Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Děti bez lepku? Nesmysl. Vynechat by ho měli jen celiaci, tvrdí expertky

Chtějí vařit svým dětem co nejzdravěji, a tak z jídelníčku škrtli lepek. Jejich potomci tak drží bezlepkovou dietu, ačkoliv nemají celiakii. Zaručí jim to lepší zdraví, nebo spíš uškodí? Na to nejnovějším vydání odpovídá páteční magazín MF DNES Rodina DNES.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R98a15d27i61m 67K95o29k39t56a 7792237419529

Bezlepkový jídelníček bývá dietnější, protože z něj zmizí sušenky, uzeniny a také pečivo... to je teda blabol na treti. Mame v rodine bezlepkare, varim pro nej nekolikrat tydne plus snidane svaciny a teda uzeniny, susenky i pecivo se u nas nalezaji. Stejne tak slozite neplanujeme co budeme varit, proste si rekneme na co mame chut a uvarime to. Jedinej problem je verejny a zvlaste pak skolni stravovani, tam na bezlepkare opravdu nemysli.

0/0
7.2.2016 22:19

K66a65r31l54a 40N81o31v63á71k20o13v85á 1602260818388

Někdy se podivuji nad tím, že jsem vůbec dokázala do dnešního dne přežít, když všechno tak škodí.

+3/0
5.2.2016 12:49

A50n81d81r44e43a 33N76o41v78á 8204491666695

Když si člověk rozebere svůj jídelníček tak zjistí, že nejvíce prostě sní mouky. Nejsem zastáncem striktní bezlepkové diety, ale zastáncem výrazného omezení lepku v jídelníčku. Každý, ať si zkusí sám, co s ním několik měsíců s minimem lepku udělá. Za mne tedy - naprostá bomba.

0/0
5.2.2016 11:12

A92l33e43n85a 55V90e36s84e78l91á 3213631615378

Co si pod tím "naprostá bomba" mám představit?

Taky tu mouku v poslední době docela omezuju. Ani ne tak, že bych cíleně omezovala mouku, jako že spíš přidávám zeleninu, objevila jsem pro sebe dýně a batáty... a ta mouka se tím hodně vytěsnila. Jo, lépe tak sestavím jídelníček, aby mi dobře vycházel poměr bílkoviny-tuky-sacharidy a má to tak celkem pozitivní vliv na "povánoční redukci". Tj. ano, vyhovuje mi toto stravování. Ale že by naprostá bomba? To asi ne.

+2/0
5.2.2016 11:18

A93n23d75r16e79a 46N11o15v97á 8404961196425

tak u mne nastala úprava zažívání (celoživotní problém se zácpami je pryč), břicho mám ploché, takhle ploché jsem ho neměla nikdy v životě, výrazné vylepšení pokožky - za mne tedy - bomba.:-)

0/0
5.2.2016 11:38

A87l88e74n30a 41V63e93s77e86l69á 3103141345558

Aha... tak mě zelenina ve většim množství spíš lehce nadýmá, takže ploché břicho nic moc. Pokožka taky ne a zažívání bylo dobré vždycky...

Ale každopádně díky za odpověď.

+1/0
5.2.2016 11:42

J52a70n 88M70e79r81t95a 3822280131138

Počkejte, a jak konkrétně jste změnila stravu? Omezení lepku nemohlo být jedinou změnou. Podle čeho usuzujete, že za změnu zdravotního stavu může omezení lepku?

0/0
5.2.2016 21:32

J69a30r67o87m34í12r 87Š46r58á48m95e14k 3717796987672

Já zírám! Ta, která několik let používala falešné PhD, napsala i něco, co má hlavu a patu...

Každopádně Slimáková není skutečná odbornice, proto by si měla plkat na svém blogu, prodávat knihy svým ovečkám, ale rozhodně by neměla být prezentována jako odbornice na výživu.

0/0
5.2.2016 9:54

D58u17š52a74n 11Š54i90m58ů43n18e69k 9274371452158

Ono úplně stačí konzumovat primární potraviny: ovoce, zeleninu, maso, ryby, luštěniny, rýži a pít vodu a kvalitní víno a pálenku při nachlazení. Když si člověk dokáže odepřít všechny chemicky dochucované, rafinovaným cukrem slazené a 2 a více let trvanlivé polotovary :-) tak je úplně v pohodě.

+3/−1
4.2.2016 22:31
Foto

M70i70r26o71s43l35a89v 61S67t22e67i75n16e56r 6668274893805

S lepkem a mléčným cukrem se zabývají hypochondři. Ale když chcete ubrat z nadváhy, první co musíte vynechat, jsou rohlíky, knedlíky a pivo.

