Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nastal čas masopustu a zabijaček. Udělejte si domácí paštiku nebo šunku

Oslavy masopustu vrcholí a na mnohých místech v Česku se stále ještě provádí domácí zabijačky prasat. Ale i když nebydlíte na vesnici a nemáte v chlívku vepříka, můžete si doma připravit poctivou játrovou paštiku nebo vlastní šunku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A53n20d24r10e13j 62B18o77n33d57y63s10z 6938360749966

Jelikož 10.2. je Popeleční středa a začátek půstu, tak s tím článkem jdete opravdu brzo...

0/0
7.2.2016 19:12

R89a39d28i77m 65P84o96l41á28š69e47k 9336713369649

Zabijačka o masopustu byla jen v bohatrých vesnicích nebo rodinách, kde si mohli dovolit vychovat víc prasat.

V chudších vesnicích a rodinách začínaly zabijačky už na podzim od cca října, jak prasetem zfutrovali nevhodné části sklizně. Posekané a poničené nebo nahnilé brambory, přebytečná spadaná jablka a hrušky, malá nebo všelijak nestandartní krmná řepa a další podzimní přebytky, které by se jinak nejspíš zkazily. Prostě jak prase spotřebovalo určenou část sklizně a jak nastaly chladna, která byla v době, kdy neexistovaly chladničky , nutná pro uchování zabijačkových produktů, byla zabijačka.

Čím byla rodina bohatší, tím více krmiva měla pro pašíka a tím později ta zabijačka mohla být. A pašík byl větší.

Na vesnici pak v minulosti fungoval systém, který zajistil, že po většinu zimy všichni měli k diispozici čerstvé zabijačkové produkty a který zároveň utužoval přátelské vztahy mezi rodinami - kromě masa a sádla na uzené a na špek se všechny ostatní zabijačkové produkty rozdaly okolním rodinám tak, aby zůstalo jídla jen na cca týden až dva týdny. Za týden, dva týdny byla zabijačka v jiné rodině a zase se rozdávaly jitrničky, jelítka, prdelanka, tlačenka, podhrdlí.... A tak to šlo, dokud bylo na vesnici co zabíjet.

V chudších vesnicích, jako tady v podhůří Beskyd a na Valašsku končily zabijačky často už do Nového roku, v bohatých oblastech jako třeba odhaduji na Hané dorazili poslední pašíky třeba o toho masopustu.

0/0
6.2.2016 17:04

K41a65r96e36l 44P19e95t94ř97í82k 3795169688127

A nenastal spíš čas odmítnou maso a stát se vegetariánem/veganem?

https://www.youtube.com/watch?v=k7vpRU3RPSg

+3/−7
6.2.2016 12:13


V41i44k35t78o29r 61W21o68l23f 8822818433256

Rozhodně. Ubližovat pro svoje chutě někomu, kdo cítí bolest, utrpení a strádání stejně jako my a ještě okolo toho mít silácký řeči je nechutný a srovnatelný třeba s otroctvím a začíná si to uvědomovat čím dál tím víc lidí. Stačí se mrknout třeba na strmej nárůst vyhledávání "vegan" na Googlu: https://www.google.cz/trends/explore#q=vegan

Neexistuje už moc argumentů, kterýma by se dalo zneužívání zvířat omluvit, stejně jako se nedá omluvit třeba to otroctví.

+2/−6
6.2.2016 14:53

J83a15n96a 91N32o43v95á98k40o87v92á 7437290949858

Až budete příště sedět nad talířem baby karotek, zamyslete se, kolik mladých mrkviček kvůli vašemu hladu ukončilo svůj mladý život doslova v rozpuku. A argumenty, že rostliny netrpí a necítí bolest, ty si nechte, jsou dávno vyvráceny.

CHCETE BÝT OPRAVDU SOUCITNÝ? TAK JEZTE KAMENÍ. :-P

+6/−1
6.2.2016 16:39

K77a37r39e67l 94P75e91t37ř11í85k 3215149858677

Ha ha, to je tak vtipná a neotřelá hláška kterou jsem ještě nikdy neslyšel...

Pokud pominu že srovnáváš jatka a zahradnictví, pokud pominu že rostliny nemají nervový systém, tak nemůžu pominout skutečnost že masojedi zlikvidují více rostlin než vegetariáni/vegani. Takže jsi-tak soucitná s kytičkama - nejez maso (anebo ho alespoň omez).

+3/−2
6.2.2016 16:56

K30a35r23e60l 82P97e73t19ř75í78k 3265779718117

Jo, a ještě jsem pominul jak "výroba" masa zatěžuje planetu...

0/0
6.2.2016 18:15

P56e41t44r 98H65a35n89á85k 8521244476497

je vidět, že nedostatek masa způsobuje degeneraci mozku ...

