- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jelikož 10.2. je Popeleční středa a začátek půstu, tak s tím článkem jdete opravdu brzo...
Zabijačka o masopustu byla jen v bohatrých vesnicích nebo rodinách, kde si mohli dovolit vychovat víc prasat.
V chudších vesnicích a rodinách začínaly zabijačky už na podzim od cca října, jak prasetem zfutrovali nevhodné části sklizně. Posekané a poničené nebo nahnilé brambory, přebytečná spadaná jablka a hrušky, malá nebo všelijak nestandartní krmná řepa a další podzimní přebytky, které by se jinak nejspíš zkazily. Prostě jak prase spotřebovalo určenou část sklizně a jak nastaly chladna, která byla v době, kdy neexistovaly chladničky , nutná pro uchování zabijačkových produktů, byla zabijačka.
Čím byla rodina bohatší, tím více krmiva měla pro pašíka a tím později ta zabijačka mohla být. A pašík byl větší.
Na vesnici pak v minulosti fungoval systém, který zajistil, že po většinu zimy všichni měli k diispozici čerstvé zabijačkové produkty a který zároveň utužoval přátelské vztahy mezi rodinami - kromě masa a sádla na uzené a na špek se všechny ostatní zabijačkové produkty rozdaly okolním rodinám tak, aby zůstalo jídla jen na cca týden až dva týdny. Za týden, dva týdny byla zabijačka v jiné rodině a zase se rozdávaly jitrničky, jelítka, prdelanka, tlačenka, podhrdlí.... A tak to šlo, dokud bylo na vesnici co zabíjet.
V chudších vesnicích, jako tady v podhůří Beskyd a na Valašsku končily zabijačky často už do Nového roku, v bohatých oblastech jako třeba odhaduji na Hané dorazili poslední pašíky třeba o toho masopustu.
A nenastal spíš čas odmítnou maso a stát se vegetariánem/veganem?
Rozhodně. Ubližovat pro svoje chutě někomu, kdo cítí bolest, utrpení a strádání stejně jako my a ještě okolo toho mít silácký řeči je nechutný a srovnatelný třeba s otroctvím a začíná si to uvědomovat čím dál tím víc lidí. Stačí se mrknout třeba na strmej nárůst vyhledávání "vegan" na Googlu: https://www.google.cz/trends/explore#q=vegan
Neexistuje už moc argumentů, kterýma by se dalo zneužívání zvířat omluvit, stejně jako se nedá omluvit třeba to otroctví.
Zajímalo by mne, zda autor haa psal článek nebo "prováděl psaní" článku...je zajímavé jak se tento gramatický nešvar (germanismus, rusismus) z komuinisticko-esenbácké kuchyně, kvůli různým mluvčím policie a hasičů, čím dál víc rozšiřuje i do normální mluvy. Všichni všecko "provádějí" .. hrůza kam český jazyk spěje!
S kritikou uzivani ceskeho jazyka s Vami naprosto souhlasim. Pritom je Vas priklad je jen mensim zlem oproti tomu, co jsme casto nuceni od placenych (a tudiz profesionalu) redaktoru na ruznych serverech cist.
Co je ale naprosto silene jsou Vase argumenty. Kdyz pominu pokus o ten inteligentnejsi (s Nemci jsme zili spolecne mnoho staleti a germanismy jsou klasickou soucasti nasi mluvy, dokonce se mohou lisit dle regionu), ale "komunisticko-esnbackou kuchyni" jste se zaradil na uroven lidi: roste malo hub - mohou za to komunisti, nejede tramvaj - mohou za to komunisti, mam hloupe dite - mohou za to komunisti, ... (schvalne pouzivam nespravny vyraz namisto komuniste, protoze tak se tyto argumenty proste puzivaji, byt dovedene ad absurdum)
Bod varu je 100 stupňů. Ono to vaří i na 85?
Ano, pokud to vaříte v nadmořské výšce kolem 5500 metrů.
Čas masopustu a zabíjaček se vylučuje. To máte milé idnes špatné info. Zabíjačky se odehrávaly v prosinci (od toho název měsíce prosinec- prasinec) , a lidé to prase do masopustu museli sníst. Pak měli 40 dní půst, do velikonoc. Kdyby zabili prase o masopustu, 40 dní by na ně jen koukali. A mrazáky nebyly, to by se jim zkazilo. Tak asi tak. Hezký den.
A navíc ty domácí zabijačky asi EU zatrhne.