Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Čechům začalo chutnat pivo Ale i speciály. S kupony je koupíte se slevou

Češi i Češky se v poslední době objevují nové pivní světy - roste zájem o produkce minipivovarů, ale i piv typu Ale, Stout nebo pivní speciály. Pokud se v nich nevyznáte, nabízíme vám vysvětlení základních pojmů. Skvělá piva můžete nyní navíc nakoupit s kupony Nákupů Ona Dnes se slevou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V67e30r67o61n93i77k29a 89S78i35m16u46n49k96o16v53a 8767710755822

Nejlepší piva jsou stejně belgický

0/0
21.3.2016 15:57

M85a42r18t77i23n 21J93i92r12o74u25s58e13k 7256195115588

Mě nikdy chutnat nepřestalo. Nicméně se mohu podělit se zkušenostmi s pivem Krakonoš. Jedenáctka z Krkonoš je vynikající, nicméně, abyste docílili plnější, plně rozvinuté chuti, nechte sud 14 dní stát někde v chladnu a klidu. Pěkně to pod tlakem dokvasí a pak nemá chybu.

0/0
21.3.2016 9:54

J15a34n 24P73o26l96á79k 3111813378697

Krakonoš je výborný, já mám rád dvanáctku R^

0/0
22.3.2016 12:03

M47i49c60h50a98e45l 32M34e22n89s48i81k 8821366860132

Z nouze ctnost.

Protože (dřívější) PIVO-vary dnes, sloučeny, pod jakýmisi koncerny, produkují jen "spodně kvašené normalizované scanky" - počínaje Krušovicemi přes Radegast až po ten slavný Prazdroj (měl bych jmenovat i Starobrno, ale to se nepočítá, to produkovalo scanky i předtím) -,

Češi musejí hledat jinde - a svrchně kvašená piva jsou dobrá volba. Jen abychom se je naučili vařit.

0/0
20.3.2016 23:27

J19a56n 42P34o87l14á94k 3711463618197

Nebo pít klasické piva vařená v jiných než "euro" pivovarech...

0/0
22.3.2016 12:04

Z68d44e38n76ě40k 82S34k54ř62i24v73a59n 5674920839886

"Čechům začalo chutnat pivo"? Co je to za nesmysl? Pivo Čechům chutná dávno, však se taky drží několik let na 1. místě ve spotřebě.

+5/0
20.3.2016 7:36

G68a66b51r40i47e39l 92M69a53r48c13e81l 6423530876134

Ale mam rad, hlavne IPA, a tak jsem byl zvedavy na cesky Ale od Bernardu. A musim bohuzel rict, ze to bylo jedno z nejhorsich piv, co jsem kdy mel. Mel jsem problem ho dopit cele. :-/

+1/0
20.3.2016 0:00

T47o36m62á88š 83T22a17t98í58č80e34k 5880452960748

Bernard bohužel zklamal. Ne že by to byl úplný propad, ale ambice kdysi byly vyšší.

+3/0
20.3.2016 0:44

G40a13b25r36i15e94l 30M70a39r51c67e32l 6913790516214

Urcite. Ja se dost tesil, az ho vyzkousim.

0/0
20.3.2016 14:09

M18a35r69t21i40n 39K94o15ž55í59n 1525806651140

Z toho mainstreamu je docela dobrá IPA z Náchoda a taky je velice dobrá IPA z Vysokého Chlumce.

0/0
20.3.2016 21:31

D14a33n55i73e71l 78N27. 27P82o18k26o64r33n47ý 6257896255281

No, to jsou kydy. Akurát pro oněnku Rv

+1/−3
19.3.2016 21:15

M16i68c26h63a74l 85K43u11t17á19l79e54k 9515496148344

Rád bych podotknul že v článku je chyba:

„Nejsilnějším pivem světa byl ještě nedávno Snake Venom „Hadí jed“ ze skotského pivovaru Brewmeister se svými 67,5 % alkoholu.

-podle tady tohoto by to pivo bylo silnější než slivovice (ta má kolem 50% alkoholu) tak vysokých koncentrací se dá dosáhnout jen pomocí destilace ;).

