Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Čechům začalo chutnat pivo Ale i speciály. S kupony je koupíte se slevou

Češi i Češky se v poslední době objevují nové pivní světy - roste zájem o produkce minipivovarů, ale i piv typu Ale, Stout nebo pivní speciály. Pokud se v nich nevyznáte, nabízíme vám vysvětlení základních pojmů. Skvělá piva můžete nyní navíc nakoupit s kupony Nákupů Ona Dnes se slevou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V24e18r40o89n71i27k92a 84S51i27m19u28n59k33o79v97a 8417160715972

Nejlepší piva jsou stejně belgický

0/0
21.3.2016 15:57

M22a97r67t14i43n 33J46i98r68o10u35s28e56k 7676245135518

Mě nikdy chutnat nepřestalo. Nicméně se mohu podělit se zkušenostmi s pivem Krakonoš. Jedenáctka z Krkonoš je vynikající, nicméně, abyste docílili plnější, plně rozvinuté chuti, nechte sud 14 dní stát někde v chladnu a klidu. Pěkně to pod tlakem dokvasí a pak nemá chybu.

0/0
21.3.2016 9:54

J61a86n 24P96o98l16á56k 3181503218447

Krakonoš je výborný, já mám rád dvanáctku R^

0/0
22.3.2016 12:03

M79i51c34h16a68e42l 87M26e50n36s55i47k 8801936250512

Z nouze ctnost.

Protože (dřívější) PIVO-vary dnes, sloučeny, pod jakýmisi koncerny, produkují jen "spodně kvašené normalizované scanky" - počínaje Krušovicemi přes Radegast až po ten slavný Prazdroj (měl bych jmenovat i Starobrno, ale to se nepočítá, to produkovalo scanky i předtím) -,

Češi musejí hledat jinde - a svrchně kvašená piva jsou dobrá volba. Jen abychom se je naučili vařit.

0/0
20.3.2016 23:27

J91a89n 70P91o18l75á56k 3781283568117

Nebo pít klasické piva vařená v jiných než "euro" pivovarech...

0/0
22.3.2016 12:04

Z23d90e21n94ě91k 22S11k28ř26i74v29a58n 5244780979626

"Čechům začalo chutnat pivo"? Co je to za nesmysl? Pivo Čechům chutná dávno, však se taky drží několik let na 1. místě ve spotřebě.

+5/0
20.3.2016 7:36

G24a16b48r43i12e82l 64M63a28r79c29e36l 6143940546864

Ale mam rad, hlavne IPA, a tak jsem byl zvedavy na cesky Ale od Bernardu. A musim bohuzel rict, ze to bylo jedno z nejhorsich piv, co jsem kdy mel. Mel jsem problem ho dopit cele. :-/

+1/0
20.3.2016 0:00

T22o40m73á34š 38T41a62t35í78č75e98k 5750712400568

Bernard bohužel zklamal. Ne že by to byl úplný propad, ale ambice kdysi byly vyšší.

+3/0
20.3.2016 0:44

G22a19b22r42i72e79l 23M97a39r36c56e75l 6223910746234

Urcite. Ja se dost tesil, az ho vyzkousim.

0/0
20.3.2016 14:09

M31a30r42t46i82n 15K73o33ž81í52n 1235636361830

Z toho mainstreamu je docela dobrá IPA z Náchoda a taky je velice dobrá IPA z Vysokého Chlumce.

0/0
20.3.2016 21:31

D87a91n86i33e17l 26N90. 61P80o16k98o42r44n96ý 6817646505421

No, to jsou kydy. Akurát pro oněnku Rv

+1/−3
19.3.2016 21:15

M13i61c76h55a39l 93K72u17t44á87l59e30k 9655586718554

Rád bych podotknul že v článku je chyba:

„Nejsilnějším pivem světa byl ještě nedávno Snake Venom „Hadí jed“ ze skotského pivovaru Brewmeister se svými 67,5 % alkoholu.

-podle tady tohoto by to pivo bylo silnější než slivovice (ta má kolem 50% alkoholu) tak vysokých koncentrací se dá dosáhnout jen pomocí destilace ;).

