Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nižší hladina cholesterolu vadí víc než ta vyšší, tvrdí Petr Fořt

Renomovaný výživový poradce Petr Fořt, autor více než dvaceti knih na téma zdravého životního stylu a boje s obezitou, tvrdí, že žádný obecně platný návod na zdravou stravu neexistuje. „Každý to máme jinak,“ říká. Počítání příjmu a výdeje kalorií považuje za zbytečné a doporučované konzumování malých porcí pětkrát denně za mylné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V37l80a24d40i22m58í42r 89Š33n50e49k 9274608116661

Tak s něčím se dá souhlasit, až na to, že člověk se nikdy nevyvinul. Člověka stvořil Bůh a původně, dokonce, měl jíst jen ovoce a zeleninu z rostlin a stromů, které Bůh stvořil. Až po potopě Bůh dovolil jíst lidem maso. Do dvanácti hodin by člověk měl jíst ovoce a potom oběd a večeři správně kombinovat. Škroby (uhlovodany) plus zeleninu, nebo maso a zeleninu. Nikdy ne maso a uhlovodany. Pak se hubne dobře. A samozřejmě by se neměl přejídat, jak je na to rovněž upozorněno i v článku.

0/0
24.4.2016 10:15

S74t69a45n49i90s11l22a10v 63S49t89u61p59k27a 6541145365900

To je ten pan Fořt, co nám tvořil diety dle krevních skupin? To by odpovídalo tomu, jak si chybně interpretuje studie dle kulturního vzoru a boje proti systému na podpoření vlastního byznysu.

Vědní medicína dávno ověřuje a zkoumá všechny terapie a poznatky o cholesterolu, dále jen výživy dle fyziologie a predispozice každého jednotlivce zvlášť v daném přijímaném množství a horizontu, kdy se zohledňují všechny faktory životního stylu, příjem výdej energie, věk, výška, váha, predispozice, aktuální fyziologie atd. apod.. Neustále se vše pak přehodnocuje a upravuje. Skupiny a typy pana Fořta mohou být zavádějící.

Mluvit o špatném cholesterolu, bylo a je do nějaké míry stále jen obecné zjednodušování a vůbec neplynulo a neplyne z poznatků vědní medicíny a už vůbec ne farmalobby či lékařské praxe.

Pokud o tom nějaký lékař takto mluví, buď zjednodušoval jen vyjadřování či svou práci, dál se nevzdělával a pokud tomu věřil, nebyl dobrý, ale to máte v každém oboru. Taktéž vyšetření na spektrum cholesterolu, HDL, LDL, atd. bylo dříve drahé. Navíc se neustále vše zpřesňuje a poznatky přehodnocují.

Pan Fořt taktéž nebude vyházet z ničeho jiného než z poznatků ze studií. Nicméně každý, kdo tak činí by se měl vyvarovat chybné interpretace a brát na vědomí, že vše se musí dále ověřovat, poznatky se mění a jen 5 procent studií se ukáže jako průkazných ať již směřujících k registraci či ne. Důležitý je konsenzus, metaanalýzy a nejlépe z velmi velkého počtu lidí či nakonec sběr dat z nemocnic, studií atd., což začíná být alfou omegou díky moderní době a propojenému světu a stále se zlepšuje.

0/0
19.4.2016 11:41

S20t51a14n96i37s85l60a43v 97S59t59u89p66k79a 6391275755210

Nicméně po celém světě probíhají nejrůznější studie vhodnosti dle fyziologie a predispozic. IKEM taktéž provádí studie na výživu pacientů s diabetes a dalších.

či Nutriční požadavky a věk Farmaceutická fakulta UK v Hradci

Doc.RNDr.Ing. Stanislav Ďoubal, CSc.

Královéhttp://apps.faf.cuni.cz/gerontology/nutrition/agedependence/Agedependence.asp

Žádná západní medicína si nic nevysvětluje a opět tu máme farmalobby. To, že si myslíte, že vědní medicína či farmakologie apod. tvrdí o cholesterolu, neznamená, že tomu tak je.

Vědní poznatky o cholestorolu se neustále přehodnocují a zkoumají a to, co tvrdíte pane Fořt, se dávno v poznatcích vyskytuje a dále přehodnocuje a současně každá terapie a medikace. Takže pokud se snažíte neobratně definovat vědní medicínu, tak Vám to moc nejde.

