- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nejlepší piva jsou stejně belgický
Mě nikdy chutnat nepřestalo. Nicméně se mohu podělit se zkušenostmi s pivem Krakonoš. Jedenáctka z Krkonoš je vynikající, nicméně, abyste docílili plnější, plně rozvinuté chuti, nechte sud 14 dní stát někde v chladnu a klidu. Pěkně to pod tlakem dokvasí a pak nemá chybu.
Z nouze ctnost.
Protože (dřívější) PIVO-vary dnes, sloučeny, pod jakýmisi koncerny, produkují jen "spodně kvašené normalizované scanky" - počínaje Krušovicemi přes Radegast až po ten slavný Prazdroj (měl bych jmenovat i Starobrno, ale to se nepočítá, to produkovalo scanky i předtím) -,
Češi musejí hledat jinde - a svrchně kvašená piva jsou dobrá volba. Jen abychom se je naučili vařit.
Nebo pít klasické piva vařená v jiných než "euro" pivovarech...
"Čechům začalo chutnat pivo"? Co je to za nesmysl? Pivo Čechům chutná dávno, však se taky drží několik let na 1. místě ve spotřebě.
Ale mam rad, hlavne IPA, a tak jsem byl zvedavy na cesky Ale od Bernardu. A musim bohuzel rict, ze to bylo jedno z nejhorsich piv, co jsem kdy mel. Mel jsem problem ho dopit cele.
Bernard bohužel zklamal. Ne že by to byl úplný propad, ale ambice kdysi byly vyšší.
No, to jsou kydy. Akurát pro oněnku
Rád bych podotknul že v článku je chyba:
„Nejsilnějším pivem světa byl ještě nedávno Snake Venom „Hadí jed“ ze skotského pivovaru Brewmeister se svými 67,5 % alkoholu.
-podle tady tohoto by to pivo bylo silnější než slivovice (ta má kolem 50% alkoholu) tak vysokých koncentrací se dá dosáhnout jen pomocí destilace ;).
Jedná se tedy o stupňovitost piva
jinak já sem velkým příznivcem pivních speciálů a rozmanitosti pivních stylů, neustálé pití 11° či jiného piva považuji za pivní analfabetismus a zbytečné ochuzování se o jiné daleko zajímavější chutě ! ;)
Jedenáctky se dneska pijó na žízeň.
Článek hezkej ale Berkovy komentáře jsou v kontextu s realitou perly. Především zmínka o tom jak musí ležák ležet, což je v situaci kdy v Plzni jedou všechnu klasiku jenom přes CKT opravdu úsměvné.
Že mám zrovna náladu, tak to postnu tady: su vinař, což samozřejmě pití piva nevylučuje. Ale právě zrušení toho uležení bylo naprosté zřícení kvality piv. Asi díky tomu dneska, když chcu jít na pivo, mám kam, ale se zmíněným pivovarem to nemá nic společného ani omylem. Ale k věci: to, čemu se u piva říká ležení, to je to samé jako u vína archivování. Setrváním v klidu, tmě, tichu a stabilní nízké teplotě dochází k vyrovnání chuti, ve zkratce, že potom není v puse extra voda, líh, kyselina a cukr, ale že ty složky splynou a vzniknou krásné chutě a aromata.
Jedná se o poslední stupeň tvorby vína, který dokáže zvednout hodnotu nejvíc ze všech výrobních kroků. Tož jenom tak, mimochodem.
Ono nekdy Cechum nechutnalo?Mam take rad dobre pivo ,piji je na chut a ne na mnozstvi.Problem je ze dnes v hospodach si clovek moc nevybere.Co kraj to regionalni pivovar a vsechny hospody okolo nic jineho nenabidnou.Treba Liberecky kraj vsechny hospody v mem okoli toci povine Svijany, ktere ja numuzu ani citit.Takze kdyz chci dobre pivko musim bud lahvove nebo vyrazit mimo.
Není tak zle, také v Libereckém kraji najdete velké množství hospod, kde mají nejen Svijany. V nabídce je zde také velké množství i z malých pivovarů, minipivovarů z Libereckého kraje. A pokud jste opravdu z Liberecka, pak doporučuji vyrazit na pivní výlety i do blízkého zahraničí - čepovaná či lahvová piva z Německa i Polska, radost ochutnávat. Kdo hledá, najde. Rozhodně nejsou na Liberecku jen euro piva a Svijany.
Ve středu jsem ochutna tři ale od polského minipivovaru Pinta. Amůžu opravdu doporučit.
Znám, v Polsku je velké množství malých pivovarů, skupina PINTA zahrnuje více malých pivovarů. Takových skupin je v Polsku více. A často mohu říci, že piva z těchto malých minipivovarů jsou lepší než průměrné české piva a velmi srovnatelná s českými malými minipivovary. Pintu mohu také doporučit!