- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Na minulé době, kterou dnes tak rádi škatulkujeme jako retro, mne fascinovala šikovnost kuchařek a jejich úspornost. Schopnost zpracovat všechno, co šlo kolem a vyhodit jen minimum. Uměly vařit i konzervovat. Nečekaly, že to najdou v marketu v pytlíku. Ale ne, nestýská se mi po všeobecném nedostatku a mizerii, jen po šikovných lidech a zdravém rozumu.
Kde se dala za komunistu koupit sunka od kosti, nebo primo Prazska sunka? Ja tu druhou mel poprve v kapitalisticke Italii. Pokud vim tak se za minuleho rezimu u nas nevyrabela ani na export. Ty konzervy se stejnym nazvem Prazska sunka nebyly. Ikdyz ja je mel rad.
Šunka od kosti se koupit dala (můžu ale mluvit jen o 80. letech, v 70. letech jsem byla moc malá, abych si to pamatovala), ale co si pamatuji, bylo to bráno jako velká "událost". Tuším, že máma ji kupovala v řeznictví ve Spálené ulici (dnes už tam ten obchod není), když mne brala "do města".
Pražská šunka, ta byla jen v prodejnách Eso, to bylo až někdy za perestrojky. No, možná už dříve v Domě potravin, nahoře na Václaváku. A byla neskutečně drahá, kupovali jsme ji dědečkovi nebo pratetičkám k narozeninám, v dárkovém koši. Já ji za celý socík neochutnala.
Kaťak mám docela rád, někdy si ho dělám a k tomu ameriky nebo hranolky
Ale kdě dneskáj zoženiétě kvalitnú šunkú na tjé rolky ???
V tých zlatých 70-tých bola ešče chutná a robená podľa ČSN, ale tedkáj je to ibá dajáká zmes všelikých drtěných kóžok, chrupávok a bohvíé čoho so samou vódou...
Faktem je, že 100% šunka je dosud spíše výjimkou a patří mezi luxusní zboží.
Společnost se snaží více či méně dostat se z tohohle totalitního nesmyslu. Unuděných kuchyní a UHO omáček. Pohlreich to komentuje pomalu v každém pořadu a nejen on. A co udělá rádoby novinářka Havlíková? Vytáhne tyhle hnusy a naservíruje je na OnaDnes
Tak zrovna Polraich má co kecat. Byl jste někdo u něj na obědě? já ano a byla to nejedlá hrůza. Není se co divit, že mu hospoda zkrachovala
Ty Míša řezy jsou nějaký divný, těsto na obrázku vypadá spíš jako medová placka...mělo by být mnohem tmavší, nadýchanější a vyšší (zrovna tak ta tvarohová část). Naopak, poleva by měla být tenoučká, aby při zakrojení pěkně křupla. Tohle je nějaký nepovedený grankový fejk...
peču do dnes, to co je na fotce nemá s Míša řezy nic společného. Já mám hodně tmavou placku, bílý krémík a tenkou, tmavou polevu
Kuřecí prso s broskví a sýrem - kristepane néééééé
Šlehačka ve flašce se nedělá bombičkama s Co2 a s dusíkem, mají nebo měly zelený proužek.
Proč krenovou slehacku cpat do flasky? Do pytlíku a plnite jedna báseň,pytlík vyhodite a umyjete jen plnící hubičku. Jinak sunkove křenové rolky se podávají běžně.