Jedná se tedy o stupňovitost piva

jinak já sem velkým příznivcem pivních speciálů a rozmanitosti pivních stylů, neustálé pití 11° či jiného piva považuji za pivní analfabetismus a zbytečné ochuzování se o jiné daleko zajímavější chutě ! ;)

+4/−4
19.3.2016 17:52

T48o64m87á88š 83T58a31t68í48č35e47k 5500702760518

Jedenáctky se dneska pijó na žízeň. ;-)

0/0
20.3.2016 0:42

M27a12r79t59i73n 16K41o61ž92í59n 1105806131120

Poměrně dost se dá zesilovat pivo tzv. vymražováním, kdy se oddělí voda která zmrzne od lihu. Pil jsem jednou nějaký speciál z Rakouska vyráběný touto cestou o obsahu kolem 35% alkoholu (pokud by mě neřekli že je to pivo, považoval bych to za nechutný likér), ale že se dá takto dosáhnout 67.5% alkoholu pochybuji.

0/0
20.3.2016 21:35

P60e49t49r 70Č87e58r26m76á60k 9578545399180

Článek hezkej ale Berkovy komentáře jsou v kontextu s realitou perly. Především zmínka o tom jak musí ležák ležet, což je v situaci kdy v Plzni jedou všechnu klasiku jenom přes CKT opravdu úsměvné.

+4/0
19.3.2016 14:35

T17o14m56á32š 45T67a45t42í28č85e98k 5960492170128

Že mám zrovna náladu, tak to postnu tady: su vinař, což samozřejmě pití piva nevylučuje. Ale právě zrušení toho uležení bylo naprosté zřícení kvality piv. Asi díky tomu dneska, když chcu jít na pivo, mám kam, ale se zmíněným pivovarem to nemá nic společného ani omylem. Ale k věci: to, čemu se u piva říká ležení, to je to samé jako u vína archivování. Setrváním v klidu, tmě, tichu a stabilní nízké teplotě dochází k vyrovnání chuti, ve zkratce, že potom není v puse extra voda, líh, kyselina a cukr, ale že ty složky splynou a vzniknou krásné chutě a aromata.

Jedná se o poslední stupeň tvorby vína, který dokáže zvednout hodnotu nejvíc ze všech výrobních kroků. Tož jenom tak, mimochodem.

0/0
20.3.2016 0:59

M93a38r83t76i28n 65K86o84ž96í78n 1815276351500

Nemáte pravdu. Během ležení sice dochází k zakulacování chuti, ale především dochází k velmi pomalému dokvášení zbytkových cukrů. Toto dokvášení probíhá při teplotě kolem jednoho stupně a pod tlakem (narozdíl od hlavního kvašení, kdy to kvasí při teplotě kolem deseti stupňů a nádoba není pod tlakem). Tím, že to dokváší pod tlakem dochází k rozpouštění CO2 v pivu a tím se pivo sytí a získává říz. Dokvášení je nedílnou součástí technologického postupu výroby piva a není to nějaký bonus navíc. Pivo po hlavním kvašení (tzv. mladé pivo) nemá říz, páchne a je nevábné chuti, nepil byste ho.

0/0
20.3.2016 21:30

T50o31m15á44š 96T34a57t46í37č63e22k 5660692420638

Díky, pěkně vysvětleno (a logické). Není to přesto tak, že je to obdobné jako u vína: čím rychleji se to dokvašení provede, tím méně je dosažený výsledek "vyzrálejší"?

0/0
24.3.2016 17:50

J50a72r48o50m24í81r 31Č73e76c21h 1513308287582

Ono nekdy Cechum nechutnalo?Mam take rad dobre pivo ,piji je na chut a ne na mnozstvi.Problem je ze dnes v hospodach si clovek moc nevybere.Co kraj to regionalni pivovar a vsechny hospody okolo nic jineho nenabidnou.Treba Liberecky kraj vsechny hospody v mem okoli toci povine Svijany, ktere ja numuzu ani citit.Takze kdyz chci dobre pivko musim bud lahvove nebo vyrazit mimo.

0/−2
19.3.2016 14:13

L52u63c49i20a91n 76P63a92p62a51z82i53a57n 5114297641615

Není tak zle, také v Libereckém kraji najdete velké množství hospod, kde mají nejen Svijany. V nabídce je zde také velké množství i z malých pivovarů, minipivovarů z Libereckého kraje. A pokud jste opravdu z Liberecka, pak doporučuji vyrazit na pivní výlety i do blízkého zahraničí - čepovaná či lahvová piva z Německa i Polska, radost ochutnávat. Kdo hledá, najde. Rozhodně nejsou na Liberecku jen euro piva a Svijany.

