Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Děti bez lepku? Nesmysl. Vynechat by ho měli jen celiaci, tvrdí expertky

Chtějí vařit svým dětem co nejzdravěji, a tak z jídelníčku škrtli lepek. Jejich potomci tak drží bezlepkovou dietu, ačkoliv nemají celiakii. Zaručí jim to lepší zdraví, nebo spíš uškodí? Na to nejnovějším vydání odpovídá páteční magazín MF DNES Rodina DNES.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R22a26d42i75m 36K41o80k11t29a 7892197239469

Bezlepkový jídelníček bývá dietnější, protože z něj zmizí sušenky, uzeniny a také pečivo... to je teda blabol na treti. Mame v rodine bezlepkare, varim pro nej nekolikrat tydne plus snidane svaciny a teda uzeniny, susenky i pecivo se u nas nalezaji. Stejne tak slozite neplanujeme co budeme varit, proste si rekneme na co mame chut a uvarime to. Jedinej problem je verejny a zvlaste pak skolni stravovani, tam na bezlepkare opravdu nemysli.

0/0
7.2.2016 22:19

K32a88r89l36a 28N63o63v91á87k20o95v39á 1592520548778

Někdy se podivuji nad tím, že jsem vůbec dokázala do dnešního dne přežít, když všechno tak škodí.

+3/0
5.2.2016 12:49

A13n87d57r95e71a 58N13o15v58á 8894631946665

Když si člověk rozebere svůj jídelníček tak zjistí, že nejvíce prostě sní mouky. Nejsem zastáncem striktní bezlepkové diety, ale zastáncem výrazného omezení lepku v jídelníčku. Každý, ať si zkusí sám, co s ním několik měsíců s minimem lepku udělá. Za mne tedy - naprostá bomba.

0/0
5.2.2016 11:12


A86l80e21n33a 64V30e17s98e36l22á 3573471115308

Co si pod tím "naprostá bomba" mám představit?

Taky tu mouku v poslední době docela omezuju. Ani ne tak, že bych cíleně omezovala mouku, jako že spíš přidávám zeleninu, objevila jsem pro sebe dýně a batáty... a ta mouka se tím hodně vytěsnila. Jo, lépe tak sestavím jídelníček, aby mi dobře vycházel poměr bílkoviny-tuky-sacharidy a má to tak celkem pozitivní vliv na "povánoční redukci". Tj. ano, vyhovuje mi toto stravování. Ale že by naprostá bomba? To asi ne.

+2/0
5.2.2016 11:18

A13n25d82r86e13a 65N25o11v60á 8264731726845

tak u mne nastala úprava zažívání (celoživotní problém se zácpami je pryč), břicho mám ploché, takhle ploché jsem ho neměla nikdy v životě, výrazné vylepšení pokožky - za mne tedy - bomba.:-)

0/0
5.2.2016 11:38

A83l76e38n98a 68V34e11s38e83l16á 3943321465778

Aha... tak mě zelenina ve většim množství spíš lehce nadýmá, takže ploché břicho nic moc. Pokožka taky ne a zažívání bylo dobré vždycky...

Ale každopádně díky za odpověď.

+1/0
5.2.2016 11:42

J18a90n 40M19e94r51t55a 3872310711868

Počkejte, a jak konkrétně jste změnila stravu? Omezení lepku nemohlo být jedinou změnou. Podle čeho usuzujete, že za změnu zdravotního stavu může omezení lepku?

0/0
5.2.2016 21:32

J97a79r65o35m64í47r 59Š79r45á40m70e37k 3537326467722

Já zírám! Ta, která několik let používala falešné PhD, napsala i něco, co má hlavu a patu...

Každopádně Slimáková není skutečná odbornice, proto by si měla plkat na svém blogu, prodávat knihy svým ovečkám, ale rozhodně by neměla být prezentována jako odbornice na výživu.

0/0
5.2.2016 9:54

D45u95š30a60n 50Š34i57m33ů69n51e31k 9324271962628

Ono úplně stačí konzumovat primární potraviny: ovoce, zeleninu, maso, ryby, luštěniny, rýži a pít vodu a kvalitní víno a pálenku při nachlazení. Když si člověk dokáže odepřít všechny chemicky dochucované, rafinovaným cukrem slazené a 2 a více let trvanlivé polotovary :-) tak je úplně v pohodě.

+3/−1
4.2.2016 22:31
Foto

M15i51r11o88s68l74a73v 46S56t24e85i15n17e80r 1475175718313

S lepkem a mléčným cukrem se zabývají hypochondři. Ale když chcete ubrat z nadváhy, první co musíte vynechat, jsou rohlíky, knedlíky a pivo.

