Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Čechům začalo chutnat pivo Ale i speciály. S kupony je koupíte se slevou

Češi i Češky se v poslední době objevují nové pivní světy - roste zájem o produkce minipivovarů, ale i piv typu Ale, Stout nebo pivní speciály. Pokud se v nich nevyznáte, nabízíme vám vysvětlení základních pojmů. Skvělá piva můžete nyní navíc nakoupit s kupony Nákupů Ona Dnes se slevou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V74e61r49o85n57i26k34a 11S95i86m51u86n18k30o21v78a 8527120285832

Nejlepší piva jsou stejně belgický

0/0
21.3.2016 15:57

M44a51r90t55i84n 97J44i38r74o13u87s44e17k 7696225195908

Mě nikdy chutnat nepřestalo. Nicméně se mohu podělit se zkušenostmi s pivem Krakonoš. Jedenáctka z Krkonoš je vynikající, nicméně, abyste docílili plnější, plně rozvinuté chuti, nechte sud 14 dní stát někde v chladnu a klidu. Pěkně to pod tlakem dokvasí a pak nemá chybu.

0/0
21.3.2016 9:54

J72a84n 71P87o61l79á19k 3661663698117

Krakonoš je výborný, já mám rád dvanáctku R^

0/0
22.3.2016 12:03


M35i27c63h83a91e38l 39M39e19n58s39i72k 8281886710312

Z nouze ctnost.

Protože (dřívější) PIVO-vary dnes, sloučeny, pod jakýmisi koncerny, produkují jen "spodně kvašené normalizované scanky" - počínaje Krušovicemi přes Radegast až po ten slavný Prazdroj (měl bych jmenovat i Starobrno, ale to se nepočítá, to produkovalo scanky i předtím) -,

Češi musejí hledat jinde - a svrchně kvašená piva jsou dobrá volba. Jen abychom se je naučili vařit.

0/0
20.3.2016 23:27

J82a62n 52P10o60l97á68k 3611383428227

Nebo pít klasické piva vařená v jiných než "euro" pivovarech...

0/0
22.3.2016 12:04

Z56d88e21n45ě28k 40S73k37ř48i85v33a60n 5244410829796

"Čechům začalo chutnat pivo"? Co je to za nesmysl? Pivo Čechům chutná dávno, však se taky drží několik let na 1. místě ve spotřebě.

+5/0
20.3.2016 7:36

G80a24b54r97i68e71l 17M87a82r14c27e11l 6743280946314

Ale mam rad, hlavne IPA, a tak jsem byl zvedavy na cesky Ale od Bernardu. A musim bohuzel rict, ze to bylo jedno z nejhorsich piv, co jsem kdy mel. Mel jsem problem ho dopit cele. :-/

+1/0
20.3.2016 0:00

T63o94m27á81š 29T47a92t53í86č24e44k 5820962380918

Bernard bohužel zklamal. Ne že by to byl úplný propad, ale ambice kdysi byly vyšší.

+3/0
20.3.2016 0:44

G84a28b25r88i80e23l 87M23a87r27c13e57l 6443360566354

Urcite. Ja se dost tesil, az ho vyzkousim.

0/0
20.3.2016 14:09

M72a66r38t38i60n 45K64o96ž60í76n 1605546811560

Z toho mainstreamu je docela dobrá IPA z Náchoda a taky je velice dobrá IPA z Vysokého Chlumce.

0/0
20.3.2016 21:31

D72a14n85i74e35l 25N55. 13P16o50k49o17r13n93ý 6127436455181

No, to jsou kydy. Akurát pro oněnku Rv

+1/−3
19.3.2016 21:15

M60i67c18h19a40l 10K62u34t81á59l90e29k 9465366678164

Rád bych podotknul že v článku je chyba:

„Nejsilnějším pivem světa byl ještě nedávno Snake Venom „Hadí jed“ ze skotského pivovaru Brewmeister se svými 67,5 % alkoholu.

-podle tady tohoto by to pivo bylo silnější než slivovice (ta má kolem 50% alkoholu) tak vysokých koncentrací se dá dosáhnout jen pomocí destilace ;).

