Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Marmeláda i polévka. Pomerančové recepty, co vás napumpují vitaminem C

Šťavnaté pomeranče jsou skvělé k zahnání zimních chmur a vylepšení chuti jídel o exotický rozměr. Připravte si krevetový salát se zálivkou z pomerančů, nevařenou polévku z mrkve a pomerančové šťávy, pomerančové cupcakes nebo domácí citrusovou marmeládu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M73i60l69e12n13a 35B89i68g38a20s29o19v43á 1584151116698

Pomerančová marmeláda je jemnější, když se přida 1-2 dcl portského

0/0
28.2.2016 11:52

M60i39c23h57a13l 31M66i48l61l77e54r 9306262119372

jeste lepsi je s pridanim skotske. Klasika.R^

0/0
28.2.2016 17:28

T28o26m97á82š 79T88a72t24í87č68e50k 5800582150848

Dobrá diskuse o céčku, jak ho strašně zničí vaření. Nojo, pravda, ubude, ale není to na paleogastrickou revoluci.

Víc mě ovšem baví, jak všichni tito fanatici zapomněli na takové nápoje, ve kterých je céčka víc než dost: zelený čaj a víno. A to člověk kvůli tomu nemusí vůbec nic dělat, to pije za zdravého duševního stavu sám od sebe! :-)

0/0
28.2.2016 1:18

M34i96c37h29a69l 48M84i32l70l38e13r 9636502569442

nikdo nezapomnel, ale vino a zeleny caj jsou tady O/T, protoze rec i clanek je o pomerancich. Schvalne si ho precti.;-)

0/0
28.2.2016 9:24

T47o21m18á91š 90T27a60t32í31č79e87k 5250352880628

Ta souvislost je taková: diskuse o marmeládách -> diskuse o úbytku céčka při tepelné úpravě -> moje popření nutnosti přehnaného chránění céček před úbytkem při zdravé životosprávě.

0/0
28.2.2016 10:55

T49o17m42á76š 53T56a91t96í41č87e42k 5920372530758

Marmelády ať si dělají z pomerančů v Anglii. Marmeláda z lesního ovoce stejně obsahuje víc všeho, akorát by to bylo v rubrice "Džem". :-P

0/0
28.2.2016 1:04

J35a31n66a 52B30o39u71l66o24v66á 7730746161481

Tohle už je vrchol. To už autor neumí rozlišit mezi hovorovým a spisovným výrazem? V ingrediencích je totiž napsaná perla - "rostlinnýho tuku".

+1/−1
27.2.2016 19:17

R81a33d59o43s18l88a95v 30K73l13a86u55d23a 5764148574332

A každý pomeranč znehodnotíme 1/4 kilem cukru. :-P

+8/0
27.2.2016 15:38

R32a77d54i53m 65S57v81o67b33o77d50a 9283199796812

kolik vitaminu c obsahuje marmelada uvarena z pomerance?

+9/0
27.2.2016 12:24

M84i57c58h63a81l 59M29i64l79l15e57r 9636642749252

po 20 minutach vareni!;-D

+2/0
27.2.2016 17:22

M94a62r65t43i50n 95J61u94r26e75č77k74a 2843204541121

cokoliv vařeného neobsahuje moc vitámů, vitamíny dokonce ničí i obyčejný ocelový nůž, proto ti co chtějí max. využití vitamínů z ovoce a zeleniny používají keramické nože

0/−1
27.2.2016 20:32

M64a33r15t69i65n 28K49o75ž73í13n 1235736481180

A proto si všichni to zdravě žijící rawisti a spol připravují smoothies a ty mixéry mají nože z peří že. Kolik asi tak zabere řez ocelovým nožem z celkového objemu ovoce a kolik zabije vitamínů. To jsou zase keci....

0/0
27.2.2016 21:44

J92a26n 91T17i81c87h62ý 8750382840338

Přesně tak. Ale vaření skutečně likviduje kyselinu askorbovou (vitamin C) dost drsně. Několika minutový var likviduje kolem 80 % obsahu. U marmelády může tím pádem zbýt tak 5 %.

0/0
27.2.2016 23:15

T62o42m86á14š 83T44a53t35í13č92e40k 5590152590758

Cokoliv ne, ani v kuchyních fanatiků. Nejvíc se schopností uchovávat céčko i při vysokých teplotách (vaření) vyznačují rajčata, ale i brambory. Představ si, když si umíš uvařit erteple, tak nejíš prázdný jídlo! No dovedeš si to představit? 8-o

0/0
28.2.2016 1:08
Foto

M22a88r68t47i82n 87V55á17c81l60a82v 3764388663490

A co citróny?

0/0
27.2.2016 11:39

M87a93r29t45i12n 84J61u71r88e68č68k47a 2453254621661

Někde jsem četl, že ani citróny nejsou až takový zázrak co se týče céčka a při chřipce proto nejsou až tolik spásou. Naopak velké jeho množství je v šípku, černém rybízu kupodivu brokolici. Na wiki pak píšou další zajímavost, že člověk je jeden z mála druhů na planetě, který si vitamín C neumí vyrábět organismem sám (syntézou). To bychom se měli, to bychom pak chřipky skoro vůbec neměli :-)

0/0
27.2.2016 20:30

J86a57n 16T74i72c16h90ý 8120442160348

Bohužel se šípek musí nějak tepelně upravit, takže z něj moc nezbyde. Nejlepšího poměru cena/výkon dosahuje zřejmě paprika.

0/0
27.2.2016 23:16

T14o52m11á66š 25N68o63v14á45k 5394687569899

Z vitaminu se dela hrozna veda. Ano, nase tela bez nich nemuzou zdrave fungovat, ale i nektere vitaminy jsou ve vyssich davkach pro telo toxicke. Cpat do sebe vitaminy horem dolem k nicemu nevede. Je to jen vyhazovani penez. Pestra strava zaruci pravidelny prijem vsech dulezitych zivin do organismu.

+6/0
27.2.2016 11:35

J59a27n 79T78i23c49h20ý 8910292930958

Vitamin C toxický není, prostě jen odejde z těla pryč. Koňské dávky přírodního vitaminu C tak mohou při běžných onemocněních pomoci. Využije se kolik je třeba a zbytek odejde.

0/0
27.2.2016 23:17

T28o31m90á75š 81N13o27v11á94k 5604567289869

Psal jsem nektere vitaminy, ne o vitaminu C. Jelikoz jsem vystudovany farmaceuticky laborant, tak bych o tom mel neco vedet.

0/0
28.2.2016 12:06







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.