idnes.cz/petr-fort-nizsi-hladina-cholesterolu-vadi-vic-nez-ta-vyssi-par-/zdravi.aspx?c=A160406_155344_zdravi_jup

Nikde jsem nenašel co to je "o něco vyšší". 5 nebo 15 mmol?

Dr. Hnízdil - při poctivém čtení to zjistíte - ztrácí odvahu tak na 6.

0/0
18.4.2016 14:24
Foto

B15á77r23a 89T81u62č71k85o50v68á 2224565476502

Kdyz jsem byla mala, dostali jsme ve skole jeden zvlastni ukol: napsat jednu barvu, ktera je pestra. Ukol jsem nesplnila, nedokazala jsem pani ucitelce vysvetlit, ze jedna barva nemuze byt pestra, ze pestra muze byt pouze kombinace barev.

Myslim, ze se stravou je to zrovna tak. Nakonec i se zivotem. Byti zaujat jednim tyem stravy, jednim zpusobem zivota, cloveka ochuzuje o to, co je v zivote nejhezci - o pestrost.

+5/0
18.4.2016 13:36

M26a25g79d92a18l10e22n22a 87H26r76o74n90o51v38s48k25á 3240392414499

A co tím chccete naznačit?

Ale obecně mi apel "pestrost" přijde jako konzumní výmysl, abyste co nejvíce spotřebovávala, a to všechno - jídlo, věci od a do z, zážitky, zábavu, partnery... Zhoubná cesta...

0/−3
18.4.2016 14:56

I26v35a 37K88r81i86s23t67o80f63o41v74á 7915933442392

Takže navrhujete nepestrost? Třeba pořád bůček, bůček, bůček?

+1/0
19.4.2016 6:34

M28a33g87d68a37l12e31n48a 53H24r55o70n20o36v71s40k22á 3230362424929

Pokud nepestrost definujete jako jezení jedné potraviny, pak nepestrost nenavrhuji. Zkuste to jinak...

0/0
19.4.2016 13:21

A78l49e28n57a 79V22e34s81e39l61á 3323141595558

Ale to přece nebyla definice, ale naopak otázka, jak definujete tu nepestrost vy. Mě by to ostatně taky zajímalo.

0/0
19.4.2016 14:53

J86a36n 19D11l71o21u80h27ý 8706590503370

Co to je vyšší hladina cholesterolu. 10mmol nebo až 25.;-D

0/0
18.4.2016 12:41

J68a50r14o41m97í25r 94Š20r70á52m74e44k 3547726697252

Vtip je v tom, že teoreticky může být vyšší obojí. Jde o to, kolik je na vrub LDL a kolik jde na vrub HDL. Celkový cholesterol je ukazatel, který nemá velký smysl.

+4/0
18.4.2016 12:46

M48a64r10t83i82n 26H70o67d10í41k 2185705438377

Má smysl a velký. Naznačené hladiny jsou hodně vysoké pro kohokoliv. Jestliže nemáte žádné jiné rizikové faktory (kardiovaskulání onemocnění, diabetes mellitus) platí maximum 5 mmol/l na celkový cholesterol a 3 mmol/ pro LDL cholesterol. U vysokých hladin cholesterolu pak platí, že s každým 1 mmol LDL cholesterolu dolů se vám sníží riziko kardiovaskulárního onemocnění o 2%.

0/0
18.4.2016 13:34
Foto

B22á58r16a 75T80u35č66k44o50v61á 2604845216412

Opravte ty mmol/l a procenta ;-) Mate tam chybu, dosti zasadni ;-D

0/0
18.4.2016 13:38

M63a49r84t33i56n 80H43o87d42í79k 2695675198957

Prosím?

0/0
18.4.2016 13:39
Foto

B70á64r86a 81T61u63č76k93o19v86á 2374295636872

Opravte ty mmol/l a procenta ;-) Mate tam chybu, dosti zasadni

0/0
18.4.2016 13:40

M78a87r52t28i76n 85H44o53d59í74k 2825105578527

Můžete svou hlubokou myšlenku trochu rozvést. Ta čísla jsou samozřejmě správně.

0/0
18.4.2016 13:42
Foto

B89á96r78a 19T69u79č61k87o97v82á 2894125536362

Cisla jsou mozna spravne, jednotky spravne nejsou. Nejedna se o snizeni LDL o 1 mmol, nybrz 1 % (a tomu odpovida snizeni rizika o kolik? Ruzne zdroje neuvadeji stejna cisla, ale rekneme mezi 1-2%).

0/0
18.4.2016 13:46

M29a31r44t76i91n 89H68o64d93í35k 2235585308877

Aha, někde na internetu jste si něco přečetla a budete poučovat. Tak např. "Z intervenčních studií vyplývá, žesnížení LDL-ch o 1 % snižuje riziko ICHS asi o 2 %" zdroj: Stačí dosahovat cílového LDL-cholesterolu, nebo je nutná komplexní intervence reziduálního rizika? Soška,V. Interní medicína, 10, 2009.

0/0
18.4.2016 13:50
Foto

B63á38r39a 70T65u96č83k48o17v74á 2404645146882

Budu muset, dokud si budete plest milimoly s procenty ;-) Prectete si jeste jednou svuj uvodni prispevek a pak muzete diskutovat.

0/0
18.4.2016 13:53

M85a98r91t56i63n 98H76o67d84í23k 2445635278757

Ještě jsem to blbec nedopsal a odkliknu. Máte sice pravdu, proto jsem dal i odkaz, ale zase taková dramaticky chybná informace to není. Idea je jasná.

