- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Bezlepkový jídelníček bývá dietnější, protože z něj zmizí sušenky, uzeniny a také pečivo... to je teda blabol na treti. Mame v rodine bezlepkare, varim pro nej nekolikrat tydne plus snidane svaciny a teda uzeniny, susenky i pecivo se u nas nalezaji. Stejne tak slozite neplanujeme co budeme varit, proste si rekneme na co mame chut a uvarime to. Jedinej problem je verejny a zvlaste pak skolni stravovani, tam na bezlepkare opravdu nemysli.
Někdy se podivuji nad tím, že jsem vůbec dokázala do dnešního dne přežít, když všechno tak škodí.
Když si člověk rozebere svůj jídelníček tak zjistí, že nejvíce prostě sní mouky. Nejsem zastáncem striktní bezlepkové diety, ale zastáncem výrazného omezení lepku v jídelníčku. Každý, ať si zkusí sám, co s ním několik měsíců s minimem lepku udělá. Za mne tedy - naprostá bomba.
Co si pod tím "naprostá bomba" mám představit?
Taky tu mouku v poslední době docela omezuju. Ani ne tak, že bych cíleně omezovala mouku, jako že spíš přidávám zeleninu, objevila jsem pro sebe dýně a batáty... a ta mouka se tím hodně vytěsnila. Jo, lépe tak sestavím jídelníček, aby mi dobře vycházel poměr bílkoviny-tuky-sacharidy a má to tak celkem pozitivní vliv na "povánoční redukci". Tj. ano, vyhovuje mi toto stravování. Ale že by naprostá bomba? To asi ne.
Já zírám! Ta, která několik let používala falešné PhD, napsala i něco, co má hlavu a patu...
Každopádně Slimáková není skutečná odbornice, proto by si měla plkat na svém blogu, prodávat knihy svým ovečkám, ale rozhodně by neměla být prezentována jako odbornice na výživu.
Ono úplně stačí konzumovat primární potraviny: ovoce, zeleninu, maso, ryby, luštěniny, rýži a pít vodu a kvalitní víno a pálenku při nachlazení. Když si člověk dokáže odepřít všechny chemicky dochucované, rafinovaným cukrem slazené a 2 a více let trvanlivé polotovary :-) tak je úplně v pohodě.
S lepkem a mléčným cukrem se zabývají hypochondři. Ale když chcete ubrat z nadváhy, první co musíte vynechat, jsou rohlíky, knedlíky a pivo.
I když mají dost kalorií, neuškodí luštěniny, jako čočka, hrách, fazolky. Kysané zelí a okurky naložené v soli jsou také vhodné. Brambory v přiměřeném nožství, saláty v každém množství, na tvrdo uvařená vejce, avokádo, ryby v jakékoliv formě jsou optimální dieta, která nezpůsobuje nedostatek bílkovin, vláknin, hořčíku nebo draslíku. Máte-li však sklon ke křečím svalů, pak neváhejte a dopřejte si banán.
Turci nakládají do octa i syrovou zeleninu- mrkev, zelné listy, nedozrálá rajčata, květák a lák osolí , lehce opepří a ooctují- vitaminy zůstanou zachované. Karišik turču je základem i německé směsi zvané Leipziger allerlei. K redukční dietě bych důrazně doporučil i ostrý cayenský pepř- pul biber, čilí, samozřejmě nepřehánět, ale střeva se tím dokážou popohnat a tím snížit příjem kalorií. Pan Joule mi zatím nepřipadá příslušný. Žaludek uklidníte nejlépe podmáslím nebo jogurtem, namíchaným půl a půl s odstředěným mlékem a na špičku nože soli.
Kávy se nebojte, ale nezapomeňte do namleté kávy přidat špetku soli- neutralizuje to hořkou příchuť. Cukr je skoro jed- ochuzuje organismus o potřebné látky, dráždí pankreas, a je příčinou nadváhy zejména dětí a žen.
De facto potvrzuješ to co jsi na začátku vyvrátil, protože to všechno zdravé co jsi vypsal je zároveň 100% bezlepkové
osobně se domnívám, že bezlepková dieta je návratem k přirozené stravě. sama jsem na to líná, no :-D
Přirozené je jíst všechno, co jste schopná strávit.
Kdo chce at ji, kdo nechce at neji. Sirit poplasne zpravy o jedech apod je ale proste hloupe. Jediny kdo na tom prodela jsou skutecni celitici, pro ktere je bezlepkove jidlo cim dal tim drazsi cim vic je trendy.
ale houby s octem. je tím levnější, čím větší je segment spotřebitelů a bezlepek se stává normou. drahé jsou vždycky jen speciality.
Mně by zcela vážně zajímalo, jak se děti stravují v pracovní dny. Ve školní jídelně mají lepek prakticky denně. Nebo jdou domů a mají tam navařeno či namraženo? A jak to děti budou řešit, až pojedou se školou na výlet, na táboře, na lyžáku?
Ptám se z pozice otce sedmiletého celiaka, kterému denně do školky a nyní do školy musíme nosit doma uvařený oběd.
Přesně tak. Dceři manželka taky vaří a ve školní kuchyni jí jídlo ohřívají. Sice je to trochu nepohodlné, ale zato máme jistotu, že donesené jídlo dcera sní, protože jí chutná
Pravdou je, že dříve se chléb pekl z žita s zanedbatelným množstvím lepku. Takový chléb jsem měl u celiaka a lepší jsem nikdy předtím nejedl. :)
BLP chleba je super (hlavně doma pečený)... jen je problém, že moc dlouho nevydrží čerstvý. A BLP rohlíky a housky jsou na tom ještě hůř.