I když mají dost kalorií, neuškodí luštěniny, jako čočka, hrách, fazolky. Kysané zelí a okurky naložené v soli jsou také vhodné. Brambory v přiměřeném nožství, saláty v každém množství, na tvrdo uvařená vejce, avokádo, ryby v jakékoliv formě jsou optimální dieta, která nezpůsobuje nedostatek bílkovin, vláknin, hořčíku nebo draslíku. Máte-li však sklon ke křečím svalů, pak neváhejte a dopřejte si banán.

Turci nakládají do octa i syrovou zeleninu- mrkev, zelné listy, nedozrálá rajčata, květák a lák osolí , lehce opepří a ooctují- vitaminy zůstanou zachované. Karišik turču je základem i německé směsi zvané Leipziger allerlei. K redukční dietě bych důrazně doporučil i ostrý cayenský pepř- pul biber, čilí, samozřejmě nepřehánět, ale střeva se tím dokážou popohnat a tím snížit příjem kalorií. Pan Joule mi zatím nepřipadá příslušný. Žaludek uklidníte nejlépe podmáslím nebo jogurtem, namíchaným půl a půl s odstředěným mlékem a na špičku nože soli.

Kávy se nebojte, ale nezapomeňte do namleté kávy přidat špetku soli- neutralizuje to hořkou příchuť. Cukr je skoro jed- ochuzuje organismus o potřebné látky, dráždí pankreas, a je příčinou nadváhy zejména dětí a žen.

+2/0
4.2.2016 21:58

D15u58š66a69n 31Š61i49m55ů94n83e42k 9244421822818

De facto potvrzuješ to co jsi na začátku vyvrátil, protože to všechno zdravé co jsi vypsal je zároveň 100% bezlepkové

+3/0
4.2.2016 22:20

J35a28n 35M64e63r71t97a 3972490151738

Jakým způsobem by měl cukr ochuzovat tělo o potřebné látky?

+2/0
5.2.2016 1:03

E44l27i76š85k61a 78K98u26č67e39r91o82v89á 1606428737899

osobně se domnívám, že bezlepková dieta je návratem k přirozené stravě. sama jsem na to líná, no :-D

+1/−1
4.2.2016 21:16

K40a32t23e41ř14i79n87a 54V81ý53b98o32r16n19á 6600949859

Přirozené je jíst všechno, co jste schopná strávit.

+7/0
4.2.2016 21:18

J44i72ř69í 42L14i42b96e73r 6528880510382

Ano, samozřejmě s vámi souhlasím. Jen bych si dovolil zdvořile poznamenat, že Američané a Evropané jsou tímto konstatováním nadšeni, neb při jejich spotřebě masa mají podstatně větší šanci umřít na rakovinu tlustého střeva. ;-D

0/0
4.2.2016 21:49

J73a31r88o80m67í75r 35Š72r69á64m38e31k 3137186787752

Jen tak mezi námi, červené maso je skutečně poměrně spolehlivě prokázaný rizikový faktor pro kolorektální karcinom, ale relativní riziko červeného masa per se je poměrně malé. Takže rozhodně není věcně v pořádku hovořit o nějaké podstatně vyšší šanci.

+1/0
5.2.2016 9:57

J19i58ř77í 96L96i54b87e72r 6408850960342

Na jedné straně s Vámi samozřejmě souhlasím, na druhé straně je sic vědecky prokázané, že kouření má vliv na rakovinu plic, ale mnozí kouří do devadesáti let, a umírají na něco jiného. Přesto si myslím, že nějaký procentní nárůst oproti stravě, která obsahuje více vlákniny, tam bude. :-)

0/0
5.2.2016 15:54

K48a88t24e37ř59i79n59a 64V28ý64b39o82r87n35á 6310169519

Platí, že všeho s mírou. Což si národy, které si mohou dovolit cokoliv, velmi neradi připouštějí.

0/0
5.2.2016 18:03

J65i34ř34í 66L86i25b73e91r 6548820850582

Ano, ano, ano. Jen bych si dovolil podotknout něco o gramatice: národy - nerady ;-D

0/0
5.2.2016 20:53

D57u94š69a51n 85Š83i54m36ů77n50e53k 9534601212798

ani ne tak přirozené jako pestré a v podstatě zdravé stravě. Obiloviny a tudíž lepek je totiž téměř ve všem nezdravém, čím "zaháníme" hlad (bílé pečivo, sušenky, tyčinky ....) Když lepek nemůžeš, tak si prosťě tyhle svinstva plná éček nedáš.

+1/0
4.2.2016 22:22

J74a89n 70P74a48v45e17l 8163602408466

Obiloviny a lepek nejsou to samé. To je jako říci, že v autě je vždy benzín.