+1/0
8.2.2016 17:27

K91a77r95e16l 20P38e20t41ř19í61k 3795819468957

Dobrá, přiznávám že nejsem nejchytřejší. Jestli to bude nekonzumací masa - o tom bych celkem pochyboval. Nicméně ty asi maso jíš a dle tvého konstruktu jsi tedy chytřejší. Můžeš mě tedy poučit kde mám ve svých dvou předchozích příspěvcích nějakou nelogičnost?

0/0
8.2.2016 22:38
Foto

P22e68t61r 59J51a27n13á90s80e68k 7512217472597

Zajímalo by mne, zda autor haa psal článek nebo "prováděl psaní" článku...je zajímavé jak se tento gramatický nešvar (germanismus, rusismus) z komuinisticko-esenbácké kuchyně, kvůli různým mluvčím policie a hasičů, čím dál víc rozšiřuje i do normální mluvy. Všichni všecko "provádějí" .. hrůza kam český jazyk spěje!

+2/−2
6.2.2016 7:32

M76i44c82h98a23l 43K16r94e22j69č67a 5868666396903

S kritikou uzivani ceskeho jazyka s Vami naprosto souhlasim. Pritom je Vas priklad je jen mensim zlem oproti tomu, co jsme casto nuceni od placenych (a tudiz profesionalu) redaktoru na ruznych serverech cist.

Co je ale naprosto silene jsou Vase argumenty. Kdyz pominu pokus o ten inteligentnejsi (s Nemci jsme zili spolecne mnoho staleti a germanismy jsou klasickou soucasti nasi mluvy, dokonce se mohou lisit dle regionu), ale "komunisticko-esnbackou kuchyni" jste se zaradil na uroven lidi: roste malo hub - mohou za to komunisti, nejede tramvaj - mohou za to komunisti, mam hloupe dite - mohou za to komunisti, ... (schvalne pouzivam nespravny vyraz namisto komuniste, protoze tak se tyto argumenty proste puzivaji, byt dovedene ad absurdum)

+1/0
6.2.2016 12:03

J93i61n61d62ř69i23š31k34a 91B72u30r45g10e96r36o64v98á 3905604648745

Bod varu je 100 stupňů. Ono to vaří i na 85?

+2/−6
6.2.2016 7:11
Foto

J78i80ř68í 12R89o26h55a90n 5914638607735

Ano, pokud to vaříte v nadmořské výšce kolem 5500 metrů.

+11/0
6.2.2016 8:09

J10i85ř17í 88Š57a77f45á54ř 5201895369928

Zahoďte vařečku. Podle textu je váš nástroj smeták! Ale i na něj bacha!!!

+4/0
6.2.2016 10:40

R97a15d96i85m 15P68o95l16á74š25e25k 9806913609799

Tyhlety výrobky se tepelně upravují při teplotě 85 - 90 st C. Kdyby se vařily při teplotě 100 st C, tak by se zničily - rozvařily.

Autor článku to nepřesně formuloval.

+1/0
6.2.2016 16:47

M96a75r42t10i18n 69S70v10o21b29o74d50a 4238243198644

copak copak?

0/0
6.2.2016 6:01

M88a53r75t14i83n 28S69v84o32b67o53d98a 4848693368954

Čas masopustu a zabíjaček se vylučuje. To máte milé idnes špatné info. Zabíjačky se odehrávaly v prosinci (od toho název měsíce prosinec- prasinec) , a lidé to prase do masopustu museli sníst. Pak měli 40 dní půst, do velikonoc. Kdyby zabili prase o masopustu, 40 dní by na ně jen koukali. A mrazáky nebyly, to by se jim zkazilo. Tak asi tak. Hezký den.

+20/0
6.2.2016 6:00

J96a96r48o78m76í88r 27K32r36á15l 4850659404279

A navíc ty domácí zabijačky asi EU zatrhne. :-/

+2/−3
6.2.2016 9:46

J81a91n64a 59N36o36v26á56k95o77v16á 7567760499258

Se vším souhlas, až na ten prosinec/prasinec. Výkladů vzniku názvu měsíce prosince je totiž mnohem víc a s tím prasetem to není tak jisté. Nabízí se i jiná vysvětlení :-)

"Prosinec si lidé spojují nejčastěji se slovesem prosit – snad ve spojitosti s Vánocemi - nebo bývá jeho původ vysvětlován i spojením se slovem prase, ostatně ve staročeštině je doložena i forma prasinec. Tyto výklady jsou však lidové, nepravděpodobné.

Původ slova odvozujeme od praslovanského kořene *-sin-, který v současné češtině žije ve slově siný s významem modravý, šedivý předpokládáme také praslovanské sloveso * prosinoti s významem prosvítat, probleskovat. Prosinec je tedy měsíc, v němž Slunce jen někdy prosvítá mezi mraky, je pojmenován podle charakteristické barvy zimní oblohy. "

+2/−1
6.2.2016 16:44



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.