Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Děti bez lepku? Nesmysl. Vynechat by ho měli jen celiaci, tvrdí expertky

Chtějí vařit svým dětem co nejzdravěji, a tak z jídelníčku škrtli lepek. Jejich potomci tak drží bezlepkovou dietu, ačkoliv nemají celiakii. Zaručí jim to lepší zdraví, nebo spíš uškodí? Na to nejnovějším vydání odpovídá páteční magazín MF DNES Rodina DNES.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R81a87d24i52m 23K53o83k49t66a 7332977779469

Bezlepkový jídelníček bývá dietnější, protože z něj zmizí sušenky, uzeniny a také pečivo... to je teda blabol na treti. Mame v rodine bezlepkare, varim pro nej nekolikrat tydne plus snidane svaciny a teda uzeniny, susenky i pecivo se u nas nalezaji. Stejne tak slozite neplanujeme co budeme varit, proste si rekneme na co mame chut a uvarime to. Jedinej problem je verejny a zvlaste pak skolni stravovani, tam na bezlepkare opravdu nemysli.

0/0
7.2.2016 22:19

K28a28r92l41a 45N93o43v49á67k42o66v50á 1962340358128

Někdy se podivuji nad tím, že jsem vůbec dokázala do dnešního dne přežít, když všechno tak škodí.

+3/0
5.2.2016 12:49

A36n69d90r71e15a 20N90o25v33á 8164271936265

Když si člověk rozebere svůj jídelníček tak zjistí, že nejvíce prostě sní mouky. Nejsem zastáncem striktní bezlepkové diety, ale zastáncem výrazného omezení lepku v jídelníčku. Každý, ať si zkusí sám, co s ním několik měsíců s minimem lepku udělá. Za mne tedy - naprostá bomba.

0/0
5.2.2016 11:12

A18l37e76n18a 38V76e48s33e50l31á 3713831865688

Co si pod tím "naprostá bomba" mám představit?

Taky tu mouku v poslední době docela omezuju. Ani ne tak, že bych cíleně omezovala mouku, jako že spíš přidávám zeleninu, objevila jsem pro sebe dýně a batáty... a ta mouka se tím hodně vytěsnila. Jo, lépe tak sestavím jídelníček, aby mi dobře vycházel poměr bílkoviny-tuky-sacharidy a má to tak celkem pozitivní vliv na "povánoční redukci". Tj. ano, vyhovuje mi toto stravování. Ale že by naprostá bomba? To asi ne.

+2/0
5.2.2016 11:18

A38n44d17r17e68a 72N52o15v29á 8564531486335

tak u mne nastala úprava zažívání (celoživotní problém se zácpami je pryč), břicho mám ploché, takhle ploché jsem ho neměla nikdy v životě, výrazné vylepšení pokožky - za mne tedy - bomba.:-)

0/0
5.2.2016 11:38

A63l34e90n75a 20V65e33s98e35l59á 3263641655318

Aha... tak mě zelenina ve většim množství spíš lehce nadýmá, takže ploché břicho nic moc. Pokožka taky ne a zažívání bylo dobré vždycky...

Ale každopádně díky za odpověď.

+1/0
5.2.2016 11:42

J42a60n 83M10e14r62t36a 3512930641768

Počkejte, a jak konkrétně jste změnila stravu? Omezení lepku nemohlo být jedinou změnou. Podle čeho usuzujete, že za změnu zdravotního stavu může omezení lepku?

0/0
5.2.2016 21:32

J38a67r38o82m51í77r 64Š27r89á70m47e32k 3477786487482

Já zírám! Ta, která několik let používala falešné PhD, napsala i něco, co má hlavu a patu...

Každopádně Slimáková není skutečná odbornice, proto by si měla plkat na svém blogu, prodávat knihy svým ovečkám, ale rozhodně by neměla být prezentována jako odbornice na výživu.

0/0
5.2.2016 9:54

D56u18š89a86n 71Š97i54m90ů47n50e58k 9214111392798

Ono úplně stačí konzumovat primární potraviny: ovoce, zeleninu, maso, ryby, luštěniny, rýži a pít vodu a kvalitní víno a pálenku při nachlazení. Když si člověk dokáže odepřít všechny chemicky dochucované, rafinovaným cukrem slazené a 2 a více let trvanlivé polotovary :-) tak je úplně v pohodě.

+3/−1
4.2.2016 22:31
Foto

M63i94r17o98s56l41a84v 13S65t48e85i31n49e94r 6388464313645

S lepkem a mléčným cukrem se zabývají hypochondři. Ale když chcete ubrat z nadváhy, první co musíte vynechat, jsou rohlíky, knedlíky a pivo.