Obiloviny tvořili, co vím, stovky tisíc, možná desítky či stovky milionů let slušnou část našeho jídelníčku. Na obilovinách není nic špatného. Problém je v tom, že se šlechtili na větší objem lepku.

0/0
5.2.2016 16:37

A33l24e32n81a 75V93e11s16e32l94á 3873951135798

Otázka je, do jaké míry se slovo "přirozené" rovná "zdravé".

+2/0
4.2.2016 22:32

J93a37r10o22m80í72r 55Š17r49á82m30e79k 3447496517512

Co je přirozeného na tom nejíst semena trávin? A hmyz jíte? ;-)

+1/0
5.2.2016 9:55

D43a38l15i62b68o32r 54K11o56š51e46k 4382259911789

Kdo chce at ji, kdo nechce at neji. Sirit poplasne zpravy o jedech apod je ale proste hloupe. Jediny kdo na tom prodela jsou skutecni celitici, pro ktere je bezlepkove jidlo cim dal tim drazsi cim vic je trendy.

0/0
4.2.2016 20:59

E86l90i80š21k45a 93K35u87č84e38r82o41v11á 1126418537589

ale houby s octem. je tím levnější, čím větší je segment spotřebitelů a bezlepek se stává normou. drahé jsou vždycky jen speciality.

+5/0
4.2.2016 21:17

R63a88d65e81k 42V44o56k49á35l 1530698437444

Mně by zcela vážně zajímalo, jak se děti stravují v pracovní dny. Ve školní jídelně mají lepek prakticky denně. Nebo jdou domů a mají tam navařeno či namraženo? A jak to děti budou řešit, až pojedou se školou na výlet, na táboře, na lyžáku?

Ptám se z pozice otce sedmiletého celiaka, kterému denně do školky a nyní do školy musíme nosit doma uvařený oběd.

+7/0
4.2.2016 20:42

J39i25ř70í 95L39i97b33e14r 6568250550522

Přesně tak. Dceři manželka taky vaří a ve školní kuchyni jí jídlo ohřívají. Sice je to trochu nepohodlné, ale zato máme jistotu, že donesené jídlo dcera sní, protože jí chutná ;-D

0/0
4.2.2016 21:27

D76a79v37i31d 51H68o13l92c82m49a58n 8194455516439

Pravdou je, že dříve se chléb pekl z žita s zanedbatelným množstvím lepku. Takový chléb jsem měl u celiaka a lepší jsem nikdy předtím nejedl. :)

+4/0
4.2.2016 20:39

R40a84d91e34k 91V52o55k22á21l 1440718137184

BLP chleba je super (hlavně doma pečený)... jen je problém, že moc dlouho nevydrží čerstvý. A BLP rohlíky a housky jsou na tom ještě hůř.

0/0
4.2.2016 20:44

D48a12v48i42d 22H15o62l16c35m97a66n 8494765606949

Nevím, klasický rohlík je druhý den gumový.

+1/0
4.2.2016 20:48

J79i16ř34í 53L94i67b47e22r 6318330130962

Asi jste nikdy neslyšel o firmě Schär. Doporučuji se s ní seznámit, většina větších prodejen už jejich výrobky prodává.

0/0
4.2.2016 21:28
Foto

M63i67r91o58s47l59a63v 89S43t16e46i13n82e45r 1185425288513

Já žiji přes zimu v Bavorsku, tady mají všude skutečně žitný, t.j. od přírody tmavý chléb, třičtvrtě kila za 0,99 EUR. Přes léto jsem v ČR a kvalitní chléb musím vyhledávat, ty tmavé jsou jenom obarvené a z pšenice.

Skutečně žitný chléb vám vydrží vláčný skoro dva týdny, ta pšeničná obarvená buchta je tvrdá už druhý den.

+1/0
4.2.2016 22:09

M57a41r57t75i16n 85F90r76a45n70t36i79š24e39k 7255510933245

jenom proboha necpěte ten žitný chléb celiakovi. On je totiž sice od přírody tmavý, ale lepku obsahuje množství srovnatelné s bílou obarvenou pšenicí

0/0
8.2.2016 16:51

J76i59ř16í 85L85i26b87e43r 6128510180862

Odkdy je v uzeninách lepek? Myslím tím kvalitní uzeniny, a ne ta separátová svinstva... Článek psal odborník na slovo vzatý :-( Rv

+6/−1
4.2.2016 20:12

J34o29s70e73f 90V55a31l56a 9810113813123

lepek je treba i v whisky - proc by se do uzenin nepridaval skrob jako treba do jogurtu ? Bezlepkova bude jenom 100% sunka a tu sezenete tezko

