Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nastal čas masopustu a zabijaček. Udělejte si domácí paštiku nebo šunku

Oslavy masopustu vrcholí a na mnohých místech v Česku se stále ještě provádí domácí zabijačky prasat. Ale i když nebydlíte na vesnici a nemáte v chlívku vepříka, můžete si doma připravit poctivou játrovou paštiku nebo vlastní šunku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A69n86d71r19e73j 19B94o69n29d28y76s77z 6658570129346

Jelikož 10.2. je Popeleční středa a začátek půstu, tak s tím článkem jdete opravdu brzo...

0/0
7.2.2016 19:12

R67a63d20i48m 72P83o54l39á56š28e38k 9806393809929

Zabijačka o masopustu byla jen v bohatrých vesnicích nebo rodinách, kde si mohli dovolit vychovat víc prasat.

V chudších vesnicích a rodinách začínaly zabijačky už na podzim od cca října, jak prasetem zfutrovali nevhodné části sklizně. Posekané a poničené nebo nahnilé brambory, přebytečná spadaná jablka a hrušky, malá nebo všelijak nestandartní krmná řepa a další podzimní přebytky, které by se jinak nejspíš zkazily. Prostě jak prase spotřebovalo určenou část sklizně a jak nastaly chladna, která byla v době, kdy neexistovaly chladničky , nutná pro uchování zabijačkových produktů, byla zabijačka.

Čím byla rodina bohatší, tím více krmiva měla pro pašíka a tím později ta zabijačka mohla být. A pašík byl větší.

Na vesnici pak v minulosti fungoval systém, který zajistil, že po většinu zimy všichni měli k diispozici čerstvé zabijačkové produkty a který zároveň utužoval přátelské vztahy mezi rodinami - kromě masa a sádla na uzené a na špek se všechny ostatní zabijačkové produkty rozdaly okolním rodinám tak, aby zůstalo jídla jen na cca týden až dva týdny. Za týden, dva týdny byla zabijačka v jiné rodině a zase se rozdávaly jitrničky, jelítka, prdelanka, tlačenka, podhrdlí.... A tak to šlo, dokud bylo na vesnici co zabíjet.

V chudších vesnicích, jako tady v podhůří Beskyd a na Valašsku končily zabijačky často už do Nového roku, v bohatých oblastech jako třeba odhaduji na Hané dorazili poslední pašíky třeba o toho masopustu.

0/0
6.2.2016 17:04

K78a19r82e69l 45P10e21t46ř19í50k 3225509718897

A nenastal spíš čas odmítnou maso a stát se vegetariánem/veganem?

https://www.youtube.com/watch?v=k7vpRU3RPSg

+3/−7
6.2.2016 12:13


V11i97k82t81o59r 13W16o62l71f 8942858423426

Rozhodně. Ubližovat pro svoje chutě někomu, kdo cítí bolest, utrpení a strádání stejně jako my a ještě okolo toho mít silácký řeči je nechutný a srovnatelný třeba s otroctvím a začíná si to uvědomovat čím dál tím víc lidí. Stačí se mrknout třeba na strmej nárůst vyhledávání "vegan" na Googlu: https://www.google.cz/trends/explore#q=vegan

Neexistuje už moc argumentů, kterýma by se dalo zneužívání zvířat omluvit, stejně jako se nedá omluvit třeba to otroctví.

+2/−6
6.2.2016 14:53

J61a55n79a 23N39o47v34á97k67o82v86á 7667330569278

Až budete příště sedět nad talířem baby karotek, zamyslete se, kolik mladých mrkviček kvůli vašemu hladu ukončilo svůj mladý život doslova v rozpuku. A argumenty, že rostliny netrpí a necítí bolest, ty si nechte, jsou dávno vyvráceny.

CHCETE BÝT OPRAVDU SOUCITNÝ? TAK JEZTE KAMENÍ. :-P

+6/−1
6.2.2016 16:39

K11a96r59e42l 82P48e54t30ř55í98k 3795779868257

Ha ha, to je tak vtipná a neotřelá hláška kterou jsem ještě nikdy neslyšel...

Pokud pominu že srovnáváš jatka a zahradnictví, pokud pominu že rostliny nemají nervový systém, tak nemůžu pominout skutečnost že masojedi zlikvidují více rostlin než vegetariáni/vegani. Takže jsi-tak soucitná s kytičkama - nejez maso (anebo ho alespoň omez).

+3/−2
6.2.2016 16:56

K46a87r82e13l 67P59e89t38ř36í81k 3135469918427

Jo, a ještě jsem pominul jak "výroba" masa zatěžuje planetu...

0/0
6.2.2016 18:15

P24e94t24r 35H55a87n61á73k 8441534596927

je vidět, že nedostatek masa způsobuje degeneraci mozku ...