I když mají dost kalorií, neuškodí luštěniny, jako čočka, hrách, fazolky. Kysané zelí a okurky naložené v soli jsou také vhodné. Brambory v přiměřeném nožství, saláty v každém množství, na tvrdo uvařená vejce, avokádo, ryby v jakékoliv formě jsou optimální dieta, která nezpůsobuje nedostatek bílkovin, vláknin, hořčíku nebo draslíku. Máte-li však sklon ke křečím svalů, pak neváhejte a dopřejte si banán.

Turci nakládají do octa i syrovou zeleninu- mrkev, zelné listy, nedozrálá rajčata, květák a lák osolí , lehce opepří a ooctují- vitaminy zůstanou zachované. Karišik turču je základem i německé směsi zvané Leipziger allerlei. K redukční dietě bych důrazně doporučil i ostrý cayenský pepř- pul biber, čilí, samozřejmě nepřehánět, ale střeva se tím dokážou popohnat a tím snížit příjem kalorií. Pan Joule mi zatím nepřipadá příslušný. Žaludek uklidníte nejlépe podmáslím nebo jogurtem, namíchaným půl a půl s odstředěným mlékem a na špičku nože soli.

Kávy se nebojte, ale nezapomeňte do namleté kávy přidat špetku soli- neutralizuje to hořkou příchuť. Cukr je skoro jed- ochuzuje organismus o potřebné látky, dráždí pankreas, a je příčinou nadváhy zejména dětí a žen.

+2/0
4.2.2016 21:58

D24u78š42a13n 76Š15i40m23ů47n44e10k 9284521262608

De facto potvrzuješ to co jsi na začátku vyvrátil, protože to všechno zdravé co jsi vypsal je zároveň 100% bezlepkové

+3/0
4.2.2016 22:20

J89a82n 36M39e78r91t16a 3702150341488

Jakým způsobem by měl cukr ochuzovat tělo o potřebné látky?

+2/0
5.2.2016 1:03

E84l75i15š94k19a 14K36u55č85e59r47o59v27á 7129682423933

osobně se domnívám, že bezlepková dieta je návratem k přirozené stravě. sama jsem na to líná, no :-D

+1/−1
4.2.2016 21:16

K49a12t46e94ř69i70n58a 21V12ý16b51o71r18n17á 6360779389

Přirozené je jíst všechno, co jste schopná strávit.

+7/0
4.2.2016 21:18

J29i63ř18í 51L35i94b90e95r 6398100520322

Ano, samozřejmě s vámi souhlasím. Jen bych si dovolil zdvořile poznamenat, že Američané a Evropané jsou tímto konstatováním nadšeni, neb při jejich spotřebě masa mají podstatně větší šanci umřít na rakovinu tlustého střeva. ;-D

0/0
4.2.2016 21:49

J18a36r20o59m21í30r 13Š87r52á24m15e56k 3837166977842

Jen tak mezi námi, červené maso je skutečně poměrně spolehlivě prokázaný rizikový faktor pro kolorektální karcinom, ale relativní riziko červeného masa per se je poměrně malé. Takže rozhodně není věcně v pořádku hovořit o nějaké podstatně vyšší šanci.

+1/0
5.2.2016 9:57

J83i77ř51í 21L81i88b81e15r 6348520240172

Na jedné straně s Vámi samozřejmě souhlasím, na druhé straně je sic vědecky prokázané, že kouření má vliv na rakovinu plic, ale mnozí kouří do devadesáti let, a umírají na něco jiného. Přesto si myslím, že nějaký procentní nárůst oproti stravě, která obsahuje více vlákniny, tam bude. :-)

0/0
5.2.2016 15:54

K54a98t39e69ř15i87n92a 78V41ý22b95o85r33n89á 6840149579

Platí, že všeho s mírou. Což si národy, které si mohou dovolit cokoliv, velmi neradi připouštějí.

0/0
5.2.2016 18:03

J60i66ř28í 96L16i22b61e58r 6418500280532

Ano, ano, ano. Jen bych si dovolil podotknout něco o gramatice: národy - nerady ;-D

0/0
5.2.2016 20:53

D15u34š68a16n 95Š43i53m84ů45n50e94k 9234281522708

ani ne tak přirozené jako pestré a v podstatě zdravé stravě. Obiloviny a tudíž lepek je totiž téměř ve všem nezdravém, čím "zaháníme" hlad (bílé pečivo, sušenky, tyčinky ....) Když lepek nemůžeš, tak si prosťě tyhle svinstva plná éček nedáš.

+1/0
4.2.2016 22:22

J80a64n 87P90a13v77e56l 8723842948196

Obiloviny a lepek nejsou to samé. To je jako říci, že v autě je vždy benzín.