0/0
4.2.2016 21:17

J88i37ř20í 28L76i30b61e87r 6308400820222

Maje doma celiaka (dceru), děkuji, "hraběcí" rady, či konstatování bez zkušeností nepotřebuji. Je i řetězec v ČR, který si zakládá na tom, že v uzeninách (a taky paštikách) žádný lepek není. A nepatří k drahým, co se týče ceny zboží. Dokonce mají i v nabídce kuchyně minimálně jedno bezlepkové jídlo. Že je lepek v pivu, s tím souhlasím, zda je i ve whisky (po destilaci), s tím se budu muset seznámit, ale nemyslím si to. Můžu se plést. :-)

0/0
4.2.2016 21:25

M65i71r25o68s41l14a43v 81H89ý20l 5505657169339

A proč byste si kupoval jakojogurt se škrobem, když si můžete koupit pořádný bez škrobu? Se šunkou je to zrovnatak, nekupujete pseudošunky.

+2/−1
4.2.2016 21:29

J83a92n93a 22B22o93u57l26o57v74á 7960216221491

Lepek není škrob. Škrob je sacharid, lepek je bílkovina.

+2/0
4.2.2016 22:14

K62a86t55e51ř17i14n11a 75V85ý88b52o47r29n91á 6900489719

Lepek je v té bagetě. Uzeniny mají zase jiné "neduhy". :-)

0/0
4.2.2016 21:17

J14a94n91a 37N67ě75m18e46č34k94o17v95á 3273564291636

Moje problémy s trávením po pečivu přestaly přesně ve chvíli, kdy jsem ho přestala kupovat a začala péct vlastní.

Takže můžete hádat, co si myslím o démonizování pšenice, a kdo má odvahu, přečtěte si složení baleného chleba. Oproti mouce, droždí a soli je to dost nechutné čtení.

Ještě se zamyslete, kam jdou prachy z bezlepkových diet a kolik jich je... a víc netřeba dodávat.

+5/−1
4.2.2016 19:35

J80i93ř43í 68L42i60b14e56r 6968140510742

Jednoduché řešení - kupovat rohlíky a chleba, které jsou doopravdy upečené a ne rozpékané (tedy ze zmrazených polotovarů napěchovaných chemií). Po rozpékaném pečivu mě pálila žáha tak, že jsem už dlouhá léta žádné raději nekoupil. :-)

+1/0
4.2.2016 21:32

A92l12e65š 76S85l70a11v28í83k 9818860786199

Mám bezlepkovou dietu. Napíšu to lakonicky - ta paní je hloupá.

+14/−2
4.2.2016 17:29

M26a21r96e15k 58Š39i68m87o66n 2344577328158

Máte alergii na lepek? Pokud ne, tak ji držíte úplně zbytečně.

+3/−5
4.2.2016 19:09

J20i10ř48í 94L33i26b11e24r 6438670280302

Zkuste se poučit, co je to alergie na lepek a co je to celiakie. Pak třeba napíšete i něco smysluplného ;-D

+2/0
4.2.2016 21:33

M35a26r37e44k 81Š92i25m34o51n 2304627978978

Budiž - pokud nemá celiakii ani alergii na lepek, tak nemá smysl ji držet.

+1/0
4.2.2016 22:44

J67i44ř62í 18L68i53b43e70r 6758690610332

S tím lze samozřejmě souhlasit :-)

0/0
4.2.2016 22:45

A60l65e85š 63S74l57a92v76í78k 9418110336159

Ano, mám alergii na lepek. Už 17 let. Nepřeji to nikomu. Mimochodem předtím jsem to napsal úplně jasně.

0/0
5.2.2016 6:42

A72l19e32š 79S84l57a11v50í37k 9888620926559

Ano mám. Již17 let. Předtím jsem to napsal úplně jasně.

0/0
5.2.2016 6:46

O88n34d56ř54e64j 63Š13i83n26d17l60e59r 2927378846295

Na druhou stranu je ale přenice ve stravě v podstatě zbytná, nepotřebná věc bez nějakého velkého nutričního přínosu. Dopřávám si ji jen zřídka jako pochoutku v podobě například kváskového chleba pod škvarky, carbonara nebo malého dortíku v kavárně. Kdysi jsem někde četl srovnání tradičních druhů pšenice jako durum nebo špalda s novými agresivně šlechtěnými plodinami a bylo to poměrně zajímavé čtění. A mám osobní zkušenost s tím, že žitno-špaldový dobře proleželý kváskový chléb například. nedělá an některým celiakům problémy.

+9/−3
4.2.2016 15:35

J65a65n 20D56v44o58ř31á63k 4853282683217

Co jsou "agresivně šlechtěné plodiny"? To se jim vyhrožuje při šlechtění násilím, nebo snížením dávky hnojiva???

+4/−2
4.2.2016 20:31





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.