Jedná se tedy o stupňovitost piva

jinak já sem velkým příznivcem pivních speciálů a rozmanitosti pivních stylů, neustálé pití 11° či jiného piva považuji za pivní analfabetismus a zbytečné ochuzování se o jiné daleko zajímavější chutě ! ;)

+4/−4
19.3.2016 17:52

T69o40m52á58š 61T31a20t26í62č32e87k 5200382610138

Jedenáctky se dneska pijó na žízeň. ;-)

0/0
20.3.2016 0:42

M57a42r25t45i30n 88K63o94ž54í73n 1715906721520

Poměrně dost se dá zesilovat pivo tzv. vymražováním, kdy se oddělí voda která zmrzne od lihu. Pil jsem jednou nějaký speciál z Rakouska vyráběný touto cestou o obsahu kolem 35% alkoholu (pokud by mě neřekli že je to pivo, považoval bych to za nechutný likér), ale že se dá takto dosáhnout 67.5% alkoholu pochybuji.

0/0
20.3.2016 21:35

P24e30t12r 80Č44e87r41m13á91k 9598975459970

Článek hezkej ale Berkovy komentáře jsou v kontextu s realitou perly. Především zmínka o tom jak musí ležák ležet, což je v situaci kdy v Plzni jedou všechnu klasiku jenom přes CKT opravdu úsměvné.

+4/0
19.3.2016 14:35

T91o76m76á74š 23T53a97t86í71č14e20k 5320842800758

Že mám zrovna náladu, tak to postnu tady: su vinař, což samozřejmě pití piva nevylučuje. Ale právě zrušení toho uležení bylo naprosté zřícení kvality piv. Asi díky tomu dneska, když chcu jít na pivo, mám kam, ale se zmíněným pivovarem to nemá nic společného ani omylem. Ale k věci: to, čemu se u piva říká ležení, to je to samé jako u vína archivování. Setrváním v klidu, tmě, tichu a stabilní nízké teplotě dochází k vyrovnání chuti, ve zkratce, že potom není v puse extra voda, líh, kyselina a cukr, ale že ty složky splynou a vzniknou krásné chutě a aromata.

Jedná se o poslední stupeň tvorby vína, který dokáže zvednout hodnotu nejvíc ze všech výrobních kroků. Tož jenom tak, mimochodem.

0/0
20.3.2016 0:59

M57a13r86t59i28n 52K19o17ž66í17n 1575266251250

Nemáte pravdu. Během ležení sice dochází k zakulacování chuti, ale především dochází k velmi pomalému dokvášení zbytkových cukrů. Toto dokvášení probíhá při teplotě kolem jednoho stupně a pod tlakem (narozdíl od hlavního kvašení, kdy to kvasí při teplotě kolem deseti stupňů a nádoba není pod tlakem). Tím, že to dokváší pod tlakem dochází k rozpouštění CO2 v pivu a tím se pivo sytí a získává říz. Dokvášení je nedílnou součástí technologického postupu výroby piva a není to nějaký bonus navíc. Pivo po hlavním kvašení (tzv. mladé pivo) nemá říz, páchne a je nevábné chuti, nepil byste ho.

0/0
20.3.2016 21:30

T39o32m85á31š 52T65a12t77í95č95e76k 5290542360588

Díky, pěkně vysvětleno (a logické). Není to přesto tak, že je to obdobné jako u vína: čím rychleji se to dokvašení provede, tím méně je dosažený výsledek "vyzrálejší"?

0/0
24.3.2016 17:50
Foto

J97a69r22o13m60í37r 44Č55e21c85h 1783488667692

Ono nekdy Cechum nechutnalo?Mam take rad dobre pivo ,piji je na chut a ne na mnozstvi.Problem je ze dnes v hospodach si clovek moc nevybere.Co kraj to regionalni pivovar a vsechny hospody okolo nic jineho nenabidnou.Treba Liberecky kraj vsechny hospody v mem okoli toci povine Svijany, ktere ja numuzu ani citit.Takze kdyz chci dobre pivko musim bud lahvove nebo vyrazit mimo.

0/−2
19.3.2016 14:13

L18u15c94i80a71n 55P73a86p46a62z37i19a54n 5354897621515

Není tak zle, také v Libereckém kraji najdete velké množství hospod, kde mají nejen Svijany. V nabídce je zde také velké množství i z malých pivovarů, minipivovarů z Libereckého kraje. A pokud jste opravdu z Liberecka, pak doporučuji vyrazit na pivní výlety i do blízkého zahraničí - čepovaná či lahvová piva z Německa i Polska, radost ochutnávat. Kdo hledá, najde. Rozhodně nejsou na Liberecku jen euro piva a Svijany.

