Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nastal čas masopustu a zabijaček. Udělejte si domácí paštiku nebo šunku

Oslavy masopustu vrcholí a na mnohých místech v Česku se stále ještě provádí domácí zabijačky prasat. Ale i když nebydlíte na vesnici a nemáte v chlívku vepříka, můžete si doma připravit poctivou játrovou paštiku nebo vlastní šunku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A24n66d43r42e64j 12B60o52n45d18y97s62z 6228380609746

Jelikož 10.2. je Popeleční středa a začátek půstu, tak s tím článkem jdete opravdu brzo...

0/0
7.2.2016 19:12

R77a12d42i36m 79P86o64l97á85š83e95k 9276433549609

Zabijačka o masopustu byla jen v bohatrých vesnicích nebo rodinách, kde si mohli dovolit vychovat víc prasat.

V chudších vesnicích a rodinách začínaly zabijačky už na podzim od cca října, jak prasetem zfutrovali nevhodné části sklizně. Posekané a poničené nebo nahnilé brambory, přebytečná spadaná jablka a hrušky, malá nebo všelijak nestandartní krmná řepa a další podzimní přebytky, které by se jinak nejspíš zkazily. Prostě jak prase spotřebovalo určenou část sklizně a jak nastaly chladna, která byla v době, kdy neexistovaly chladničky , nutná pro uchování zabijačkových produktů, byla zabijačka.

Čím byla rodina bohatší, tím více krmiva měla pro pašíka a tím později ta zabijačka mohla být. A pašík byl větší.

Na vesnici pak v minulosti fungoval systém, který zajistil, že po většinu zimy všichni měli k diispozici čerstvé zabijačkové produkty a který zároveň utužoval přátelské vztahy mezi rodinami - kromě masa a sádla na uzené a na špek se všechny ostatní zabijačkové produkty rozdaly okolním rodinám tak, aby zůstalo jídla jen na cca týden až dva týdny. Za týden, dva týdny byla zabijačka v jiné rodině a zase se rozdávaly jitrničky, jelítka, prdelanka, tlačenka, podhrdlí.... A tak to šlo, dokud bylo na vesnici co zabíjet.

V chudších vesnicích, jako tady v podhůří Beskyd a na Valašsku končily zabijačky často už do Nového roku, v bohatých oblastech jako třeba odhaduji na Hané dorazili poslední pašíky třeba o toho masopustu.

0/0
6.2.2016 17:04

K28a88r28e54l 70P13e26t54ř61í82k 3455969128437

A nenastal spíš čas odmítnou maso a stát se vegetariánem/veganem?

https://www.youtube.com/watch?v=k7vpRU3RPSg

+3/−7
6.2.2016 12:13

V17i27k25t11o22r 20W26o19l47f 8262868853566

Rozhodně. Ubližovat pro svoje chutě někomu, kdo cítí bolest, utrpení a strádání stejně jako my a ještě okolo toho mít silácký řeči je nechutný a srovnatelný třeba s otroctvím a začíná si to uvědomovat čím dál tím víc lidí. Stačí se mrknout třeba na strmej nárůst vyhledávání "vegan" na Googlu: https://www.google.cz/trends/explore#q=vegan

Neexistuje už moc argumentů, kterýma by se dalo zneužívání zvířat omluvit, stejně jako se nedá omluvit třeba to otroctví.

+2/−6
6.2.2016 14:53

J77a66n25a 76N55o27v74á53k11o93v49á 7417290179978

Až budete příště sedět nad talířem baby karotek, zamyslete se, kolik mladých mrkviček kvůli vašemu hladu ukončilo svůj mladý život doslova v rozpuku. A argumenty, že rostliny netrpí a necítí bolest, ty si nechte, jsou dávno vyvráceny.

CHCETE BÝT OPRAVDU SOUCITNÝ? TAK JEZTE KAMENÍ. :-P

+6/−1
6.2.2016 16:39

K25a81r28e13l 28P10e82t49ř88í98k 3275529488177

Ha ha, to je tak vtipná a neotřelá hláška kterou jsem ještě nikdy neslyšel...

Pokud pominu že srovnáváš jatka a zahradnictví, pokud pominu že rostliny nemají nervový systém, tak nemůžu pominout skutečnost že masojedi zlikvidují více rostlin než vegetariáni/vegani. Takže jsi-tak soucitná s kytičkama - nejez maso (anebo ho alespoň omez).

+3/−2
6.2.2016 16:56

K71a18r17e53l 26P39e96t83ř25í30k 3295569258427

Jo, a ještě jsem pominul jak "výroba" masa zatěžuje planetu...

0/0
6.2.2016 18:15

P73e23t17r 71H78a95n12á48k 8101154676527

je vidět, že nedostatek masa způsobuje degeneraci mozku ...