Tzn., že existují nějaké poznatky a dále se zkoumají staré i nové, stejně tak registrované terapie, jež lékaři mohou používat vzhledem k těmto poznatkům.

Pan Fořt objevil mýdlo. Potřeba dělit něco na západní, východní, alternativní a podpořit si to konspirací, je potřeba jen kulturních vzorů a dost často vlastního byznysu, kdy nabízím něco úžasně neotřelého.

Vědní medicína dávno všechny výživy atd. zkoumá a nové, s kterými někdo přijde. I s těmi poznatky o cholesterolu v jakých poměrech a za jakých podmínek k dané fyziologii a predispozicím jednotlivce. Proto třeba i IKEM, kdokoliv v klinických či již randomizovaných atd. zkoumají vhodnost dle těchto a dalších podmínek

0/−1
19.4.2016 11:42


M33a60g87d80a24l80e60n89a 32H95r81o71n77o45v22s35k50á 3590622764419

A ten guláš jste vaři sám?

0/0
19.4.2016 14:00

S59t88a57n13i61s49l72a82v 19S32t42u51p43k80a 6751125395360

Jestli chcete něco rozporovat, máte prostor. Kauzistiky cholesterolu jsou známy a stále se zkoumají a poznatky přehodnocují. To, že média píšou nesmysly a každý trouba zevšeobecňuje na vlastní dojmologii, co škodí a co ne, neznamená, že tyto poznatky panují ve farmacii, vědní medicíně, kde neustále dochází k přehodnocování, analýzám a konsenzu.

0/0
19.4.2016 15:41

M33a46g46d62a64l60e35n81a 23H77r40o39n79o64v97s79k72á 3700402764629

To jsem ráda, že se zkoumá. Taky jsem ráda, že dosavadní "vědeckéů bludy o cholesterolu padly a již spousta lidí ušetří desetisíce za zbytečné léky doporučované informovanými odborníky.;-)

0/0
22.4.2016 23:23

S40t86a17n22i72s49l29a44v 63S46t33u20p32k38a 6401945955340

"Před lety držel pan Fořt přednášku o "Smart drugs" v rámci Biologických čtvrtků ve Viničné a říkal tam takové kraviny, že málokdo vydržel do konce."

0/0
19.4.2016 15:48
Foto

B95á76r78a 36T94u52č79k52o76v53á 2624175146712

Ja nevim, nepochopila jsem. Chtel jste rici 'Fořt je vůl' nebo neco jineho?

0/0
20.4.2016 8:52

I62s72a91b58e39l50l90a 21Z16á46z59v40o17r28k56o35v66á 3840761460436

Jo já jsem ten případ co se na něj doktoři kouknou a hned diktují diagnózy: vysoký tlak, žlučové kameny, křečové žíly, vysoký cholesterol. Pak udělají vyšetření a jsou děsivě šokovaní, že nic z toho nemám. Problémy s cholesterolem jsem měla na vysoké právě opačné. Měla jsem ho nízký a to dlouhodobě. Doktor vždy jen prohlásil, že se s tak nízkými hladinami nikdy nesetkal, ale nikdy to neřešil. Já jsem si ale už tehdy přečetla, že je to horší než opak. Cholesterol se mi srovnal do normálu až když jsem nabrala kila.

+4/−1
18.4.2016 20:26

B98r82o14n91i64s41l29a71v 74G80a55b42r60y57š 6585464800

Já o sobě říkám, že jsem jako auto. Prostě si natankuju, až když mi dochází benzín a jedu na rezervu. Nejím, když nemám hlad. A konečně mi někdo dává za pravdu. :-)

A chce se to taky hýbat. Jako se o penězích říká, že neutratím víc, než vydělám, tak u jídla je to stejné - nenacpu do sebe víc jídla, než kolik ho spotřebuju. A já mám při svém zaměstnání docela malou spotřebu.

+2/0
18.4.2016 18:17

J64a55n43a 84B70o42u76l63o44v61á 7950516861771

Léta jsem nesnídala a to bylo pořád keců, že musím snídat. Tak jsem se nechala přemluvit, protože jsem začala trochu nabírat kila - holt věk se projevuje - a jediný efekt byl ten, že jsem kila nabrala ještě rychleji. Takže na to opět kašlu a jím, když mám hlad, kromě jiných úprav jídelníčku. Klidně si dám ráno jen kafe a najím se, až když mám hlad.