+3/0
19.3.2016 19:26

R95u53d30a 55S15l43a76v20í67k 5283578376321

Ve středu jsem ochutna tři ale od polského minipivovaru Pinta. Amůžu opravdu doporučit.

+4/0
19.3.2016 13:55

L54u13c39i87a83n 10P71a55p77a65z10i56a20n 5954677701345

Znám, v Polsku je velké množství malých pivovarů, skupina PINTA zahrnuje více malých pivovarů. Takových skupin je v Polsku více. A často mohu říci, že piva z těchto malých minipivovarů jsou lepší než průměrné české piva a velmi srovnatelná s českými malými minipivovary. Pintu mohu také doporučit!

+1/0
19.3.2016 19:19

J29i53ř22í 59H55u75d96e12c 4462291729102

Jeste tak aby to pochopili majitele restauraci a netlacili vsude produkt plzenske chemicky

+7/−8
19.3.2016 12:07

D33a57n16i65e39l 95J78a24n68k27o 9299919150272

Koho chleba jis toho pisen zpivej - aneb kdo jim zaplati vybaveni toho cepuji. A ceskemu zakaznikovi to z cca 90% nevadi. Jeste jsem nevidel hosta kterej vesel do hospody a kdyz zjisti co cepuji slusne podekoval a odesel. Zabrbla a stejne si objedna ....

0/0
19.3.2016 12:22

L87u30k98a94s 46P18r49i43k98r14y25l 9721985378418

co mate za pivo? gambac? tak to nechci. toto jsem udelal mockrat

+5/0
19.3.2016 13:02

D84a46n79i97e55l 54J17a93n90k80o 9989889550642

A rekne ti nic jineho nemam, na vesnicich kde je jedna hospoda neni na vyber .... Takze zustanes na matonce ;-(

0/0
19.3.2016 14:03

L12u33k29a53s 38P86r76i13k51r81y64l 9591885588128

kdyz chci pit, chodim do hospod, kde vim co maji a kde mi chutna. pokud se nekde stavuji na jidlo nebo neco, tak to pivko v k tomu obedu proste ozelim

+7/0
19.3.2016 14:09

J49a65n 96P50o81l83á79k 3491933588727

No já jsem seděl v hospodě, kde se točí europatok, jen v případě nějakého posezení v rámci práce, jinak si pečlivě vybírám. A nejsem sám, nejsem :-)

+7/0
19.3.2016 13:04

L80u36k17á23š 46Š28l92e78h96o79f95e28r 1693509635819

Jste náš hrdina ;-D;-D;-D

+1/0
19.3.2016 16:08

J94a96n 42P95o64l58á91k 3501253128487

Já vím, děkuji za uznání R^

0/0
19.3.2016 17:26

M73a79r31t83i34n 94M65i16k50o94l37á44š46e66k 7190610313

Bernard Bohemian Ale R^

0/0
19.3.2016 12:04

A53l46e36š 10J28a12v84ů51r60e61k 2172319440650

není špatný, ale typický ALE má být hořký ...

0/0
19.3.2016 13:00

L97u44k78a29s 98P74r94i70k33r14y43l 9231855668618

zaprve zbytecne voltazni, co do chuti slabsi prumer

0/0
19.3.2016 13:03

L95u38k55a96s 69P96r77i74k48r54y77l 9451415738428

co voltaze myslim, ze to rozhodne neni ale, kterej se da lit celej vecer :) a jako lahudka jeden a zdar, tak to radeji volim jine znacky

0/0
19.3.2016 13:04

T57o83m15á38š 38H10o66l46e20k 5855350811237

V Anglii a v USA jsem pil lepší ALE

+1/0
19.3.2016 13:08

J32a65n 14S26o27u89k64u32p 1614344736685

..nejhnusnější ejl na trhu.

+6/0
19.3.2016 13:37

R30u69d40a 73S30l39a63v96í89k 5563588176561

Měl jsem i horší, např Gwern nebo Bobr.

0/0
19.3.2016 13:53

G37a61b38r91i44e21l 43M24a64r51c81e50l 6613270516194

Souhlas. Taky jsem zatim neochutnal horsi.