I když mají dost kalorií, neuškodí luštěniny, jako čočka, hrách, fazolky. Kysané zelí a okurky naložené v soli jsou také vhodné. Brambory v přiměřeném nožství, saláty v každém množství, na tvrdo uvařená vejce, avokádo, ryby v jakékoliv formě jsou optimální dieta, která nezpůsobuje nedostatek bílkovin, vláknin, hořčíku nebo draslíku. Máte-li však sklon ke křečím svalů, pak neváhejte a dopřejte si banán.

Turci nakládají do octa i syrovou zeleninu- mrkev, zelné listy, nedozrálá rajčata, květák a lák osolí , lehce opepří a ooctují- vitaminy zůstanou zachované. Karišik turču je základem i německé směsi zvané Leipziger allerlei. K redukční dietě bych důrazně doporučil i ostrý cayenský pepř- pul biber, čilí, samozřejmě nepřehánět, ale střeva se tím dokážou popohnat a tím snížit příjem kalorií. Pan Joule mi zatím nepřipadá příslušný. Žaludek uklidníte nejlépe podmáslím nebo jogurtem, namíchaným půl a půl s odstředěným mlékem a na špičku nože soli.

Kávy se nebojte, ale nezapomeňte do namleté kávy přidat špetku soli- neutralizuje to hořkou příchuť. Cukr je skoro jed- ochuzuje organismus o potřebné látky, dráždí pankreas, a je příčinou nadváhy zejména dětí a žen.

+2/0
4.2.2016 21:58

D24u47š74a74n 38Š12i25m39ů19n53e26k 9414691192228

De facto potvrzuješ to co jsi na začátku vyvrátil, protože to všechno zdravé co jsi vypsal je zároveň 100% bezlepkové

+3/0
4.2.2016 22:20

J42a34n 42M54e18r65t42a 3682540841628

Jakým způsobem by měl cukr ochuzovat tělo o potřebné látky?

+2/0
5.2.2016 1:03

E42l78i83š12k76a 90K78u46č22e97r39o95v42á 7249562133253

osobně se domnívám, že bezlepková dieta je návratem k přirozené stravě. sama jsem na to líná, no :-D

+1/−1
4.2.2016 21:16

K45a45t35e51ř58i62n73a 31V34ý71b81o24r81n77á 6300889749

Přirozené je jíst všechno, co jste schopná strávit.

+7/0
4.2.2016 21:18

J68i45ř55í 17L76i34b61e33r 6958240130382

Ano, samozřejmě s vámi souhlasím. Jen bych si dovolil zdvořile poznamenat, že Američané a Evropané jsou tímto konstatováním nadšeni, neb při jejich spotřebě masa mají podstatně větší šanci umřít na rakovinu tlustého střeva. ;-D

0/0
4.2.2016 21:49

J98a40r61o61m26í33r 19Š59r20á83m25e20k 3797516287952

Jen tak mezi námi, červené maso je skutečně poměrně spolehlivě prokázaný rizikový faktor pro kolorektální karcinom, ale relativní riziko červeného masa per se je poměrně malé. Takže rozhodně není věcně v pořádku hovořit o nějaké podstatně vyšší šanci.

+1/0
5.2.2016 9:57

J31i40ř30í 19L16i67b54e20r 6578170670202

Na jedné straně s Vámi samozřejmě souhlasím, na druhé straně je sic vědecky prokázané, že kouření má vliv na rakovinu plic, ale mnozí kouří do devadesáti let, a umírají na něco jiného. Přesto si myslím, že nějaký procentní nárůst oproti stravě, která obsahuje více vlákniny, tam bude. :-)

0/0
5.2.2016 15:54

K72a27t61e48ř69i92n34a 41V30ý61b64o53r20n38á 6640839299

Platí, že všeho s mírou. Což si národy, které si mohou dovolit cokoliv, velmi neradi připouštějí.

0/0
5.2.2016 18:03

J45i37ř34í 16L64i12b65e93r 6938310410842

Ano, ano, ano. Jen bych si dovolil podotknout něco o gramatice: národy - nerady ;-D

0/0
5.2.2016 20:53

D50u14š19a64n 98Š86i92m32ů76n49e86k 9264851752688

ani ne tak přirozené jako pestré a v podstatě zdravé stravě. Obiloviny a tudíž lepek je totiž téměř ve všem nezdravém, čím "zaháníme" hlad (bílé pečivo, sušenky, tyčinky ....) Když lepek nemůžeš, tak si prosťě tyhle svinstva plná éček nedáš.

+1/0
4.2.2016 22:22

J75a75n 97P76a12v69e89l 8223792438136

Obiloviny a lepek nejsou to samé. To je jako říci, že v autě je vždy benzín.