+7/0
18.4.2016 18:31

B40r66o37n63i89s87l65a74v 18G70a48b41r65y13š 6965554700

Tak to já se nasnídám. Jím mezi 8:00 a 8:30. A pak jsem měl ve 12:00 oběd. Jenže se mi nechtělo, protože jsem neměl hlad. Zkoušel jsem si tedy upravit porce. Snídal jsem méně, abych byl do oběda tak akorát hladový. Ale přestávalo mě to bavit. Takže snídám jako dřív a na oběd jdu mezi 13. a 14. hodinou.

Navíc mi šéf pořád říká, ať si dám i polívku. Nevím, proč bych se měl zbytečně přežírat. Když sním polívku, nedojím hlavní chod. Nejsem studna.

Takže je fajn, když máte svoji hlavu a své stravovací návyky. :-)

+4/0
18.4.2016 18:51

J96a88n85a 29B30o13u58l37o50v37á 7370296791331

Přesně, polívku a hlavní jídlo bych do sebe nenasoukala. Kolikrát mi stačí jen polívka, hlavně večer. Takže mažu do kuchyně a jdu na zelňačku, co jsem uvařila do foroty. ;-)

+3/0
18.4.2016 19:43

B30l87a13n25k74a 32B93a68u58e24r89o47v71a 4451390769727

Ja jsem take zjistila, ze kdyz snidam "jako kral", jak se doporucuje, tak priberu. Jenom je to zatez pro nase zazivaci ustroji, ktere musi hned zacit pracovat naplno. S kavou oslazenou medem vydrzim skvele az do obeda. Mezitim piji jenom ruzne tekutiny.

+2/0
18.4.2016 21:52

M89a98g61d11a57l19e63n78a 35H48r60o37n54o37v47s28k52á 3610862324329

Otázka ovšem je, jestli se o oběd podělíte s přítelem a večeři dáte nepříteli. Jinak je vaše spojování bohaté snídaně s přibíráním bezpředmětné. A propos - co je to snídat "jako král?" Dejme tomu, že vážíte 60 kg a uvažujeme o středně velkém denním kalorickém výdeji. Pak vám bohatě stačí nějakých 7500 kJ, k snídani tedy max. nějakých 2500 kJ - dva rohlíky (a 60 g) s máslem (15 g) a džemem 40 g + jablko. Nebo 100 g celozrnného chleba + 60 g tvrdého 45% sýra + jablko. K tomu smetana nebo med do kávy. ;-)

0/0
19.4.2016 14:11

B76l37a40n70k38a 82B40a22u97e73r63o70v40a 4891340679867

Rika se snidat jako kral, obedvat jako princ a veceret jako chudak. Ja se podle toho neridim.

0/0
19.4.2016 20:45

M54a15g20d52a68l29e96n85a 45H19r33o26n85o24v84s43k65á 3230702314399

Je to variace téhož...Ovšem když říkáte A, pak musíte říct i B. To snad chápete. Jinak to, že přibíráte a to že snídáte jako král, spolu nemá příčinnou souvislost.

0/0
22.4.2016 23:21

J29a36n32a 66M36r74á96z65k24o47v23á 8606650173810

Někdy v patnácti letech (sedmdesátá léta minulého století) jsem se naučila jíst jako liška.To jest tehdy, když jsem měla hlad. Sportovala jsem, holka jak lusk. Jenže mi to časem nabouraly teorie o pěti jídlech denně, to jsem neuměla. Ke stáru šly do háje mé ženské orgány, sex. Přidala se bipolární porucha, antidepresiva, nárůst váhy a teď je ze mne čuník zralý na porážku.

0/0
18.4.2016 17:15

Z21u79z17a17n42a 83H92a72j16s94k21á 6598776368

Knihy od Petra Fořta čtu moc ráda a musím říci, že se podle nich řídím i stravuji mnoho let (jsem zdravá, relativně štíhlá a ne nejmladší), dá se říci, že mi jeho rady a názory dost pomohly k lepšímu životu.