0/0
20.3.2016 0:04

L19u95k59a40s 69P18r39i35k72r88y56l 9711845328758

ze se zrovna berka vyjadruje i k psenici :D ten jejich fenix to je opravdu zazrak :D

+1/0
19.3.2016 11:45

T16i95b68o89r 38V35i40z26v23a40r53y 9644274573335

No spíš než třetinku místo 3 tuctových piv si dám tři kvalitní místo 5 obyčejných. Takový Kout nebo Matuška...

+7/−1
19.3.2016 11:29

P68e21p21a 86Č79u59m98p75e86l28í31k 7127288544643

Piv je celá řada. je super, že to pije více lidí na chuť. Často si někdo myslel, že pivo je na žízeň.

Přitom jedno chutná ovocně, další jako káva, nebo sladce apod...Je toho moc a každý si tam najde to svoje na chuť. Nebo belgické čokoládové je skvělé.

Jsou tam větší variace jak u vína.

+8/0
19.3.2016 11:19

T71o38m41á75š 75H53o91l37e23k 5835770781467

Cpát do piva cizí příchutě a nazývat to pivo je úchylné. Pivo je pivo a limonáda je limonáda, kakao je kakao. Dostatečnou variabilitu piv vytváří už různé odrůdy základních vstupních surovin a způsob výroby (kvašení, vaření, uležení)

+1/−7
19.3.2016 13:07

J10a25n 53S22o77u49k30u44p 1594974516255

Příchutě ovoce, či kávy, jsou dosažitelné pomocí variability surovin a postupů, takže ten komentář je uplně mimo.

+2/0
19.3.2016 13:42

T17o29m81á70š 16H32o22l71e57k 5685250321507

Ano, Guiness má příchuť kávy, protože se dělá z praženého ječmene. Znám i piva, která chutnají po ovoci díky odrůdy chmele nebo sladu. Ale já jsem psal o přidávání cizích ingrediencí jako jsou různé sirupy a případně zmíňována čokoláda, což se děje. Takže můj příspěvek není mimo.

0/0
19.3.2016 14:00

O81l78d75ř82i97c13h 11B80a61u75e70r 5743181349785

Čokoládové pivo se dělá z čokoládového sladu.

+1/0
19.3.2016 14:31

J33a29n 21S40o89u60k68u33p 1204664166615

Čokoládové pivo se dělá z čokoládového sladu (ano, některé přidávají čokoládu), ovocné tóny jsou typické pro mnoho svrchně kvašených piv. Těžko říct, co to znamená ́pivo je pivo ́, když původně pivo bylo něco uplně jiného a existuje obrovské množství receptů a procedur pro vaření piva. Stačí se podívat do nedávné historie, jak u nás vypadalo pivo ještě před vynálezem dekokce.

Do piva se může dávat kdeco, tradičně se to tak dělá, to je jen utkvělá česká představa, že pivo začíná a končí u ležáku a jenom jedna podoba piva je tím pivem. Přitom je u nás oblíbené medové pivo, což je v podstatě to samé a nikomu to nepřijde divné. Vznik IPY, APY atd. je provázen jednou velkou improvizací, pivo má ve skutečnosti velmi svobodnou filosofii, těžko se dá určit, kdy to pivo ještě je a kdy už ne.

+4/0
19.3.2016 15:26

J65a16n 87N41o10v30á70k 6944694

Český ležák je takový podivný kult. Není spojen s žádným lepším stolováním, vlastně je to čistě buranské pití.

Těžko říci, proč jsme na něj tak hrdí. Možná pro tu lidovost... V podstatě je to takový Zeman mezi nápoji .)

+4/−31
19.3.2016 10:25
Foto

R53i61c61h93a49r44d 54P53o20l95á96š96e43k 9474383560839

Jaký podivný kult? Je to prostě jeden z nejrozšířenějších druhů piva.

+4/0
19.3.2016 11:00

M42i89l23o55š 65S26t90r51a45d73i73o43t 3701532471384

To se přeci nevylučuje.

+2/0
19.3.2016 11:10

J18a79n 67N59o45v49á26k 6234784

Nejen že nevylučuje, mně se zdá, že to spolu naopak souvisí.

Když kult, tak musí jít o rozšířený jev.

+2/0
19.3.2016 11:24







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.