Jedná se tedy o stupňovitost piva

jinak já sem velkým příznivcem pivních speciálů a rozmanitosti pivních stylů, neustálé pití 11° či jiného piva považuji za pivní analfabetismus a zbytečné ochuzování se o jiné daleko zajímavější chutě ! ;)

+4/−4
19.3.2016 17:52

T46o44m75á27š 17T72a93t89í51č60e93k 5740152560898

Jedenáctky se dneska pijó na žízeň. ;-)

0/0
20.3.2016 0:42

M64a43r33t73i95n 87K49o58ž69í39n 1705706171460

Poměrně dost se dá zesilovat pivo tzv. vymražováním, kdy se oddělí voda která zmrzne od lihu. Pil jsem jednou nějaký speciál z Rakouska vyráběný touto cestou o obsahu kolem 35% alkoholu (pokud by mě neřekli že je to pivo, považoval bych to za nechutný likér), ale že se dá takto dosáhnout 67.5% alkoholu pochybuji.

0/0
20.3.2016 21:35

P37e66t76r 60Č98e10r80m24á96k 9218435749350

Článek hezkej ale Berkovy komentáře jsou v kontextu s realitou perly. Především zmínka o tom jak musí ležák ležet, což je v situaci kdy v Plzni jedou všechnu klasiku jenom přes CKT opravdu úsměvné.

+4/0
19.3.2016 14:35

T22o23m90á68š 94T60a29t25í21č27e74k 5170452960848

Že mám zrovna náladu, tak to postnu tady: su vinař, což samozřejmě pití piva nevylučuje. Ale právě zrušení toho uležení bylo naprosté zřícení kvality piv. Asi díky tomu dneska, když chcu jít na pivo, mám kam, ale se zmíněným pivovarem to nemá nic společného ani omylem. Ale k věci: to, čemu se u piva říká ležení, to je to samé jako u vína archivování. Setrváním v klidu, tmě, tichu a stabilní nízké teplotě dochází k vyrovnání chuti, ve zkratce, že potom není v puse extra voda, líh, kyselina a cukr, ale že ty složky splynou a vzniknou krásné chutě a aromata.

Jedná se o poslední stupeň tvorby vína, který dokáže zvednout hodnotu nejvíc ze všech výrobních kroků. Tož jenom tak, mimochodem.

0/0
20.3.2016 0:59

M16a87r45t11i85n 52K23o93ž27í24n 1155566181500

Nemáte pravdu. Během ležení sice dochází k zakulacování chuti, ale především dochází k velmi pomalému dokvášení zbytkových cukrů. Toto dokvášení probíhá při teplotě kolem jednoho stupně a pod tlakem (narozdíl od hlavního kvašení, kdy to kvasí při teplotě kolem deseti stupňů a nádoba není pod tlakem). Tím, že to dokváší pod tlakem dochází k rozpouštění CO2 v pivu a tím se pivo sytí a získává říz. Dokvášení je nedílnou součástí technologického postupu výroby piva a není to nějaký bonus navíc. Pivo po hlavním kvašení (tzv. mladé pivo) nemá říz, páchne a je nevábné chuti, nepil byste ho.

0/0
20.3.2016 21:30

T46o22m40á31š 62T37a44t77í69č74e20k 5860312260498

Díky, pěkně vysvětleno (a logické). Není to přesto tak, že je to obdobné jako u vína: čím rychleji se to dokvašení provede, tím méně je dosažený výsledek "vyzrálejší"?

0/0
24.3.2016 17:50

J12a52r63o13m94í18r 18Č74e41c88h 1823978297732

Ono nekdy Cechum nechutnalo?Mam take rad dobre pivo ,piji je na chut a ne na mnozstvi.Problem je ze dnes v hospodach si clovek moc nevybere.Co kraj to regionalni pivovar a vsechny hospody okolo nic jineho nenabidnou.Treba Liberecky kraj vsechny hospody v mem okoli toci povine Svijany, ktere ja numuzu ani citit.Takze kdyz chci dobre pivko musim bud lahvove nebo vyrazit mimo.

0/−2
19.3.2016 14:13

L53u88c14i20a74n 73P15a43p85a81z68i49a37n 5274697901975

Není tak zle, také v Libereckém kraji najdete velké množství hospod, kde mají nejen Svijany. V nabídce je zde také velké množství i z malých pivovarů, minipivovarů z Libereckého kraje. A pokud jste opravdu z Liberecka, pak doporučuji vyrazit na pivní výlety i do blízkého zahraničí - čepovaná či lahvová piva z Německa i Polska, radost ochutnávat. Kdo hledá, najde. Rozhodně nejsou na Liberecku jen euro piva a Svijany.