Tento článek mě velice oslovuje, zejména těmi delšími přestávkami mezi jídly. Intuitivně to také tak cítím a snažím se dodržovat větší pauzy, než se znovu najím.

Děkuji panu Fořtovi, kterého se velice vážím, za jeho práci a přeji mu mnoho štěstí.:-)R^V

+4/0
18.4.2016 15:39

P74e75t62r 45F56r35ý77d87e85k 7419541109293

Antidepresiva ve vetsine slouzi k potlacovani symptomu problemu, ktery se nikomu nechce resit. Ale protoze je to pohodlne a je to zlaty dul, tak se predepisuje jak o zivot, stejne tak PPI, antihistaminika, statiny atd...

+1/−1
18.4.2016 15:04

J30a71n 20F65r30o16l13í32k 6856150625884

Rozdělení jídla do pěti dílů je nutné zejména u lidí, kteří mají problém s kolísáním cukru v krvi. Je nesmysl tvrdit, že je to jen dobrá záminka se nacpat. 20 g knackebrotu s domácí lučinou a dvě deci vody nikoho k obezitě nepřivede. Každé tělo je sice jiné, ale hlídání energie příjmu a výdajů je základem udržení své váhy. Pokud sním třeba 2000 kcal a podle tabulek tělo spotřebuje 1500 vím, že zbytek musím zlikvidovat pohybem. Problém obézních je především daleko vyšší příjem neboli přežírání popř. pojídání sladkostí.

+1/−1
18.4.2016 14:46

J55a35r63o25s70l25a25v 28J39a48n71s59a 9247183813138

Naopak starší lidé s hladinou cholesterolu o něco vyšší, kteří nemají moc vysoký poměr tukové látky v krvi, žijí déle.

Zdroj: http://ona.idnes.cz/petr-fort-nizsi-hladina-cholesterolu-vadi-vic-nez-ta-vyssi-par-/zdravi.aspx?c=A160406_155344_zdravi_jup

Nikde jsem nenašel co to je "o něco vyšší". 5 nebo 15 mmol?

Dr. Hnízdil - při poctivém čtení to zjistíte - ztrácí odvahu tak na 6.

0/0
18.4.2016 14:24
Foto

B33á92r75a 62T41u63č71k10o95v39á 2904525736142

Kdyz jsem byla mala, dostali jsme ve skole jeden zvlastni ukol: napsat jednu barvu, ktera je pestra. Ukol jsem nesplnila, nedokazala jsem pani ucitelce vysvetlit, ze jedna barva nemuze byt pestra, ze pestra muze byt pouze kombinace barev.

Myslim, ze se stravou je to zrovna tak. Nakonec i se zivotem. Byti zaujat jednim tyem stravy, jednim zpusobem zivota, cloveka ochuzuje o to, co je v zivote nejhezci - o pestrost.

+5/0
18.4.2016 13:36

M88a69g10d55a10l10e24n71a 25H25r39o80n89o81v10s60k51á 3210342984989

A co tím chccete naznačit?

Ale obecně mi apel "pestrost" přijde jako konzumní výmysl, abyste co nejvíce spotřebovávala, a to všechno - jídlo, věci od a do z, zážitky, zábavu, partnery... Zhoubná cesta...

0/−3
18.4.2016 14:56

I91v38a 98K57r91i62s62t29o41f34o72v54á 7355593112592

Takže navrhujete nepestrost? Třeba pořád bůček, bůček, bůček?

+1/0
19.4.2016 6:34

M67a18g81d87a60l76e60n33a 59H72r89o10n44o87v78s27k74á 3140952404109

Pokud nepestrost definujete jako jezení jedné potraviny, pak nepestrost nenavrhuji. Zkuste to jinak...

0/0
19.4.2016 13:21

A97l18e46n61a 51V83e90s66e36l64á 3313971115828

Ale to přece nebyla definice, ale naopak otázka, jak definujete tu nepestrost vy. Mě by to ostatně taky zajímalo.

0/0
19.4.2016 14:53

J13a52n 20D48l25o77u75h96ý 8296710613830

Co to je vyšší hladina cholesterolu. 10mmol nebo až 25.;-D

0/0
18.4.2016 12:41

J52a54r54o79m30í63r 70Š58r69á10m44e36k 3197916687662

Vtip je v tom, že teoreticky může být vyšší obojí. Jde o to, kolik je na vrub LDL a kolik jde na vrub HDL. Celkový cholesterol je ukazatel, který nemá velký smysl.