Obiloviny tvořili, co vím, stovky tisíc, možná desítky či stovky milionů let slušnou část našeho jídelníčku. Na obilovinách není nic špatného. Problém je v tom, že se šlechtili na větší objem lepku.

0/0
5.2.2016 16:37

A17l25e95n54a 75V70e92s55e79l57á 3553881215518

Otázka je, do jaké míry se slovo "přirozené" rovná "zdravé".

+2/0
4.2.2016 22:32

J71a61r52o94m49í17r 29Š88r42á88m27e94k 3547386257602

Co je přirozeného na tom nejíst semena trávin? A hmyz jíte? ;-)

+1/0
5.2.2016 9:55

D90a38l31i94b78o76r 36K32o72š26e33k 4402959201299

Kdo chce at ji, kdo nechce at neji. Sirit poplasne zpravy o jedech apod je ale proste hloupe. Jediny kdo na tom prodela jsou skutecni celitici, pro ktere je bezlepkove jidlo cim dal tim drazsi cim vic je trendy.

0/0
4.2.2016 20:59

E85l86i35š40k18a 47K26u39č35e82r27o81v16á 7369792263643

ale houby s octem. je tím levnější, čím větší je segment spotřebitelů a bezlepek se stává normou. drahé jsou vždycky jen speciality.

+5/0
4.2.2016 21:17

R40a28d66e26k 67V26o71k93á35l 1290318337834

Mně by zcela vážně zajímalo, jak se děti stravují v pracovní dny. Ve školní jídelně mají lepek prakticky denně. Nebo jdou domů a mají tam navařeno či namraženo? A jak to děti budou řešit, až pojedou se školou na výlet, na táboře, na lyžáku?

Ptám se z pozice otce sedmiletého celiaka, kterému denně do školky a nyní do školy musíme nosit doma uvařený oběd.

+7/0
4.2.2016 20:42

J88i92ř31í 69L40i18b29e96r 6178220740972

Přesně tak. Dceři manželka taky vaří a ve školní kuchyni jí jídlo ohřívají. Sice je to trochu nepohodlné, ale zato máme jistotu, že donesené jídlo dcera sní, protože jí chutná ;-D

0/0
4.2.2016 21:27

D95a21v61i94d 29H94o91l10c67m10a76n 8534125286709

Pravdou je, že dříve se chléb pekl z žita s zanedbatelným množstvím lepku. Takový chléb jsem měl u celiaka a lepší jsem nikdy předtím nejedl. :)

+4/0
4.2.2016 20:39

R62a46d81e27k 93V16o50k93á34l 1590468947714

BLP chleba je super (hlavně doma pečený)... jen je problém, že moc dlouho nevydrží čerstvý. A BLP rohlíky a housky jsou na tom ještě hůř.

0/0
4.2.2016 20:44

D96a67v33i15d 90H28o70l14c20m98a15n 8334385336259

Nevím, klasický rohlík je druhý den gumový.

+1/0
4.2.2016 20:48

J88i26ř77í 66L22i47b65e59r 6348940790912

Asi jste nikdy neslyšel o firmě Schär. Doporučuji se s ní seznámit, většina větších prodejen už jejich výrobky prodává.

0/0
4.2.2016 21:28
Foto

M54i27r37o44s81l10a30v 12S10t76e70i61n83e56r 6658514473755

Já žiji přes zimu v Bavorsku, tady mají všude skutečně žitný, t.j. od přírody tmavý chléb, třičtvrtě kila za 0,99 EUR. Přes léto jsem v ČR a kvalitní chléb musím vyhledávat, ty tmavé jsou jenom obarvené a z pšenice.

Skutečně žitný chléb vám vydrží vláčný skoro dva týdny, ta pšeničná obarvená buchta je tvrdá už druhý den.

+1/0
4.2.2016 22:09

M92a65r81t35i15n 18F81r79a82n34t40i17š97e20k 7215350263865

jenom proboha necpěte ten žitný chléb celiakovi. On je totiž sice od přírody tmavý, ale lepku obsahuje množství srovnatelné s bílou obarvenou pšenicí

0/0
8.2.2016 16:51

J82i63ř32í 33L18i30b24e22r 6548250810642

Odkdy je v uzeninách lepek? Myslím tím kvalitní uzeniny, a ne ta separátová svinstva... Článek psal odborník na slovo vzatý :-( Rv

+6/−1
4.2.2016 20:12

J80o24s21e57f 11V24a19l29a 9210283613123

lepek je treba i v whisky - proc by se do uzenin nepridaval skrob jako treba do jogurtu ? Bezlepkova bude jenom 100% sunka a tu sezenete tezko