+1/0
8.2.2016 17:27

K58a65r41e36l 65P28e56t11ř62í86k 3775329218637

Dobrá, přiznávám že nejsem nejchytřejší. Jestli to bude nekonzumací masa - o tom bych celkem pochyboval. Nicméně ty asi maso jíš a dle tvého konstruktu jsi tedy chytřejší. Můžeš mě tedy poučit kde mám ve svých dvou předchozích příspěvcích nějakou nelogičnost?

0/0
8.2.2016 22:38
Foto

P81e85t83r 44J87a97n79á36s33e56k 7342137442757

Zajímalo by mne, zda autor haa psal článek nebo "prováděl psaní" článku...je zajímavé jak se tento gramatický nešvar (germanismus, rusismus) z komuinisticko-esenbácké kuchyně, kvůli různým mluvčím policie a hasičů, čím dál víc rozšiřuje i do normální mluvy. Všichni všecko "provádějí" .. hrůza kam český jazyk spěje!

+2/−2
6.2.2016 7:32

M38i75c16h68a52l 20K71r54e34j58č87a 5928896966843

S kritikou uzivani ceskeho jazyka s Vami naprosto souhlasim. Pritom je Vas priklad je jen mensim zlem oproti tomu, co jsme casto nuceni od placenych (a tudiz profesionalu) redaktoru na ruznych serverech cist.

Co je ale naprosto silene jsou Vase argumenty. Kdyz pominu pokus o ten inteligentnejsi (s Nemci jsme zili spolecne mnoho staleti a germanismy jsou klasickou soucasti nasi mluvy, dokonce se mohou lisit dle regionu), ale "komunisticko-esnbackou kuchyni" jste se zaradil na uroven lidi: roste malo hub - mohou za to komunisti, nejede tramvaj - mohou za to komunisti, mam hloupe dite - mohou za to komunisti, ... (schvalne pouzivam nespravny vyraz namisto komuniste, protoze tak se tyto argumenty proste puzivaji, byt dovedene ad absurdum)

+1/0
6.2.2016 12:03

J72i60n30d93ř55i83š48k66a 24B31u33r64g59e85r14o12v19á 3925524658855

Bod varu je 100 stupňů. Ono to vaří i na 85?

+2/−6
6.2.2016 7:11
Foto

J58i11ř26í 52R20o70h23a39n 5194388197865

Ano, pokud to vaříte v nadmořské výšce kolem 5500 metrů.

+11/0
6.2.2016 8:09

J46i36ř71í 61Š52a24f81á81ř 5901675119378

Zahoďte vařečku. Podle textu je váš nástroj smeták! Ale i na něj bacha!!!

+4/0
6.2.2016 10:40

R87a47d89i74m 72P82o89l80á13š42e16k 9736713919399

Tyhlety výrobky se tepelně upravují při teplotě 85 - 90 st C. Kdyby se vařily při teplotě 100 st C, tak by se zničily - rozvařily.

Autor článku to nepřesně formuloval.

+1/0
6.2.2016 16:47

M41a37r94t10i91n 24S35v49o97b67o75d46a 4418983518144

copak copak?

0/0
6.2.2016 6:01

M75a20r58t51i81n 82S74v48o44b65o35d96a 4648323398544

Čas masopustu a zabíjaček se vylučuje. To máte milé idnes špatné info. Zabíjačky se odehrávaly v prosinci (od toho název měsíce prosinec- prasinec) , a lidé to prase do masopustu museli sníst. Pak měli 40 dní půst, do velikonoc. Kdyby zabili prase o masopustu, 40 dní by na ně jen koukali. A mrazáky nebyly, to by se jim zkazilo. Tak asi tak. Hezký den.

+20/0
6.2.2016 6:00

J77a52r88o52m59í39r 15K36r95á33l 4640349734259

A navíc ty domácí zabijačky asi EU zatrhne. :-/

+2/−3
6.2.2016 9:46

J24a43n71a 42N64o69v94á80k80o88v54á 7227350529798

Se vším souhlas, až na ten prosinec/prasinec. Výkladů vzniku názvu měsíce prosince je totiž mnohem víc a s tím prasetem to není tak jisté. Nabízí se i jiná vysvětlení :-)

"Prosinec si lidé spojují nejčastěji se slovesem prosit – snad ve spojitosti s Vánocemi - nebo bývá jeho původ vysvětlován i spojením se slovem prase, ostatně ve staročeštině je doložena i forma prasinec. Tyto výklady jsou však lidové, nepravděpodobné.

Původ slova odvozujeme od praslovanského kořene *-sin-, který v současné češtině žije ve slově siný s významem modravý, šedivý předpokládáme také praslovanské sloveso * prosinoti s významem prosvítat, probleskovat. Prosinec je tedy měsíc, v němž Slunce jen někdy prosvítá mezi mraky, je pojmenován podle charakteristické barvy zimní oblohy. "

+2/−1
6.2.2016 16:44







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.