+4/0
18.4.2016 12:46

M32a17r68t11i43n 14H75o73d63í65k 2795615338107

Má smysl a velký. Naznačené hladiny jsou hodně vysoké pro kohokoliv. Jestliže nemáte žádné jiné rizikové faktory (kardiovaskulání onemocnění, diabetes mellitus) platí maximum 5 mmol/l na celkový cholesterol a 3 mmol/ pro LDL cholesterol. U vysokých hladin cholesterolu pak platí, že s každým 1 mmol LDL cholesterolu dolů se vám sníží riziko kardiovaskulárního onemocnění o 2%.

0/0
18.4.2016 13:34
Foto

B87á74r98a 66T40u45č21k56o44v67á 2374515236122

Opravte ty mmol/l a procenta ;-) Mate tam chybu, dosti zasadni ;-D

0/0
18.4.2016 13:38

M18a83r38t32i19n 19H74o21d13í60k 2505485788807

Prosím?

0/0
18.4.2016 13:39
Foto

B26á64r82a 18T35u68č21k68o36v51á 2614325546752

Opravte ty mmol/l a procenta ;-) Mate tam chybu, dosti zasadni

0/0
18.4.2016 13:40

M72a10r72t90i90n 72H65o78d36í57k 2525245358767

Můžete svou hlubokou myšlenku trochu rozvést. Ta čísla jsou samozřejmě správně.

0/0
18.4.2016 13:42
Foto

B71á48r25a 91T66u40č40k78o84v29á 2264535906482

Cisla jsou mozna spravne, jednotky spravne nejsou. Nejedna se o snizeni LDL o 1 mmol, nybrz 1 % (a tomu odpovida snizeni rizika o kolik? Ruzne zdroje neuvadeji stejna cisla, ale rekneme mezi 1-2%).

0/0
18.4.2016 13:46

M57a86r70t85i63n 98H48o12d86í58k 2565155258467

Aha, někde na internetu jste si něco přečetla a budete poučovat. Tak např. "Z intervenčních studií vyplývá, žesnížení LDL-ch o 1 % snižuje riziko ICHS asi o 2 %" zdroj: Stačí dosahovat cílového LDL-cholesterolu, nebo je nutná komplexní intervence reziduálního rizika? Soška,V. Interní medicína, 10, 2009.

0/0
18.4.2016 13:50
Foto

B38á35r64a 20T42u44č96k87o35v68á 2654245446922

Budu muset, dokud si budete plest milimoly s procenty ;-) Prectete si jeste jednou svuj uvodni prispevek a pak muzete diskutovat.

0/0
18.4.2016 13:53

M25a53r74t46i80n 26H30o49d85í66k 2605365378687

Ještě jsem to blbec nedopsal a odkliknu. Máte sice pravdu, proto jsem dal i odkaz, ale zase taková dramaticky chybná informace to není. Idea je jasná.

0/0
18.4.2016 13:53

M60a66r45t61i25n 92H50o59d63í15k 2215565518697

Jinak ještě dodám, že jsem původně myslel, že narážíte na ty normy a chcete po mě mg%, jako ještě někdy používají v USA. proto jsem tak reagoval.

0/0
18.4.2016 13:58
Foto

B60á11r29a 48T63u55č86k43o83v19á 2334975256872

Je to dramaticky chybna informace :-) Jdete do obchodu a udelate nakup za 500 CZK. Platite rekneme tremi dvoustovkami. Co budete vyzadovat? Aby Vam vratili jednu stokorunu nebo jedno procento, tj. 6 korun? Idea je jasna, ale rozdil cini 94 CZK. Totez se tyka snizeni LDL: snizeni treba ze 6 mmol/l o 1 mmol/l je snizeni na 5,00 mmol/l, zatimco snizeni o 1 procento je snizeni na 5,94 mmol/l. ;-)

+5/0
18.4.2016 14:06

M48a97r59t15i16n 38H36o68d33í14k 2985505518657

Ne není, tohle není žádný kšeft. Jde o pointu, zejména vzhledem k publiku. Kdybych to přednášel, znovu si to po sobě přečtu. krom toho ale jde o teoretický statistický odhad ze studií. Nelze to brát jako vy, kupeckými počty. Při tak nízkých jednotlivých jednotkách mmol LDL je 1 % snížení hladiny na úrovní laboratorní chyby nebo dokonce nad ní.

