Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Marmeláda i polévka. Pomerančové recepty, co vás napumpují vitaminem C

Šťavnaté pomeranče jsou skvělé k zahnání zimních chmur a vylepšení chuti jídel o exotický rozměr. Připravte si krevetový salát se zálivkou z pomerančů, nevařenou polévku z mrkve a pomerančové šťávy, pomerančové cupcakes nebo domácí citrusovou marmeládu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M20i61l65e50n42a 47B28i40g78a24s24o61v53á 1214781576228

Pomerančová marmeláda je jemnější, když se přida 1-2 dcl portského

0/0
28.2.2016 11:52

M26i95c35h20a77l 80M20i51l82l97e35r 9596872259912

jeste lepsi je s pridanim skotske. Klasika.R^

0/0
28.2.2016 17:28

T24o32m35á37š 72T26a84t96í38č70e51k 5980362620368

Dobrá diskuse o céčku, jak ho strašně zničí vaření. Nojo, pravda, ubude, ale není to na paleogastrickou revoluci.

Víc mě ovšem baví, jak všichni tito fanatici zapomněli na takové nápoje, ve kterých je céčka víc než dost: zelený čaj a víno. A to člověk kvůli tomu nemusí vůbec nic dělat, to pije za zdravého duševního stavu sám od sebe! :-)

0/0
28.2.2016 1:18


M85i78c75h85a24l 62M65i68l41l80e54r 9986592499912

nikdo nezapomnel, ale vino a zeleny caj jsou tady O/T, protoze rec i clanek je o pomerancich. Schvalne si ho precti.;-)

0/0
28.2.2016 9:24

T80o90m97á32š 47T30a85t51í84č95e41k 5970962480368

Ta souvislost je taková: diskuse o marmeládách -> diskuse o úbytku céčka při tepelné úpravě -> moje popření nutnosti přehnaného chránění céček před úbytkem při zdravé životosprávě.

0/0
28.2.2016 10:55

T80o82m87á55š 22T56a82t12í11č38e57k 5630932560278

Marmelády ať si dělají z pomerančů v Anglii. Marmeláda z lesního ovoce stejně obsahuje víc všeho, akorát by to bylo v rubrice "Džem". :-P

0/0
28.2.2016 1:04

J27a34n57a 45B89o60u10l14o25v15á 7100366901881

Tohle už je vrchol. To už autor neumí rozlišit mezi hovorovým a spisovným výrazem? V ingrediencích je totiž napsaná perla - "rostlinnýho tuku".

+1/−1
27.2.2016 19:17

R81a64d67o29s15l98a71v 20K13l37a45u96d87a 5964928884662

A každý pomeranč znehodnotíme 1/4 kilem cukru. :-P

+8/0
27.2.2016 15:38

R90a94d66i78m 16S50v61o58b74o79d78a 9723509216292

kolik vitaminu c obsahuje marmelada uvarena z pomerance?

+9/0
27.2.2016 12:24

M91i22c28h73a88l 43M87i56l55l16e31r 9296102929712

po 20 minutach vareni!;-D

+2/0
27.2.2016 17:22

M13a20r35t48i18n 41J34u20r74e23č16k69a 2403284921471

cokoliv vařeného neobsahuje moc vitámů, vitamíny dokonce ničí i obyčejný ocelový nůž, proto ti co chtějí max. využití vitamínů z ovoce a zeleniny používají keramické nože

0/−1
27.2.2016 20:32

M62a25r25t15i75n 77K29o98ž32í13n 1475206721840

A proto si všichni to zdravě žijící rawisti a spol připravují smoothies a ty mixéry mají nože z peří že. Kolik asi tak zabere řez ocelovým nožem z celkového objemu ovoce a kolik zabije vitamínů. To jsou zase keci....

0/0
27.2.2016 21:44

J60a65n 12T76i67c46h11ý 8130872660128

Přesně tak. Ale vaření skutečně likviduje kyselinu askorbovou (vitamin C) dost drsně. Několika minutový var likviduje kolem 80 % obsahu. U marmelády může tím pádem zbýt tak 5 %.

0/0
27.2.2016 23:15

T52o60m82á73š 57T38a61t68í68č14e83k 5870952350908

Cokoliv ne, ani v kuchyních fanatiků. Nejvíc se schopností uchovávat céčko i při vysokých teplotách (vaření) vyznačují rajčata, ale i brambory. Představ si, když si umíš uvařit erteple, tak nejíš prázdný jídlo! No dovedeš si to představit? 8-o

0/0
28.2.2016 1:08
Foto

M36a25r14t92i23n 47V89á91c54l14a37v 3514348113600

A co citróny?

0/0
27.2.2016 11:39

M21a36r47t73i34n 68J26u58r54e18č58k14a 2253264761771

Někde jsem četl, že ani citróny nejsou až takový zázrak co se týče céčka a při chřipce proto nejsou až tolik spásou. Naopak velké jeho množství je v šípku, černém rybízu kupodivu brokolici. Na wiki pak píšou další zajímavost, že člověk je jeden z mála druhů na planetě, který si vitamín C neumí vyrábět organismem sám (syntézou). To bychom se měli, to bychom pak chřipky skoro vůbec neměli :-)

0/0
27.2.2016 20:30

J76a19n 85T97i93c52h64ý 8610672370688

Bohužel se šípek musí nějak tepelně upravit, takže z něj moc nezbyde. Nejlepšího poměru cena/výkon dosahuje zřejmě paprika.

0/0
27.2.2016 23:16

T86o37m67á17š 91N56o49v31á10k 5314207669599

Z vitaminu se dela hrozna veda. Ano, nase tela bez nich nemuzou zdrave fungovat, ale i nektere vitaminy jsou ve vyssich davkach pro telo toxicke. Cpat do sebe vitaminy horem dolem k nicemu nevede. Je to jen vyhazovani penez. Pestra strava zaruci pravidelny prijem vsech dulezitych zivin do organismu.

+6/0
27.2.2016 11:35

J77a35n 30T98i56c90h74ý 8220422940198

Vitamin C toxický není, prostě jen odejde z těla pryč. Koňské dávky přírodního vitaminu C tak mohou při běžných onemocněních pomoci. Využije se kolik je třeba a zbytek odejde.

0/0
27.2.2016 23:17

T71o11m87á88š 34N31o30v46á17k 5334307389849

Psal jsem nektere vitaminy, ne o vitaminu C. Jelikoz jsem vystudovany farmaceuticky laborant, tak bych o tom mel neco vedet.

0/0
28.2.2016 12:06



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.