+3/0
19.3.2016 19:26

R33u64d79a 18S19l87a13v21í64k 5123878396201

Ve středu jsem ochutna tři ale od polského minipivovaru Pinta. Amůžu opravdu doporučit.

+4/0
19.3.2016 13:55

L65u85c62i20a36n 87P70a34p72a64z13i33a81n 5754507321275

Znám, v Polsku je velké množství malých pivovarů, skupina PINTA zahrnuje více malých pivovarů. Takových skupin je v Polsku více. A často mohu říci, že piva z těchto malých minipivovarů jsou lepší než průměrné české piva a velmi srovnatelná s českými malými minipivovary. Pintu mohu také doporučit!

+1/0
19.3.2016 19:19

J88i30ř31í 33H37u25d12e88c 4102951179762

Jeste tak aby to pochopili majitele restauraci a netlacili vsude produkt plzenske chemicky

+7/−8
19.3.2016 12:07

D59a90n71i98e17l 51J71a33n91k24o 9629739790982

Koho chleba jis toho pisen zpivej - aneb kdo jim zaplati vybaveni toho cepuji. A ceskemu zakaznikovi to z cca 90% nevadi. Jeste jsem nevidel hosta kterej vesel do hospody a kdyz zjisti co cepuji slusne podekoval a odesel. Zabrbla a stejne si objedna ....

0/0
19.3.2016 12:22

L90u25k14a84s 16P37r70i41k83r98y18l 9871425588478

co mate za pivo? gambac? tak to nechci. toto jsem udelal mockrat

+5/0
19.3.2016 13:02

D17a47n87i73e26l 94J14a22n61k81o 9689979600932

A rekne ti nic jineho nemam, na vesnicich kde je jedna hospoda neni na vyber .... Takze zustanes na matonce ;-(

0/0
19.3.2016 14:03

L96u15k68a58s 56P26r21i72k94r21y11l 9491875588868

kdyz chci pit, chodim do hospod, kde vim co maji a kde mi chutna. pokud se nekde stavuji na jidlo nebo neco, tak to pivko v k tomu obedu proste ozelim

+7/0
19.3.2016 14:09

J10a97n 63P38o73l54á17k 3251853158817

No já jsem seděl v hospodě, kde se točí europatok, jen v případě nějakého posezení v rámci práce, jinak si pečlivě vybírám. A nejsem sám, nejsem :-)

+7/0
19.3.2016 13:04

L94u21k91á33š 33Š68l72e79h89o11f12e29r 1823119305949

Jste náš hrdina ;-D;-D;-D

+1/0
19.3.2016 16:08

J73a92n 62P25o55l25á62k 3731813698437

Já vím, děkuji za uznání R^

0/0
19.3.2016 17:26

M31a29r52t97i52n 71M50i44k26o61l12á87š77e79k 7240780963

Bernard Bohemian Ale R^

0/0
19.3.2016 12:04

A97l94e43š 55J72a33v22ů50r92e52k 2652489940390

není špatný, ale typický ALE má být hořký ...

0/0
19.3.2016 13:00

L59u50k97a39s 57P69r58i14k75r20y59l 9851785228898

zaprve zbytecne voltazni, co do chuti slabsi prumer

0/0
19.3.2016 13:03

L47u74k10a83s 75P83r73i10k75r56y28l 9851125788978

co voltaze myslim, ze to rozhodne neni ale, kterej se da lit celej vecer :) a jako lahudka jeden a zdar, tak to radeji volim jine znacky

0/0
19.3.2016 13:04

T47o22m17á72š 92H13o60l40e41k 5825840411167

V Anglii a v USA jsem pil lepší ALE

+1/0
19.3.2016 13:08

J64a20n 73S52o11u72k91u76p 1794124396185

..nejhnusnější ejl na trhu.

+6/0
19.3.2016 13:37

R60u69d92a 32S40l27a20v68í96k 5923848556301

Měl jsem i horší, např Gwern nebo Bobr.

0/0
19.3.2016 13:53

G77a42b66r32i66e83l 94M86a16r94c82e74l 6593420366114

Souhlas. Taky jsem zatim neochutnal horsi.

