Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nastal čas masopustu a zabijaček. Udělejte si domácí paštiku nebo šunku

Oslavy masopustu vrcholí a na mnohých místech v Česku se stále ještě provádí domácí zabijačky prasat. Ale i když nebydlíte na vesnici a nemáte v chlívku vepříka, můžete si doma připravit poctivou játrovou paštiku nebo vlastní šunku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A32n69d64r72e83j 40B17o98n73d55y83s77z 6688760289446

Jelikož 10.2. je Popeleční středa a začátek půstu, tak s tím článkem jdete opravdu brzo...

0/0
7.2.2016 19:12

R67a12d26i25m 32P65o27l18á25š40e59k 9746473159699

Zabijačka o masopustu byla jen v bohatrých vesnicích nebo rodinách, kde si mohli dovolit vychovat víc prasat.

V chudších vesnicích a rodinách začínaly zabijačky už na podzim od cca října, jak prasetem zfutrovali nevhodné části sklizně. Posekané a poničené nebo nahnilé brambory, přebytečná spadaná jablka a hrušky, malá nebo všelijak nestandartní krmná řepa a další podzimní přebytky, které by se jinak nejspíš zkazily. Prostě jak prase spotřebovalo určenou část sklizně a jak nastaly chladna, která byla v době, kdy neexistovaly chladničky , nutná pro uchování zabijačkových produktů, byla zabijačka.

Čím byla rodina bohatší, tím více krmiva měla pro pašíka a tím později ta zabijačka mohla být. A pašík byl větší.

Na vesnici pak v minulosti fungoval systém, který zajistil, že po většinu zimy všichni měli k diispozici čerstvé zabijačkové produkty a který zároveň utužoval přátelské vztahy mezi rodinami - kromě masa a sádla na uzené a na špek se všechny ostatní zabijačkové produkty rozdaly okolním rodinám tak, aby zůstalo jídla jen na cca týden až dva týdny. Za týden, dva týdny byla zabijačka v jiné rodině a zase se rozdávaly jitrničky, jelítka, prdelanka, tlačenka, podhrdlí.... A tak to šlo, dokud bylo na vesnici co zabíjet.

V chudších vesnicích, jako tady v podhůří Beskyd a na Valašsku končily zabijačky často už do Nového roku, v bohatých oblastech jako třeba odhaduji na Hané dorazili poslední pašíky třeba o toho masopustu.

0/0
6.2.2016 17:04

K60a25r74e95l 93P32e48t68ř28í70k 3815419318537

A nenastal spíš čas odmítnou maso a stát se vegetariánem/veganem?

https://www.youtube.com/watch?v=k7vpRU3RPSg

+3/−7
6.2.2016 12:13

V14i96k77t94o68r 68W72o58l80f 8162398143976

Rozhodně. Ubližovat pro svoje chutě někomu, kdo cítí bolest, utrpení a strádání stejně jako my a ještě okolo toho mít silácký řeči je nechutný a srovnatelný třeba s otroctvím a začíná si to uvědomovat čím dál tím víc lidí. Stačí se mrknout třeba na strmej nárůst vyhledávání "vegan" na Googlu: https://www.google.cz/trends/explore#q=vegan

Neexistuje už moc argumentů, kterýma by se dalo zneužívání zvířat omluvit, stejně jako se nedá omluvit třeba to otroctví.

+2/−6
6.2.2016 14:53

J46a35n46a 17N23o40v19á80k74o54v78á 7757480409438

Až budete příště sedět nad talířem baby karotek, zamyslete se, kolik mladých mrkviček kvůli vašemu hladu ukončilo svůj mladý život doslova v rozpuku. A argumenty, že rostliny netrpí a necítí bolest, ty si nechte, jsou dávno vyvráceny.

CHCETE BÝT OPRAVDU SOUCITNÝ? TAK JEZTE KAMENÍ. :-P

+6/−1
6.2.2016 16:39

K83a11r22e23l 21P47e44t90ř15í73k 3565889848317

Ha ha, to je tak vtipná a neotřelá hláška kterou jsem ještě nikdy neslyšel...

Pokud pominu že srovnáváš jatka a zahradnictví, pokud pominu že rostliny nemají nervový systém, tak nemůžu pominout skutečnost že masojedi zlikvidují více rostlin než vegetariáni/vegani. Takže jsi-tak soucitná s kytičkama - nejez maso (anebo ho alespoň omez).

+3/−2
6.2.2016 16:56

K20a75r59e67l 84P40e54t87ř61í10k 3655769738387

Jo, a ještě jsem pominul jak "výroba" masa zatěžuje planetu...

0/0
6.2.2016 18:15

P57e46t60r 84H67a60n45á68k 8671934236917

je vidět, že nedostatek masa způsobuje degeneraci mozku ...