0/0
18.4.2016 14:18
Foto

B88á68r35a 34T73u60č87k83o46v21á 2714815816272

No a prave vzhledem k publiku je rozdil mezi 1% a 1 mmol/l dulezity ;-) Nemate zde pred sebou oblackove uvazujici humanisty (mineno ve smyslu absolventu humanitarnich oboru, kterym by bylo jasne, o co jde), ale i cast technokraticky smyslejicich ctenaru, kteri budou povazovat rozdil mezi 1% a rekneme 17% (z modeloveho prikladu) za podstatny. Moc se mi mimochodem libi, jak obhajujete theorii, kterou soucasne vyvracite ;-) Theoreticky odhad ze studii, ktery je v mezich laboratorni chyby, je tedy prakticky nepouzitelny. Pak se nesmite divit, ze technokrate jako ja zmatene tapou, kdyz na jedne strane argumentujete minirozdily v ramci statisticke ci laboratorni chyby, na strane druhe rozdil matematicky dramaticky oznacujete za nepodstatny. ;-)

+1/0
18.4.2016 14:50

J82a35n 37D26l77o61u20h65ý 8556150493220

bylo myšleno samozřejmě LDL. ;-)

0/0
18.4.2016 15:12

D42a91v77i25d 49C23e13c30h 6533247830984

"Když budete jíst pravidelně i jen třikrát během dne, tak vám garantuji, že za půl roku přiberete, přestože se hýbete - blud par excellance, nic ine. uplne kludne sa p. doktorom stavim o milion, ze sa dnes postavim na vahu, budem jest tri krat denne a o pol roka budem mat hmotnost nizsiu.

Dalsia perla je "chemicka anorganicka hmojiva" , chel by som vidiet hnojivo, ktore by nebolo chemicke a bolo by anorganicke.

Top 1. je "zbavit sa chemie v potravinách" : to dokazal jedine nejaky Ind, menom Prahlad Jani, ktory sa udajne zivi nejakou kozmickou energiu, alebo niecim podobnym.

+3/0
18.4.2016 12:26

P33e63t10r 64T60l47o42u34k55a19l 7854975752815

Nějak sem nepochopil tu poznámku o stravě ve školkách, že tím zdravá výživa končí. Naopak ve školách a školách dodržují přesné normy a skladbu jídelníčku a děti z toho polovinu jídel ani neznají protože se doma cpou pizzama a hranolkama.

+3/−2
18.4.2016 12:24

P72e88t54r 33H23o30r83y60n28a 6955169302716

Soudíte-li podle sebe, nezobecňujte. Naše vnučka i kvůli stravě musela do lesní školky, protože doma se stravuje maximálně zdravě a na koprovku s hovězím podle norem do školky ji opravdu nepošleme...

+3/−4
18.4.2016 12:34

J58a77n 60D73l67o51u37h91ý 8236610553140

proč?

+5/0
18.4.2016 12:42

I18v71a 25K65r33i16s79t48o67f49o23v74á 7295113632252

Koprovka s hovězím je vadná???? Voda+mléko+kopr+možná trochu mouky, brambora a hovězí??? Co vaše dítě jí? Borůvky a mech?8-o8-o Ono se to nesmí přehánět ani na jednu či na druhou stranu. ;-)

+11/−3
18.4.2016 12:42

P71e45t13r 58T39l75o83u56k94a45l 7274565482885

Promiňte, ale v těch zařízeních někdo nastavil normy aby byla strava v jídelníčku pestrá a plnila nějaké normy. Jasně, že kdo se stravuje nějak alternativně tak si tam neužije, ale co je třeba na hovězím a koprovce špatného?

+6/−1
18.4.2016 12:53

I59v36a 98K29r14i57s68t94o93f89o35v81á 7135183632842

Pan Horyna nezobecnuje, ale tak nějak mi vyvstává na mysl film Válka Roseových, kde dětem "přidělovali" sladkosti, aby z nich pak byly tlusté koule. ;-D

0/0
18.4.2016 14:24



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.