0/0
18.4.2016 13:53

M48a58r31t15i50n 32H27o41d85í15k 2625465608887

Jinak ještě dodám, že jsem původně myslel, že narážíte na ty normy a chcete po mě mg%, jako ještě někdy používají v USA. proto jsem tak reagoval.

0/0
18.4.2016 13:58
Foto

B65á40r86a 15T90u75č17k39o35v46á 2904455736292

Je to dramaticky chybna informace :-) Jdete do obchodu a udelate nakup za 500 CZK. Platite rekneme tremi dvoustovkami. Co budete vyzadovat? Aby Vam vratili jednu stokorunu nebo jedno procento, tj. 6 korun? Idea je jasna, ale rozdil cini 94 CZK. Totez se tyka snizeni LDL: snizeni treba ze 6 mmol/l o 1 mmol/l je snizeni na 5,00 mmol/l, zatimco snizeni o 1 procento je snizeni na 5,94 mmol/l. ;-)

+5/0
18.4.2016 14:06

M74a22r93t27i48n 62H42o65d52í23k 2335275828327

Ne není, tohle není žádný kšeft. Jde o pointu, zejména vzhledem k publiku. Kdybych to přednášel, znovu si to po sobě přečtu. krom toho ale jde o teoretický statistický odhad ze studií. Nelze to brát jako vy, kupeckými počty. Při tak nízkých jednotlivých jednotkách mmol LDL je 1 % snížení hladiny na úrovní laboratorní chyby nebo dokonce nad ní.

0/0
18.4.2016 14:18
Foto

B61á41r67a 97T67u89č61k92o47v36á 2344905396572

No a prave vzhledem k publiku je rozdil mezi 1% a 1 mmol/l dulezity ;-) Nemate zde pred sebou oblackove uvazujici humanisty (mineno ve smyslu absolventu humanitarnich oboru, kterym by bylo jasne, o co jde), ale i cast technokraticky smyslejicich ctenaru, kteri budou povazovat rozdil mezi 1% a rekneme 17% (z modeloveho prikladu) za podstatny. Moc se mi mimochodem libi, jak obhajujete theorii, kterou soucasne vyvracite ;-) Theoreticky odhad ze studii, ktery je v mezich laboratorni chyby, je tedy prakticky nepouzitelny. Pak se nesmite divit, ze technokrate jako ja zmatene tapou, kdyz na jedne strane argumentujete minirozdily v ramci statisticke ci laboratorni chyby, na strane druhe rozdil matematicky dramaticky oznacujete za nepodstatny. ;-)

+1/0
18.4.2016 14:50

J23a57n 85D75l20o32u23h47ý 8526300793180

bylo myšleno samozřejmě LDL. ;-)

0/0
18.4.2016 15:12

D75a41v22i13d 82C38e44c49h 6403677550384

"Když budete jíst pravidelně i jen třikrát během dne, tak vám garantuji, že za půl roku přiberete, přestože se hýbete - blud par excellance, nic ine. uplne kludne sa p. doktorom stavim o milion, ze sa dnes postavim na vahu, budem jest tri krat denne a o pol roka budem mat hmotnost nizsiu.

Dalsia perla je "chemicka anorganicka hmojiva" , chel by som vidiet hnojivo, ktore by nebolo chemicke a bolo by anorganicke.

Top 1. je "zbavit sa chemie v potravinách" : to dokazal jedine nejaky Ind, menom Prahlad Jani, ktory sa udajne zivi nejakou kozmickou energiu, alebo niecim podobnym.

+3/0
18.4.2016 12:26

P51e35t91r 50T30l64o69u34k15a55l 7884415892195

Nějak sem nepochopil tu poznámku o stravě ve školkách, že tím zdravá výživa končí. Naopak ve školách a školách dodržují přesné normy a skladbu jídelníčku a děti z toho polovinu jídel ani neznají protože se doma cpou pizzama a hranolkama.

+3/−2
18.4.2016 12:24

P79e40t12r 80H32o90r65y54n85a 6785639132866

Soudíte-li podle sebe, nezobecňujte. Naše vnučka i kvůli stravě musela do lesní školky, protože doma se stravuje maximálně zdravě a na koprovku s hovězím podle norem do školky ji opravdu nepošleme...

+3/−4
18.4.2016 12:34

J92a32n 82D28l71o31u93h35ý 8886660533220

proč?

+5/0
18.4.2016 12:42

I47v74a 90K75r84i32s42t71o80f56o21v57á 7735233692592

Koprovka s hovězím je vadná???? Voda+mléko+kopr+možná trochu mouky, brambora a hovězí??? Co vaše dítě jí? Borůvky a mech?8-o8-o Ono se to nesmí přehánět ani na jednu či na druhou stranu. ;-)

+11/−3
18.4.2016 12:42

P86e32t15r 56T96l80o50u62k82a61l 7624525332655

Promiňte, ale v těch zařízeních někdo nastavil normy aby byla strava v jídelníčku pestrá a plnila nějaké normy. Jasně, že kdo se stravuje nějak alternativně tak si tam neužije, ale co je třeba na hovězím a koprovce špatného?

+6/−1
18.4.2016 12:53

I66v92a 37K89r55i16s43t22o23f97o16v90á 7385283192232

Pan Horyna nezobecnuje, ale tak nějak mi vyvstává na mysl film Válka Roseových, kde dětem "přidělovali" sladkosti, aby z nich pak byly tlusté koule. ;-D

0/0
18.4.2016 14:24







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.