Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Marmeláda i polévka. Pomerančové recepty, co vás napumpují vitaminem C

Šťavnaté pomeranče jsou skvělé k zahnání zimních chmur a vylepšení chuti jídel o exotický rozměr. Připravte si krevetový salát se zálivkou z pomerančů, nevařenou polévku z mrkve a pomerančové šťávy, pomerančové cupcakes nebo domácí citrusovou marmeládu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M89i55l86e82n18a 80B14i22g10a56s86o73v88á 1944351586628

Pomerančová marmeláda je jemnější, když se přida 1-2 dcl portského

0/0
28.2.2016 11:52

M79i75c44h25a95l 90M25i49l12l42e63r 9416572939722

jeste lepsi je s pridanim skotske. Klasika.R^

0/0
28.2.2016 17:28

T79o34m53á42š 48T38a36t61í63č83e60k 5550292440718

Dobrá diskuse o céčku, jak ho strašně zničí vaření. Nojo, pravda, ubude, ale není to na paleogastrickou revoluci.

Víc mě ovšem baví, jak všichni tito fanatici zapomněli na takové nápoje, ve kterých je céčka víc než dost: zelený čaj a víno. A to člověk kvůli tomu nemusí vůbec nic dělat, to pije za zdravého duševního stavu sám od sebe! :-)

0/0
28.2.2016 1:18

M69i63c30h44a36l 74M12i30l92l63e70r 9436162489502

nikdo nezapomnel, ale vino a zeleny caj jsou tady O/T, protoze rec i clanek je o pomerancich. Schvalne si ho precti.;-)

0/0
28.2.2016 9:24

T80o51m62á24š 92T63a50t91í20č34e52k 5230792400458

Ta souvislost je taková: diskuse o marmeládách -> diskuse o úbytku céčka při tepelné úpravě -> moje popření nutnosti přehnaného chránění céček před úbytkem při zdravé životosprávě.

0/0
28.2.2016 10:55

T44o95m15á39š 72T98a20t23í66č96e77k 5140592780778

Marmelády ať si dělají z pomerančů v Anglii. Marmeláda z lesního ovoce stejně obsahuje víc všeho, akorát by to bylo v rubrice "Džem". :-P

0/0
28.2.2016 1:04

J93a30n23a 23B12o18u92l15o50v17á 7280716201191

Tohle už je vrchol. To už autor neumí rozlišit mezi hovorovým a spisovným výrazem? V ingrediencích je totiž napsaná perla - "rostlinnýho tuku".

+1/−1
27.2.2016 19:17

R82a60d31o88s57l28a74v 38K76l75a50u70d38a 5944268254592

A každý pomeranč znehodnotíme 1/4 kilem cukru. :-P

+8/0
27.2.2016 15:38

R90a23d42i39m 32S10v66o37b36o51d90a 9633319536372

kolik vitaminu c obsahuje marmelada uvarena z pomerance?

+9/0
27.2.2016 12:24

M98i13c82h46a56l 25M12i59l12l65e53r 9476712419782

po 20 minutach vareni!;-D

+2/0
27.2.2016 17:22

M96a87r35t57i37n 57J77u79r60e59č64k60a 2303754821731

cokoliv vařeného neobsahuje moc vitámů, vitamíny dokonce ničí i obyčejný ocelový nůž, proto ti co chtějí max. využití vitamínů z ovoce a zeleniny používají keramické nože

0/−1
27.2.2016 20:32

M54a31r23t70i35n 21K78o67ž43í87n 1635396731780

A proto si všichni to zdravě žijící rawisti a spol připravují smoothies a ty mixéry mají nože z peří že. Kolik asi tak zabere řez ocelovým nožem z celkového objemu ovoce a kolik zabije vitamínů. To jsou zase keci....

0/0
27.2.2016 21:44

J62a93n 95T56i54c12h38ý 8720252780308

Přesně tak. Ale vaření skutečně likviduje kyselinu askorbovou (vitamin C) dost drsně. Několika minutový var likviduje kolem 80 % obsahu. U marmelády může tím pádem zbýt tak 5 %.

0/0
27.2.2016 23:15

T33o32m85á91š 64T80a82t29í90č97e25k 5580702530848

Cokoliv ne, ani v kuchyních fanatiků. Nejvíc se schopností uchovávat céčko i při vysokých teplotách (vaření) vyznačují rajčata, ale i brambory. Představ si, když si umíš uvařit erteple, tak nejíš prázdný jídlo! No dovedeš si to představit? 8-o

0/0
28.2.2016 1:08

M18a66r24t48i93n 48V15á81c96l69a64v 3724318793450

A co citróny?

0/0
27.2.2016 11:39

M80a15r43t49i12n 88J92u75r78e16č79k19a 2823794461441

Někde jsem četl, že ani citróny nejsou až takový zázrak co se týče céčka a při chřipce proto nejsou až tolik spásou. Naopak velké jeho množství je v šípku, černém rybízu kupodivu brokolici. Na wiki pak píšou další zajímavost, že člověk je jeden z mála druhů na planetě, který si vitamín C neumí vyrábět organismem sám (syntézou). To bychom se měli, to bychom pak chřipky skoro vůbec neměli :-)

0/0
27.2.2016 20:30

J34a13n 68T92i70c58h76ý 8840812270508

Bohužel se šípek musí nějak tepelně upravit, takže z něj moc nezbyde. Nejlepšího poměru cena/výkon dosahuje zřejmě paprika.

0/0
27.2.2016 23:16

T88o31m10á18š 60N48o54v26á19k 5244307519949

Z vitaminu se dela hrozna veda. Ano, nase tela bez nich nemuzou zdrave fungovat, ale i nektere vitaminy jsou ve vyssich davkach pro telo toxicke. Cpat do sebe vitaminy horem dolem k nicemu nevede. Je to jen vyhazovani penez. Pestra strava zaruci pravidelny prijem vsech dulezitych zivin do organismu.

+6/0
27.2.2016 11:35

J25a90n 44T41i23c38h32ý 8110592340398

Vitamin C toxický není, prostě jen odejde z těla pryč. Koňské dávky přírodního vitaminu C tak mohou při běžných onemocněních pomoci. Využije se kolik je třeba a zbytek odejde.

0/0
27.2.2016 23:17

T69o61m85á73š 32N38o58v67á83k 5484147549789

Psal jsem nektere vitaminy, ne o vitaminu C. Jelikoz jsem vystudovany farmaceuticky laborant, tak bych o tom mel neco vedet.

0/0
28.2.2016 12:06







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.