+1/0
8.2.2016 17:27

K16a34r34e24l 59P68e47t81ř31í94k 3135629658957

Dobrá, přiznávám že nejsem nejchytřejší. Jestli to bude nekonzumací masa - o tom bych celkem pochyboval. Nicméně ty asi maso jíš a dle tvého konstruktu jsi tedy chytřejší. Můžeš mě tedy poučit kde mám ve svých dvou předchozích příspěvcích nějakou nelogičnost?

0/0
8.2.2016 22:38
Foto

P36e71t70r 76J39a45n56á22s15e59k 7832537312977

Zajímalo by mne, zda autor haa psal článek nebo "prováděl psaní" článku...je zajímavé jak se tento gramatický nešvar (germanismus, rusismus) z komuinisticko-esenbácké kuchyně, kvůli různým mluvčím policie a hasičů, čím dál víc rozšiřuje i do normální mluvy. Všichni všecko "provádějí" .. hrůza kam český jazyk spěje!

+2/−2
6.2.2016 7:32

M63i72c52h39a53l 73K52r65e14j21č31a 5438986196213

S kritikou uzivani ceskeho jazyka s Vami naprosto souhlasim. Pritom je Vas priklad je jen mensim zlem oproti tomu, co jsme casto nuceni od placenych (a tudiz profesionalu) redaktoru na ruznych serverech cist.

Co je ale naprosto silene jsou Vase argumenty. Kdyz pominu pokus o ten inteligentnejsi (s Nemci jsme zili spolecne mnoho staleti a germanismy jsou klasickou soucasti nasi mluvy, dokonce se mohou lisit dle regionu), ale "komunisticko-esnbackou kuchyni" jste se zaradil na uroven lidi: roste malo hub - mohou za to komunisti, nejede tramvaj - mohou za to komunisti, mam hloupe dite - mohou za to komunisti, ... (schvalne pouzivam nespravny vyraz namisto komuniste, protoze tak se tyto argumenty proste puzivaji, byt dovedene ad absurdum)

+1/0
6.2.2016 12:03

J29i91n61d69ř59i60š89k13a 66B23u23r46g93e29r73o40v16á 3475484288575

Bod varu je 100 stupňů. Ono to vaří i na 85?

+2/−6
6.2.2016 7:11
Foto

J51i72ř19í 91R52o70h66a58n 5544958467465

Ano, pokud to vaříte v nadmořské výšce kolem 5500 metrů.

+11/0
6.2.2016 8:09

J10i84ř66í 32Š82a71f47á72ř 5681845259398

Zahoďte vařečku. Podle textu je váš nástroj smeták! Ale i na něj bacha!!!

+4/0
6.2.2016 10:40

R37a58d46i40m 80P25o95l59á89š62e77k 9286513769169

Tyhlety výrobky se tepelně upravují při teplotě 85 - 90 st C. Kdyby se vařily při teplotě 100 st C, tak by se zničily - rozvařily.

Autor článku to nepřesně formuloval.

+1/0
6.2.2016 16:47

M89a32r53t21i27n 76S98v93o43b16o18d32a 4748113548884

copak copak?

0/0
6.2.2016 6:01

M65a57r78t64i93n 33S36v77o39b10o85d56a 4468173488794

Čas masopustu a zabíjaček se vylučuje. To máte milé idnes špatné info. Zabíjačky se odehrávaly v prosinci (od toho název měsíce prosinec- prasinec) , a lidé to prase do masopustu museli sníst. Pak měli 40 dní půst, do velikonoc. Kdyby zabili prase o masopustu, 40 dní by na ně jen koukali. A mrazáky nebyly, to by se jim zkazilo. Tak asi tak. Hezký den.

+20/0
6.2.2016 6:00

J15a65r56o50m25í72r 96K62r37á64l 4130339724919

A navíc ty domácí zabijačky asi EU zatrhne. :-/

+2/−3
6.2.2016 9:46

J30a58n44a 73N21o70v72á22k21o65v95á 7757810279898

Se vším souhlas, až na ten prosinec/prasinec. Výkladů vzniku názvu měsíce prosince je totiž mnohem víc a s tím prasetem to není tak jisté. Nabízí se i jiná vysvětlení :-)

"Prosinec si lidé spojují nejčastěji se slovesem prosit – snad ve spojitosti s Vánocemi - nebo bývá jeho původ vysvětlován i spojením se slovem prase, ostatně ve staročeštině je doložena i forma prasinec. Tyto výklady jsou však lidové, nepravděpodobné.

Původ slova odvozujeme od praslovanského kořene *-sin-, který v současné češtině žije ve slově siný s významem modravý, šedivý předpokládáme také praslovanské sloveso * prosinoti s významem prosvítat, probleskovat. Prosinec je tedy měsíc, v němž Slunce jen někdy prosvítá mezi mraky, je pojmenován podle charakteristické barvy zimní oblohy. "

+2/−1
6.2.2016 16:44







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.