Obiloviny tvořili, co vím, stovky tisíc, možná desítky či stovky milionů let slušnou část našeho jídelníčku. Na obilovinách není nic špatného. Problém je v tom, že se šlechtili na větší objem lepku.

0/0
5.2.2016 16:37

A47l85e77n20a 73V46e74s34e36l86á 3373791365568

Otázka je, do jaké míry se slovo "přirozené" rovná "zdravé".

+2/0
4.2.2016 22:32

J41a29r21o19m70í15r 78Š63r50á79m92e53k 3587256757572

Co je přirozeného na tom nejíst semena trávin? A hmyz jíte? ;-)

+1/0
5.2.2016 9:55

D60a82l21i85b94o66r 16K35o76š58e47k 4922269831539

Kdo chce at ji, kdo nechce at neji. Sirit poplasne zpravy o jedech apod je ale proste hloupe. Jediny kdo na tom prodela jsou skutecni celitici, pro ktere je bezlepkove jidlo cim dal tim drazsi cim vic je trendy.

0/0
4.2.2016 20:59

E84l60i44š70k57a 44K62u24č88e40r83o45v96á 7269292863583

ale houby s octem. je tím levnější, čím větší je segment spotřebitelů a bezlepek se stává normou. drahé jsou vždycky jen speciality.

+5/0
4.2.2016 21:17

R57a77d35e53k 67V50o60k74á23l 1850428227664

Mně by zcela vážně zajímalo, jak se děti stravují v pracovní dny. Ve školní jídelně mají lepek prakticky denně. Nebo jdou domů a mají tam navařeno či namraženo? A jak to děti budou řešit, až pojedou se školou na výlet, na táboře, na lyžáku?

Ptám se z pozice otce sedmiletého celiaka, kterému denně do školky a nyní do školy musíme nosit doma uvařený oběd.

+7/0
4.2.2016 20:42

J84i47ř66í 36L18i92b24e53r 6288220970682

Přesně tak. Dceři manželka taky vaří a ve školní kuchyni jí jídlo ohřívají. Sice je to trochu nepohodlné, ale zato máme jistotu, že donesené jídlo dcera sní, protože jí chutná ;-D

0/0
4.2.2016 21:27

D32a55v21i30d 18H18o56l70c88m44a47n 8574985276199

Pravdou je, že dříve se chléb pekl z žita s zanedbatelným množstvím lepku. Takový chléb jsem měl u celiaka a lepší jsem nikdy předtím nejedl. :)

+4/0
4.2.2016 20:39

R83a95d44e58k 30V11o31k54á46l 1770698187364

BLP chleba je super (hlavně doma pečený)... jen je problém, že moc dlouho nevydrží čerstvý. A BLP rohlíky a housky jsou na tom ještě hůř.

0/0
4.2.2016 20:44

D72a15v39i65d 37H84o44l93c49m53a14n 8774845506779

Nevím, klasický rohlík je druhý den gumový.

+1/0
4.2.2016 20:48

J49i98ř18í 37L89i82b40e57r 6828630760662

Asi jste nikdy neslyšel o firmě Schär. Doporučuji se s ní seznámit, většina větších prodejen už jejich výrobky prodává.

0/0
4.2.2016 21:28
Foto

M11i10r74o52s48l98a30v 97S82t15e80i29n24e81r 6258434513405

Já žiji přes zimu v Bavorsku, tady mají všude skutečně žitný, t.j. od přírody tmavý chléb, třičtvrtě kila za 0,99 EUR. Přes léto jsem v ČR a kvalitní chléb musím vyhledávat, ty tmavé jsou jenom obarvené a z pšenice.

Skutečně žitný chléb vám vydrží vláčný skoro dva týdny, ta pšeničná obarvená buchta je tvrdá už druhý den.

+1/0
4.2.2016 22:09

M79a44r59t52i15n 46F69r42a27n53t42i57š56e11k 7605270433925

jenom proboha necpěte ten žitný chléb celiakovi. On je totiž sice od přírody tmavý, ale lepku obsahuje množství srovnatelné s bílou obarvenou pšenicí

0/0
8.2.2016 16:51

J74i11ř65í 78L64i52b94e44r 6288870230182

Odkdy je v uzeninách lepek? Myslím tím kvalitní uzeniny, a ne ta separátová svinstva... Článek psal odborník na slovo vzatý :-( Rv

+6/−1
4.2.2016 20:12

J66o95s15e52f 83V41a17l58a 9940373813153

lepek je treba i v whisky - proc by se do uzenin nepridaval skrob jako treba do jogurtu ? Bezlepkova bude jenom 100% sunka a tu sezenete tezko