0/0
20.3.2016 0:04

L65u78k59a38s 30P19r61i78k10r74y64l 9121335408798

ze se zrovna berka vyjadruje i k psenici :D ten jejich fenix to je opravdu zazrak :D

+1/0
19.3.2016 11:45

T41i53b61o94r 33V38i49z31v53a80r58y 9354504563285

No spíš než třetinku místo 3 tuctových piv si dám tři kvalitní místo 5 obyčejných. Takový Kout nebo Matuška...

+7/−1
19.3.2016 11:29

P59e23p28a 80Č81u75m15p47e88l55í85k 7417108644243

Piv je celá řada. je super, že to pije více lidí na chuť. Často si někdo myslel, že pivo je na žízeň.

Přitom jedno chutná ovocně, další jako káva, nebo sladce apod...Je toho moc a každý si tam najde to svoje na chuť. Nebo belgické čokoládové je skvělé.

Jsou tam větší variace jak u vína.

+8/0
19.3.2016 11:19

T25o45m36á74š 28H77o69l72e27k 5905400101647

Cpát do piva cizí příchutě a nazývat to pivo je úchylné. Pivo je pivo a limonáda je limonáda, kakao je kakao. Dostatečnou variabilitu piv vytváří už různé odrůdy základních vstupních surovin a způsob výroby (kvašení, vaření, uležení)

+1/−7
19.3.2016 13:07

J64a95n 61S20o56u96k96u80p 1594184436365

Příchutě ovoce, či kávy, jsou dosažitelné pomocí variability surovin a postupů, takže ten komentář je uplně mimo.

+2/0
19.3.2016 13:42

T19o88m32á27š 21H93o81l17e21k 5475690611207

Ano, Guiness má příchuť kávy, protože se dělá z praženého ječmene. Znám i piva, která chutnají po ovoci díky odrůdy chmele nebo sladu. Ale já jsem psal o přidávání cizích ingrediencí jako jsou různé sirupy a případně zmíňována čokoláda, což se děje. Takže můj příspěvek není mimo.

0/0
19.3.2016 14:00

O98l57d23ř67i76c45h 17B50a52u82e10r 5733861159865

Čokoládové pivo se dělá z čokoládového sladu.

+1/0
19.3.2016 14:31

J36a69n 86S45o63u91k10u69p 1264134866555

Čokoládové pivo se dělá z čokoládového sladu (ano, některé přidávají čokoládu), ovocné tóny jsou typické pro mnoho svrchně kvašených piv. Těžko říct, co to znamená ́pivo je pivo ́, když původně pivo bylo něco uplně jiného a existuje obrovské množství receptů a procedur pro vaření piva. Stačí se podívat do nedávné historie, jak u nás vypadalo pivo ještě před vynálezem dekokce.

Do piva se může dávat kdeco, tradičně se to tak dělá, to je jen utkvělá česká představa, že pivo začíná a končí u ležáku a jenom jedna podoba piva je tím pivem. Přitom je u nás oblíbené medové pivo, což je v podstatě to samé a nikomu to nepřijde divné. Vznik IPY, APY atd. je provázen jednou velkou improvizací, pivo má ve skutečnosti velmi svobodnou filosofii, těžko se dá určit, kdy to pivo ještě je a kdy už ne.

+4/0
19.3.2016 15:26

J96a66n 75N60o96v69á89k 6424934

Český ležák je takový podivný kult. Není spojen s žádným lepším stolováním, vlastně je to čistě buranské pití.

Těžko říci, proč jsme na něj tak hrdí. Možná pro tu lidovost... V podstatě je to takový Zeman mezi nápoji .)

+4/−31
19.3.2016 10:25
Foto

R42i18c24h84a88r16d 85P53o60l69á75š82e57k 9904673360459

Jaký podivný kult? Je to prostě jeden z nejrozšířenějších druhů piva.

+4/0
19.3.2016 11:00

M25i71l39o27š 25S22t29r65a51d38i54o79t 3701132681424

To se přeci nevylučuje.

+2/0
19.3.2016 11:10

J78a90n 62N31o69v39á67k 6234914

Nejen že nevylučuje, mně se zdá, že to spolu naopak souvisí.

Když kult, tak musí jít o rozšířený jev.

+2/0
19.3.2016 11:24



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.