+1/0
8.2.2016 17:27

K71a78r57e32l 90P30e42t31ř17í68k 3475309608777

Dobrá, přiznávám že nejsem nejchytřejší. Jestli to bude nekonzumací masa - o tom bych celkem pochyboval. Nicméně ty asi maso jíš a dle tvého konstruktu jsi tedy chytřejší. Můžeš mě tedy poučit kde mám ve svých dvou předchozích příspěvcích nějakou nelogičnost?

0/0
8.2.2016 22:38
Foto

P43e27t33r 48J83a63n11á82s16e47k 7232217292267

Zajímalo by mne, zda autor haa psal článek nebo "prováděl psaní" článku...je zajímavé jak se tento gramatický nešvar (germanismus, rusismus) z komuinisticko-esenbácké kuchyně, kvůli různým mluvčím policie a hasičů, čím dál víc rozšiřuje i do normální mluvy. Všichni všecko "provádějí" .. hrůza kam český jazyk spěje!

+2/−2
6.2.2016 7:32

M36i95c83h86a87l 37K18r63e66j29č78a 5588186356173

S kritikou uzivani ceskeho jazyka s Vami naprosto souhlasim. Pritom je Vas priklad je jen mensim zlem oproti tomu, co jsme casto nuceni od placenych (a tudiz profesionalu) redaktoru na ruznych serverech cist.

Co je ale naprosto silene jsou Vase argumenty. Kdyz pominu pokus o ten inteligentnejsi (s Nemci jsme zili spolecne mnoho staleti a germanismy jsou klasickou soucasti nasi mluvy, dokonce se mohou lisit dle regionu), ale "komunisticko-esnbackou kuchyni" jste se zaradil na uroven lidi: roste malo hub - mohou za to komunisti, nejede tramvaj - mohou za to komunisti, mam hloupe dite - mohou za to komunisti, ... (schvalne pouzivam nespravny vyraz namisto komuniste, protoze tak se tyto argumenty proste puzivaji, byt dovedene ad absurdum)

+1/0
6.2.2016 12:03

J95i67n27d66ř43i22š60k14a 66B21u16r54g58e67r37o16v63á 3335574438285

Bod varu je 100 stupňů. Ono to vaří i na 85?

+2/−6
6.2.2016 7:11
Foto

J40i39ř66í 92R58o63h68a25n 5224758667425

Ano, pokud to vaříte v nadmořské výšce kolem 5500 metrů.

+11/0
6.2.2016 8:09

J64i49ř13í 10Š59a25f58á25ř 5881395379308

Zahoďte vařečku. Podle textu je váš nástroj smeták! Ale i na něj bacha!!!

+4/0
6.2.2016 10:40

R12a98d43i71m 44P40o76l94á50š13e19k 9636963289989

Tyhlety výrobky se tepelně upravují při teplotě 85 - 90 st C. Kdyby se vařily při teplotě 100 st C, tak by se zničily - rozvařily.

Autor článku to nepřesně formuloval.

+1/0
6.2.2016 16:47

M83a47r34t55i66n 50S57v17o22b56o48d43a 4288153968404

copak copak?

0/0
6.2.2016 6:01

M37a67r58t85i29n 38S48v26o35b63o32d11a 4518833118754

Čas masopustu a zabíjaček se vylučuje. To máte milé idnes špatné info. Zabíjačky se odehrávaly v prosinci (od toho název měsíce prosinec- prasinec) , a lidé to prase do masopustu museli sníst. Pak měli 40 dní půst, do velikonoc. Kdyby zabili prase o masopustu, 40 dní by na ně jen koukali. A mrazáky nebyly, to by se jim zkazilo. Tak asi tak. Hezký den.

+20/0
6.2.2016 6:00

J76a33r69o32m87í79r 23K86r54á60l 4100529384429

A navíc ty domácí zabijačky asi EU zatrhne. :-/

+2/−3
6.2.2016 9:46

J45a67n82a 53N32o43v68á79k82o57v82á 7127530259668

Se vším souhlas, až na ten prosinec/prasinec. Výkladů vzniku názvu měsíce prosince je totiž mnohem víc a s tím prasetem to není tak jisté. Nabízí se i jiná vysvětlení :-)

"Prosinec si lidé spojují nejčastěji se slovesem prosit – snad ve spojitosti s Vánocemi - nebo bývá jeho původ vysvětlován i spojením se slovem prase, ostatně ve staročeštině je doložena i forma prasinec. Tyto výklady jsou však lidové, nepravděpodobné.

Původ slova odvozujeme od praslovanského kořene *-sin-, který v současné češtině žije ve slově siný s významem modravý, šedivý předpokládáme také praslovanské sloveso * prosinoti s významem prosvítat, probleskovat. Prosinec je tedy měsíc, v němž Slunce jen někdy prosvítá mezi mraky, je pojmenován podle charakteristické barvy zimní oblohy. "

+2/−1
6.2.2016 16:44







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.