0/0
4.2.2016 21:17

J80i75ř65í 34L57i79b68e95r 6488310680502

Maje doma celiaka (dceru), děkuji, "hraběcí" rady, či konstatování bez zkušeností nepotřebuji. Je i řetězec v ČR, který si zakládá na tom, že v uzeninách (a taky paštikách) žádný lepek není. A nepatří k drahým, co se týče ceny zboží. Dokonce mají i v nabídce kuchyně minimálně jedno bezlepkové jídlo. Že je lepek v pivu, s tím souhlasím, zda je i ve whisky (po destilaci), s tím se budu muset seznámit, ale nemyslím si to. Můžu se plést. :-)

0/0
4.2.2016 21:25

M74i11r79o17s56l70a28v 80H29ý19l 5855457529149

A proč byste si kupoval jakojogurt se škrobem, když si můžete koupit pořádný bez škrobu? Se šunkou je to zrovnatak, nekupujete pseudošunky.

+2/−1
4.2.2016 21:29

J27a28n20a 83B97o46u28l59o96v87á 7860696851471

Lepek není škrob. Škrob je sacharid, lepek je bílkovina.

+2/0
4.2.2016 22:14

K29a26t68e44ř37i64n76a 82V60ý98b11o34r19n11á 6840719899

Lepek je v té bagetě. Uzeniny mají zase jiné "neduhy". :-)

0/0
4.2.2016 21:17

J29a81n53a 62N50ě85m63e33č32k31o24v13á 3913294861836

Moje problémy s trávením po pečivu přestaly přesně ve chvíli, kdy jsem ho přestala kupovat a začala péct vlastní.

Takže můžete hádat, co si myslím o démonizování pšenice, a kdo má odvahu, přečtěte si složení baleného chleba. Oproti mouce, droždí a soli je to dost nechutné čtení.

Ještě se zamyslete, kam jdou prachy z bezlepkových diet a kolik jich je... a víc netřeba dodávat.

+5/−1
4.2.2016 19:35

J79i61ř13í 50L50i18b87e36r 6448660200822

Jednoduché řešení - kupovat rohlíky a chleba, které jsou doopravdy upečené a ne rozpékané (tedy ze zmrazených polotovarů napěchovaných chemií). Po rozpékaném pečivu mě pálila žáha tak, že jsem už dlouhá léta žádné raději nekoupil. :-)

+1/0
4.2.2016 21:32

A72l36e27š 74S35l96a66v86í42k 9848770396149

Mám bezlepkovou dietu. Napíšu to lakonicky - ta paní je hloupá.

+14/−2
4.2.2016 17:29

M20a15r42e62k 78Š68i79m24o50n 2394497818308

Máte alergii na lepek? Pokud ne, tak ji držíte úplně zbytečně.

+3/−5
4.2.2016 19:09

J49i21ř93í 26L28i82b75e80r 6608940140492

Zkuste se poučit, co je to alergie na lepek a co je to celiakie. Pak třeba napíšete i něco smysluplného ;-D

+2/0
4.2.2016 21:33

M77a93r61e98k 51Š93i82m72o45n 2394137548738

Budiž - pokud nemá celiakii ani alergii na lepek, tak nemá smysl ji držet.

+1/0
4.2.2016 22:44

J64i96ř40í 68L32i95b76e91r 6148570550922

S tím lze samozřejmě souhlasit :-)

0/0
4.2.2016 22:45

A25l66e94š 63S33l59a19v38í22k 9118740276249

Ano, mám alergii na lepek. Už 17 let. Nepřeji to nikomu. Mimochodem předtím jsem to napsal úplně jasně.

0/0
5.2.2016 6:42

A98l44e66š 18S83l19a18v49í52k 9628840456219

Ano mám. Již17 let. Předtím jsem to napsal úplně jasně.

0/0
5.2.2016 6:46

O97n36d56ř72e45j 16Š16i35n37d86l18e22r 2787928266615

Na druhou stranu je ale přenice ve stravě v podstatě zbytná, nepotřebná věc bez nějakého velkého nutričního přínosu. Dopřávám si ji jen zřídka jako pochoutku v podobě například kváskového chleba pod škvarky, carbonara nebo malého dortíku v kavárně. Kdysi jsem někde četl srovnání tradičních druhů pšenice jako durum nebo špalda s novými agresivně šlechtěnými plodinami a bylo to poměrně zajímavé čtění. A mám osobní zkušenost s tím, že žitno-špaldový dobře proleželý kváskový chléb například. nedělá an některým celiakům problémy.

+9/−3
4.2.2016 15:35

J22a53n 33D61v20o82ř29á48k 4473532713147

Co jsou "agresivně šlechtěné plodiny"? To se jim vyhrožuje při šlechtění násilím, nebo snížením dávky hnojiva???

+4/−2
4.2.2016 20:31







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.