+3/0
19.3.2016 19:26

R31u95d54a 24S70l51a52v23í42k 5383468976421

Ve středu jsem ochutna tři ale od polského minipivovaru Pinta. Amůžu opravdu doporučit.

+4/0
19.3.2016 13:55

L79u38c25i14a26n 85P16a75p56a52z43i67a66n 5804437541805

Znám, v Polsku je velké množství malých pivovarů, skupina PINTA zahrnuje více malých pivovarů. Takových skupin je v Polsku více. A často mohu říci, že piva z těchto malých minipivovarů jsou lepší než průměrné české piva a velmi srovnatelná s českými malými minipivovary. Pintu mohu také doporučit!

+1/0
19.3.2016 19:19

J89i14ř50í 89H60u12d73e58c 4812471609962

Jeste tak aby to pochopili majitele restauraci a netlacili vsude produkt plzenske chemicky

+7/−8
19.3.2016 12:07

D42a44n67i45e53l 12J40a33n32k11o 9839849310742

Koho chleba jis toho pisen zpivej - aneb kdo jim zaplati vybaveni toho cepuji. A ceskemu zakaznikovi to z cca 90% nevadi. Jeste jsem nevidel hosta kterej vesel do hospody a kdyz zjisti co cepuji slusne podekoval a odesel. Zabrbla a stejne si objedna ....

0/0
19.3.2016 12:22

L52u20k56a14s 69P19r67i61k47r41y57l 9511285368518

co mate za pivo? gambac? tak to nechci. toto jsem udelal mockrat

+5/0
19.3.2016 13:02

D54a43n47i54e78l 23J17a75n32k22o 9779139300572

A rekne ti nic jineho nemam, na vesnicich kde je jedna hospoda neni na vyber .... Takze zustanes na matonce ;-(

0/0
19.3.2016 14:03

L87u30k64a67s 85P58r63i12k76r76y51l 9381795968358

kdyz chci pit, chodim do hospod, kde vim co maji a kde mi chutna. pokud se nekde stavuji na jidlo nebo neco, tak to pivko v k tomu obedu proste ozelim

+7/0
19.3.2016 14:09

J86a11n 83P14o81l77á67k 3461403528607

No já jsem seděl v hospodě, kde se točí europatok, jen v případě nějakého posezení v rámci práce, jinak si pečlivě vybírám. A nejsem sám, nejsem :-)

+7/0
19.3.2016 13:04

L45u43k33á91š 90Š16l46e13h59o21f91e83r 1413769865519

Jste náš hrdina ;-D;-D;-D

+1/0
19.3.2016 16:08

J65a69n 13P49o43l20á50k 3441213938987

Já vím, děkuji za uznání R^

0/0
19.3.2016 17:26

M47a79r30t82i34n 25M35i23k29o78l84á84š45e91k 7760470233

Bernard Bohemian Ale R^

0/0
19.3.2016 12:04

A94l27e51š 36J94a35v12ů75r36e12k 2272349920880

není špatný, ale typický ALE má být hořký ...

0/0
19.3.2016 13:00

L80u96k16a97s 33P38r37i67k67r16y63l 9671725798848

zaprve zbytecne voltazni, co do chuti slabsi prumer

0/0
19.3.2016 13:03

L66u57k65a72s 36P49r92i52k71r52y53l 9281175968228

co voltaze myslim, ze to rozhodne neni ale, kterej se da lit celej vecer :) a jako lahudka jeden a zdar, tak to radeji volim jine znacky

0/0
19.3.2016 13:04

T18o87m35á88š 14H87o38l92e52k 5185840371587

V Anglii a v USA jsem pil lepší ALE

+1/0
19.3.2016 13:08

J45a72n 36S62o31u90k68u53p 1604614656485

..nejhnusnější ejl na trhu.

+6/0
19.3.2016 13:37

R86u54d44a 55S79l20a30v69í54k 5963748416821

Měl jsem i horší, např Gwern nebo Bobr.

0/0
19.3.2016 13:53

G75a95b38r64i23e64l 51M22a43r16c98e25l 6903950266374

Souhlas. Taky jsem zatim neochutnal horsi.