0/0
4.2.2016 21:17

J27i94ř71í 92L77i59b49e58r 6408770670822

Maje doma celiaka (dceru), děkuji, "hraběcí" rady, či konstatování bez zkušeností nepotřebuji. Je i řetězec v ČR, který si zakládá na tom, že v uzeninách (a taky paštikách) žádný lepek není. A nepatří k drahým, co se týče ceny zboží. Dokonce mají i v nabídce kuchyně minimálně jedno bezlepkové jídlo. Že je lepek v pivu, s tím souhlasím, zda je i ve whisky (po destilaci), s tím se budu muset seznámit, ale nemyslím si to. Můžu se plést. :-)

0/0
4.2.2016 21:25

M52i69r56o61s20l91a62v 66H97ý27l 5525257949509

A proč byste si kupoval jakojogurt se škrobem, když si můžete koupit pořádný bez škrobu? Se šunkou je to zrovnatak, nekupujete pseudošunky.

+2/−1
4.2.2016 21:29

J19a96n25a 96B74o63u12l30o16v23á 7570316431931

Lepek není škrob. Škrob je sacharid, lepek je bílkovina.

+2/0
4.2.2016 22:14

K74a33t34e12ř55i38n14a 40V66ý57b19o29r65n94á 6140989519

Lepek je v té bagetě. Uzeniny mají zase jiné "neduhy". :-)

0/0
4.2.2016 21:17

J55a96n37a 50N52ě42m43e13č14k80o32v63á 3433134871576

Moje problémy s trávením po pečivu přestaly přesně ve chvíli, kdy jsem ho přestala kupovat a začala péct vlastní.

Takže můžete hádat, co si myslím o démonizování pšenice, a kdo má odvahu, přečtěte si složení baleného chleba. Oproti mouce, droždí a soli je to dost nechutné čtení.

Ještě se zamyslete, kam jdou prachy z bezlepkových diet a kolik jich je... a víc netřeba dodávat.

+5/−1
4.2.2016 19:35

J67i91ř74í 92L50i69b66e45r 6778400670872

Jednoduché řešení - kupovat rohlíky a chleba, které jsou doopravdy upečené a ne rozpékané (tedy ze zmrazených polotovarů napěchovaných chemií). Po rozpékaném pečivu mě pálila žáha tak, že jsem už dlouhá léta žádné raději nekoupil. :-)

+1/0
4.2.2016 21:32

A55l97e16š 26S16l70a12v34í16k 9538320896909

Mám bezlepkovou dietu. Napíšu to lakonicky - ta paní je hloupá.

+14/−2
4.2.2016 17:29

M98a51r56e81k 76Š33i54m30o70n 2964137398158

Máte alergii na lepek? Pokud ne, tak ji držíte úplně zbytečně.

+3/−5
4.2.2016 19:09

J11i85ř39í 90L72i22b73e55r 6568160730162

Zkuste se poučit, co je to alergie na lepek a co je to celiakie. Pak třeba napíšete i něco smysluplného ;-D

+2/0
4.2.2016 21:33

M56a72r11e62k 51Š23i69m83o12n 2504277208638

Budiž - pokud nemá celiakii ani alergii na lepek, tak nemá smysl ji držet.

+1/0
4.2.2016 22:44

J10i16ř23í 66L84i10b13e85r 6108680250932

S tím lze samozřejmě souhlasit :-)

0/0
4.2.2016 22:45

A25l80e20š 25S45l51a44v81í74k 9298600526679

Ano, mám alergii na lepek. Už 17 let. Nepřeji to nikomu. Mimochodem předtím jsem to napsal úplně jasně.

0/0
5.2.2016 6:42

A29l82e42š 54S13l59a67v29í37k 9718150606879

Ano mám. Již17 let. Předtím jsem to napsal úplně jasně.

0/0
5.2.2016 6:46

O71n16d70ř29e56j 13Š84i68n36d42l59e67r 2667988816375

Na druhou stranu je ale přenice ve stravě v podstatě zbytná, nepotřebná věc bez nějakého velkého nutričního přínosu. Dopřávám si ji jen zřídka jako pochoutku v podobě například kváskového chleba pod škvarky, carbonara nebo malého dortíku v kavárně. Kdysi jsem někde četl srovnání tradičních druhů pšenice jako durum nebo špalda s novými agresivně šlechtěnými plodinami a bylo to poměrně zajímavé čtění. A mám osobní zkušenost s tím, že žitno-špaldový dobře proleželý kváskový chléb například. nedělá an některým celiakům problémy.

+9/−3
4.2.2016 15:35

J87a80n 55D69v97o65ř26á69k 4403962193567

Co jsou "agresivně šlechtěné plodiny"? To se jim vyhrožuje při šlechtění násilím, nebo snížením dávky hnojiva???

+4/−2
4.2.2016 20:31







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.