0/0
20.3.2016 0:04

L68u57k36a69s 49P27r43i92k47r71y97l 9641665138478

ze se zrovna berka vyjadruje i k psenici :D ten jejich fenix to je opravdu zazrak :D

+1/0
19.3.2016 11:45

T96i94b78o55r 93V40i88z46v96a24r36y 9524474453395

No spíš než třetinku místo 3 tuctových piv si dám tři kvalitní místo 5 obyčejných. Takový Kout nebo Matuška...

+7/−1
19.3.2016 11:29

P87e23p13a 41Č85u49m47p71e42l57í61k 7447268504653

Piv je celá řada. je super, že to pije více lidí na chuť. Často si někdo myslel, že pivo je na žízeň.

Přitom jedno chutná ovocně, další jako káva, nebo sladce apod...Je toho moc a každý si tam najde to svoje na chuť. Nebo belgické čokoládové je skvělé.

Jsou tam větší variace jak u vína.

+8/0
19.3.2016 11:19

T85o54m39á67š 11H30o21l50e31k 5965780201397

Cpát do piva cizí příchutě a nazývat to pivo je úchylné. Pivo je pivo a limonáda je limonáda, kakao je kakao. Dostatečnou variabilitu piv vytváří už různé odrůdy základních vstupních surovin a způsob výroby (kvašení, vaření, uležení)

+1/−7
19.3.2016 13:07

J54a23n 73S95o57u18k83u83p 1614354276975

Příchutě ovoce, či kávy, jsou dosažitelné pomocí variability surovin a postupů, takže ten komentář je uplně mimo.

+2/0
19.3.2016 13:42

T59o33m45á96š 42H94o71l94e40k 5375810221787

Ano, Guiness má příchuť kávy, protože se dělá z praženého ječmene. Znám i piva, která chutnají po ovoci díky odrůdy chmele nebo sladu. Ale já jsem psal o přidávání cizích ingrediencí jako jsou různé sirupy a případně zmíňována čokoláda, což se děje. Takže můj příspěvek není mimo.

0/0
19.3.2016 14:00

O44l18d76ř71i80c43h 17B38a18u26e29r 5833651869185

Čokoládové pivo se dělá z čokoládového sladu.

+1/0
19.3.2016 14:31

J66a80n 34S29o22u69k50u96p 1754534886125

Čokoládové pivo se dělá z čokoládového sladu (ano, některé přidávají čokoládu), ovocné tóny jsou typické pro mnoho svrchně kvašených piv. Těžko říct, co to znamená ́pivo je pivo ́, když původně pivo bylo něco uplně jiného a existuje obrovské množství receptů a procedur pro vaření piva. Stačí se podívat do nedávné historie, jak u nás vypadalo pivo ještě před vynálezem dekokce.

Do piva se může dávat kdeco, tradičně se to tak dělá, to je jen utkvělá česká představa, že pivo začíná a končí u ležáku a jenom jedna podoba piva je tím pivem. Přitom je u nás oblíbené medové pivo, což je v podstatě to samé a nikomu to nepřijde divné. Vznik IPY, APY atd. je provázen jednou velkou improvizací, pivo má ve skutečnosti velmi svobodnou filosofii, těžko se dá určit, kdy to pivo ještě je a kdy už ne.

+4/0
19.3.2016 15:26

J16a24n 98N27o41v61á26k 6234984

Český ležák je takový podivný kult. Není spojen s žádným lepším stolováním, vlastně je to čistě buranské pití.

Těžko říci, proč jsme na něj tak hrdí. Možná pro tu lidovost... V podstatě je to takový Zeman mezi nápoji .)

+4/−31
19.3.2016 10:25
Foto

R17i22c80h90a19r68d 51P16o26l22á76š18e62k 9384583120619

Jaký podivný kult? Je to prostě jeden z nejrozšířenějších druhů piva.

+4/0
19.3.2016 11:00

M98i19l92o21š 10S28t90r41a10d23i18o98t 3871322481724

To se přeci nevylučuje.

+2/0
19.3.2016 11:10

J19a59n 68N53o37v13á10k 6984894

Nejen že nevylučuje, mně se zdá, že to spolu naopak souvisí.

Když kult, tak musí jít o rozšířený jev.

+2/0
19.3.2016 11:24







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.